Trainer Julio Velázquez kan vanmiddag tijdens het uitduel bij Go Ahead Eagles (aftrap: 14.30uur) beschikken over een fitte selectie. Het betekent dat George Cox terugkeert van een knieblessure en Burak Yilmaz van een verkoudheid.

George Cox miste de afgelopen drie duels tegen FC Groningen, tegen Ajax en tegen AZ vanwege een knieblessure. Daar komt, behoudens een late terugslag in het weekend, geen vierde duel bij, want hij heeft deze week de training hervat. In principe is hij dus beschikbaar.

Burak Yilmaz miste het duel tegen AZ vanwege een verkoudheid die hij in Turkije had opgelopen, waar hij aan zijn trainersdiploma werkte. Gedurende deze week heeft hij die verkoudheid afgeschud, zo lezen we in Dagblad De Limburger en Yilmaz zou in principe klaar moeten zijn voor het duel in Deventer.


We hopen op een scorende, geen vloekende, Yilmaz

Tegenstander Go Ahead speelde de afgelopen maanden grillig. De Eagles raapten slechts een punt in de vier duels tegen FC Emmen, SC Cambuur, Excelsior en Vitesse, maar de duels tegen FC Twente, Ajax, FC Utrecht en eerder deze week RKC Waalwijk leverden dan weer tien punten op.


Eerder dit seizoen lukte Fortuna thuis tegen Go Ahead hoegenaamd niets

Dankzij die laatste overwinning wipte Go Ahead over Fortuna Sittard heen in de stand en verschaften de Deventenaren zich lucht in de degradatiestrijd. Gezien het restprogramma (thuis tegen FC Groningen en FC Volendam; uit naar Feyenoord en SC Heerenveen) zou Go Ahead niet meer in problemen moeten komen.

Go Ahead speelde afgelopen woensdag tegen RKC Waalwijk wellicht zijn beste wedstrijd van het seizoen. Het doelgevaar komt van vier spelers die elk zes doelpunten maakten (Willum Willumsson, Isac Lidberg, Oliver Edvardsen en Bobby Adekanye).

Man om in de gaten te houden? Philippe Rommens is de draaischijf op het Deventer middenveld. Leg hem aan banden en Go Ahead heeft een probleem.

Qua spelvreugde kan het contrast tussen Go Ahead en Fortuna Sittard momenteel niet groter zijn. Fortuna verloor de laatste twee duels kansloos tegen Ajax en AZ. Geen schande natuurlijk, maar over de manier waarop Fortuna zich presenteerde in die duels kan niemand tevreden zijn.

In een interview met Dagblad De Limburger liet Julio Velázquez doorschemeren dat de nederlaag tegen AZ te wijten was aan twee zaken: de kwaliteit van de tegenstander en Fortuna’s uitvoering van zijn gekozen tactiek (met name in balbezit). Die laatste (zijn tactiek) bleef dus buiten schot.


De uitvoering kon Velázquez niet bekoren

Het is dus niet uitgesloten dat hij zo opnieuw gaat spelen, maar waarschijnlijk achten we het niet. We verwachten dat Velázquez zal terugkeren naar een 4-4-2-opstelling in Deventer, in plaats van een vijfmansverdediging. We vermoeden dat het Ximo Navarro zijn basisplaats zal kosten.

We verwachten Ivor Pandur in doel. Op de rechtsbackpositie verwachten we Ivo Pinto. Speelt de Portugees, dan is het zijn vijftigste duel voor Fortuna Sittard (voorlopig 46 maal eredivisie en driemaal bekertoernooi).

Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Aan de linkerkant kan Velázquez dus opnieuw beschikken over George Cox en we vermoeden dat de Brit ook start. Het zou ten koste gaan van een basisplek voor Rémy Vita.

Op het middenveld kiest Velázquez tussen Doğan Erdoğan en Deroy Duarte. Geen van beiden startte vorige week. Voordien kreeg Erdoğan de voorkeur. We gokken erop dat dat vanmiddag ook zo is.

De andere twee middenvelders zijn waarschijnlijk Oğuzhan Özyakup en Kristijan Bistrović. Özyakup heeft lichte klachten. Kan hij niet spelen, dan speelt Arianit Ferati wellicht als zijn vervanger.


Gaat Fortuna de optie in het contract van Bistrović lichten?

In de voorhoede verwachten we Tijjani Noslin en Iñigo Córdoba aan de zijkanten. Aanvoerder en topscorer Burak Yilmaz lost Paul Gladon af in de spits. We hopen dat hij daar geen verrekijker nodig heeft om medespelers te zien.

Oud-Fortunezen bij Go Ahead Eagles? Na het voortijdige vertrek van Tesfaldet Tekie, die aan de start van het seizoen overstapte naar Go Ahead, speelt er nog maar een bekende bij Go Ahead: Finn Stokkers.

De in Sittard nog steeds populaire aanvaller (en terecht) speelde tussen januari 2017 en mei 2019 bij Fortuna Sittard. Hij promoveerde dus met Fortuna Sittard in het seizoen 2017/18 en speelde ook nog een seizoen mee in de eredivisie.

In totaal speelde hij 79 duels voor Fortuna Sittard: 18 duels in de eredivisie, 54 in de eerste divisie en zeven bekerduels. Hij scoorde in die duels 27 maal.

Hij was het die Fortuna Sittard de eredivisie inkopte tegen Jong PSV. Dat en vele andere doelpunten zullen we niet snel vergeten.


Die treffer leverde dit feestje op!

Laatste overwinning op bezoek bij Go Ahead Eagles? 6 April 2018. Ruim vijf jaar geleden won Fortuna voor het laatst in Deventer. Het is een overwinning die we ook niet snel zullen vergeten.

Het was speelronde 34 in het promotiejaar. Fortuna moest op bezoek bij Go Ahead; concurrent NEC bij koploper Jong Ajax. Fortuna won; NEC verloor (of toch ook weer niet? Afijn, dat verhaal ken je vast nog wel).

Fortuna kwam vroeg op voorsprong. Perr Schuurs kopte een corner van Jorrit Smeets fraai binnen. Daarna trok Fortuna die voorsprong met bloed, zweet en tranen over de eindstreep, tot groot genoegen van de 352 meegereisde supporters.


Het is alweer vijf jaar geleden…

Opstelling die vrijdagavond? Aykut Özer; Clint Essers (69. Marco Ospitalieri), Perr Schuurs, Wessel Dammers, Mica Pinto; Lazar Kojic (77. André Vidigal), Lars Hutten (45. Dries Saddiki), Jorrit Smeets; Lisandro Semedo, Finn Stokkers, Stefan Askovski.

Laatste vijf competitieduels uit bij Go Ahead Eagles: V-W-W-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-W-V-V

De KNVB stuurt Bas Nijhuis naar Deventer om het duel te laten ontsporen. Nijhuis vinden we terug op plek negen in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”, met een licht positieve balans. Dat is een gemiddelde score, want met hem op het veld weet je eigenlijk nooit waar het eindigt.

Nijhuis houdt er een interpretatie van de regels op na, die afwijkt van de overige scheidsrechters. Het betekent dat ingrepen die elke andere scheidsrechter bestraft, milder of niet bestraft worden door Nijhuis.

Fortuna ondervond dat eerder dit seizoen letterlijk en figuurlijk aan den lijve in Waalwijk, toen keeper Etienne Vaessen als een kamikaze piloot invloog op Iñigo Córdoba. Waar een rode kaart verdedigbaar was, liet Nijhuis doorspelen. Dat kan vanmiddag zomaar weer gebeuren.


Niets aan de hand

À propos, Etienne Vaessen. Dat juist hij zich deze week beklaagde over een gebrek aan bescherming van de scheidsrechter in Deventer is natuurlijk hilarisch.

VAR Marc Nagtegaal floot vier duels van Fortuna. Dat is onvoldoende voor een notering in bovenstaande lijst. Deze relatief onervaren VAR gaat Nijhuis vast niet terugfluiten.

Serdar Gözübüyük trok geen kaarten afgelopen zondag in Sittard. Daar was ook geen reden toe, want Fortuna beet niet eens van zich af. Het betekent dat geen speler dichter bij een pelt-positie is gekomen.

Assistent-trainer Jaime Mut is dus nog steeds de enige Fortunees die moet uitkijken voor een gele kaart. Bij een volgende gele kaart, moet hij een weekje brommen.

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox; Erdoğan, Bistrović, Özyakup (Ferati?); Noslin, Yilmaz en Córdoba.

Supporters: De Adelaarshorst zal vanmiddag uitverkocht zijn. Vorig seizoen zagen we wat er kan gebeuren als spelers en het Deventer publiek de handen ineenslaan. Fortuna verloor met 4-3 in het laatste half uur na een veilig lijkende 1-3 marge te hebben opgebouwd.


Het weer was vorig seizoen in Deventer ook al niet best

Vanmiddag zullen er ruim 300 supporters in het uitvak plaatsnemen (we hebben het exacte aantal niet paraat). Busreizigers melden zich om 11.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten kunnen hun omwisselbiljetten inruilen vanaf 13.15uur bij verzorgingsplaats De Somp op de A50 ter hoogte van Klarenbeek.

Ben je niet in de gelegenheid naar de Adelaarshorst te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live-verslag.