Trainer Julio Velázquez kan vanavond bij Fortuna’s hervatting van de competitie thuis tegen Go Ahead Eagles (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op Dimitris Siovas. Verder staat er een vraagteken achter de beschikbaarheid van Arianit Ferati.

Dimitris Siovas worstelt al langer met een nekblessure en daarvan is hij ook gedurende de winterstop niet geheel hersteld. Siovas trainde deze week wel mee met de selectie, maar meed fysiek contact. Dat gaat in een wedstrijd niet lukken.


Hopelijk zien we de oude Siovas dit seizoen nog aan het werk

Arianit Ferati ondervond ook deze week nog last van een hoofdblessure die hij voor de kerst op de training opliep. Dientengevolge heeft Ferati deze week niet getraind en kan er vanavond een streep door de naam van onze Kosovaarse international.

Verder is iedereen fit en speelgerechtigd. Dat betekent dus ook dat de nieuwkomers Stipe Radić, die zonder contract zat sinds de zomer en Thomas Buitink, die Fortuna huurt van Vitesse met een koopoptie, kunnen spelen.

Datzelfde geldt in principe ook voor Richie Musaba, die deze week voortijdig terugkeerde uit Oss. Echter, als hij speelt voor Fortuna, kan hij dit seizoen niet meer spelen bij een andere (derde) club, tenzij hij kiest voor een club in een niet-synchrone competitie (bijvoorbeeld in Scandinavië).

Musaba zal gedurende de winterse transferperiode dus waarschijnlijk alleen uitkomen voor Fortuna, als Julio Velázquez denkt dat hij Musaba in het restant van de competitie goed kan gebruiken of als Musaba niet verhuurd wil worden.


Eerder dit seizoen speelde Musaba nog mee tegen Shakhtar Donetsk

Velázquez kan zeker niet meer beschikken over Vasilios Sourlis, die voortijdig terugkeerde naar huurbaas Olympiakos FC, Cole Bassett, die ook voortijdig terugkeerde naar huurbaas Colorado Rapids en aanvoerder Mats Seuntjens, die deze winter naar RKC Waalwijk verhuisde.

Tegenstander Go Ahead Eagles begon de competitie, net als Fortuna Sittard, slecht. Beide clubs verloren hun eerste vijf competitieduels—mede vanwege een zwaar openingsprogramma. Toen het programma minder zwaar werd, volgde het herstel en na veertien duels hebben beide ploegen vijftien punten. Het iets betere Deventer doelsaldo is het enige verschil tussen de ploegen.


Nog een verschil, Go Ahead hield vast aan zijn trainer; Fortuna niet.

Man om de gaten te houden? Bobby Adekanye. Als de grillige rechtsbuiten het op zijn heupen heeft, kan George Cox zijn borst nat maken. Vorig seizoen kwam het gevaar op de flanken in Deventer van Iñigo Córdoba; dit seizoen van Bobby Adekanye.

Go Ahead zal niet blij zijn geweest met de vroege winterstop, want de Eagles verloren na die eerste vijf nederlagen niet meer. Go Ahead is dus al negen duels op rij ongeslagen (waaronder uitduels tegen Ajax en FC Twente) en had vast nog wel tot de kerst willen doorvoetballen. Gianni Infantino besliste anders.

De winterstop kwam Fortuna niet slecht uit. Fortuna pakte in het slotduel in Groningen weliswaar drie dure punten, maar voetballend hield het in dat en voorgaande duels niet over. Een pauze van anderhalve maand zou Julio Velázquez de kans geven te werken aan een tactiek die niet alleen punten, maar ook aardig voetbal oplevert.

Daar waar Go Ahead koos voor een vierdaags Zeeuws trainingskamp, vertrok Fortuna voor een tiendaagse stage naar Turkije. De Titanic cup ging dan wel aan onze neus voorbij, maar Velázquez was tevreden over de omstandigheden en progressie (en het uitblijven van babynieuws).


Dat babynieuws was er bij terugkomst al snel wel!

De afgelopen weken heeft Velázquez rustig verder kunnen slijpen aan zijn tactische concepten en hebben ook de nieuwelingen Stipe Radić en Thomas Buitink hun draai kunnen vinden, alhoewel die laatste er pas een week is.


Buitink zal de komende maanden zijn kans moeten pakken

Vanavond is dus de eerste kans voor Velázquez en zijn selectie om te laten zien wat anderhalve maand trainen opgeleverd heeft. Aan de trainingen en de oefenduels die Fortuna de afgelopen weken afwerkte, leiden we af, dat Velázquez vermoedt dat de weg naar beter voetbal loopt via Burak Yilmaz.

Yilmaz kwam voor de winterstop nauwelijks in het stuk voor. Dat is zonde, want Yilmaz is niet alleen een gekende doelpuntenmaker, maar ook een goede voetballer. Velázquez lijkt hem meer te willen betrekken in de aanvalsopbouw. Dat betekent dat Yilmaz niet meer als diepste spits zal spelen, maar dichter bij de middenvelders.

In de achterhoede heeft dat geen gevolgen qua personele bezetting. Ivor Pandur zal opnieuw het doel verdedigen. Ivo Pinto en George Cox verdedigen respectievelijk de rechter- en linkerflank; in absentie van Dimitris Siovas spelen Ximo Navarro en Rodrigo Guth centraal achterin. Nieuweling Stipe Radić begint dus op de bank.

Centraal op het middenveld spelen Doğan Erdoğan en Oğuzhan Özyakup. De eerste heeft waarschijnlijk een streepje voor op Deroy Duarte die gedurende de winterstop een aantal weken vanaf de zijlijn moest toekijken met een blessure. Duarte traint wel weer volledig mee en zou de afgelopen dagen (achter gesloten deuren) Erdoğan gepasseerd kunnen zijn.


Duarte is terug op de trainingsvelden in Buchten

Op de flanken verwachten we Úmaro Embaló aan de rechterkant (die de voorkeur lijkt te krijgen boven Tijjani Noslin) en Iñigo Córdoba aan de linkerkant.

Als Burak Yilmaz inderdaad niet in de spits speelt, komt daar een plek vrij voor een andere spits. Paul Gladon is de eerste gegadigde, maar Fortuna haalde wel een concurrent: Thomas Buitink. We verwachten dat Buitink nog even tijd krijgt om te acclimatiseren en dus speelt Gladon. Later deze maand mogen deze twee het uitvechten.

Aanvoerder Burak Yilmaz verwachten we dus als een valse negen, die geregeld terecht zal komen op de plek, die Mats Seuntjens achterliet.

Oud-Fortunezen bij Go Ahead Eagles? We herkennen er twee. Tesfaldet Tekie verliet Fortuna afgelopen zomer transfervrij na tachtig eredivisieduels (plus zes bekerduels) in Sittardse dienst. Het duurde lang voordat hij een contract tekende bij een nieuwe club. Uitendelijk koos hij voor Go Ahead.

Finn Stokkers promoveerde met Fortuna Sittard naar de eredivisie en speelde in totaal 79 duels voor Fortuna (18 eredivisie-, 54 eerstedivisie- en 7 bekerduels). In de zomer van 2019 vertrok hij naar NAC Breda en via RKC Waalwijk kwam hij in Deventer terecht.


Aan Finn bewaren we louter positieve herinneringen

Laatste thuisoverwinning op Go Ahead Eagles? 24 April 2022. Vorig seizoen won Fortuna thuis van Go Ahead. Fortuna moest winnen om de uitkomst van de degradatiestrijd in eigen hand te houden; Go Ahead was al veilig. De enige en dus winnende treffer van de avond kwam op naam van Zian Flemming.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Go Ahead Eagles: W-W-V-W-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-V-G-G

De KNVB stuurt Danny Makkelie naar Sittard. Makkelie floot niet alleen een prima WK, we vinden hem ook terug op een keurige tweede plek in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Een prima keuze, waar we dus bijzonder tevreden over zijn.

VAR Joey Kooij vinden we terug op plek vijf in bovenstaande lijst. Alhoewel hij soms de gekste beslissingen neemt, zijn duels onder zijn leiding vaker in ons voor- dan nadeel uitgevallen.

Na het vertrek van Mats Seuntjens, staat alleen Arianit Ferati op pelt met vier gele kaarten. De eerstvolgende gele kaart betekent een automatische uitsluiting voor het daaropvolgende duel.

Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro, Guth, Cox; Erdoğan (Duarte?), Özyakup, Yilmaz; Embaló, Gladon en Córdoba.

Supporters: De poorten van het Fortuna Sittard Stadion openen om 18.00uur. De fanshop in het stadion opent ook om 18.00uur en is open tot 22.30uur (dicht gedurende de wedstrijd). Ook het supportershome zal uiteraard open zijn.

Voorafgaand aan de wedstrijd is er een minuut stilte voor de onlangs overleden Edson Arantes do Nascimento, beter bekend onder zijn voetbalnaam: Pelé.

Ter voorbereiding kun je ook nog naar de Zitterd Allein podcast luisteren.

Ben je niet in de gelegenheid naar het Fortuna Sittard Stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.