Waar de wedstrijden tegen Cambuur en Willem II qua resultaat een morele opsteker waren, zorgt de uitslag in Deventer voor een keiharde mokerslag. Fortuna is in de eerste helft dodelijk effectief en gaat met een op het oog comfortabele 0-2 voorsprong rusten. Na rust wordt een snelle tegentreffer door een geweldige knal van Tekie geëgaliseerd, maar daarna stort het aan Fortuna-kant volledig in. Met een uiterst pijnlijke 4-3 nederlaag als eindresultaat.


31 oktober 2021

Totale deceptie in Deventer

Go Ahead Eagles 4 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 11. Seuntjens 0-1, 18. Rienstra 0-2, 53. Brouwers 1-2, 55. Tekie 1-3, 61. Cardona 2-3, 83. Cordoba 3-3, 89. Kramer 4-3.
Opstelling: Van Osch; Johansson, Angha, Pinto, Ferati; Tekie, Rienstra, Duarte (79. Noslin); Flemming, Seuntjens (85. Lake), Hansson (64. Sambou).
Toeschouwers: 8.807.
Scheidsrechter: Bos.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Fortuna kwam de doordeweekse bekerronde afgelopen week gelukkig zonder kleerscheuren door. Zonder al te grote inspanningen werd de voormalige werkgever van Tijjani Noslin uitgeschakeld. Tegenstander van vandaag, Go Ahead, plaatste zich voor de volgende ronde door Almere City te verslaan. Het móet wel een waar spektakelstuk zijn geweest in het Yanmar stadion, want daar staat Gertjan Verbeek als trainer garant voor.

Na de vrijwel vlekkeloos verlopen derby in Maastricht kunnen we alle ogen weer richten op ons eigen Fortuna. Nadat iedereen een plekje in de bus heeft gevonden, checken we de groundhopper-app van Futbology. Eens even kijken wat eerdere wedstrijden op 31 oktober ons opleverden. Oei, dat valt niet mee. 31 oktober 2003, VVV – Fortuna 7-0. Die was inderdaad pijnlijk. We kijken verder. 31 oktober 2014, Fortuna – FC Emmen 1-8. Pfoeh, die was misschien nóg pijnlijker. Laten we hopen dat het geen voorbode is voor het resultaat van vandaag in de Adelaarshorst, een van de weinige Nederlandse stadion die nog karakter hebben.

Op deze laatste oktoberdag moet Maurice helaas verstek laten gaan. De ongezonde Romeinse lucht heeft hem blijkbaar geen goed gedaan. Ook Coen moet helaas afhaken. Een van de plekken wordt last-minute ingenomen door een jongeman die we ter hoogte van Roermond op zullen pikken. Maar voordat we daar zijn, moeten we eerst een flinke file tussen Urmond en Echt omzeilen. De chauffeuse van dienst doet dat keurig waardoor we zonder al teveel oponthoud ter hoogte van Sint Joost de A73 opdraaien.

Wanneer we langzaamaan Deventer naderen, zien we de opstelling langskomen. Dat Mickaël Tirpan niet zou spelen, was al bekend. Dat ook George Cox er niet bij is, is een (onaangename) verrassing. Volgens het Twitter-account van Fortuna heeft Cox ‘iets onder de leden’. Wat dat ‘iets’ is en onder welke ‘leden’ dat dan mag zitten, mag in het kader van de AVG-wet niet vermeld worden. De backplekken worden in ieder geval ingenomen door Arianit Ferati en Ryan Johansson.

Nadat de bus achter het uitvak is geparkeerd, zoeken we snel door de stromende regen de ingang op. Het grootste deel van de 230 meereizende Fortunezen is inmiddels binnengedruppeld waarna we aan de wedstrijd kunnen beginnen. De hoosbui neemt bijna zulke proporties aan dat ik medelijden zou krijgen met onze trouwe fotograaf. Guido laat me echter al snel weten dat dat nergens voor nodig is.


De warming-up valt in het water

De wedstrijd is tien minuten onderweg als Zian Flemming halverwege de helft van de tegenstander Mats Seuntjens met een prima diepe bal de zestien in stuurt. Seuntjens twijfelt niet en haalt hard uit. In combinatie met de natte bal blijkt het schot onhoudbaar voor Warner Hahn. 0-1 en dat is een prima begin van de avond.


Mats legt aan…


… en feliciteert na zijn treffer nog iemand met zijn verjaardag

Nog geen tien minuten later combineren Flemming en Emil Hansson er op de linkerflank vrolijk op los. Flemming legt de bal vervolgens breed op de meegelopen Ben Rienstra. De bekeken trap van Rienstra met de binnenkant van zijn voet is verre van hard, maar des te doeltreffender. 0-2 en dat is een meer dan prima start van de avond!


Ben viert zijn treffer met fysiotherapeut Martijn Smeets

Terwijl het thuispubliek stil lijkt te vallen van de schrik, zit de sfeer er in het uitvak goed in. De Eagles beseffen dat er iets moet gebeuren en doen een poging een offensief te starten. Buiten een hoge voorzet die buiten het bereik van Yanick van Osch op de bovenkant van de lat belandt, komt Fortuna in het restant van de eerste helft echter nauwelijks in gevaar. Maar waar doordrukken voor een derde treffer een reële optie lijkt, zakt Fortuna steeds verder achteruit. Hoewel de laatste goede kans van de eerste helft in de persoon van Johansson op het conto van Fortuna komt, zijn veel fans er in de pauze nog allesbehalve gerust op dat we over een uur met drie punten de Adelaarshorst gaan verlaten. Dat is overigens buiten het duo Doom en Bo gerekend, zij verheugen zich al op een ‘Danny’s Autopaleis marathon’ op de terugreis.

Zoals verwacht komen de Eagles fel uit de kleedkamers. De eerste waarschuwing krijgen we na vijf minuten als een steekbal richting korte hoek wordt geschoten. Gelukkig mist deze poging ons doel. Drie minuten later is het wél raak en krijgen we precies dat waar we bang voor waren: een snelle Anschluss-treffer van de thuisploeg. Iñigo Cordoba passeert aan onze rechterflank Johansson en legt de bal vanaf de achterlijn hoog voor. Luuk Brouwers torent boven Ferati en Rienstra uit, maar kan niets anders dan de bal recht omhoog de lucht in koppen. Van Osch komt zijn doel uit om redding te brengen, maar dat is blijkbaar niet bekend bij Ivo Pinto. De bal valt op het hoofd van Pinto en kan vervolgens van dichtbij door Brouwers in het lege doel worden geprikt. Martin Angha komt daarbij net te laat om alsnog redding te brengen.


Ivo is vanavond over de grond sterker dan in de lucht

Het thuispubliek gelooft er weer in, maar Fortuna lijkt niet direct aangeslagen door de tegentreffer. Een goede actie van Johansson vanaf rechts eindigt in een voorzet die Flemming bereikt. Zian legt de bal goed, maar mikt helaas net naast het doel. Uit de volgende actie krijgt Fortuna een hoekschop. Seuntjens slingert de bal voor maar deze wordt bij de eerste paal weggewerkt. Op een dikke twintig meter van het doel staat Tesfaldet Tekie klaar om het leer op te vangen. Tesfaldet twijfelt niet en haalt verwoestend hard uit. Nu deed hij dat de afgelopen seizoen wel vaker, maar doorgaans zonder succes. Deze keer is het echter wel raak, en hóe! De bal zeilt via de onderkant van de lat prachtig in de kruising. 1-3 en Fortuna heeft binnen twee minuten de marge weer teruggebracht naar twee.


Dolle vreugde na de wereldgoal van Tekie

Helaas gaat de Deventer stormloop op onze goal hier niet mee liggen. De thuisploeg voelt dat Fortuna onzeker is en blijft aanval na aanval opzetten. Na iets meer dan een uur spelen mag er weer vrijuit een voorzet vanaf onze rechterflank worden gegeven. Marc Cardona wint het kopduel tussen Angha en Pinto in en ziet zijn kopbal via de handen van Van Osch in het doel verdwijnen. 2-3 en het hele stadion voelt dat dit vast niet de laatste treffer van de avond was.

Amper drie minuten na de 2-3 gaat het achterin bijna weer mis. En opnieuw is er sprake van miscommunicatie tussen Van Osch en Pinto. Deze keer wordt de bal gelukkig naast het doel geplaatst. Ondertussen is de wederom tegenvallende Hansson gewisseld voor Bassala Sambou. Ik wil niks verklappen over het restant van het duel maar ook vanavond laat Sambou zien dat hij in feite niks te zoeken heeft op dit niveau. Alle goede bedoelingen ten spijt, maar hij wint geen duels, het ontbreekt aan snelheid, zijn balaanname is op zijn zachtst gezegd matig en hij houdt vrijwel geen bal vast. Daardoor wordt de druk op onze verdediging indirect alleen maar groter en dat konden we nu juist niet gebruiken. Juist in dit soort wedstrijden mis je voorin een man als Sebastian Polter. Een kwartiertje na de invalbeurt van Sambou mag ook Noslin het veld betreden. De moegestreden en in zijn acties niet altijd even gelukkige Deroy Duarte wordt naar de kant gehaald. Aan de andere kant werkt Duarte zich elke wedstrijd een slag in de rondte en weten we dat door zijn wissel de druk op onze defensie alleen maar groter wordt.


Aan inzet geen gebrek bij Deroy

Ondanks de aanhoudende golven op ons doel, tikt de tijd vervolgens langzaamaan in ons voordeel weg. Er staan inmiddels nog tien minuten officiële speeltijd op de klok, zou het dan toch gaan lukken? Het antwoord krijgen we even later en luidt helaas: nee. Bij een lage voorzet lijkt Johansson in ons strafschopgebied aangetikt te worden. Na een blessurebehandeling moet Ryan buiten de lijnen wachten om het veld weer te mogen betreden. De toegekende hoekschop moeten we dus met tien man onschadelijk zien te maken. Maar ook nu wordt er een luchtduel verloren. Justin Kramer wint in een mêlee van spelers het kopduel, waarna de bal bij de tweede paal door Cordoba wordt binnengeschoten.

De gelijkmaker is, net als bij de vorige treffers van de Eagles, voor enkele grapjassen in het vak naast ons aanleiding om bier richting het uitvak te gooien. Dat treft overigens nauwelijks doel. Één Eagle is zó blij met de gelijkmaker dat hij minutenlang op de afscheiding in het net gaat hangen en de Fortuna-uithang uitdaagt. Waarom hij niet eerder van het hek wordt gehaald, is me niet duidelijk, maar hij geniet in ieder geval duidelijk van zijn minutes of fame. We zien hier weer een voetbalsupporter profiteren van het gezagsvacuüm waarin Nederland volgens notoire betweter Patrick Delait blijkbaar verkeert.

Voor wie denkt dat de gifbeker met de gelijkmaker en het vervelende kereltje op het hek leeg is, helaas. Daar waar de Fortuna-spelers lamgeslagen over het veld spartelen, ruiken de spelers van Go Ahead bloed. Één minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd wordt een volgende hoekschop ons fataal. Pinto verliest een kopduel van Kramer en de 4-3 is een feit. Seuntjens maakt deze ellende al niet meer van dichtbij mee. Hij is enkele minuten eerder gewisseld voor Toshio Lake.


Ook Toshio kon het tij niet meer keren

Er komen nog vier minuten extra tijd bij en Fortuna probeert er nog een alles of niets momentje uit te persen. Dat lijkt er in de dying seconds nog bijna te komen als Ferati vanaf de rand van de zestien met links mag uithalen. Buiten het bereik van Hahn spat de bal op de lat uiteen. En daarmee hebben we meteen het laatste wapenfeit van deze wedstrijd benoemd. Fortuna verliest en krijgt een morele dreun te verwerken.


Alles of niets, het werd niets

Een 0-2 en 1-3 voorsprong mag je in principe natuurlijk nooit uit handen geven. Maar door steeds verder in te zakken en voorin vrijwel geen bal meer vast te houden, roep je de problemen over jezelf af. Wanneer er achterin dan ook nog persoonlijke fouten worden gemaakt en teveel belangrijke duels worden verloren, is het wachten op de genadeklap. En die kregen we vanavond dus. Daarmee wordt er weer een pijnlijke bladzijde aan het boek met onze resultaten op 31 oktober toegevoegd.

In de bus heerst er een zeer bedrukte stemming. Zelfs Doom is er even stil van en dat wil wat zeggen. Na verloop van tijd herpakken we ons een beetje en luisteren we naar tips over de cryptomarkt, zoeken we op hoe het met enkele oude Fortuna-coryfeeën gaat en horen we dat Marcel Mosselman vannacht om 3 uur weer in zijn busje stapt om naar de veiling in Naaldwijk te tuffen. Na een korte tussenstop bereiken we, moe maar zeker niet voldaan, rond de klok van half een onze vertrouwde omgeving.

De schijnbaar beloofde kapitaalinjectie in de winterstop wordt absoluut noodzakelijk, want dat de huidige selectie te smal is en op een aantal posities kwaliteit ontbeert, moge duidelijk zijn. Zeker nu er wekelijks basisspelers (vandaag Tirpan en Cox) ontbreken, blijkt pijnlijk hoe matig onze bank bezet is. Met elke wissel neemt de kwaliteit in het veld met een aanzienlijk percentage af. Maar voordat de transfermarkt in januari opengaat, zijn we wel alweer acht competitiewedstrijden verder. En het huidige spel en het resterende programma tot aan de winterstop bieden vooralsnog niet al teveel perspectief op betere tijden.

Maar goed, wat er ook gebeurt, we blijven de ploeg natuurlijk steunen! COYS!