Trainer Danny Buijs kan vanavond uit bij Go Ahead Eagles (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op de geblesseerden Mika Peters en Daan Bisschops. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

In het begin van de week trainde alleen Ivo Pinto met wat lichte pijntjes apart, maar op de afsluitende training op donderdag was hij weer van de partij. Fortuna’s aanvoerder zal dus beschikbaar zijn.


Pinto pakte tegen FC Volendam ook een assist mee (op Alen Halilovic)

Vorige week startte Kaj Sierhuis voor het eerst in de basis. Hij hield het 54 minuten vol. We zijn een week verder, waarin hij vrijuit meegetraind heeft. We verwachten dat hij vanavond dus langer mee kan doen.

Fortuna moet wel een beetje oppassen met de kaartenlast. Gemiddeld pakte Fortuna dit seizoen tot dusver drie gele kaarten per duel. Laat je het openingsduel tegen Feyenoord buiten beschouwing (waarin Fortuna zes gele kaarten pakte), dan is het gemiddelde 2,25 per duel.

Sinds de laatste promotie naar de eredivisie kwam het seizoengemiddelde nooit boven de twee gele kaarten per duel uit.

Mitchell Dijks pakte al drie gele kaarten dit seizoen en is vroeg in het seizoen dus nog maar twee kaarten verwijderd van een uitsluiting.


Dijks pakte al drie gele kaarten

Tegenstander Go Ahead Eagles startte de competitie met een forse nederlaag in Alkmaar, maar daarna volgden thuisoverwinningen op FC Volendam en SC Heerenveen en een gelijkspel in de IJsselderby in Zwolle. Go Ahead telt dus twee punten minder dan Fortuna, maar speelde ook een wedstrijd minder.

In de Adelaarshorst is Go Ahead negen eredivisieduels op rij ongeslagen (zevenmaal winst; tweemaal gelijk). Alleen AZ won in Deventer in het kalenderjaar 2023.

Helaas ondervond ook Fortuna de afgelopen twee seizoenen de kracht van Go Ahead in eigen huis. Vorig seizoen verloor Fortuna er met 2-0. Het seizoen voordien met 4-3, na notabene een 0-2 en 1-3 voorsprong.


Het kan spoken (en regenen) in de Adelaarshorst

Speler om in de gaten te houden? Philippe Rommens is de Alen Halilović van Go Ahead: een technische begaafde spelverdeler uit Wommelgem, die dit seizoen in vier duels al driemaal scoorde en een assist afleverde.

Het duo Deroy Duarte en Loreintz Rosier kan Go Ahead pijn doen door Rommens af te stoppen.


Attention, Loreintz!

Fortunatrainer Danny Buijs zag Fortuna excelleren tegen FC Volendam, dat vrijwel niets in de melk te brokkelen had. Toch bleek dat lange tijd niet uit de tussenstand. Pas in de slotfase gooide Alen Halilović de deur in het slot.

Het is wellicht niet verrassend dat het in de voorhoede nog niet wil vlotten, omdat het vanwege het optrainen van Kaj Sierhuis en het wachten op een werkvergunning (sinds vorige week geregeld) voor zijn doubleur Marko Lazetić tot dusverre enigszins improviseren was centraal voorin.

Wat dat betreft was het goed dat vorige week drie van de spelers die dit seizoen in de buurt van de centrumspits zullen spelen hun eerste doelpunt maakten (Oğuzhan Özyakup, Tijjani Noslin en Alen Halilović). Die zijn alvast van de hatelijke nul af.


Noslin viert zijn eerste treffer van het seizoen

Is er reden voor Danny Buijs om zijn basiselftal te veranderen? Zeker in de achterhoede niet. We verwachten Ivor Pandur dus in het doel. Daarvoor verschijnt een viermansverdediging. Aanvoerder Ivo Pinto speelt als rechtsback. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Aan de linkerkant speelt Mitchell Dijks, die wellicht voor het eerst negentig minuten kan spelen.

Op het middenveld is er wellicht een lichte aarzeling. Oğuzhan Özyakup viel in na rust tegen FC Volendam en deed dat uitstekend. Vooral zijn samenwerking met Alen Halilović viel op. Twee spelers die elkaar erg makkelijk vonden, alsof ze al jaren samen speelden.


Özyakup en Halilović, samen goed voor 53 interlands; nu bij Fortuna

We verwachten dat het bij een lichte aarzeling blijft. Go Ahead zal er een fysiek duel van maken. We vermoeden dat Buijs ervoor zal kiezen met twee controlerende middenvelders te starten: Loreintz Rosier en Deroy Duarte. Alen Halilović speelt er als spelverdeler voor.

Als het wedstrijdbeeld erom vraagt, zal Buijs Özyakup zeker brengen.

In de voorhoede verwachten we Tijjani Noslin aan de rechterflank. Kaj Sierhuis speelt in het centrum van de aanval en Iñigo Córdoba, tegen zijn oude club, speelt aan de linkerflank.

Oud-Fortunezen bij Go Ahead? We herkennen Finn Stokkers. Stokkers speelde twee en een half seizoen voor Fortuna Sittard. Goed voor 27 treffers in 79 duels (alle competities). Hoogtepunt: promotie naar de eredivisie. Zijn kopbal tegen Jong PSV bezegelde de promotie.

Aan dat doelpunt, aan dat duel en aan het gehele verblijf van Finn Stokkers bij Fortuna, bewaren wij goede herinneringen.


In het promotiejaar scoorde hij een hattrick tegen Jong FC Utrecht

Finn Stokkers is er vanavond overigens niet bij. Hij kampt met problemen aan een oog. We wensen hem van harte beterschap!

Laatste overwinning uit bij Go Ahead Eagles? 6 April 2018. Ook dat was in het promotiejaar. Na een kwartier spelen kopt Perr Schuurs een corner van Jorrit Smeets genadeloos hard binnen. Vervolgens trekt Fortuna dat resultaat met bloed, zweet en tranen over de streep.

We mogen nooit vergeten hoe mooi en belangrijk voor de ontwikkeling van Fortuna Sittard dat seizoen was!


Dit seizoen zal het uitvak nog voller zitten

Laatste vijf competitieduels uit bij Go Ahead Eagles: V-V-W-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-G-G-W-G

De KNVB stuurt Bas Nijhuis naar Deventer, hetgeen betekent dat er meer is toegestaan dan bij andere scheidsrechters. Je zou denken dat dat in het voordeel is van het fysiek sterke Go Ahead. Opgepast: bij Fortuna staan ook geen kleuters in het veld.


Siovas buigt alleen voor de Fernando Ricksen Side

We vinden Bas Nijhuis terug op plek negen in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter‘ met een licht positieve balans. Bas Nijhuis floot dit duel vorig seizoen ook. Het was een stevig, maar fair duel. Daar rekenen we vandaag ook op.

Gaat er iets mis, dan moet VAR Martin van den Kerkhof ingrijpen. Van den Kerkhof vinden we terug op plek zeventien in bovenstaande lijst. We bewaren geen al te beste herinneringen aan deze man.

Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Rosier, Duarte, Halilović; Noslin, Sierhuis en Córdoba.

Supporters: Het uitvak zal met 400 supporters uitverkocht zijn. Busreizigers melden zich om 16.30uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten melden zich vanaf 18.45uur bij verzorgingsplaats De Somp aan de A50 om hun omwisselbiljetten om te ruilen voor entreebiljetten.

Voorkomt Fortuna een nederlaag in Deventer dan zijn de 400 supporters getuige van een record. Nooit bleef Fortuna Sittard de eerste zes eredivisieduels van een seizoen ongeslagen.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.