Fortuna verliest de eerste wedstrijd na de winterstop op eigen veld kansloos van Go Ahead Eagles. De ploeg begint redelijk, maar raakt na een kwartier de greep op de wedstrijd kwijt. Grove dekkingsfouten resulteren in een 0-2 achterstand bij rust. In de tweede helft doen we voor spek en bonen mee en kunnen we de tegenstander geen moment in de problemen brengen. De nieuwe tactiek van Julio Velázquez lijkt ons eerder zwakker dan sterker te hebben gemaakt.

7 januari 2023

Fortuna bakt er helemaal niets van

Fortuna Sittard 0 Go Ahead Eagles 2

Doelpuntenmakers: 21. Kuipers 0-1, 44. Adekanye 0-2.
Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro, Guth, Cox (46. Vita); Erdoğan, Özyakup (68. Duarte); Embaló (46. Buitink), Gladon (68. Noslin), Córdoba (77. Taşçı), Yilmaz.
Toeschouwers: 10.077.
Scheidsrechter: Makkelie.
Geel (Fortuna): Cox, Buitink, Taşçı, Yilmaz.
Rood (Fortuna): -.

Na acht weken pauze wordt de competitie eindelijk weer hervat. Fortuna begint het tweede deel van het seizoen op een twaalfde plaats, met vijftien punten uit veertien wedstrijden. Na de rampzalige competitiestart is dat een klassering waar we tevreden mee mogen zijn. Het omstreden ontslag van trainer Sjors Ultee vroeg in het seizoen de opmerkelijke benoeming van Julio Velázquez als zijn opvolger hebben op het eerste gezicht dus positief uitgepakt. Tegelijkertijd heeft iedereen kunnen zien dat de de boel verdedigend aardig op orde is sinds de komst van de Spanjaard, maar dat het voetballend allemaal erg pover is. We zijn er dus nog lang niet.

Ruim een maand leidde hij Messi en Lewandowski het veld op, vandaag wacht het echte werk: Burak!

Velázquez heeft de winterstop van acht weken gebruikt om tactisch het een en ander om te gooien. Hij wil dat zijn ploeg dominanter gaat spelen en is daarnaast overgeschakeld op een systeem met twee spitsen. Daarnaast zijn er een paar wisselingen in de selectie geweest.

Mats Seuntjens, die al een tijdje met zijn ziel onder de arm leek te spelen, liet zijn contract ontbinden en tekende een dag later voor RKC Waalwijk. Hoewel Seuntjens zeker dit seizoen ondermaats presteerde, is zijn vertrek wel een aderlating, want creatieve voetballers zijn op het moment dun gezaaid bij Fortuna.

Daarnaast keerden de huurlingen Cole Bassett en Vasilios Sourlis, die allebei weinig aan spelen toekwamen, terug naar hun club. Daar staat de komst van centrumverdediger Stipe Radić en de van Vitesse gehuurde aanvaller Thomas Buitink tegenover. Met name van Buitink zal de club hopen dat hij snel meer wordt dan alleen een versterking voor de breedte.

Op 29 december overleed Pelé, een voetballer in de categorie Willy Dullens. Vandaar de minuut stilte.

Door blessures ontbreken Dimitris Siovas en Arianit Ferati vanavond. Verder beschikt Velázquez over een fitte selectie. In de achterhoede zien we geen verrassingen. Ivor Pandur staat op doel, Ivo Pinto, Ximo Navarro, Rodrigo Guth en George Cox vormen de verdediging. Doğan Erdoğan en Oğuzhan Özyakup vormen het centrum van het middenveld. Op rechts en links krijgen Úmaro Embaló en Iñigo Córdoba, waarbij zij in het nieuwe systeem waarschijnlijk meer verdedigende taken zullen krijgen. Voorin start Paul Gladon naast Burak Yilmaz.

Doğan plukt de vruchten van zijn dagelijkse kwartiertje ochtendgymnastiek

Fortuna begint enthousiast aan de wedstrijd. We zijn nog geen minuut bezig, of we kunnen al de eerste doelpoging noteren. Córdoba krijgt de bal van Yilmaz, trekt naar binnen en ziet ruimte voor een schot. De bal gaat via een verdediger naast. Ons offensief duurt even voort. Na een paar minuten krijgen we weer een corner. Yilmaz zelf neemt de bal en wil die op de zich aanbiedende Cox passen. Maar de bal belandt rechtstreeks in de voeten van een tegenstander. Cox ziet zich genoodzaakt de speler neer te halen en ziet geel. Het is een typerend moment, want het eerste van vele voorbeelden vanavond waar de vereiste concentratie ontbreekt.

Mandekken voor gevorderden

Fortuna houdt wel het initiatief. Na een minuut of tien wordt Embaló diep gestuurd. Hij heeft eerst ruzie met de bal, maar krijgt die vervolgens toch onder controle. Vervolgens geeft hij zo’n beetje vanaf de achterlijn een prima voorzet. Bij de tweede paal kan Yilmaz vrij op doel koppen, maar zijn kopbal gaat niet ver genoeg naar de hoek. Keeper De Lange redt met een mooie reflex. Het is een kans die iemand van de statuur van Yilmaz zou moeten benutten. Maar helaas, de teller staat al sinds 2 september op vier doelpunten en dat blijft ook na vanavond zo.

Oh, Özyakup doet ook mee

Het is de enige echte kans die wij vanavond creëren. In de negentiende minuut zetten we nog één goede aanval op. Yilmaz wordt diep gestuurd en geeft de bal vervolgens voor. Maar Gladon is te ver doorgelopen en ziet de bal achter zich wegrollen. Maar alle opwinding blijkt achteraf voor niets, want Yilmaz staat duidelijk buitenspel wanneer de bal gespeeld wordt. Het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat hem dat vanavond overkomt.

Go Ahead heeft het heft langzamerhand over genomen en al een paar bescheiden kansjes gehad. Na twintig minuten spelen wordt ons middenveld door een simpele combinatie weggetikt. Vervolgens ontsnapt Adekanye aan de aandacht van Cox. De aanvaller wordt met een steekpass aangespeeld. Hij legt de bal bij de tweede paal panklaar voor Kuipers, die helemaal niet gedekt wordt en eenvoudig kan inschieten: 21ste minuut, 0-1.

Burak zwoegt zich een weg naar het doel

Daar gaat wel heel erg veel mis. Ons middenveld wordt overlopen, Cox laat zich veel te simpel uitspelen en Embaló rent weliswaar een heel eind mee met directe tegenstander Kuipers, maar laat hem eenmaal aangekomen in het strafschopgebied gewoon lopen. Velázquez reageert zijn frustratie af op de dug-out en zal de komende week nog wel wat last ondervinden van de gewrichten in zijn rechterhand.

Embaló maakt het ook vanavond niet waar

Na de achterstand lijkt er meteen iets te knakken in de ploeg. Kennelijk is het zelfvertrouwen zo broos, dat de eerste de beste tegenslag zorgt voor een mentale knock-out. Het spel was al slordig, maar wordt nu ook nog eens angstig. We komen bij in een achterstand in eigen huis tegen een ploeg met een gelijk aantal punten niet verder meer dan de bal tergend langzaam rondspelen in de achterhoede. Dat valt onze verdedigers niet eens het meeste te verwijten. Onze spitsen en vleugelspelers staan allemaal stil, terwijl Erdoğan en vooral Özyakup op het middenveld verstoppertje spelen. De laatste kan na afloop van de wedstrijd weliswaar voor de camera van ESPN uitstekend uitleggen waar het allemaal aan schort, maar neemt in het veld ondanks zijn routine en status werkelijk geen enkele verantwoordelijkheid op zich.

Go Ahead neemt de wedstrijd over en verschijnt nu regelmatig voor onze goal, al leidt dat niet tot hele grote kansen. Fortuna meldt zich tegen het slot van de eerste helft pas weer. Córdoba krijgt de bal van Yilmaz, zoekt ruimte voor een actie, maar besluit weer terug te leggen op Yilmaz. Die draait weg van zijn tegenstander en schiet vanaf links op doel. Geen slechte poging, maar de keeper kan zonder veel problemen redding brengen.

Cox en Guth waren het bestaan van Adekanye even vergeten

Daarna is het voor rust alleen nog maar Go Ahead dat de klok slaat. En uiteindelijk slaat de ploeg uit Deventer nog een keer toe. Gladon laat zich bij een duel op de middenlijn simpel aftroeven en doet vervolgens weinig moeite een tegenaanval te voorkomen. Llansana heeft een vrij veld voor zich, neemt zich de tijd en stuurt vervolgens Adekanye de diepte in. Doordat Cox hem niet kort genoeg dekt, heeft de aanvaller vrije doorgang naar het doel. Hij schiet de bal rustig in het net: 44ste minuut, 0-2.

Buitink had geen slechtere wedstrijd kunnen krijgen voor zijn debuut

In de blessuretijd krijgt Go Ahead nog een paar kansen, maar gelukkig lopen we verder geen schade op. In de rust grijpt Velázquez in. Thomas Buitink en Rémy Vita komen in de ploeg, Embalo en Cox mogen gaan douchen. Maar wie denkt dat Fortuna uit een ander vaatje gaat tappen, heeft het mis. De angst voor een grotere nederlaag lijkt een stuk groter dan het geloof in een goed resultaat. Bovendien spelen Vita en de naar rechts verhuisde Córdoba zo slecht, dat we over de vleugels helemaal niks meer paraat maken. Ook het inbrengen van Tijjani Noslin, Deroy Duarte en Tunahan Taşçı verandert niets in het spelbeeld.

De verontwaardiging is zoals altijd enorm bij ons contingent spelers van Turkse afkomst

Aanvallend zijn we dus machteloos, achterin mogen we van geluk spreken dat Go Ahead niet het onderste uit de kan wil halen. De Deventenaren houden het betere van het spel en blijven moeiteloos overeind, maar missen de scherpte om een aantal counters echt goed uit te spelen. Alleen daardoor ontsnappen we aan een grotere nederlaag, al kijkt Velázquez na afloop niet ontevreden terug op de tweede helft.

Inderdaad, Burak had ook weer wat te mekkeren

We verliezen de eerste wedstrijd na de winterstop dus met 0-2. Dat resultaat, maar vooral het vertoonde spel maken meteen duidelijk dat we voorlopig niet hoeven te rekenen op een plek in de middenmoot, maar vooral weg moeten zien te blijven van de onderste plaatsen. Daarnaast lijkt het systeem met twee spitsen mij met deze selectie ten dode opgeschreven. Ons middenveld was al zwak en is door het wegvallen van een middenvelder ten faveure van een spits nog zwakker geworden, het nieuwe systeem biedt de backs geen ruimte meer voor aanvallende initiatieven, onze vleugelspelers zijn voor dit systeem van nature te offensief ingesteld, er zijn weer akelig grote gaten verschenen tussen de centrale verdediging en het middenveld en Yilmaz en Gladon zijn niet direct spitsen die elkaar goed aanvullen.

Maar goed, moed verloren, alles verloren. De komende weken wachten ons met PSV en AZ twee op papier sterke tegenstanders. Ideale tegenstanders om met onze bijzondere vorm van non-voetbal voor een verrassing te zorgen.