Waar we enkele weken geleden op een veilige haven leken af te koersen, is daar na de nederlaag in Deventer vrij weinig meer van over. Weliswaar heeft Fortuna voor het eerst sinds lange tijd meer balbezit dan haar tegenstander, maar helaas weet de ploeg van Velázquez daar bitter weinig mee te doen. En dus wordt het de komende vier wedstrijden alsnog alle hens aan dek.

23 april 2023

Tandeloos Fortuna verliest in Deventer

Go Ahead Eagles 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 17. Willumsson 1-0, 75. Blomme 2-0.
Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox (77. Buitink); Embaló (72. Vita), Erdoğan (72. Duarte), Bistrović (84. Ferati); Noslin (84. Cangiano), Córdoba, Gladon.
Toeschouwers: 9.827.
Scheidsrechter: Nijhuis.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Fortuna verloor de afgelopen twee duels van tegenstanders die een beduidend sterkere en bredere selectie hebben. Maar om nu te zeggen dat Fortuna haar huid tegen Ajax en AZ duur verkocht? Nee, daarvan was geen sprake. En dat valt voor het grootste deel te wijten aan de zeer behouden, zelfs angstige, tactiek die coach Julio Velázquez er op nahield. Met de huidige selectie mag je, nee misschien moet je zelfs, veel meer lef tonen en van je eigen kwaliteiten uitgaan. Maar ondanks dat er in de loop van het seizoen aardig wat punten zijn verzameld, is Fortuna zelden meester over de wedstrijd geweest. Het is doorgaans vooral achteruit lopen, hopen dat er geen tegentreffer valt en hopen dat de bal voorin een keer goed valt in de buurt van een van onze aanvallers. De aandacht voor het gedrag van Velázquez langs de lijn heeft hij de afgelopen weken naar zijn tactische keuzes weten te verplaatsen. En die tactiek leverde hem terecht veel kritiek op. We zijn dan ook benieuwd of hij vandaag uit een ander vaatje durft te tappen.

Vandaag reizen 380 supporters hun clubje achterna richting Deventer. Een groot deel daarvan wordt in drie dubbeldekkers richting de Hanzestad vervoerd. Nadat enkele fans afkomstig uit de Maasvallei mij eindelijk hebben gefeliciteerd en nadat iedereen ook Maurice heeft gefeliciteerd met zijn verjaardag, kan de reis beginnen.

Een geplande tussenstop wordt noodgedwongen een kwartiertje uitgesteld nadat blijkt dat de parkeerplaats volledig vol staat met vrachtwagens met voornamelijk Oost-Europese kentekens. Na het halen van een frisse neus, het legen van de blaas of het kopen van een ijsje wordt de reis hervat. Keurig op tijd arriveren we bij De Adelaarshorst.

De basisopstelling van vanmiddag vertoont drie wijzigingen ten opzichte van de elf die tegen AZ aan de aftrap verschenen. Oğuzhan Özyakup is geblesseerd en zit vandaag niet bij de selectie, zijn plaats wordt ingenomen door Úmaro Embaló. Rémy Vita kon de afgelopen weken niet overtuigen als linksback en wordt vandaag vervangen door George Cox die terugkeert van een blessure. En omdat coach Julio Velázquez het blijkbaar toch aandurft om íetsje aanvallender te spelen, wordt verdediger Ximo Navarro vervangen door middenvelder Doğan Erdoğan. Een andere opvallende afwezige in de wedstrijdselectie is Burak Yilmaz. Vorige week ontbrak Yilmaz wegens een verkoudheid, vandaag zou hij wegens ‘sportieve redenen’ door Velázquez buiten de selectie zijn gelaten. Dat het ook op sportief gebied allesbehalve rustig is binnen de club, is een understatement.

Velázquez heeft de club niet bepaald in rustiger vaarwater gebracht

Fortuna’s eerste wapenfeit ontstaat na een door Iñigo Córdoba verdiende hoekschop. Cox legt de bal laag bij de eerste paal waar Paul Gladon komt ingelopen om de bal terug te leggen op Kristijan Bistrović. Bistrović haalt uit met links maar raakt de bal niet lekker waardoor deze richting de op rechts meegelopen Dimitris Siovas rolt. Siovas schiet eerst tegen keeper Jeffrey de Lange aan en knalt de bal vervolgens hard tegen het hoofd van verdediger Mats Deijl. Dat levert een nieuwe hoekschop op. Via een omweg komt Embaló uiteindelijk op links in balbezit. Hij omspeelt Deijl maar de inzet die volgt heeft het midden tussen een schot en een voorzet. De bal gaat over de lat.

Een van de eerste hoekschoppen voor de thuisploeg levert helaas wél een doelpunt op. De voorzet wordt onderweg aangeraakt waarna hij via het been van Siovas onbedoeld richting de tweede paal caramboleert. Daar is Willum Willumsson onze Tijjani Noslin te snel af en tikt de bal van dichtbij binnen. In eerste instantie lijkt de grensrechter roet in het Deventer eten te gooien, maar nadat Bas Nijhuis de VAR heeft geraadpleegd komt er alsnog groen licht voor de openingstreffer.

Fortuna moet aftrappen na de 1-0

In tegenstelling tot de voorgaande duels is Fortuna vanmiddag vaker in balbezit, maar helaas lukt het maar zelden om daarmee tot enig gevaar voor het doel van de tegenstander te komen. Bovendien geeft Go Ahead Fortuna meestal weinig tijd om rustig rond te spelen en op te bouwen. Daardoor wordt geregeld voor hoge ballen naar voren gekozen en dat levert vooralsnog weinig resultaat op.

Siovas legt aan voor de volgende hoge bal voorwaarts

Onder aansporing van het thuispubliek kiezen de Eagles hun momenten om de aanval te kiezen. Bij een zo’n moment legt Isac Lidberg de bal goed terug op Evert Linthorst. Het schot van Linthorst lijkt naast te gaan, maar raakt Embaló waardoor de bal alsnog gevaarlijk richting doel gaat. Rodrigo Guth kan de bal uiteindelijk wegwerken waardoor verder gevaar vermeden wordt.

Er is inmiddels een half uur gespeeld als Erdoğan op het middenveld Córdoba strak inspeelt. Córdoba kan oprukken tot net buiten het strafschopgebied van de Eagles en probeert het dan met een schot met zijn mindere rechterbeen. De bal gaat een dikke meter over het doel van De Lange.

Tien minuten voor rust mag Bas Kuipers op links vrij voorzetten, Ivo Pinto is te laat om de voorzet onschadelijk te maken. In het centrum mag doelpuntenmaker Willumsson helemaal vrij koppen. Gelukkig timet de Ijslander niet goed, waardoor zijn koppoging ruim over het doel van Ivor Pandur gaat.

Pandur haalde wederom een voldoende

Niet veel later zien we een goede actie op rechts van Córdoba. Zijn voorzet bereikt Gladon in het centrum. Gladon draait op een meter of zeven van het doel weg bij zijn tegenstander maar raakt de bal vervolgens maar half. Noslin komt daarna net te laat om alsnog aanspraak te maken op de gelijkmaker.

Het volgende gevaar komt weer van de thuisploeg. Een hoekschop eindigt op een dikke twintig meter van het doel bij Oliver Edvardsen. Die besluit een volley te wagen en dat blijkt geen slecht idee. Het dwingt Pandur tot een stijlvolle redding en het weggeven van een nieuwe hoekschop. Die levert geen nieuw gevaar op.

Vlak voor rust zien we nog een goede actie vanaf rechts van Noslin. Hij kaatst met Gladon en probeert dan vanaf randje zestien keeper De Lange in de korte hoek te verrassen. De Lange krijgt echter zijn hand nog net achter de bal. Daardoor wordt de rust met een 1-0 achterstand bereikt.

Tijjani probeert het met links

Fortuna opent de tweede helft met enkele hoekschoppen maar tot gevaar leidden die niet. In tegenstelling zelfs. Na een hoekschop kan Eagles aan een counter bouwen. Via Edvardsen en Willumsson krijgt Kuipers op links een vrije schietkans. Het is aan Pandur te danken dat het niet tot een snelle tweede tegentreffer komt, de Kroaat redt goed op het schot in de korte hoek.

Nog geen twee minuten later hetzelfde beeld: Kuipers mag uithalen en dwingt Pandur tot een nieuwe redding. Nee, de 2-0 hangt vooralsnog eerder in de lucht dan de 1-1. Direct na de kans van Kuipers komt oud-Fortunees Finn Stokkers voor de thuisploeg in het veld.

De tweede helft is inmiddels een minuut of twaalf onderweg als Bistrović voor het bezoekersvak een hoekschop mag nemen. De bal draait goed in waarna Gladon van vijf meter mag koppen. Helaas gaat de bal nipt over het doel.

P
aul baalt na zijn gemiste kopkans

Dat Stokkers nog steeds van toegevoegde waarde is, laat hij niet lang na zijn invalbeurt zien. Hij legt de bal tijdens een aanval goed breed op de meegelopen Rashaan Fernandes. Fernandes haalt uit richting lange hoek maar ziet zijn inzet rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal verdwijnen.

Met nog twintig minuten te spelen kopt Gladon een diepe bal van Pandur goed door op Noslin. Noslin lijkt op weg richting het doel als hij onderuit wordt gehaald door José Fontán. Nijhuis toont Fontán de gele kaart, maar de VAR checkt nog even of het niet toch rood moest zijn. Dat blijkt niet het geval. De toegekende vrije trap wordt door Bistrović om de muur gedraaid maar net naast het doel gemikt. Direct daarna worden Embaló en Erdoğan naar de kant gehaald voor verse krachten Rémy Vita en Deroy Duarte.

Kristijan gaat nét naast het doel mikken

Vita en Duarte zijn amper twee minuten in het veld als Guth ruim op de helft van de Eagles druk probeert te zetten. Dat mislukt waardoor Stokkers helemaal vrij op links de diepte ingestuurd kan worden. Stokkers legt de bal breed richting het centrum. Lidberg schermt de bal af waarna de zojuist ingevallen Xander Blomme uit mag halen. Via de vingertoppen van Pandur gaat de bal tegen het net: 2-0. Of Fortuna deze klap nog te boven gaat komen? Ik vrees het ergste.

Nadat Thomas Buitink in het veld is gekomen voor George Cox noteren we alweer de volgende kans voor de thuisploeg. Een aanval over veel schijven eindigt na slecht wegwerken van Pinto bij Lidberg. Die draait weg bij diezelfde Pinto maar zijn schot mist kracht om Pandur te verrassen.

Stokkers ziet hoe Duarte gaat passen

Zeven minuten voor tijd zet Velázquez ook zijn laatste twee wissels in. Noslin en Bistrović verlaten het veld en worden vervangen door Arianit Ferati en Gianmarco Cangiano.

Voor het spelbeeld maakt het echter allemaal niets meer uit. Fortuna kan in de tweede helft vrijwel geen enkele vuist maken waardoor Go Ahead makkelijk overeind blijft. Ook een gekraakt schot van Ferati en een poging van afstand van Pinto veranderen niks meer aan de stand. Na vijf minuten toegevoegde tijd vindt Nijhuis het mooi geweest en is Fortuna’s vijfde nederlaag in zes wedstrijden een feit.

In tegenstelling tot de afgelopen wedstrijden had Fortuna vandaag meer balbezit dan haar tegenstander. Maar de overtuiging ontbrak en het spel was simpelweg niet goed genoeg om het Go Ahead ook maar enigszins lastig te maken. En zo zijn we nog steeds niet veilig en wordt het nog enkele wedstrijden billenknijpen.

Zoals we inmiddels gewend zijn, neemt slechts een deel van de selectie de moeite om de meegereisde fans te bedanken. De spelers die dat wél doen nemen een bescheiden applaus in ontvangst, meer voor hun komst naar het uitvak dan voor het vertoonde spel van vanmiddag.