Fortuna en RKC zijn de eerste helft aardig aan elkaar gewaagd. Nadat Yilmaz Fortuna vlak na rust op een 0-1 voorsprong zet, lijkt er lange tijd geen vuiltje aan de lucht. Maar in het laatste kwartier geeft de ploeg van, de dan inmiddels op de tribune bivakkerende, Vélazquez de wedstrijd alsnog uit handen. Dat Nijhuis ook de aandacht weer op zich weet te trekken, maakt de nederlaag alleen maar zuurder.


17 februari 2023

Onnodige nederlaag in Waalwijk

RKC Waalwijk 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 49. Yilmaz 0-1, 76. Kramer 1-1, 86. Lobete 2-1, 90. Jozefzoon 3-1.
Opstelling: Pandur; Erdoğan, Siovas (79. Radvić), Guth, Vita; Duarte (88. Buitink), Bistrović, Özyakup; Córdoba (88. Gladon), Yilmaz, Embaló (79. Noslin).
Toeschouwers: 5.692
Scheidsrechter: B. Nijhuis.
Geel (Fortuna): Embaló, Córdoba, Yilmaz.
Rood (Fortuna): Vélazquez

Na de zakelijke overwinning in Emmen mogen we vandaag op bezoek bij mede-middenmotor RKC Waalwijk. En dat betekent uiteraard een weerzien met hele oude bekende Rein Baart, oude bekende Dario van den Buijs en iets minder oude bekende Mats Seuntjens. Laatstgenoemde liet zijn contract in Sittard in de winterstop ontbinden om minder dan 24 uur later in Waalwijk te tekenen. Persoonlijk vind ik het nog steeds doodzonde dat hij niet de juiste motivatie op kon brengen op het moment dat het hem wat tegen zat (lees: hij naar verluidt niet meer de best verdienende speler was, hij in het veld niet meer de ‘main man’ was en hij niet meer de eerste keuze was voor vrije trappen en strafschoppen).

Ondanks diverse verleidelijke carnavalsevenementen reizen vandaag maar liefst 455 Fortunezen naar het Mandemakers-stadion. Circa 200 daarvan stappen rond de klok van half zes in de 3 gereedstaande dubbeldekkers. Hopelijk worden deze vanavond in een betere en vooral schonere staat achtergelaten dan na terugkomst uit Emmen. Naar het schijnt was het toen één grote smeerboel en dat is uiteraard nergens voor nodig. De eerste tegenslag van de dag krijgen we direct na instappen: alle stoelen blijken omwille van de beenruimte iets naar achter te zijn verschoven, waardoor van de achterbank alleen de middelste stoel bezetbaar is. En daarmee kan onze voorgenomen stoelbezetting meteen de prullenbak in.

De jeugd in de bus verzorgt vandaag wederom de muziek en voor hun blijkt Hazes niet de basis. Ook aan de 37 verzoeken van Sander om de Pensponypolonaise te draaien wordt geen gehoord gegeven. En dus luisteren we noodgedwongen naar een uitgebreid repertoire aan carnavalsplaten terwijl de reis naar Brabant snel vordert. Na een rondje door Waalwijk rijden we ruim op tijd de parking achter het bezoekersvak in.


Het prima gevulde uitvak

Coach Julio Velázquez kan vanavond niet beschikken over de geblesseerde Ivo Pinto en George Cox. Zij werden in Emmen verdienstelijk vervangen door Erdoğan en Vita, maar bij voorkeur speelt iedereen op zijn sterkste positie en dat is nu dus niet mogelijk. Ximo Navarro keert gelukkig terug van een blessure, hij begint op de bank. Ten opzichte van de basis die tegen Emmen startte, is er slechts een wijziging doorgevoerd: Deroy Duarte vervangt Arianit Ferati op het middenveld.

RKC laat Fortuna in de openingsfase wat meer het spel maken. Je ziet aan de Sittardse ploeg dat de serie goede resultaten zijn uitwerking heeft op het vertrouwen. Er wordt met iets meer bravoure en zelfvertrouwen gespeeld. Niet dat dat direct tot grote kansen of een enorm veldoverwicht lijdt, maar het oogt in ieder geval iets prettiger om naar te kijken. In de tiende minuut stuurt Burak Yilmaz met een slimme pass Úmaro Embaló de diepte in. De voorzet van Embaló wordt helaas geblokt waarna de toegekende hoekschop niks oplevert.


Dario achtervolgt ‘Ozzie’

Enkele minuten later springt de bal bij een aanname te ver van de voet van Van den Buijs waardoor Yilmaz in balbezit komt. Deze keer stuurt hij Iñigo Córdoba weg. Helaas wacht de Spanjaard te lang waardoor zijn schot geblokt kan worden door verdediger Adewoye. In de eerstvolgende Waalwijkse aanval wordt Rémy Vita van de bal gezet. Pelle Clement legt de bal vanaf de achterlijn terug op Michiel Kramer die zonder twijfel uithaalt. Zijn inzet wordt door Ivor Pandur met enige moeite onschadelijk gemaakt.

Ondertussen zoek ik even snel het sanitair op om mijn op de heenreis goed gevulde blaas te legen. Onder aan de trap bots ik per ongeluk tegen een mede-supporter op die net twee grote bieren heeft gehaald. Een van de twee biertjes gaat tegen de grond en zo netjes als ik ben, haal ik meteen een nieuw exemplaar voor de benadeelde jongeman. Na de schappelijke € 6,25 te hebben afgetikt, vervolg ik alsnog vlug mijn weg naar het toilet.

Beide ploegen zoeken waar mogelijk de weg naar voren. Nu is het weer Fortuna dat op zoek is naar de openingstreffer. Een diepe bal van Kristijan Bistrović wordt door Yilmaz goed meegenomen. Het vlammende schot dat volgt, suist echter enkele meters over het doel van Etienne Vaessen. Ook bij Fortuna’s volgende aanval zijn Yilmaz en Bistrović betrokken. De Kroaat speelt vanaf rechts Yilmaz in. Die laat de bal lopen voor Oğuzhan Özyakup. De matchwinner van vorige week legt vervolgens af op Bistrović, maar diens geplaatste schot met links gaat ruim naast en over het doel.


Deroy verzette weer bergen werk

Halverwege de eerste helft belandt de bal via de kluts bij Seuntjens. Mats speelt Kramer in die vanaf randje zestien de bal richting de lange hoek stuurt. Buiten bereik van Pandur gaat het leer naast het doel. Diezelfde Pandur plukt even later een hoge voorzet van Iliass Bel Hassani net voordat Kramer kan inkoppen uit de lucht. Ook het laatste wapenfeit van de eerste helft is voor de thuisploeg. Een inzet van Bel Hassani wordt door Pandur weggebokst waarna Julian Lelieveld de rebound in het zijnet knalt. Zo eindigt de eerste helft conform het spelbeeld in evenwicht met een 0-0 stand.

De tweede helft is amper twee minuten onderweg als Doğan Erdoğan ternauwernood een voorzet van Lelieveld over de achterlijn kan koppen. De hoekschop levert RKC niks op. Fortuna’s volgende aanval levert daarentegen wél het gewenste resultaat op. Córdoba speelt Yilmaz in. Burak tikt de bal behendig langs zijn tegenstander en haalt dan van een goede twintig meter hard uit in de korte hoek. Vaessen kan er niet meer bij waardoor Fortuna de leiding neemt.


Burak legt de bal klaar


En wordt gefeliciteerd met zijn mooie treffer

Vlak na de openingstreffer wordt Yilmaz bij de zijlijn licht aangetikt door Lelieveld. Vélazquez windt zich blijkbaar erg op vanwege het feit dat Nijhuis de overtreding niet met geel bestraft en komt daarbij weer eens het veld in gelopen. Van commentaar en dit soort geintjes moet Nijhuis natuurlijk niks hebben en hij toont Julio de gele kaart. Als deze vervolgens nog iets roept en een wegwerpgebaar maakt, geeft hij Nijhuis voldoende munitie om hem met rood richting de tribune te sturen.

Natuurlijk is het gedrag van Vélazquez regelmatig wat overdreven, maar dat Nijhuis totaal niet met kritiek of commentaar om kan gaan is ook een feit. Het doet me even terugdenken aan de wedstrijd die we enkele seizoenen geleden in De Kuip speelden. Ook toen strooide Nijhuis met kaarten en vooral als er ook maar iemand durfde om iets op zijn leiding aan te merken. 


Een kenmerkend beeld van de fluitende narcist

Als Embaló een paar minuten later uit frustratie over het uitblijven van een vrije trap de bal hard richting de tribune knalt, komt hem dat ook op een gele prent te staan. Hopelijk pakt Fortuna snel de voetballende draad weer op. Dat lijkt na iets meer dan een uur spelen inderdaad te gebeuren als Yilmaz, Córdoba en Özyakup er op rechts rustig op los combineren. Eindstation is Duarte die de zestien binnenloopt en dan snel uithaalt, Vaessen daarmee tot een uiterste krachtsinspanning dwingend.

Met nog twintig minuten te spelen is Dimitrios Siovas is in ons eigen strafschopgebied eerder bij de bal dan Pelle Clement. Clement tikt Siovas licht aan waarna de Griek zich lijkt te verstappen. Nijhuis laat doorspelen waarna een inzet van de thuisploeg over het doel verdwijnt. Córdoba merkt op dat Siovas op de grond lag en er gefloten had mogen worden. Ook hiervan is Nijhuis niet gediend en hij toont Córdoba de gele kaart.


Mats heeft, zoals verwacht, zijn goede vorm hervonden

Fortuna blijft op zoek naar de tweede treffer. Özyakup ziet dat Bistrović op rechts mee opkomt en dat er veel ruimte achter de Waalwijkse verdediging ligt. Zijn diepe bal is ook door Vaessen gezien en de doelman rent tot aan de rand van het strafschopgebied uit zijn doel om de bal te onderscheppen. Terwijl hij de lucht in springt, beseft de goalie dat hij op het randje van de zestien hangt. Hij twijfelt tussen koppen en vangen en laat de bal los.

Bistrović is net iets eerder bij de bal en wordt vervolgens aangetikt door Vaessen. Nijhuis laat weer doorspelen en Fortuna is in de omschakeling niet attent genoeg om de aanval te onderbreken of de voorzet eruit te halen. Kramer kruipt bij de eerste paal voor Vita en tikt de gelijkmaker binnen. VAR Richard Martens kijkt nog even of Vaessen geen hands of een overtreding maakte, maar dat onderzoek levert Fortuna niks op. De stand is weer gelijk met nog een kwartier op de klok.

Meteen na de gelijkmaker brengt Jaime Mut met Tijjani Noslin en Stipe Radić twee verse krachten. Zij vervangen Embaló en Siovas. Vanaf de aftrap zoekt Fortuna meteen de aanval. Bistrović schiet hard op doel, maar ziet zijn inzet gered door Vaessen.

Met nog zes minuten te spelen levert Duarte achterin de bal na een verkeerde pass in bij een tegenstander. Gelukkig kan Rodrigo Guth met een goede tackle schade voorkomen. Fortuna zet weer een aanval over rechts op waarbij Córdoba zijn tegenstander op de achterlijn dusdanig onder druk zet dat deze de bal aan de Spanjaard afgeeft. Córdoba loopt via de achterlijn richting doel en wordt dan door de uitstormende Vaessen onderuit gehaald. Nijhuis geeft een hoekschop en de VAR ziet blijkbaar erg snel dat er niks strafbaars in Vaessens actie zat.

Córdoba strompelt verder waarna Fortuna de hoekschop mag nemen. Deze wordt weggewerkt waarna er aan Fortuna-zijde wederom niet kordaat wordt ingegrepen. Bistrović verzuimt de counter te onderbreken door zijn tegenstander neer te halen waardoor even later Seuntjens in balbezit kan komen. Seuntjens haalt hard uit, Pandur kan de bal wel tegenhouden maar niet klemvast pakken waarna de bal via de inlopende Julen Lobete in het doel caramboleert. Fortuna moet dus in de achtervolging. Net als na de eerste tegentreffer worden weer twee frisse krachten ingebracht. Nu betreden Paul Gladon en Thomas Buitink het veld.


Córdoba kermt van de pijn

De wedstrijd loopt nu langzaam ten einde en wanneer Vita Seuntjens neerhaalt, levert dat de thuisploeg een vrije trap én tijd op. Seuntjens jaagt de bal vanaf rechts hard richting de korte hoek en verrast daarmee onze doelman. Pandur kan net als bij de tweede tegengoal wel tegenhouden, maar niet klemmen. Florian Jozefzoon staat het dichtst bij en tikt de bal tegen het net. 3-1 en wedstrijd gespeeld.

In de negen minuten extra tijd komt Fortuna niet verder dan een kopbal van Gladon in de handen van Vaessen. Het opstootje in de laatste seconden van de blessuretijd en direct na affluiten is typerend voor onze tweede helft en met name het laatste deel van de wedstrijd. De frustratie druipt er vanaf. Uiteraard moeten we eerst in de spiegel kijken.

Er had meer met de gecreëerde kansen moeten worden gedaan en bij de tegentreffers zag het er niet heel sterk uit. Dat zijn zaken die echt beter moeten. Dat de hautaine en irritante Nijhuis ook weer zijn stempel drukte, maakt de te slikken pil extra bitter. Hij zal vanuit zijn kleedkamer vast heel trots met zijn tv-vriendjes hebben gebeld. ‘Hebben jullie dat gezien? Ik liet weer lekker veel toe he! En die gekke Spanjaard met zijn rare fratsen en grote mond heb ik toch maar mooi naar de tribune gestuurd. Nee, Basje krijgen ze niet gek hoor. Tot snel!’


Frustraties na het eindsignaal

Uiteraard stappen we teleurgesteld de bus in. Maar heel lang om te treuren nemen we niet de tijd. Terwijl de voorraad bier met een vooruitziende blik wordt opgekocht, bereidt de jeugd zich langzaamaan voor om nog even naar het Scholierencarnaval te gaan. Voor de iets ouderen in de bus is dat geen optie. Wij zoeken na terugkomst nog even onze vaste eettent op, waar het vanwege de Carnaval drukker is dan normaal.

De serie wedstrijden ‘die punten moeten opleveren’ hebben ons uiteindelijk tien waardevolle punten gebracht. Ondanks de nare nasmaak van de nederlaag van vanavond is dat iets waar ik enkele weken geleden voor had getekend. In de komende weken komen hoogvliegers Feyenoord en FC Twente op bezoek en gaan we tussendoor naar de Domstad. Als de ploeg de stijgende lijn qua voetbal weet vast te houden en zich niet van de wijs laat brengen door scheidsrechter of andere zaken, is ook in deze wedstrijden best een resultaat mogelijk. We gaan het de komende weken zien. COYS en fijne Carnaval!