Trainer en spelers van Fortuna reageren verschillend op het feit dat de veilige haven voor Fortuna in zicht is. Julio Velazquez besluit de laatste wedstrijden van het seizoen te benutten om verder te sleutelen aan zijn briljante tactiek, terwijl de spelers met twee weken vertraging beginnen aan hun aangekondigde staking. Het resultaat is een collectieve wanprestatie tegen AZ, dat de 0-3 overwinning van ons cadeau krijgt.


16 april 2023

Collectieve wanprestatie

Fortuna Sittard 0 AZ 3

Doelpuntenmakers: 24. Odgaard 0-1, 42. Kerkez 0-2, 84. Pavlidis 0-3.
Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro (58. Embalo), Siovas, Guth, Vita; Noslin (82. Buitink), Özyakup (82. Tasci), Bistrovic, Cordoba (86. Erdogan); Gladon.
Toeschouwers: 9.285.
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Het is 16 april, acht uur ‘s avonds. Een historisch moment, want voor het eerst valt er op dat tijdstip wat te kiezen voor lieden met een abonnement op ESPN. Stemmen we af op Ajax-Emmen of gaan we toch naar Fortuna-AZ kijken? Als we de gemiddelde armchair wanker juist inschatten, zal het wel Ajax geworden zijn. Daar is clubicoon Johnny Heitinga met grootse dingen bezig, terwijl de man die voor het entertainment zorgt bij Fortuna, Julio Velazquez, na zijn zoveelste uitbarsting enkele weken geleden door de club aan de ketting is gelegd en zich sindsdien tijdens de wedstrijd als een gekooide tijger op de bank in zijn dugout zit te verbijten.

Maar Velazquez mag fysiek dan wel aan banden gelegd zijn, zijn brein draait nog steeds op volle toeren. Nu het seizoen er bijna op zit en hij vrijwel geslaagd is in zijn opdracht – het voorkomen van degradatie – is voor Velazquez het moment aangebroken om te gaan experimenteren. Voor Velazquez is trainer zijn niet zomaar een vak en voetbal niet zomaar een sport, nee, voetbal is een vorm van kunst en de trainer is de kunstenaar. Al zijn passie is er daarom op gericht om dat ene, onhaalbare geachte kunststuk te volbrengen: zich handhaven met de cijfers 34 0 34 0 34 0-0.

Vita is nog niet onze gedroomde linksback

Dat betekent ook dat hij zijn succesvolle tactiek verder moet vervolmaken. En daarmee kan hij een start maken in de laatste zes wedstrijden van het seizoen, nu degradatie alleen op papier nog mogelijk lijkt. De eerste aanpassing die hij doet, is een logische: hij stelt een extra verdediger op. Waarom hij daarbij kiest voor de op een zijspoor geraakte legionair Ximo Navarro en niet voor de met het oog op de lange termijn gehaalde Stipe Radic, is moeilijk te doorgronden voor de gewone sterveling die een supporter nu eenmaal is. Het zou in ieder geval kwaad gedacht zijn om te veronderstellen dat er sprake is van een vriendendienst om Navarro aan contractverlenging te helpen.

In de meeste gevallen gaat een keuze voor een vijfde verdediger ten koste van één van de drie aanvallers voorin, zodat er een 5-3-2-formatie ontstaat. Maar hier komt het meesterbrein van Velazquez met een veel originelere oplossing. Hij zet verdedigende middenvelder Dogan Erdogan op de bank en compenseert dat door zowel de aanvallender ingestelde middenvelders Oguzhan Özyakup en Kristijan Bistrovic als de vleugelaanvallers Inigo Cordoba en Tijjani Noslin op te zadelen met alleen maar verdedigende taken.

Oeps, Noslin rent tegen alle instructies in naar voren

De tweede aanpassing ia noodgedwongen: Burak Yilmaz is door de week afgereisd naar Istanboel om daar dingen te doen die voor een voetballer kennelijk belangrijker zijn dan trainen. Hij is ongelukkigerwijs met indigestie of een ander ongemak teruggekeerd. Dat zorgt er in combinatie met een nog steeds opspelende kwetsuur aan het ego voor dat hij niet kan spelen. Aan Paul Gladon de ondankbare taak het loopvermogen, de duelkracht en de algehele staat van verontwaardiging van Yilmaz, onmisbare kwaliteiten in het systeem van Velazquez, te evenaren.

Het elftal blijkt zeer goed in staat één deel van de aangescherpte tactiek van Velazquez & Co. tot uitvoering te brengen. Voor rust slagen we erin tachtig procent van de tijd op eigen helft door te brengen. Na rust zakt dat percentage begrijpelijkerwijs wat, maar over het algemeen slagen we goed in de opzet niet of nauwelijks gevaarlijk voor het doel van de tegenstander te verschijnen. Alleen Inigo Cordoba moet met twee doelpogingen serieus vrezen voor zijn plaats in het elftal. Mocht hij de volgende keer inderdaad de prijs betalen voor zijn gebrekkige tactische discipline, dan zal dat waarschijnlijk niet ten gunste van Thomas Buitink zijn. De huurling van Vitesse doet zijn kansen op een basisplaats in de resterende wedstrijden, laat staan die op een langer verblijf in Sittard, geen goed door tijdens zijn invalbeurt van acht minuten een keer gevaarlijk op doel te schieten.

Bistrovic speelt vandaag als een veteraan

Aanvallend zit het dus wel snor op een paar kleinigheden na, maar verdedigend is er voor komend seizoen nog wel werk aan de winkel. Velazquez neemt zijn spelers na afloop terecht in bescherming door er op te wijzen dat AZ een superieure tegenstander is. En hij constateert ook terecht dat de wedstrijd beslist is door kleine details. Maar het zou toch prettig zijn als die kleine details straks niet meer voorkomen. Het is bijvoorbeeld weliswaar een klein, maar toch vervelend detail wanneer de rechtsbuiten van de tegenstander volledig ontsnapt aan de aandacht van zijn directe tegenstander en vervolgens geen strobreed in de weg gelegd krijgt door de linker centrumverdediger: 24ste minuut, 0-1.

Uitgeteld

Of wat te denken van een situatie waarin de linksback van de tegenstander op eigen helft de bal oppikt? De eerste middenvelder zet als een oud wijf een tackle in, de tweede, nochtans jong van lijf en leden, rent als een overjarige Turkse veteraan amechtig achter de ontsnapte back aan en drie centrumverdedigers zijn tenslotte te sloom om ook maar een been uit te steken. Een paar kleine details achter elkaar. Maar wel vervelend: 42ste minuut, 0-2.

Gladon mag zijn onbewoond eiland verlaten

Een ander klein detail: je linksback laat zich voor de tiende keer in de luren leggen door een tegenstander die niet eens al te veel moeite voor hoeft te doen. Dat de Griekse veteraan die de defensie overeind moet houden, zich daarna kinderlijk eenvoudig laat aftroeven bij de eerste paal, is een haast niet noemenswaardig detail. Maar toch ook best vervelend: 84ste minuut, 0-3.

Zo verliest Fortuna dankzij de opstelling van Velazquez en de instelling van de spelers kansloos met 0-3 van het tobbende AZ. En stelt het de goodwill van de dit seizoen toch al niet verwende supporters ook nog eens zwaar op de proef.