De volgens velen lastigste nog te nemen horde in de race voor het kampioenschap wordt door Fortuna succesvol genomen. In de Adelaarshorst kopt aanvoerder Perr Schuurs binnen het kwartier de openingstreffer tegen de touwen. In de resterende tijd trekt Fortuna met bloed, zweet en tranen die voorsprong over de eindstreep. Concurrent NEC gaat tegelijkertijd onderuit op bezoek bij Jong Ajax. De voorsprong van de geel groenen op de Nijmegenaren groeit daardoor uit tot vier punten en de weg naar promotie lijkt daardoor wagenwijd open te liggen voor de Sittardse club. Lijkt, want het opstellen van een mogelijk niet gerechtigde (geschorste, red) door de beloften-ploeg van de hoofdstedelingen kon nog wel eens roet in het eten gaan gooien. Desondanks is er alle reden om met vertrouwen naar de laatste vier wedstrijden toe te leven, gezien de onverzettelijkheid die Fortuna de laatste weken etaleert.


6 april 2018

Fortuna blijft op kampioenskoers

Go Ahead Eagles 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 15. Schuurs 0-1.
Opstelling: Özer; Essers (69. Ospitalieri), Schuurs, Dammers, Pinto; Kojic (77. Vidigal), Hutten (45. Saddiki), Smeets; Semedo, Stokkers, Askovski.
Toeschouwers: 7.563.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): Kojic.
Rood (Fortuna): –

Kampioensstress in Sittard. Na het uiterst succesvol verlopen paasweekeinde valt het zelfs voor de meest voorzichtige Fortuna aanhangers niet meer te ontkennen. Fortuna gaat volle kracht vooruit in de strijd om het kampioenschap in de Jupiler League. Dat levert het Supporterscollectief handenvol extra werk op. De run op toegangskaarten voor de uitwedstrijden is ongekend. Bij al die commotie is het laatste wat je kunt gebruiken in zo’n situatie, is dat er door gebrekkige communicatie vanuit een van die tegenstanders de kaartverkoop noodgedwongen weer op de schop moet. Het uitvak bij Eagles is in ieder geval al voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport uitverkocht.

200 van de 352 meereizende Fortuna supporters verzamelen zich op deze zonnige voorjaarsdag aan de voorkant van het Fortuna stadion. Na wat geschuif met namen neemt iedereen plaats in de bus waarvan men denkt dat die voor hem bestemd is. Direct na vertrek breekt er lichte paniek uit als enkele personen denken dat er meer personen in de bus zitten dan er plaatsen zijn. Een korte uitleg van ondergetekende dat 2-2+2 nog altijd 2 is verder keert de rust terug en blijkt er inderdaad plaats voldoende te zijn. Dat blijkt iets later niet te gelden voor de voorraad bier. De oplossing van Annette is even simpel als doeltreffend, de inzittenden van haar bus worden gewoon op rantsoen gezet.


Zitterd on Tour

Deze uiterst efficiënte maatregel mist haar uitwerking niet. Bij aankomst in Deventer hebben we als enige van de vier bussen nog twee kratten bier over voor de terugweg. Ongetwijfeld op een nog stringenter rantsoen, dat wel, maar dat is helaas de prijs die we zullen moeten betalen voor dit ongekend marketingsucces.

Inmiddels heeft Fortuna via haar officiële kanalen bekend gemaakt dat ze in haar gelijk is gesteld door de arbitragecommissie van de KNVB in de zaak tegen voormalig trainer Sunday Oliseh. Dat houdt in dat een mogelijke terugkeer van Oliseh bij Fortuna nu definitief uitgesloten is. Wel moeten de Sittardenaren nog een deel van het salaris van Oliseh uitbetalen. Volgens clubeigenaar Isitan Gün ligt dat bedrag een stuk lager dan de eis van Oliseh.  Even later claimt Sunday Oliseh ook dat hij de zaak gewonnen heeft. Op Twitter verschijnt: ‘Dutch court finds Fortuna Sittard guilty for not being a good employer to Sunday Oliseh and sanctions Fortuna. Most importantly the KNVB court stated that Oliseh’has not acted as a bad Employee!! Consequently negating false claims by Fortuna. God is Great!

Dat en blijkbaar drijft hij het menselijk brein ook tot waanzin. Hoe dan ook, de club is eindelijk definitief verlost van haar tirannieke en dictatoriale ex trainer. De focus kan derhalve weer volledig naar het sportieve aspect worden verlegd.

Fortuna begint met een ongewijzigde basis aan het duel in Deventer. Christopher Braun neemt vanavond plaats op de tribune na zijn vijfde gele kaart tegen Helmond Sport. André Vidigal heeft de hele week meegetraind en is fit genoeg bevonden voor een rol op de reservebank. Todd Cantwell tenslotte is vandaag teruggekeerd uit Engeland. Het duel met Eagles komt derhalve te vroeg, maar de jonge Engelsman lijkt klaar te zijn voor een rentree komende maandag tegen RKC in Waalwijk.

Fortuna begint enigszins afwachtend aan de wedstrijd in Deventer. Dat in sterk contrast met de afgelopen twee wedstrijden tegen Almere en Helmond, waar de overrompelingstactiek  bijzonder goed uitpakte. De thuisploeg heeft in de beginfase het merendeel van het balbezit en probeert snel combinerend een opening te vinden in de Sittardse defensie. Voorlopig geeft Fortuna echter geen krimp. Het eerste kansje van de wedstrijd is ondanks het lichte veldoverwicht van de Eagles toch voor de geel groenen. Lisandro Semedo verovert de bal op het middenveld en kan door op doelman Stevens van de Eagles. Helaas is het een van de spaarzame momenten dit seizoen dat zijn techniek de Portugese vleugelflitser in de steek laat en eindigt zijn uitbraak in balverlies.


Semedo bezorgt zijn tegenstander handenvol werk

De opgekropte spanning komt er bij de aanwezige Fortuna fans ondertussen massaal en luidruchtig uit. De stemming in het uitvak is opperbest. Niet op de laatste plaats door de vroege achterstand van NEC bij Jong Ajax. Non stop worden de Sittardse helden toegezongen. ‘Geboren en getogen. Ja ik ben van Sittard. Fortuna zit voor altijd in mijn hart!’ Die stemming wordt nog beter als Finn Stokkers in de vijftiende minuut probeert voor te zetten, maar zijn inzet tot corner wordt verwerkt door een verdediger van Go Ahead. Jorrit Smeets trekt de bal strak voor, precies op het hoofd van Perr Schuurs, die knap voor zijn bewaker komt en de bal gericht en onhoudbaar binnen kopt. Een kwartier gespeeld en de zo gewenste vroege voorsprong is binnen.

Na de voorsprong laat Fortuna de thuisploeg komen, daarbij loerend op de counter. In deze fase is Fortuna de gevaarlijkste ploeg.  Na bijna een half uur spelen is het Wessel Dammers die de bal in eigen doelgebied de bal onderschept en naar voren trekt. Aan de zijkant staat Semedo al te wachten en die wordt ook gevonden door Dammers. Semedo gaat vervolgens op volle snelheid richting vijandelijk doel. Als hij het strafschopgebied ingaat heeft hij twee opties. Proberen af te leggen op de meegelopen Stokkers, of voor eigen kans gaan. Semedo gaat voor die tweede optie. Het schot gaat rakelings over keeper Sonny Stevens en de deklat.


Finn op jacht naar het doel

Twee minuten later is het weer Semedo die de kans krijgt om de voorsprong uit te breiden. Dit keer is het Stokkers die hem wegstuurt. De Portugese wing wizard heeft vervolgens dezelfde opties als bij zijn vorige poging.  Wederom gaat hij voor eigen succes. Ditmaal vindt hij de doelman van de Eagles in de weg op zijn schuiver. Nauwelijks een minuut later is het wederom Fortuna dat gevaarlijk wordt. Via een ingooi aan de linkerkant komt de bal terecht bij Stokkers. Die probeert het strafschopgebied binnen te gaan, maar ziet zijn weg versperd door een Eagles verdediger. Stokkers zoekt een andere opening, draait knap weg van zijn tegenstander en haalt uit vanaf rand zestien meter. Zijn inzet wordt ternauwernood door doelman Stevens over de achterlijn getikt. De daaropvolgende corner wordt door Smeets gevaarlijk voor het doel gebracht. Een Eagles verdediger brengt redding. Perr Schuurs claimt in de voorafgaande scrimmage onreglementair gestuit te zijn, maar scheidsrechter Allard Lindhout wuift zijn protest weg.

Enkele minuten voor rust is het Lars Hutten die het van afstand probeert, maar zijn schot verdwijnt rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Even daarna valt de eerste noemenswaardige kans te noteren voor de gastheren. Op slag van rust is het Bruno Andrade die een schietkans krijgt. Zijn inzet wordt knap gekeerd door Aykut Özer. Nog voor rust wordt Lars Hutten met een blessure naar de kant gehaald. Zijn vervanger is Dries Saddiki.


Ook Akovski kan stijlvol zijn

Aan het begin van de tweede helft verandert er weinig aan het spelbeeld. Fortuna laat Go Ahead proberen het spel te maken en blijft zelf loeren op die uitval. Na zeven minuten spelen levert dat een enorme kans op voor de Sittardse ploeg. Lazar Kojic ontvangt de bal in het strafschopgebied en trekt voor. Stefan Askovski probeert met een hakje Saddiki te bereiken, die de bal schampt. De bal komt bij Dammers die probeert binnen te schieten, maar ook hij raakt de bal niet goed. Vervolgens komt de bal Stokkers, maar de spits komt een teennagel tekort om Fortuna op een 2-0 voorsprong te zetten.

Na deze kans komt de thuisploeg wat beter in haar spel en dwingt zich haar tweede grote kans af van deze avond. Een voorzet van Groenbast bereikt Stans die onhoudbaar voor Özer op de deklat kopt. De rebound wordt door Groenbast weer voor het doel gebracht, maar nu is Özer er als de kippen bij om het gevaar te keren. In het kwartier dat nu volgt gaat Eagles meer en meer op zoek naar de gelijkmaker. Verdedigend geeft Fortuna echter geen krimp. Schuurs en Dammers bewijzen ook vanavond weer het met afstand beste centrale verdedigingsduo van de Jupiler League te zijn en ook Özer keept een goede partij.


Dammers gaat weer voorop in de strijd

Rond de 75e minuut lijken de krachten bij de thuisploeg af te beginnen nemen. Fortuna krijgt steeds meer ruimte en komt er vaak gevaarlijk uit. De eerste keer is als Stokkers Semedo diep stuurt. Semedo rukt weer op richting Eagles doel, gesteund door Askovski. De Portugees kapt, draait weg van zijn tegenstander en ziet zijn kans schoon om uit te halen. Zijn inzet wordt van de lijn gehaald door een verdediger van de Deventenaren.

Enkele minuten later is het de voor Kojic in het veld gekomen André Vidigal die ervandoor gaat over links. Zijn voorzet is helaas niet zuiver genoeg voor de meegelopen Semedo. Acht minuten voor tijd is het André Vidigal die zelf de bevrijdende treffer op zijn voet heeft. Een hakje van Stokkers bereikt de jonge Portugese aanvaller, maar doelman Stevens brengt redding op zijn inzet van korte afstand. Een minuut later is het weer Fortuna dat gevaarlijk wordt. Weer is het Vidigal, maar zijn schuiver verdwijnt over de achterlijn.


Doelman Stevens zal deze poging van Vidigal gaan pareren

De thuisploeg lijkt de hoop op een goed resultaat inmiddels te hebben laten varen. Veel Eagles fans verlaten daarom vroegtijdig het stadion. De meeste applaudisserend naar het uitvak. Aan het einde van de reguliere speeltijd gaat het bordje met de toegevoegde tijd omhoog. Drie minuten valt er af te lezen. Gedurende deze drie minuten komt Fortuna niet meer in gevaar. Als scheidsrechter Lindhout voor het eindsignaal fluit barst het Sittards volksfeestje in alle hevigheid los. De spelers worden uitgebreid bedankt voor wederom een heerlijke avond. Aangezien NEC heeft verloren van Jong Ajax lijkt de Sittardse promotie/kampioenstrein bijna niet meer te stoppen. Die blinde euforie wordt naderhand in de bus enigszins getemperd, als bekend wordt dat de KNVB een onderzoek in gaat stellen naar de gebeurtenissen rond Ajacied Teun Bijleveld.


Dit is een goed stel hoor!

Hoe dan ook, het enige dat Fortuna kan doen is haar eigen wedstrijden winnen. Nog vier finales te gaan. De eerstvolgende komende maandag om 20 uur in Waalwijk tegen RKC. De zenuwen in de pens zullen voorlopig nog wel even aanhouden.