Op de allesbeslissende laatste speeldag van de competitie legt Fortuna ondanks de spanning een gedegen wedstrijd op de mat. Achterin geeft de ploeg van Claudio Braga en Kevin Hofland nauwelijks kansen weg, voorin gaat ze onophoudelijk, maar met overleg op zoek naar de bevrijdende treffer. Die valt een paar minuten na rust, wanneer Finn Stokkers een vrije trap van Todd Cantwell binnenkopt. Jong PSV zet ons daarna even onder druk, maar uiteindelijk wordt de overwinning zonder problemen in de wacht gesleept. En daarmee is ook promotie naar de eredivisie een feit. Wie had dat durven te denken aan het begin van het seizoen?

28 april 2018

Stokkers kopt Fortuna naar eredivisie!

Fortuna Sittard 1 Jong PSV 0

Doelpuntenmakers: 48. Stokkers 1-0.
Opstelling: Özer; Essers, Schuurs, Dammers, Pinto (90. Ospitalieri); Saddiki, Hutten, Cantwell (57. Askovski); Semedo, Stokkers (82. Kojic), Vidigal.
Toeschouwers: 11.787.
Scheidsrechter: Janssen.
Geel (Fortuna): Essers, Askovski, Hutten.

Wie had dat durven denken aan het begin van het seizoen? Een deel van de 12,000 toeschouwers die vandaag aanwezig zijn, zal op vrijdag 18 augustus van het afgelopen jaar niet eens beseft hebben dat de eerste speelronde in de Jupiler League op het programma stond. Er zitten ruim 3.000 toeschouwers in het stadion. Een aantal waar we niets eens ontevreden mee zijn, want we hebben het jarenlang met minder moeten doen. Fortuna rekent moeiteloos af met FC Dordrecht. Het wordt uiteindelijk 5-1. De meeste aanwezigen is wel duidelijk dat Fortuna dit seizoen niet voor spek en bonen mee zal doen. Maar hoever we kunnen reiken?

Dat wordt de volgende maanden duidelijk. Thuis blijkt Fortuna nagenoeg onverslaanbaar, vaak wordt de tegenstander met een flinke nederlaag naar huis gestuurd. Maar belangrijker nog, ook buitenshuis beginnen we te presteren. Een 6-0 in Velsen-Zuid en een 2-1 in de Geusselt zijn de eerste voorbeelden. Het geloof in rechtstreekse promotie neemt serieuze vormen aan wanneer NEC rond de winterstop punten morst. De winst van de tweede periodetitel na een overwinning op Jong Ajax is voorlopig de kroon op het werk. Maar daarna begint de op zich succesvolle aanpak van trainer Sunday Oliseh zijn tol te eisen. Die aanpak gaat gepaard met zoveel conflicten en ruzies, dat de sfeer op de club totaal verziekt dreigt te raken. Na de winst tegen Jong Ajax volgen vier nederlagen op rij.

Oliseh valt niet langer te handhaven, Claudio Braga en Kevin Hofland nemen het roer over. Langzamerhand krabbelt Fortuna weer overeind. Dankzij een gelijkspel in Nijmegen, waar NEC zijn eigen problemen kent, blijven de titelkansen overeind. Fortuna speelt een formidabele finale van het seizoen en blijft dertien wedstrijden op rij ongeslagen. NEC blijft punten verliezen. Op de laatste speeldag van het seizoen heeft Fortuna promotie in eigen hand. Een overwinning tegen Jong PSV betekent gegarandeerd promotie. Bij een gelijkspel of nederlaag zijn we afhankelijk van het resultaat van FC Dordrecht tegen NEC.

Het stadionplein loopt uren voor de wedstrijd vol

De sfeer in het stadion is ruim voor aanvang van de wedstrijd al geweldig. De tribunes zitten vol, vaste seizoenkaarthouders die zich pas een uur van tevoren melden (zoals ikzelf), mogen blij zijn dat iemand nog een plaatsje voor hun vrij gehouden heeft. De spelers worden luid toegejuicht, het vertrouwen in een goede afloop is groot. De Westelijke Mijnstreek trekt zich weinig aan van prof. dr. A.D. Groeneveld (Radboud Universiteit Nijmegen), die eerder deze week verklaarde dat de kans op promotie van NEC honderd procent is. Een paar minuten voordat de spelers het veld betreden, wordt het publiek nog eens opgezweept met de muziek van Jo Erens. Even later volgt het plechtige moment waarop iedereen heeft gewacht: “We verzoeken u te gaan staan voor het clublied van Fortuna Sittard.”

De enige plek waar Fortuna thuis hoort: in ons hart!

Onder de vertrouwde klanken van Nao veure Fortuna betreden de spelers onder aanvoering van Perr Schuurs het veld. In de opstelling zien we één opvallende wijziging: op linksback krijgt Michael Pinto de voorkeur boven Marco Ospitalieri. Verder geen verrassingen. De elf die de klus moeten klaren zijn dus: Aykut Özer, Clint Essers, Perr Schuurs, Michael Pinto, Dries Saddiki, Todd Cantwell, Lars Hutten, Lisandro Semedo, Finn Stokkers en André Vidigal.

Gespannen gezichten bij de technische staf

Fortuna begint het duel met aanvallende intenties, maar gaat daarbij met overleg te werk. De eerste goede aanval zien we na een minuut of vijf, wanneer Hutten doorbreekt op de linkerflank. Zijn voorzet kan Stokkers echter net niet bereiken. Een paar minuten later begint Vidigal zo’n beetje vanaf de middenlijn aan een lange solo. Die eindigt hij met een rollertje in de handen van keeper Koopmans. Toch ontstaat er gejuich op de tribunes: in Dordrecht is NEC op achterstand gekomen.

Weer een minuut later heeft Schuurs een goede interceptie op het middenveld. Hij speelt Semedo aan, die op rechts een actie maakt en vervolgens voorzet. De bal komt terecht bij Stokkers. Diens schot eindigt echter in de handen van de doelman.

Niets lijkt Perr van de wijs te kunnen brengen

Na een sterke openingsfase van Fortuna komt de wedstrijd na een minuut of tien wat meer in evenwicht. Semedo moet even met een hoofdwond naar de kant, maar kan daarna gewoon verder spelen. Jong PSV stelt Özer op de proef bij een vrije trap, maar hij kan het schot eenvoudig keren. Het spel van Fortuna is nu wel wat rommelig. Slordigheden in de opbouw en bij balaannames zorgen ervoor dat we even niet meer aan aanvallen toekomen. Essers ziet geel nadat bij een late tackle de tegenstander raakt. De mindere fase betekent overigens niet dat Jong PSV de overhand neemt. De Eindhovenaren komen nauwelijks in de buurt van onze goal. Een schot naast is het enige wapenfeit.

Halverwege de eerste helft pakt Fortuna onder impuls van Semedo en Hutten de draad weer op. Semedo krijgt de bal in de 23ste minuut toegespeeld van Cantwell. Hij trekt naar binnen en lost een schot, dat door een verdediger wordt weggekopt. Een minuut later krijgt Hutten de bal op het middenveld aangespeeld. Hij trekt van links naar binnen en schiet van net buiten de zestien op doel. De bal gaat naast. En weer wat later krijgt Semedo de bal op rechts na een fraaie dieptepass van Schuurs. Hij passeert linksback Carolina en geeft een strakke voorzet, die helaas door iedereen gemist wordt.

Semedo is dit seizoen niet te stoppen

Een paar minuten later meldt Jong PSV zich weer eens voor ons doel. Na een hoekschop kan Özer de bal echter simpel opvangen. Hij wacht even en gooit de bal dan naar de op rechts vrijstaande Stokkers. Die speelt Semedo aan, die Carolina met een fraaie schijnbeweging opnieuw in de luren legt. Semedo en Stokkers gaan nogmaals de combinatie aan, waarna Semedo met zijn zwakkere linkerbeen recht in de handen van Koopmans schiet. Op deze manier moet de bal wel een keer goed vallen. Een schot van Vidigal wordt even later in een vol strafschopgebied gekraakt. Maar vijf minuten later lijkt het eindelijk zover, Cantwell en Stokkers zetten op rechts een combinatie op. Stokkers geeft een goede voorzet op Hutten, die bij de tweede bal komt inlopen. Hutten staat helemaal vrij, maar kopt net naast.

Vijf minuten voor tijd blijft de druk van Fortuna aanhouden. We verzamelen in korte tijd een paar corners. De tweede daarvan lijkt afgeslagen te worden. Cantwell krijgt de bal terug en wil passen op Semedo. Door een misverstand schiet de bal door. Hij komt voor de voeten van Schuurs, die niet aarzelt, maar verwoestend uithaalt. Keeper Koopmans kan de bal net op tijd wegtikken onder de lat. De resulterende corner wordt door Cantwell op het hoofd van Schuurs gelegd. De bal komt echter recht in de handen van de keeper terecht. Vlak voor rust probeert Semedo het nog een keer, maar zijn schot wordt geblokkeerd door Carolina. We gaan dus rusten met 0-0. Maar als Ed Janssen voor rust fluit, klinkt er nogmaals gejuich. FC Dordrecht is tegen NEC op 2-0 gekomen.

Rustpunt en rots in de branding: Wessel Dammers

Gezien de stand in Dordrecht hoeven we ons dus geen zorgen te maken, maar desondanks moeten we vanavond gewoon zelf winnen. Zeker omdat dat er gezien de eerste helft gewoon in moet zitten. Fortuna heeft een duidelijk overwicht en is behoorlijk dreigend. Het elftal van Braga en Hofland gaat in de tweede helft op dezelfde voet verder als voor de thee. Na een paar minuten wordt Cantwell halverwege de helft van de tegenstander gehaakt. Hij staat zelf klaar om de vrije trap te nemen. De bal belandt een meter of tien van de doellijn bij de tweede paal. Daar staat Stokkers klaar om hard en zuiver binnen te koppen: 48ste minuut, 1-0.

Stokkers’ treffer zorgt voor een enorme ontlading langs de kant

Het stadion ontploft, het bevrijdende doelpunt is een feit. Hoe belangrijk die treffer is, blijkt een paar minuten later. NEC komt binnen de minuut op 2-2 tegen FC Dordrecht, dat met tien man speelt. Tien minuten later volgt ook nog de 3-2 voor de Nijmegenaren. Laten we ons dus maar niet afhankelijk maken van de uitslag op de Krommedijk. Tien minuten na rust moeten we afscheid nemen van Todd Cantwell, die geblesseerd naar de kant gaat. Stefan Askovski is zijn vervanger. Hij gaat op links spelen, Vidigal verhuist naar de plaats achter de spits, Hutten gaat defensiever op het middenveld spelen. De Macedoniër zorgt met een hem kenmerkende rush meteen voor gevaar. Hij gaat het strafschopgebied in en verspeelt daar de bal. Die komt echter pardoes voor de voeten van Saddiki, die met een steekpassje bijna Hutten vrij voor de keeper weet te zetten. Hutten komt echter net niet bij de bal.

Uiteindelijk kreeg ook Hutten dit seizoen een belangrijk aandeel in het succes

Even later ziet Askovski geel na een tamelijk onbesuisde poging de bal binnen de lijnen te houden. Fortuna heeft het in deze fase even moeilijk. Jong PSV dringt aan en krijgt na een kwartier in de tweede helft een levensgrote kans. Na een aanval over onze rechterflank volgt een goede voorzet. Bij de tweede paal wordt de bal echter hard in het zijnet geschoten. Jong PSV lijkt even aan te zetten voor een serieus offensief, maar uiteindelijk komt daar weinig van terecht. We noteren in de 77ste minuut alleen nog een schot na een counter, dat door Özer eenvoudig wordt gered. En een paar minuten later moet Hutten nog aan de noodrem trekken om een counter te vermijden.

Maar verder heeft Fortuna de zaken redelijk onder controle. Zeker wanneer Lazar Kojic het middenveld komt versterken en Hutten de plaats in de spits van de onder luid applaus gewisselde Stokkers overneemt. Aan de Krommedijk slaagt NEC er verder niet meer in te scoren, sterker nog, de Nijmegenaren moeten nog een gelijkmaker incasseren. Intussen speelt Fortuna de laatste vijf minuten rustig uit. Ospitalieri komt de laatste minuten Pinto nog afwisselen. Drie minuten blessuretijd scheiden ons nog van de eredivisie. Daarin mag Jong PSV nog een corner nemen. Die leidt echter tot een uitbraak via Vidigal, die zo’n beetje het halve veld oversteekt. Als hij wil passen op Semedo, wordt hij neergehaald. De bal ligt op een meter of 25 van het doel. Een kolfje naar de hand van Perr Schuurs. Die neemt een aanloop en schiet hard in de muur. In de rebound mag Semedo het proberen. Diens schot eindigt boven op de lat.

Isitan weet dat het niet meer fout kan gaan

Een minuut later staat Schuurs op eigen helft klaar om nog een keer een vrije trap te nemen. Dat hoeft echter niet meer: Ed Janssen fluit af, de promotie is een feit. De spelers vliegen elkaar in de armen en sprinten daarna naar de oosthoek van de Ricksen-tribune om met de fanatieke aanhang feest te vieren. Het onmogelijke is gebeurd. Twee jaar geleden nog ten dode opgeschreven, volgend jaar eredivisie. Wat volgt is een lang feest op en naast het veld. Inclusief een huldiging van alle spelers door Isitan Gün. Inclusief de overhandiging van een wanstaltige promotiebokaal door niemand minder dan Jan Bluyssen. Inclusief een geslaagd optreden van Vorsänger Jorrit Smeets (Sit down if you hate…).

Dolle vreugde na de wedstrijd

Het feestje wordt voortgezet in het kleedlokaal

Waarna het buiten het stadion vrolijk verder gaat

Het is een mooi slot van een fantastisch seizoen. Een seizoen waaraan we weliswaar optimistisch begonnen, maar zonder rekening te houden met rechtstreekse promotie. Op 22 april 1978 ben ik voor de eerste keer naar Fortuna gaan kijken. Sinds die tijd heb ik drie promoties meegemaakt. Die van 1982 was een promotie waar de Westelijke Mijnstreek al heel lang op zat te wachten. Fortuna was al jaren een subtopper in de eerste divisie, was al een paar keer dichtbij promotie geweest en slaagde daar nu eindelijk in. De promotie van 1995 kwam onverwacht. Na degradatie uit de eredivisie en een mislukt seizoen eerste divisie was ervoor gekozen de jeugd ruim baan te geven. Met de bedoeling binnen een paar seizoenen weer in de top van de eerste divisie mee te draaien. De selectie bleek echter zo succesvol dat meteen het eerste seizoen het kampioenschap werd behaald.

De promotie van 2018 lijkt in sommige opzichten wel op die van 23 jaar geleden. Een jonge selectie die boven verwachting presteert en zich bovendien volwassen genoeg toont om niet onder de druk te bezwijken. Maar wat verschilt, is natuurlijk de voorgeschiedenis. De diepe dalen waardoor de club is gegaan en de minachting die de laatste der Mohikanen daarbij over zich heen hebben moeten laten komen, zorgen ervoor dat deze promotie diepere emoties teweegbrengt. We leven en we doen er toe. Tot volgend seizoen!