Trainer Julio Velázquez lijkt vanmiddag / -avond tijdens het thuisduel tegen FC Groningen (aftrap: 16.45uur) te kunnen beschikken over een fitte selectie. Het betekent dat Arianit Ferati terugkeert van de strafbank en Oğuzhan Özyakup uit de ziekenboeg.

Oğuzhan Özyakup miste de verloren duels tegen FC Twente en FC Volendam vanwege blessureleed. De middenvelder richtte zich op het eerste duel na de interlandonderbreking en lijkt dat herstelschema met succes te hebben afgelegd. Özyakup keert vandaag terug in de selectie.

Arianit Ferati miste twee weken geleden het duel in Volendam vanwege zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Vandaag begint hij aan de slotfase van de competitie met een schone lei. De KNVB deelt namelijk uitsluitingen uit na de vijfde, tiende en elke daaropvolgende gele kaart.


Ferati keert terug in de selectie

Fortuna Sittard lichtte afgelopen week overigens de optie in het aflopende contract van de Duiste Kosovaar, waardoor Ferati ook het komende seizoen in Sittard speelt, tenzij een club in de geldbuidel tast en hem van Fortuna overneemt deze zomer natuurlijk.

Verder verliep 31 maart 2023, drie maanden voor het officiële einde van het voetbalseizoen, vrij kalm. Op die dag moeten voetbalclubs aangeven of ze verder willen met spelers/trainers met een aflopend contract.

We verwachtten dus duidelijkheid over de toekomst van trainer Julio Velázquez, maar de regels blijken toch iets genuanceerder te liggen. Spelers/trainers in hun eerste contract bij een club (zoals Velázquez), hoeven niet voor 1 april ingelicht te worden.

Fortuna kan dus in een later stadium beslissen of de club verder wil met trainer Julio Velázquez en zijn staf.


Is Velázquez volgend seizoen ook trainer van Fortuna Sittard?

Tegenstander FC Groningen maakt een rampseizoen door. De Noorderlingen vinden we terug op plek zeventien in de eredivisie met—op deze zondagochtend—een achterstand van zeven punten op de plekken veertien tot en met zestien.

In theorie kan veel, maar een geloofwaardige ontsnappingsroute uitstippelen zonder overwinning in Sittard is niet makkelijk.

Het verval van FC Groningen begon vorig seizoen al, want de trots van het Noorden verloor de laatste zeven competitieduels van het seizoen 2021/22. Trainer Danny Buijs kon dat destijds niet voorkomen, zijn opvolger Frank Wormuth kon het tij dit seizoen niet keren en zijn opvolger Dennis van der Ree slaagt daar voorlopig ook niet in.


Noslin ging er met de volle buit vandoor eerder dit seizoen in Groningen

Na wat er de afgelopen weken allemaal gebeurd is in Groningen, kunnen we ons voorstellen dat de interlandonderbreking op geen beter moment kon komen voor FC Groningen.

FC Groningen pakte dit seizoen in dertien uitduels slechts vijf punten. Winst in Leeuwarden en een punt in Emmen en Nijmegen. Alleen Excelsior presteert slechter in uitduels.

Man om in de gaten te houden? Ricardo Pepi is topscorer in Groningen met negen doelpunten. Dat zijn er best veel bij een club die er zo slecht voor staat. Middenvelders Tomáš Suslov en winteraankoop Johan Hove zijn de mannen die voor de aanvoer zorgen. Die stop Fortuna dus maar beter ook af.

Fortuna Sittard was ook wel toe aan een rustperiode. Na de overwinning in Utrecht, leek Fortuna mee te kunnen gaan strijden voor het laatste ticket voor de Europese playoffs. Na nederlagen thuis tegen FC Twente en uit bij FC Volendam kan Fortuna die ambities waarschijnlijk opbergen.


De euforie van de overwinning in Utrecht is gedoofd

Met name het vertoonde spel in Volendam liet veel te wensen over en dus hebben Julio Velázquez en zijn mannen de interlandperiode kunnen gebruiken om hun zonden te overdenken.

Fortuna heeft de interlandperiode ook gebruikt om iedereen weer terug fit te krijgen. Voor de interlandperiode bleek het toch lastig meerdere gelijktijdige blessuregevallen op te vangen zonder een terugval in de prestaties. Nu iedereen weer fit lijkt, zou Fortuna van dat probleem gevrijwaard moeten blijven.

Velázquez zal vast ook na hebben gedacht over de zwakke prestaties van Fortuna in thuisduels. FC Groningen mag dan wel weinig punten pakken in uitduels, Fortuna presteert vrij beroerd in thuisduels (drie thuiszeges dit seizoen tot dusverre).

FC Groningen-trainer Dennis van der Ree denkt dat de ruimte die Fortuna laat tussen de linies het Sittardse zwakke punt is, waarvan zijn elftal moet profiteren. Hij gaat er dan vanuit dat Velázquez Fortuna aanvallend zal laten spelen.


Het is zaak dat Duarte de ruimtes dicht loopt

Dat hoeft Velázquez niet per se te doen. Per slot van rekening moet FC Groningen deze wedstrijd winnen. Dan kun je dus ook het initiatief bij FC Groningen leggen. Toch denken we niet dat Velázquez dat gaat doen. We spelen thuis, voor opnieuw een nagenoeg uitverkocht huis. Bovendien spelen we tegen een ploeg die onderaan staat.

We vermoeden dat Velázquez terug zal willen vallen op de thuisduels tegen SC Heerenveen en Sparta Rotterdam. Als Fortuna dat niveau haalt, krijgt FC Groningen een moeilijke middag/avond.

Vanwege de vele regenval en de relatief lage temperaturen in de afgelopen weken, vermoeden we dat de grasmat er nog steeds slecht bijligt. Zeker ook iets om mee te nemen.

We vermoeden dat Julio Velázquez zijn achterhoede niet wijzigt ten opzichte van het verloren duel in Volendam. Dat betekent dat Ivor Pandur in het doel start. Centraal spelen Dimitris Siovas en Rodrigo Guth. Aan de zijkanten verdedigen Ivo Pinto (rechts) en George Cox (links) de flanken.


Siovas moet de rijen achterin gesloten houden

Op het middenveld kan Velázquez opnieuw gebruik maken van Arianit Ferati en Oğuzhan Özyakup. Keren beiden terug in de basis? We verwachten Oğuzhan Özyakup in de basisopstelling. Ook Kristijan Bistrović lijkt zeker van een basisplek.

Deroy Duarte en Arianit Ferati vechten om de derde plek op het middenveld. We verwachten Duarte aan de aftrap, ervan uitgaande dat hij de interlandtrip naar Kaapverdië en naar Zuid-Afrika goed verteerd heeft.

In de voorhoede is aanvoerder en topscorer Burak Yilmaz zeker van zijn plek in de spits. Aan de zijkanten kiest Velázquez tussen Iñigo Córdoba, Tijjani Noslin en Thomas Buitink. Córdoba is zeker van zijn plek. Buitink kreeg een kans tegen FC Volendam, maar deelde in de malaise.

We vermoeden dat Noslin start aan de rechterkant. Speelt Noslin, dan wordt het zijn vijftigste duel in Sittardse dienst (voorlopig 47 competitie- en twee bekerduels) Dat zou betekenen dat Córdoba aan de linkerkant start, maar we vermoeden dat Velázquez hem niet aan de zijlijn plakt.


Speelt Noslin vandaag, dan is het zijn vijftigste duel voor Fortuna!

Oud-Fortunezen bij FC Groningen? Op het veld herkennen we Michael Verrips, die in de winterstop van het seizoen 2021/22 naar Fortuna Sittard kwam. Hij speelde twee duels, voordat covid en een opgefleurde Yanick van Osch hem tot de reservebank veroordeelden.

Verrips verliet Sittard met slaande deuren voor een huurcontract in Groningen, waar hij een basisplek heeft. Keert hij komend seizoen terug mocht FC Groningen de optie in zijn contract niet lichten?

Naast het veld herkennen we Harmen Kuperus. Aan de start van het seizoen 2021/22 kwam de keepertrainer over van Go Ahead Eagles. Hij hield het een half jaar uit in Sittard. Vervolgens liet hij zijn contract ontbinden en tekende in Groningen.

Laatste overwinning thuis op FC Groningen? 30 November 2019. Omdat Fortuna er maar niet in slaagde uitwedstrijden te winnen, lag de druk op de thuisduels. Fortuna trad aan met een versterkt middenveld, waardoor er een wedstrijd ontstond die wel haast in 0-0 moest eindigen.

Gebeurde niet, want de man die in Sittard al lang vergeten zal zijn, verzilverde een van de weinige kansen in dit duel: Rasmus Karjalainen. Het zou zijn enige competitietreffer zijn in Sittardse dienst. Uitslag: 1-0.


Karjalainen speelt tegenwoordig bij AC Oulu in de Veikkausliiga, de Finse hoogste divisie

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Groningen: V-V-W-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-W-V-V

De KNVB stuurt Martin van den Kerkhof naar Sittard als scheidsrechter. We vinden Van den Kerkhof terug op plek zestien in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Daar worden we uiteraard niet vrolijk van.

Eerder dit seizoen floot hij het duel in Enschede. Fortuna verloor met 3-0, maar dat lag niet aan Van den Kerkhof.

VAR Rob Dieperink vinden we terug op plek achttien in bovenstaande lijst. Even slecht als Van den Kerkhof. Dieperink floot onlangs nog het verloren thuisduel tegen FC Twente, waar zijn rol niet onbetwist was.

In Volendam liep alleen Ivo Pinto tegen een gele kaart aan. Het was zijn eerste gele kaart van het lopende seizoen, dus een kaart zonder gevolgen. Niemand bij Fortuna staat op pelt, behalve assistent-trainer Jaime Mut.


Pinto kreeg een gele kaart in Volendam voor de statistieken

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox; Duarte, Bistrović, Özyakup; Noslin, Yilmaz en Córdoba.

Supporters: Het Fortuna Sittard stadion opent zijn deuren rond 14.45uur. Datzelfde geld voor de fanshop in het stadion (open tot 19.00uur, maar gesloten gedurende de wedstrijd). Het supportershome zal uiteraard ook open zijn rondom dit duel.

Voor de jonge fans organiseert Fortuna een kidsplein. Verder is Fortuna gestart met de renovatie van de toiletten. Te beginnen met de toiletten onder vak D. Moet je nodig, wijk dan uit naar de toiletten onder de vakken C en E.

Het stadion zal opnieuw nagegoeg vollopen. Waarschijnlijk was het nooit zo druk in Sittard voor een duel tegen FC Groningen (zie tabel).  Houd daar rekening mee bij je tijdsplanning.

Tabel: Best bezochte thuisduels tegen FC Groningen in clubgeschiedenis


Vorig seizoen was dit nog een spookduel zonder publiek; zo snel kan het gaan

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.