Trainer Julio Velázquez kan vanmiddag in het eredivisieduel uit bij FC Groningen (aftrap: 14.30uur) geen beroep doen op Dimitris Siovas, Vasilios Sourlis en Oğuzhan Özyakup.

Dimitris Siovas, vorig seizoen doorslaggevend in de Euroborg, kwakkelt al twee maanden met een nekblessure. Alhoewel hij al meermaals een punt achter die blessure leek te hebben gezet, heeft er even zo vaak een terugval plaatsgevonden. Ook nu weer. Siovas kan vanmiddag niet spelen. We hopen dat hij de winterstop kan gebruiken om geheel fit te geraken.

Vasilios Sourlis keerde terug in de selectie tegen FC Emmen. De middenvelder had een spierblessure afgeschud. Nu is hij echter opnieuw niet van de partij. We weten niet of dat opnieuw vanwege dezelfde spierblessure is.

Nieuw in de ziekenboeg is Oğuzhan Özyakup, zo lezen we in Dagblad De Limburger. Oorzaak (ons) onbekend, maar de creatieve middenvelder zal vanmiddag niet spelen. Verder staat er een vraagteken achter de naam van aanvoerder Mats Seuntjens. De middenvelder trainde deze week niet mee, maar kan wellicht toch spelen.


Er staat een vraagteken achter de beschikbaarheid van onze aanvoerder.

Ximo Navarro viel vorige week tegen FC Emmen geblesseerd uit (spierblessure), maar kan vanmiddag gewoon spelen. Dat geldt ook voor Burak Yilmaz, die vorige week uitgesloten was van deelname.

Tegenstander FC Groningen vinden we terug op plek veertien in de ranglijst, met evenveel punten als Fortuna Sittard. Dat zal beneden de verwachtingen zijn in Groningen. FC Groningen verloor vorig seizoen de laatste zeven competitieduels op rij. Trainer Danny Buijs kreeg het tij niet gekeerd. De hoop was vast dat er onder zijn opvolger, Frank Wormuth, een frisse wind zou waaien, maar dat valt vooralsnog tegen.

Vooral in de eigen Euroborg, waar FC Groningen toch doorgaans een sterke reputatie heeft, draait het niet al te best. FC Groningen won er dit seizoen pas twee van de zes gespeelde duels.

Het zal vast ook niet meevallen om Jørgen Strand Larsen, die vorig seizoen nog goed was voor veertien eredivisiedoelpunten, te vervangen, alhoewel zijn vervanger Ricardo Pepi het met vijf treffers niet slecht doet.

Toch ging het afgelopen week bij FC Groningen niet over de tegenvallende resultaten. De focus lag op Eyes, de hond van speler Paulos Abraham, die een andere hond doodbeet. Het kwam Abraham op bedreigingen te staan uit de buurt. Toen RTV Noord daar melding van maakte, kondigde de spelersgroep van FC Groningen een persboycot af richting RTV Noord.

Toen ESPN trainer Frank Wormuth vroeg naar het hoe en waarom van die persboycot, zei hij er het volgende over:

In Sittard zijn er spelers voor minder aan de schandpaal genageld.

Man om in de gaten te houden? De al eerder genoemde Ricardo Pepi. De negentienjarige Texaan hoorde deze week dat hij niet mee mag met Team USA naar het WK. Daar waar die boodschap geen verrassing zal zijn geweest voor Cole Bassett, zal Pepi toch op een uitnodiging gerekend hebben. Hij scoorde driemaal in de WK-kwalificatie en leek toch ook bij FC Groningen goed bezig. Hopelijk reageert hij zijn frustraties vanmiddag niet op ons af.

We hopen dat er bij Fortuna wel revanchegevoelens leven. Niet vanwege FC Groningen, maar vanwege de eigen teamprestatie van vorige week. Fortuna speelde thuis tegen FC Emmen een van zijn slechtste wedstrijden van het seizoen, waarin opbouwend (opnieuw) weinig lukte.

Het blijft een Sittards hoofdpijndossier. Hoe slagen we erin aanvallend meer af te dwingen (zonder de deur achterin open te zetten)? Julio Velázquez lijkt er voorlopig het antwoord nog niet op te hebben.

Wellicht heeft hij het antwoord wel, maar bevindt zich dat antwoord niet in de huidige selectie. De aanstaande transferperiode biedt wellicht de mogelijkheid om orde op zaken te stellen.

Dat is voor later. Vanmiddag zal Julio Velázquez moeten roeien met de riemen die hij heeft. Dimitris Siovas en Oğuzhan Özyakup mogen dan gevoelige afwezigen zijn vanmiddag, er resteert toch nog een behoorlijke selectie.


Wie gaat de lijnen uitzetten in absentie van Oğuzhan Özyakup?

Achterin, vermoeden we dat Velázquez start met dezelfde spelers die tegen FC Emmen aan de aftrap verschenen. Dat betekent dat Ivor Pandur onder de lat start. Voor hem van rechts naar links: Ivo Pinto als rechtsback, Ximo Navarro en Rodrigo Guth centraal en George Cox als linksback.

Op het middenveld moet Velázquez Oğuzhan Özyakup zeker en Mats Seuntjens wellicht vervangen. We vermoeden dat Deroy Duarte zijn rentree maakt (en het tegen zijn broer Laros mag opnemen). Doğan Erdoğan is de laatste weken aan de beterende hand, alhoewel we het beste van Doğan, volgens Doğan, nog niet gezien hebben. Dat belooft, we verwachten hem dan ook in de basis.

Als Mats Seuntjens kan spelen, dan zal hij vast de aanvoerdersband dragen. Is hij niet fit, dan kan Velázquez kiezen uit Cole Bassett en Arianit Ferati, die deze week een uitnodiging kreeg van de Kosovaarse voetbalbond voor een tweetal oefeninterlands. We denken dat Ferati een streepje voor heeft.

We verwachten dat Burak Yilmaz, met of zonder aanvoerdersband (afhankelijk van het meespelen van Mats Seuntjens), terugkeert in de basis, waardoor Paul Gladon opnieuw op de bank belandt. Aan de rechterkant verwachten we Tijjani Noslin in plaats van Úmaro Embaló. Aan de linkerkant krijgt Iñigo Córdoba een nieuwe kans.

Oud-Fortunezen bij FC Groningen? We herkennen Michael Verrips die vorig seizoen twee duels keepte bij Fortuna Sittard, maar daarna vanaf de bank Yanick van Osch een sterke comeback zag maken. Verrips staat nog tot de zomer van 2025 onder contract in Sittard, maar FC Groningen heeft een optie bedongen om hem komende zomer definitief over te nemen. Verrips ontbreekt vanmiddag overigens vanwege een schouderblessure.


Gaan we Verrips nog ooit terug zien bij Fortuna?

Zijn vervanger vanmiddag is ook een bekende in Sittard: Peter Leeuwenburgh. Leeuwenburgh trainde aan de start van het seizoen 18/19 op proef mee bij Fortuna, maar kon niet overtuigen. Hij mag vanmiddag het Sittardse ongelijk aantonen.

Nog meer bekende keepers in Groningen? Ja en nee. Harmen Kuperus is geen keeper, maar wel een keeperstrainer, met een geschiedenis in Sittard. Kuperus begon aan de start van het seizoen 21/22 als keeperstrainer bij Fortuna, maar verliet Fortuna al na een half jaar.

Laatste uitoverwinning bij FC Groningen? 12 Februari 2022. Vorig seizoen wonnen we, na twaalf mislukte pogingen, weer eens in Groningen. Dat was van het seizoen 1987/88 geleden. Destijds wonnen we overigens twee seizoen op rij in Groningen. Sterker nog, het waren twee wedstrijden op rij (de laatste van het seizoen 1986/87 en de eerste van het seizoen 1987/88). Daar tekenen we nu ook voor.

In februari dit jaar was het de avond van Dimitris Siovas. De Griek kopte niet alleen alles weg achterin; hij trapte tien minuten voor de tijd ook een corner binnen: 0-1. Drie hele belangrijke punten in de eindafrekening.

Laatste vijf competitieduels uit bij FC Groningen: W-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-G-G-W

De KNVB stuurt Marc Nagtegaal naar Groningen. Het wordt zijn vierde duel van Fortuna Sittard, dus onvoldoende voor een notering in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. We wonnen eenmaal onder zijn leiding, we verloren eenmaal en we speelden eenmaal gelijk. Wat wordt het vandaag?


Vorig seizoen kwamen we Nagtegaal voor het laatst tegen (in Amsterdam).

VAR Laurens Gerrets moet erop toezien dat Nagtegaal geen overtredingen over het hoofd ziet. Gerrets vinden we terug op plek drie in bovenstaande lijst. We zien hem liever op het veld, maar ook als VAR moet hij ons goed gezind zijn.

Arianit Ferati en Mats Seuntjens staan op pelt. De eerstvolgende gele kaart betekent een automatische uitsluiting voor het daaropvolgende duel. Pakken ze vanmiddag een gele kaart, dan is dat het eerste thuisduel van het kalenderjaar 2023 tegen Go Ahead Eagles.

Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro, Guth, Cox; Duarte, Erdoğan, Seuntjens (Ferati?); Noslin, Yilmaz en Córdoba.

Supporters: Er zullen vanmiddag 308 supporters plaatsnemen in het uitvak in de Euroborg. Dat is geen record, want in het seizoen 2018/19 gingen er al eens 337 supporters mee. Echter, in de eredivisieseizoenen 2000/01 en 2001/02 gingen respectievelijk 65 en 40 supporters mee. Er is dus wel wat veranderd!

Busreizigers melden zich om 9.30uur bij het Fortuna Sittard stadion. Automobilisten kunnen omwisselbiljetten ruilen bij het uitvak aan de Euroborg.

Ben je niet in de gelegenheid naar Groningen te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live-verslag.