Fortuna trekt tegen het onverwacht hoog geklasseerde Sparta de goede lijn van de afgelopen weken door, maar mist scherpte voor het doel. Na een onderhoudende tweede helft blihft het daardoor 0-0. Na afloop blijft iedereen met gemengde gevoelens achter: er is teleurstelling over het resultaat, maar ook tevredenheid over het vertoonde spel.


25 januari 2023

Fortuna speelt goed, maar blijft steken op 0-0

Fortuna Sittard 0 Sparta 0

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Cox; Ferati (46. Erdoğan), Bistrović, Özyakup (65. Noslin); Cordoba (84. Gladon), Yilmaz, Embaló (64. Vita).
Toeschouwers: 10.278.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Voor de laatste thuiswedstrijd van Fortuna voordat de carnaval losbarst, zijn de verwachtingen hooggespannen. Is het Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd dit jaar gelukt een gaatje te vinden in de drukke agenda van Prins Ruud II of zal het de prins net zo vergaan als Prins Roda I, die enkele jaren geleden de aftrap van de wedstrijd tegen Excelsior door verplichtingen elders aan zich voorbij moest laten gaan? Dat zou een hard gelag zijn voor een telg uit een familie die serieuze adelbrieven kan voorleggen als het om Fortuna gaat.


Guth speelt weer prima vanavond

Twintig minuten voor het begin van de wedstrijd hebben we taal noch teken van de papegaai gehoord. Met een bang voorgevoel gaan we dan maar de warming up volgen. We zien dat trainer Julio Velázquez dezelfde elf spelers laat beginnen als afgelopen zondag in Leeuwarden. Voor het eerst dit seizoen lijkt er enige vastigheid te ontstaan in het elftal van Fortuna, wat het samenspel alleen maar ten goede kan komen.

Tegenstander Sparta moet het stellen zonder vaste waarde achterin Vriends en de naar AZ vertrokken Mijnans. Mica Pinto, in dienst van Fortuna één van de promotiehelden van 2018, staat wel aan de aftrap. Hij is net als zijn ploeggenoten geheel in het zwart gehuld, een tenue dat is afgekeken van voetbalvereniging Houdt Braef Stant uit Den Haag en kennelijk dient als eerbetoon aan Jules Deelder, bij leven een soort Prins Carnaval van de stad Rotterdam, maar dan anders.


Met Siovas staat het nog zekerder achterin

Als voormalig Zitterderder zal Pinto zich intussen wel afvragen waar de Stadsprins blijft. Ruud II is in geen velden of wegen te bekennen en ook zijn evenknie van de Flaarisse heeft zich niet in het stadion gemeld. Scheidsrechter Allard Lindhout fluit met enkele minuten vertraging dan toch maar voor de aftrap, die Sparta-spits Lauritsen dan maar voor zijn rekening moet nemen.

De situatie lijkt vooral Fortuna van slag te hebben gebracht, want nog geen tien seconden later verschijnt Vito van Crooij al vrij voor het doel van Ivor Pandur. Die staat echter paraat en bovendien heeft Van Crooij buitenspel gestaan.


Dreh- und Angelpunkt Ferati

Daarna neemt Fortuna het initiatief. De bal gaat de eerste tien minuten goed en in een behoorlijk tempo rond en dat leidt ook tot enkele kansen. De eerste doelpoging komt na drie minuten van Burak Yilmaz, maar dat schot gaat ver naast. Enkele minuten later geeft Yilmaz een afgeslagen aanval een vervolg door de bal breed te leggen op Iñigo Córdoba. Die bereikt Oğuzhan Özyakup met een steekpass. Özyakup speelt zich knap vrij en schiet hard in de korte hoek, maar doelman Olij staat op zijn plaats.

Een paar minuten later lost Kristijan Bistrović vanaf de rand van het strafschopgebied een schot dat door een mêlee aan spelers naar de linkerhoek gaat. Olij heeft er opnieuw goed het oog in.


Auassar heeft zijn handen vol aan Yilmaz

Daarna krijgt Sparta meer controle over het spel en zien we een wedstrijd die zich vooral op het middenveld afspeelt. De eerstvolgende doelpoging zien we pas een kwartier later, wanneer een afstandsschot van Van Crooij geblokt wordt. Het spel speelt zich vanaf dat moment vooral op onze helft af.

Rond het half uur ontstaan er een paar kansen voor de Rotterdammers, maar pogingen van Lauritsen, Van Crooij en Verschueren kunnen Pandur niet verontrusten. De laatste vijf minuten van de eerste helft trekt Fortuna de wedstrijd weer naar zich toe. Uit een voorzet van Ivo Pinto kopt de naar binnen getrokken Córdoba net over het doel. En vlak voor rust schiet de Bask nog eens naast het doel.


Bistrović koppelt techniek aan dynamiek

We gaan dus rusten met 0-0. Terwijl de spelers genieten van de thee, wacht ons de verrassing van de dag. Want wie trekt naast het gebruikelijke gezelschap van jeugdspelers en hun trainers van een amateurclub uit de regio naar het doel voor de Fernando Ricksen-tribune? Niemand minder dan Prins Ruud II van Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd. Ruud II vertelt met een sjaal uit 1999 om hoe hij dat jaar aan de hand van zijn vader voor het eerst naar een wedstrijd van Fortuna in de oude Baandert ging en hoe de liefde voor Fortuna daarna nooit meer uit zij hart is verdwenen.

Het hele stadion is op dat moment al tot tranen toe geroerd, maar Ruud II gooit er vervolgens nog een schepje bovenop door a capella het clublied inclusief twee coupletten ten gehore te brengen. Zijn vertolking zal de aanwezigen met een absoluut gehoor door merg en been zijn gegaan, maar verder is het in één woord geweldig. De vastelaovend kan niet meer kapot!


Erdoğan geeft weer alles vanavond

Het enthousiasme van de Stadsprins blijkt aanstekelijk te werken, want ook de spelers – met Doğan Erdoğan in plaats van Arianit Ferati – gooien er in de tweede helft een schepje bovenop. De eerste kans is nog voor Sparta, maar daarna neemt Fortuna het heft in handen. Dat leidt pas na een kwartier tot een eerste kans, wanneer een schot van Úmaro Embaló naast gaat.

Maar daarna regent het schoten op het doel van Olij. De volgende poging is van Bistrović. Diens schot van dertig meter is hard, maar gaat recht op de keeper af. De rebound komt net niet bij Embaló terecht, we moeten genoegen nemen met een corner. Die levert in eerste instantie niets op. Maar uit het vervolg van de aanval weet Pinto met een ingooi Dimitris Siovas te bereiken. Die kopt de bal door naar Rodrigo Guth, die Olij bijna verrast met een schot in de korte hoek. Het resulteert weer in een corner, maar de kopbal van Siovas mist het doel ruim.


Özyakup, fijnzinnig, maar flegmatiek

Velázquez voelt dat Sparta wankelt en brengt met Rémy Vita (voor Embaló) en Tijjani Noslin (voor Özyakup) twee verse krachten. De opnieuw sterk spelende Bistrović schiet even later na een snelle rush op doel, maar Olij ligt weer in de weg.

Een minuut later kopt Noslin een voorzet van Pinto recht in de handen van de keeper. Daarna zwakt ons offensief af en komt Sparta weer meer op onze helft. Een dik kwartier voor tijd krijgt Namli de grootste kans voor de Rotterdammers. Hij staat oog in oog met Pandur, maar de jonge Kroaat wint het duel glansrijk. Ook de volgende kansen zijn voor Sparta, maar pogingen van Verschueren en Abels missen precisie.


Córdoba mist de laatste grote kans van de wedstrijd

De laatste tien minuten zet Sparta in op een punt en mist Fortuna de kracht of het overleg om nog een stevig offensief op te zetten. Maar we krijgen wel nog een hele grote kans. Noslin wordt in de diepte aangespeeld door Pinto, heeft een mooie passeerbeweging in huis en legt de bal terug op Córdoba, Die moet meteen schieten en doet dat niet goed: de bal vliegt over en naast. Het is de laatste actie van Córdoba, die ondanks de misser weer op een goede wedstrijd kan terugkijken. Paul Gladon vervangt hem voor de laatste tien minuten.


Vita is erbij gaan zitten

Met Gladon voorin naast Yilmaz kunnen we wat meer de lange bal gaan hanteren, maar Sparta heeft de zaken achterin al het hele seizoen goed op orde en ook voor ons is het lastig een gaatje in de defensie te vinden.

In de korte blessuretijd doet Noslin nog éénmaal een poging om Olij te verschalken, maar die kan het schot vanaf de rand van de zestien klemvast stoppen. Het blijft dus 0-0. Een resultaat waar mee te leven valt, al waren de meeste kansen voor Fortuna.

Belangrijker is dat we voor de vierde wedstrijd op rij een stijgende lijn zien in het niveau dat Fortuna weet te bereiken. We kiezen in de balbezit steeds consequenter voor voetballende oplossingen en dat gaat ons ook steeds beter af. We zijn daardoor niet meer afhankelijk van toevalstreffers en staan ook niet meer de halve wedstrijd met de rug tegen de muur te verdedigen. Dat biedt perspectief voor de rest van het seizoen.