Na een redelijk begin zakt Fortuna ver weg en kan het FC Twente tijdens de resterende tijd geen minuut meer bijbenen. De 3-0 nederlaag is terecht en had nog hoger kunnen uitvallen. Maar ‘De Tukkers’ vonden het op enig moment wel mooi geweest, net zoals Fortuna het al heel snel mooi genoeg vond geweest. Op naar zaterdag met een andere ingesteldheid en hopelijk drie punten…


14 augustus 2022

Kansloze missie

FC Twente 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 22. Van Wolfswinkel 1-0, 44. Brenet 2-0, 53. Misidjan 3-0.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (46. Pinto), Guth, Siovas (82. Janssen), Cox; Duarte, Erdoğan (82. Sourlis), Ferati (46. Córdoba); Noslin (46. Yilmaz), Gladon, Seuntjens.
Toeschouwers: 27.000
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel (Fortuna): Duarte, Yilmaz, Seuntjens.
Rood (Fortuna): –.

Het is bijna 100 dagen geleden als we met trillende benen in de bus stappen die ons naar Enschede gaat brengen. Fortuna moet uit de laatste drie wedstrijden minimaal zes punten halen om zeker te zijn van Eredivisie-voetbal tijdens het seizoen 22/23. Dus laten we daar in de Grolsch Veste mee beginnen. Nog even terug naar het wedstrijdverslag van afgelopen seizoen:

‘Alle buspassagiers gaan gebukt onder een ongezonde spanning. Want de grootste calculators onder ons hebben becijferd dat we dit seizoen nog vier punten nodig gaan hebben om niet rechtstreeks te degraderen. En om van al het gezeik zo snel mogelijk verlost te zijn is winnen vandaag de beste oplossing.’

Die spanning is er vandaag niet. Afgelopen weekend werd van Ajax verloren, zij het eervol. Maar zoals Paul Gladon al zei voor de camera van ESPN: ‘Je hep ook niks en das ook de realiteit.’ Geen paniek dus. Maar als we vandaag net als afgelopen seizoen iets meenemen uit Enschede, dan is dat niet verkeerd.

‘De Tukkers’ zijn aan een ‘Engelse week’ bezig na een Europese wedstrijd tegen het Servische FK Čukarički en misschien nog wat vermoeid. Maar zo lang je tijdens zulke weken blijft winnen, is er niets aan de hand. Daarnaast is de competitie pas net begonnen.

Naast een strijd tegen de gastheren, wordt het ook een strijd tegen de warmte. Want als we ‘s ochtends in de bus stappen klimt het kwik alweer richting de 30 graden. Veel puf om je druk te maken is er niet, maar eenmaal in de bus is van die loomheid weinig te merken. De box van Youri is in de bus getild en eenmaal op weg begint die al vlug te loeien.

De muziekkeuze verschilt nauwelijks van afgelopen seizoen, business as usual. Wat anders is, zijn wegwerkzaamheden die Nederland in haar greep houden. Ergens voorbij Arnhem wordt de autosnelweg van nieuw asfalt voorzien, waardoor we 18 minuten oponthoud voor de kiezen krijgen. De helpende hand wordt aangereikt door onze Oosterburen die een alternatieve route aanbieden die onder normale omstandigheden 10 minuten langer is, maar nu dus een besparing van acht minuten oplevert.

En of dit klopt of niet, dat interesseert eigenlijk niemand. Om 11.30 uur passeren we de grensovergang bij Venlo en rijden Nordrhein-Westfalen binnen! Meteen na de grensovergang staat ‘Straelen’ aangegeven. In het verleden zette Ben van Dael er de technische lijnen uit en regelde Ferry de Regt de Viererkette, maar tegenwoordig wordt er vooral door Sunday Oliseh geoogst.

Vier gespeeld, nul gewonnen, nul gelijk en dus vier verloren. Één doelpunt vóór en vijf tégen. De vraag of Oliseh ‘de Kerst haalt’ is een wel heel optimistische. Misschien is de Herfstvakantie al een uitzonderlijke prestatie, al schat Ralf in dat het eind van de Bouwvakvakantie halen al Hexerei wordt.

Rond Duisburg duikt plotseling een flinke Baustelle op en zorgt ervoor dat we vaart moeten minderen. Daardoor hebben we tijd over om na te denken over de eindbestemming. Wordt het Hannover, Essen, Dortmund of slaan we toch af naar Arnheim om uiteindelijk in Enschede uit te komen?

Terwijl Pap & Pudding hun evergreen ‘Opblaasbare, afwasbare Barbara’ zingen besluit de buschauffeuse halt te houden bij Landschaftsschutzgebiet Emmelkämper Brauck. Daar staan een behoorlijk aantal Nederlandse caravans opgesteld die nietsvermoedend picknicken als ze worden geconfronteerd met 180 geel-groene buspassagiers, op zoek naar een toilet.


Dit urinoir is ten prooi gevallen aan Tukker Terror Enschede

Na een korte tussenstop trekken we weer verder en als we Nederlandse vlaggen ondersteboven aan de afrastering zien vastgemaakt weet iedereen dat we het aardse paradijs weer zijn binnengereden. Aan de linkerzijde doemt de Grolsch-brouwerij op en wij slaan rechtsaf, naar het stadion van FC Twente.


De spelers zijn juist wat eerder bij De Grosch Veste

Als we aankomen in De Grolsch Veste dienen we voor ons gevoel De Toren van Babel te beklimmen. Maar eerst wordt iedereen stevig gefouilleerd. En mogen dan, in een verzengende hitte, gaan klimmen. Komt er dan nooit een einde aan de treden?


Deze twee grijze silo’s moeten beklommen worden

Na het vinden van een goed plekje zien we dat het elftal van Sjors Ultee al is gestart aan het opwarmen van de spieren. In de openingsfase van de competitie wordt Fortuna doorgaans meer opgezadeld met problemen rondom werkvergunningen dan met blessureleed. Zo ook dit seizoen.

Burak Yilmaz en Doğan Erdoğan waren de laatste gelukkigen en nu is het de beurt aan Cole Bassett. De Amerikaanse middenvelder wordt gehuurd van Colorado Rapids, maar pas recent heeft Fortuna zijn komst wereldkundig gemaakt, ook al is zijn papierhandel nog niet in orde.

 


De Burak-factor: zelfs gewezen grootheden als Marcelo Balboa twitteren tegenwoordig over Fortuna

Omdat Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba nog niet fit genoeg zijn om te starten hoeft Ultee niet te puzzelen of keuzes te maken. Daardoor verdedigt Yanick van Osch het Sittardse doel.

In de achterlinie maken Mika Tirpan, Rodrigo Guth, Dimitris Siovas en George Cox hun opwachting. Voor de viermansverdediging staan Deroy Duarte en Doğan Erdoğan opgesteld. Verder speelt Arianit Ferati vanaf het middenveld.


Deze ‘Goddelijke Kanarie’ heeft er zin an

De voorhoede herbergt ook al bekende namen: Tijjani Noslin, Paul Gladon en aanvoerder Mats Seuntjens. Omstreeks 14.30 uur komen de spelers op de tonen van het clublied van Liverpool FC het veld op.


Yanick van Osch wijst Mats Seuntjens op een bekende in de tribune

Nadat de gevreesde ref Martin VDK de wedstrijd in gang zet brengt Mats Seuntjens de bal in het spel. Fortuna begint goed aan het duel en trekt naar voren. Ook het uitvak trekt. Niet Nao Veure, maar wel van leer.


‘Kop d’r veur’ in het uitvak; of zoiets

Dat denkt Noslin ook als hij binnen twee minuten een corner versiert. Gaan we dan gewoon op dezelfde voet verder als afgelopen week? Het offensiefje ebt snel weg, want niet veel later krijgt Daan Rots een aardige mogelijkheid. Hij komt aan de rechterkant ineens in balbezit door een listige pass, maar zijn schuiver gaat naast het doel van Van Osch.

De thuisploeg komt steeds wat meer dichterbij als ze na een kleine 10 minuten een corner mogen nemen en Robin Pröpper de bal op het dak van het doel kopt.


Air Van Osch, met behulp van de doellat

Maar daarna zakt het tempo en spelpeil enigszins. ‘De Tukkers’ staan toe dat Fortuna de bal rondspeelt op eigen helft. En zelfs een beetje naar voren trekt. Een uitgelezen mogelijkheid om na het heroveren van de bal meteen diepte te zoeken via Virgil Misidjan. De rappe aanvaller neemt de bal mooi aan, schudt Siovas van zich af, dolt met Rodrigo Guth en trapt de bal langs de kruising voordat Mika Tirpan kan ingrijpen.


Daan Rots blijkt een lastige klant voor George Cox

Een eerste keer wordt duidelijk dat verdedigen op zijn eigen zestienmetergebied de specialiteit is van Dimitris Siovas, maar de niet eens 100% fitte Griek krijgt het moeilijk met veel ruimte in zijn rug. En dan is het niet slim als je Gijs Smal een lange bal laat geven.

Ricky van Wolfswinkel loopt in de ruimte tussen Guth en Siovas en is veel sneller dan zijn bewaker. Daardoor creëert de aanvalsleider ruimte om de bal verwoestend in de kruising te trappen. Net 20 minuten gespeeld en al tweemaal de zwakte van Fortuna blootgelegd.


Paul Gladon in de tang bij Gijs Smal

Voor Fortuna is het lastig voetballen. FC Twente is veel beter, allerter en legt meer energie aan de dag. De warmte lijkt Fortuna in de benen te zijn geslagen en van Ultee’s tactische plan komt niets terecht. Gladon heeft het vreselijk lastig tegen Robin Pröpper en Julio Pleguezuelo waardoor Fortuna niet aan voetballen komt. Arianit Ferati komt ook al niet uit de verf je je vraagt je af of dat Cole Bassett wél zou lukken.


Julio Pleguezuelo belet Arianit Ferati simpelweg het voetballen

Ook Mats Seuntjens komt tot dusver niet in de wedstrijd voor en als hij de volgende keer een verlofdag neemt, kan hij dat beter tegen Ultee zeggen.

Maar bij 1-0 blijft het niet. Want als Michel Vlap aflegt op Daan Rots is het bijna 2-0. Het gaat veel te makkelijk voor de thuisclub en er moet heel wat gebeuren wilt Fortuna terugkeren in de wedstrijd. De spelers zijn steeds te laat, waardoor Deroy Duarte en Doğan Erdoğan overal staan te dweilen, maar met zoveel openstaande kranen is dan onbegonnen werk.


Wat is er toch met Mickaël Tirpan aan de hand?

Maar hoe zeer het ook tegenzit, hoe slecht je ook speelt, er komen altijd kansen. Het duurt weliswaar een half uur, maar als Tirpan eindelijk eens de rechterflank kan aflopen kiezen Noslin en Erdoğan positie. Tirpan zet voor tot bij de tweede paal en Noslin kan de bal intikken, maar komt niet goed uit. De bal caramboleert via zijn voeten over de achterlijn waardoor het 1-0 blijft.


Tijjani Noslin heeft het niet vanmiddag

Maar met 1-0 halen we de rust niet. Er hangt nog altijd een lome deken over het elftal en als ‘De Tukkers’ weer aan het combineren slaan heeft Fortuna geen antwoord. Joshua Brenet gaat een aantal één-tweetjes aan en combineert tot bij Dimitris Siovas. Maar ook Siovas heeft het nakijken waarna Brenet de bal onhoudbaar achter Yanick van Osch schiet.

Met gebogen hoofden verlaten de spelers het veld als VDK voor rust heeft gefloten. Het gejuich uit de FC Twente-vakken overstemt het gefluit en gemekker dat het uitvak produceert. Gelukkig maar.

In de kleedkamer zal de stoom bij Ultee en zijn assistenten uit de oren komen, want vrijwel meteen gaan spelers zich warmlopen. Het lijkt erop dat Ivo Pinto, Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba gaan invallen en Ultee zijn tegenvallende rechterkant gaat vervangen.


Het triumviraat staat klaar om in te vallen

De rust wordt benut om bij te drinken, want ondanks dat een flink aantal fans zich rustiger dan normaal houdt verdamp je onbewust heel wat vocht. FC Twente is zo behulpzaam alle toeschouwers te voorzien van grote bekers gratis kraanwater zodat niemand hoeft uit te drogen.

Als de overige acht spelers het veld weer opkomen vindt eerst een korte warming-up plaats. Dat was het oorspronkelijke plan, werd tegen Ajax verzuimd, maar dat is misschien wel het ontbrekende puzzelstukje voor de tweede helft. En inderdaad, de rechterzijde is in de kleedkamer achtergebleven en ook Ferati is gewisseld.

Als iedereen warm is / nóg warmer is, neemt BY17 het woord en spreekt zijn manschappen toe. ‘Kral’ legt even uit hoe er gespeeld moet worden.


Burak Yilmaz herhaalt het tactische plan van Sjors Ultee nog een keer

De tweede helft begint dramatisch. Yanick van Osch speelt Dimitris Siovas in, maar die heeft geen idee wat de bedoeling is. Voordat hij in de gaten heeft dat hij wordt aangespeeld is hij de bal alweer kwijt aan Michal Sadílek, maar ziet gelukkig tijdig dat op Van Wolfswinkel wordt gepasst. Hij sprint achter de spits aan, zet een sliding in en kan de bal net wegtikken voordat Van Wolfswinkel kan schieten. Daar komen we goed weg!


Iñigo Códoba ontdoet zich van Gijs Smal

In de eerste helft kreeg Fortuna een waarschuwing en nu weer. Want enige minuten laten mag FC Twente weer naar hartenlust combineren rondom Fortuna’s strafschopgebied. Guth kopt nog wel een bal weg, maar de bal komt via Ramiz Zerrouki en Michel Vlap bij Virgil Misidjan uit. De vleugelspits neemt aan, legt klaar en trapt de bal ongehinderd in de verre hoek, buiten bereik van Van Osch: 3-0.


BY17 snapt niets van zijn teamgenoten

En dan sta je daar in de bakoven: 3-0 achter, nauwelijks een vuist kunnen maken en geen zicht op beterschap. Dan kun je als trainer wel gaan wisselen, maar dat is meer uit voorzorg dan wat anders.


Ook Deroy Duarte beleeft een moeilijke middag

Het enige positieve aan de tweede helft is dat Yilmaz een halve wedstrijd speelt en ook Córdoba aan minuten komt. Yilmaz heeft nog wel zijn inbreng en wordt in de gaten gehouden, maar Córdoba lijkt aan een speurtocht te zijn begonnen naar zijn vorm.

Dat Fortuna de tweede helft in een formatie speelt die nog niet is geoefend tijdens de voorbereiding helpt natuurlijk ook niet mee. Natuurlijk, ‘De Tukkers’ hebben geen kinderachtig elftal, maar dat hadden ze afgelopen seizoen ook niet. En toen wonnen we tweemaal van ze, met het mes tussen de tanden.


Sjors Ultee probeert de boel nog enigszins te redden

De beste mogelijkheid van de tweede helft doet zich voor als Fortuna op zo’n 20 meter van het doel een vrije trap mag nemen en dan is Burak Yilmaz weer aan zet. Lars Unnerstall is gewaarschuwd en zet een extra mannetje in de muur. Dat is goed gezien, want Buraks vrije trap smoort in de muur.


Burak Yilmaz legt aan voor een vrije trap

Vanwege de Europese wedstrijd die ‘De Tukkers’ doordeweeks speelden is het beste bij de thuisclub er wel vanaf en Fortuna snakt naar het eindsignaal. Maar nog even puffen, want VDK trekt vier extra minuten speeltijd bij.


Vasilios Sourlis mag nog even minuten maken

Vier minuten blessuretijd na de eerste helft en eenzelfde aantal na de tweede. Tel daar nog eens twee drinkpauzes bij op en je zit aan meer dan 110 minuten wedstrijd. Maar dan, na al die minuten is de lijdensweg ten einde.


Bijna vergeten te vermelden: Roel Janssen begaat zijn gebruikelijke Roel Janssentje

Voor een aantal spelers het signaal om meteen de kleedkamer op te zoeken, maar gelukkig neemt het gros nog even de moeite om de meegereisde supporters te bedanken. Dat is wel zo netjes, want voor je lol stap je met meer dan 30 graden niet De Grolsch Veste in.


Deze spelers balen net zo als de fans in het uitvak

Na afloop zoekt iedereen de bus weer op. Daar is de stemming niet overdreven goed. Maar het laatste waarover we klagen is de temperatuur. Die is verder prima, zodat we toch nog aangenaam de reis naar de Westelijke Mijnstreek kunnen aanvatten.

Na een korte tussenstop halverwege wordt de laatste etappe naar de Milaanstraat ingezet. De batterijen van de box zijn niet leeg, maar hij mag even uit.

Als we aankomen bij het stadion arriveren ook de spelers. En gek genoeg rent de menigte naar de bus toe om de spelers met luid applaus te onthalen. En dat applaus lijkt ook nog gemeend. Bij de spelers kan er geen lachje meer vanaf. Misschien waren de batterijen van hun box wél leeg of was de bodem van de afhaalpizza’s van karton.


De spelers kruipen liever onder dan op de bus

De eerste away day van het seizoen 22/23 zit erop. Het werd een lijdensweg voor de spelers, maar ook voor mij. ‘Iedereen moet er nog een beetje inkomen’, zeg maar. Elke dag kun je opnieuw beginnen en daar is zaterdag een prima dag voor. Cambuur is gewaarschuwd, Fortuna hopelijk ook.

COYS!