Afgelopen vrijdag stond voor Fortuna Sittard-middenvelder Deroy Duarte het eerste duel van de dubbele ontmoeting met Eswatini op de rol. Na het gelijkspel van vrijdag, werd vanmiddag in het Zuid-Afrikaanse Nelspruit wel gewonnen.

Eswatini is genoodzaakt om uit te wijken naar buurland Zuid-Afrika, omdat het in eigen land niet beschikt over een accommodatie die voldoet aan de door Wereldvoetbalbond FIFA gestelde eisen aan het spelen van een Categorie A-wedstrijd. Kwalificatieduels voor CAN 2023, de Afrika Cup 2023, is zo’n duel.

Voor beide ploegen staat veel op het spel. Bij winst springt ‘Sihlangu SeMnikati’ over Kaapverdië heen in de stand; bij elke andere uitslag houdt Kaapverdië haar kansen gaaf op kwalificatie voor de eindronde in Ivoorkust.

Bondscoach Pedro Leitão Brito ‘Bubista’ heeft, net als afgelopen vrijdag, een basisplaats ingeruimd voor Duarte. En net als tijdens het eerste duel tussen beide landen heeft Kaapverdië veelal de bal, maar lukt het maar niet een opening te vinden in de verdediging van Eswatini.

Pas in de tweede helft lukt het aanvoerder Ryan Mendes om doelman Ncamiso Dlamini te verschalken. Maar Eswatini geeft niet op en Siboniso Ngwenya weet van grote afstand bijna doelman Vorinha te passeren, maar de doelman ranselt de bal uit doel.

De mooiste kans op de gelijkmaker wordt door Sabelo Ndzinisa om zeep geholpen als zijn strafschop wordt gered door Vozinha. In de slotfase begaat  Ngwenya een flinke overtreding en ontvangt daarvoor een gele kaart.

Na 90 minuten voetballen blijkt Mendes’ goal de enige van het duel te zijn, waardoor Kaapverdië een grote stap zet richting kwalificatie.

Bron: Eswatini Observer / ZeroZero / SuperSport.com