Het duel tegen Feyenoord was Fortuna’s zeventiende eredivisieduel sinds de aanstelling van Julio Velázquez. We zijn dus een half seizoen onderweg met deze trainer. Prima moment voor een tussenbalans.


Het contract van Julio Velázquez loopt komende zomer af. Het betekent dat Fortuna uiterlijk 31 maart, drie maanden voor het verlopen van het contract, verplicht is de trainer in te lichten als de club het contract niet wil verlengen.

Het is dus wenselijk dat Fortuna over een maand weet wat het wil.

De resultaten in het eerste halve seizoen onder Julio Velázquez stemmen tot tevredenheid. Ook als je ze vergelijkt met de prestaties van alle Sittardse eredivisietrainers. Niemand deed ooit beter dan Julio Velázquez.

Is Velázquez dan ook meteen de beste eredivisietrainer ooit? Niet automatisch, wellicht heeft hij ook de sterkste selectie ooit. Hij heeft in ieder geval de duurste ooit.

Desalniettemin, afgaande op de prestaties, kun je moeilijk ontevreden zijn. Zeker als je de situatie in ogenschouw neemt, die hij erfde.

Is contractverlenging daarmee een formaliteit? Niet per definitie, er kunnen extrasportieve redenen zijn om niet verder te gaan. Zo ondervond de nummer twee op de lijst. Hans van Doorneveld lag overhoop met zowat iedereen binnen de club. Het leidde, ondanks prima resultaten, tot zijn ontslag in het seizoen 1988/89.

Velázquez lijkt met niemand overhoop te liggen binnen de club, maar vraagtekens zijn er wel. Velázquez is 166 van de 168 uren die een week telt een energieke man, die vol overgave werkt aan het vooruit helpen van de club. En dat werk werpt vruchten af.

Wie de training bezoekt, ziet een energieke coach

Een prima uithangbord voor de club, alleen een uithangbord dat niemand ziet. Velázquez is het zichtbare uithangbord van de club in die overige twee uur in de week gedurende en rondom een wedstrijd.

Ook in die twee uur is hij vol energie, maar gaat hij als een razende Roeland tekeer. Is het wedstrijdspanning? Het leidt tot aanvaringen met arbiters omdat hij letterlijk en figuurlijk niet binnen de lijntjes kan kleuren.

Tijdens een wedstrijd ondergaat Velázquez een metamorfose

Dat leidt dan weer tot allerlei media-aandacht, die het imago van de club in den lande niet ten goede komt en bovendien raakt de aandacht voor de prestaties op het veld ondergesneeuwd.

Daar kun je als supporter / club verder lak aan hebben, maar ik denk niet dat sponsoren zich in rijen van vier melden aan de Milaanstraat na weer een ESPN-filmpje waarin de spot gedreven wordt met Velázquez en indirect de club.

Wordt het qua contractverlenging dan een afweging tussen zijn gedrag en zijn punten?

Dat veronderstelt dat wat we vandaag zien, morgen niet verandert. Dat het Engels van Velázquez vandaag niet briljant is (dat van de gemiddelde ESPN-verslaggever is niet veel beter trouwens), wil niet zeggen dat het in augustus niet beter kan zijn. Dat hij vandaag de dugout verbouwt, wil niet zeggen dat hij dat in augustus nog steeds doet.

De club stelt jonge / onervaren trainers aan (Sunday Oliseh, Kevin Hofland, Sjors Ultee en Julio Velázquez). Dan moet je er rekening mee houden dat een trainer niet alle kneepjes van het vak beheerst, of, in het geval van een buitenlandse trainer, waar je langs de lijn mee weg kunt komen in Nederland. Het toverwoord is in die omstandigheden progressie.

Is er (voldoende uitzicht op) progressie?

Het zal vast een vraag zijn die de leidinggevenden bij de club door het hoofd gaat bij het nemen van een beslissing over de invulling van de trainerspositie voor komend seizoen.