‘Vandaag in Eindhoven geweest Genoten van de inzet en spelopvatting van onze jongens Er was strijd en inzet en bij vlagen goed voetbal Vandaag heeft de gelukkigste gewonnen, Fortuna had recht op meer. De achterhoede speelde goed het middenveld was sterk en stond goed helaas waren onze spitsen minder gelukkig in de afronding en onze keeper overtuigd Volgende week ben ik er weer bij en ondanks de nederlaag heb ik met plezier de wedstrijd beleeft’


6 november 2015

Fortuna heeft geen inhoud

Doelpuntenmakers: 57. Lekesiz 0-1, 76. Koc 1-1, 79. Boere 2-1, 90. Caenepeel 3-1.
Opstelling: Kaya; Mares, De Regt, R. Janssen, Schroyen; Ter Borgh, Loen (84. Mert), Briels, Moro (73. Fafiani); Lekesiz, T. Janssen (70. Hutten).
Toeschouwers: 2.631.
Scheidsrechter: M. Pérez.
Geel (Fortuna): Ter Borgh, De Regt.
Rood (Fortuna): -.

Tot zover de zienswijze van één van de forumleden, niet geremd door enige kennis van zaken met betrekking tot ‘t Kofschip of ‘t Fokschaap, wars van realiteitszin en ik vermoed dat hij (maar het kan evenwel een ‘zij’ zijn, daar wil ik vanaf zijn) waarschijnlijk rond minuut 70 in slaap is gesukkeld.

En daarmee wordt een week afgesloten die roerig aanvat. Want op 1 november besluit het bestuur van Fortuna al haar taken neer te leggen. Zij zullen niet meer ‘de olie zijn die in de machine zat’. Desalniettemin wordt op diverse plekken in de Westelijke Mijnstreek en daarbuiten de vlag spreekwoordelijk in top gehesen. En nu maar hopen dat dit niet is gebeurd door mensen die in het verleden nog zo vurig hebben gepleit voor een standbeeld voor Martin Masset.

Tegen het einde van de week valt er ook positief nieuws te melden. Interim-trainer Jeffrey Kooistra, a.k.a. Peter van Vossen 2.0, heeft samen met zijn technische staf de tegenstander van vanavond bekeken en stelt vast dat er, als je beide selecties naast elkaar legt, weinig verschil tussen de selecties valt te bespeuren. Alleen zijn de Lichtstedelingen verder als team.

Ik hoop dat het voor Jeffrey niet is gebleven bij deze analyse en dat hij ook heeft nagedacht wat hiervan de oorzaak is. En als hij dat doet, zal hij al snel bij diezelfde technische staf uitkomen, zo vrees ik. En dus de hoogste tijd voor een échte frisse wind die gaat waaien, en bij voorkeur een geelgroen getinte en gedisciplineerde wind. Kies voor een helder concept dat ervoor zorgt dat Fortuna weer Fortuna wordt.

Maar dat er nog altijd geen afscheid is genomen van Jeff en we steeds verder wegzakken op de ranglijst (ondanks de broodnodige winst op een dramatisch RKC) zorgt niet voor de grootste teleurstelling. Nee, het is stagiaire Abigail die op donderdag naast me plaatsneemt aan de lunchtafel en boterhammetjes eet uit een rood brooddoosje voorzien van een MVV-logo. Maar, met het oog op haar eindbeoordeling, zal dit voorval eenmalig zijn. Het is een slimme meid.

Maar dat bovenstaande het onderwerp van gesprek is gedurende de autocombi naar Eindhoven, nou nee. De afgelopen (werk)week wordt doorgenomen waardoor we, voordat we er erg in hebben, al te Nederweert arriveren. Het omwisselen levert geen al te grote problemen op, waardoor 10 minuten later de reis kan worden voortgezet richting Eindhoven.

Nadat we de buitenring hebben genomen geraken we al heel snel aan de afslag Aalst-Waalre, waarna we proberen bij het bordje ‘Autocombi FC Eindhoven’ links in te slaan. Het overwicht van de dienstdoende steward op het overige verkeer is nihil, al maken we vanavond nergens een probleem van. We zijn aan de vroege kant, dus een minuut extra oponthoud deert ons niet.

Als we de auto hebben geparkeerd, na een grondige fouillering binnen zijn geraakt en spandoeken hebben opgehangen gaan we prompt over op het onderdeel ‘Thank God it’s Friday‘. We starten met het onderdeel ‘Catering’. Voor twee Euro en vijftig cent worden we eigenaar van een broodje waartussen een kroket ligt. Geen curry vanavond en zelfs geen ketchup (al is die combi eerder ranzig), maar we dienen te kiezen tussen mayonaise of mayonaise. Is dit de heersende mores binnen de Eindhovense culinaire goegemeente of gewoon minachting van de klant? We neigen na het laatste en dat levert de cateraar weinig punten op. Zeker niet omdat broodje en snack niet op elkaar zijn afgestemd. Geen stevige pistolet, maar een klef broodje dat voorafgaande aan de competitie in de frigo is gestopt en er vanochtend is uitgehaald. Dat er geen evenementenchips beschikbaar zijn pleit evenmin voor de catering aan de Aalsterweg.

Na een uitgebreide socialisering met Snoefel is het tijd om een plek in de tribune te zoeken. Meteen valt op dat er aan de rechterzijde geen ‘ultra’s’ meer zitten. Zij zijn verhuisd naar een hoek van het stadion, waardoor interactie niet tot de mogelijkheden behoort. Voor de rest beheerst FC Eindhoven over een keurig stadion met een puike hoofdtribune (de middenbeuk, red.).

20151106_FCE_FSC (08)De ‘ultra’s’ hebben andere oorden opgezocht

En terwijl we ons in de Cherry Moon wanen speuren we het speelveld af om te zien voor welke spelers Jeff heeft gekozen vanavond. In het doel staat Ferhat Kaya, Luc Mares depanneert op rechtsback, Joeri Schroyen verdedigt de andere zijde. Ferry de Regt en Roel Janssen vormen het verdedigingscentrum.

Het middenveld wordt gevormd door Jordy ter Borgh, Jordie Briels, Soufian Moro en Youri Loen. In de spits lopen Gökhan Lekesiz en Tim Janssen. Als we de opstelling van de tegenstrever doorlopen komen we geen spelers tegen met een Fortuna-verleden, maar wel bekende namen zoals Roald van Hout, die tijdens de come-back van Fernando Ricksen in de kreukels werd geschopt vlak vóór het uitvak. Maar ook Tom van Imschoot is een gekende kracht, met een verleden bij KVC Westerlo en RAEC Mons.

Maar daarvan is aan Sittardse zijde niemand onder de indruk, getuige het feit dat de openingsfase voor Fortuna is. FC Eindhoven wordt flink teruggedrongen op eigen speelhelft, al komt Fortuna niet verder dan een te scherpe voorzet van Schroyen en een schot van Loen. Na een kleine tien minuten herstellen de Eindhovenaren het evenwicht en voetballen gauw daarna een mooie kans bijeen als Van Hout alleen voor Kaya verschijnt. De sluitpost komt bekwaam uit zijn doel en neutraliseert Van Houts schot, maar moge dit een eerste waarschuwing zijn.

20151106_FCE_FSC (18)Ook Gökhan Lekesiz is erg bedrijvig in de openingsfase

Na een kwartier mag FC Eindhoven een vrije trap nemen, maar als wederom Van Hout de bal richting de kruising stuurt, is Kaya evenzeer bij de pinken; het blijft vooralsnog 0-0.

Pas na ruim 20 minuten verschijnt Fortuna weer voor doel van Ruud Swinkels. Na een afgeslagen corner van Moro komt de bal terecht bij Jordy ter Borgh, maar hij weet zijn optreden niet te kruiden met een doelpunt. Mocht Ter Borgh hebben gescoord, dan had hij zichzelf gekroond tot verreweg de meest efficiënte middenvelder van Nederland. Niet veel andere spelers zouden zó weinig balcontacten nodig hebben gehad om tot scoren te komen.

20151106_FCE_FSC (20)Ruud Swinkels grijpt in voordat Ferry de Regt kan uithalen

Het is duidelijk dat FC Eindhoven geen moment kan tonen waarom het op de derde plaats staat gerangschikt. Fortuna voetbalt heel goed mee, met veel inzet en durf, maar tot veel kansen leidt het vooralsnog niet. Sterker nog, na een klein half uur zet FC Eindhoven een gevaarlijke counter op, maar ook hier grijpt Kaya goed in na een schot van Mandiangu. De tegenaanval leidt tot een gevaarlijke situatie aan de andere zijde. Soufian Moro loopt richting doel, tikt de bal naar rechts waar loopwonder Briels een prima voorzet aflevert. De verdediging van FC Eindhoven werkt de bal niet bijster goed weg, waardoor Youri Loen de mogelijkheid wordt geboden om uit te halen. Maar in tegenstelling tot afgelopen week, weet Loen vooralsnog niet te scoren.

20151106_FCE_FSC (25)

Technisch hoogstandje van Soufian Moro

In de resterende tijd van de eerste helft gebeurt eigenlijk vrij weinig. Kansen vallen er niet te noteren; beide teams zijn veel te druk met het in balans houden van elkaar. Een doelpunt zou Fortuna dat steuntje in de rug geven, maar het zit er niet in. Maar dat geldt voor FC Eindhoven evenzeer. En dus is de ruststand 0-0.

20151106_FCE_FSC (38)Ferhat Kaya keept onbevreesd

Het rustsignaal grijpt John van Bommel aan om bij het hek dat het uitvak en de hoofdtribune van elkaar scheidt even bij te kletsen met enkele bekenden. Het sein voor een in zijn wiek geschoten René ter Borgh cs. om eveneens de tribune te verlaten en overdreven handjes te gaan schudden bij datzelfde hek. Maar hij kan geel-groen bloed voelen stromen zoveel hij wilt, van sommige personen win je het nooit. Gelukkig worden ons gênante taferelen zoals we bij Almere City meemaakten bespaard. Oef.

De tweede helft begint voor De Regt aardig beroerd. Hij krijgt een bal aangespeeld, treuzelt met uitvoetballen tot hij een ons weegt, trapt de bal vervolgens weg, maar krijgt wel een schop mee van een aanstormende speler van FC Eindhoven. Hij wordt minutenlang behandeld, maar kan gelukkig verder.

Dit voorval toont wel de intenties van de Eindhovenaren. In de rust zijn twee voormalig spelers van KAA Gent in het veld gekomen en zij zorgen voor diepgang en snelheid vooraan. Zij, Jinty Caenepeel en Tom Boere, zorgen er met z’n tweeën voor dat na een klein uur een vlijmscherpe counter wordt opgezet. Maar gelukkig voor Fortuna blijft een tegentreffer uit.

20151106_FCE_FSC (46)

Jordy ter Borgh gaat een fel duel aan

Sterker nog, Fortuna zorgt zelf voor gevaar als Briels een goede dieptepass ontvangt op de rechter flank. Zijn voorzet is weliswaar niet geweldig, maar het levert de Sittardenaren wel een corner op. En de corner levert Fortuna zowaar een voorsprong op! De doelman van FC Eindhoven kan beter voetballen dan keepen en lost de bal na een scherpe hoekschop. De bal heeft nog niet de grond geraakt of Lekesiz zit ertussen om de bal over de lijn te tikken: 0-1.

Sprake van een gevleide voorsprong is er allerminst. Fortuna doet goed mee, legt veel energie in de wedstrijd, maar het is ook algemeen bekend dat het tankje bij het gros van de spelers na ruim een uur leeg is. Achilles ’29 wist ervan te profiteren en ook het artikel ‘Peter van Vossen: de eindbalans‘ toont aan dat slotkwartieren vaak het moment zijn waarop tegentreffer worden geïncasseerd.

20151106_FCE_FSC (63)

Tom Boere zet Roel Janssen van de bal

En inderdaad, met het slotkwartier in aantocht zet FC Eindhoven een paar keer flink aan. Het valt op dat de rechterkant, met Thomas Horsten en Jinty Caenepeel, een ijzersterke tandem vormt met aanvalsleider Tom Boere. Kracht, loopvermogen en snelheid, ze hebben het alledrie.

Maar de eerste keer als Caenepeel voor Kaya opduikt blijft de voorsprong intact. De Belg loopt alles en iedereen eruit, maar zijn schot verdwijnt voorlangs en rolt over de achterlijn. Toch komt FC Eindhoven op gelijke hoogte als Kaya een bal ongelukkig wegstompt in de voeten van Anil Koc. De ingevallen middenvelder neemt de bal aan en besluit halfhoog de bal op doel te trappen. Er staan weliswaar behoorlijk veel spelers vóór hem, maar de bal verdwijnt desondanks in doel: 1-1.

Voorafgaande aan het doelpunt maakt Lekesiz een onnodige overtreding aan de zijkant van het speelveld, de voorzet wordt niet goed verwerkt door Kaya en tenslotte wordt te weinig druk op de bal gezet. Wordt het slotkwartier de Sittardenaren wederom fataal?

Het lijkt erop als Boere met een fabelachtige aanname kapitein Roel Janssen omspeelt, de bal weer aanneemt en achter een kansloze Kaya in doel trapt: 2-1.

20151106_FCE_FSC (67)

FC Eindhoven mag een feestje vieren…

Fortuna probeert na de twee mokerslagen binnen enkele minuten de bakens te verzetten, maar eenvoudig is dat niet met Faf die het niet voor elkaar krijgt te sprinten en Muhammed Mert die in mijn ogen véél te laat aan de wedstrijd begint. De keuze tussen een voetballer of een breker lijkt me niet moeilijk, zeker als twee dezelfde type spelers op je middenveld rondlopen.

En terwijl Fortuna wanhopig, maar met een lege tank naar voren speelt, gaat Boere er aan de rechterkant weer vandoor. Hij loopt richting doel, kijkt waar Caenepeel staat en trekt de bal perfect voor. Aan de rand van het strafschopgebied staat laatstgenoemde en hij haalt de trekker koeltjes over: 3-1.

En zo toont FC Eindhoven in een kwartier hoe je een wedstrijd in vier à vijf momenten naar je hand zet en aan een hoge efficiëntie afrondt. Maar het heeft niet alleen met de kwaliteit van FC Eindhoven te maken. Slotkwartieren zijn doorgaans de lastigste en misschien toch een idee om de trainingsintensiteit op te schroeven. Onder leiding van Wil Boessen werd met enige regelmaat van dergelijke tegenstanders gewonnen en waren slotkwartieren Fortuna’s handelsmerk, zonder Boessen per direct een heldenstatus te verschaffen.

En zo druipen de spelers teleurgesteld af, al hebben we gekeken naar een kroniek van een aangekondigde dood. Fortuna deed wat het kon, maar liep na een uur al heel gauw op haar tandvlees en bleek niet opgewassen tegen de Eindhovenaren die de tweede helft heer en meester waren, op een enkel foutje na, en geduldig wachtten om te kunnen profiteren van de zwakheden aan Sittardse zijde. En als je denkt dat de gelukkigste heeft gewonnen, nou nee, dan heb je het slotkwartier uit je geheugen gewist.

20151106_FCE_FSC (74)Roel Janssen is Roel Janssen niet meer…

En daar waar het gros van de spelers steevast de uitfans bedankt, loopt Faf rechtstreeks de catacomben in. Maar als hij het boegeroep vanuit het uitvak opmerkt, kijkt hij verschrikt op en loopt alsnog richting uitvak. Maar Faf is een gevuld uitvak bij FC Volendam natuurlijk niet gewend en heeft wel zó weinig minuten voor Fortuna gespeeld dat dit voorval ‘De Jochem van der Hoeven van de jaren 2000′ onmogelijk kan worden aangewreven.

En zo zoeken we na een korte wandeling weer onze auto op. Terwijl we de parkeerplaats afrijden zet ik mijn telefoon aan en zie ik dat Fortuna zich op de 16e plek van het klassement bevindt. Dat levert nog altijd vijf tientjes cash back op. Immuun voor resultaten, maar Jeff, dat kan de bedoeling toch niet zijn?

Michel Hennen

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement.

Resultaat: 0 punten op het veld, dus ook 0 punten voor het klassement.
Uitvak: 107 man, goed voor 6 punten.
Stadion: Leuke hoofdtribune, maar dat is niet voldoende voor een maximale score. 6 punten.
Thuisfans: Weggestopt in een hoek… 4 punten.
Catering: Brak broodje voor een stevige prijs. 2 punten.
Randvoorwaarden: Vriendelijke stewards, veel ruimte tot ophangen van vlaggen, maar geen programmaboekje. 6 punten.