Trainer Danny Buijs kan vanavond uit bij NAC Breda (aftrap: 20.00 uur) geen beroep doen op Kaj Sierhuis en Alessio da Cruz (beiden geblesseerd). Verder staat Úmaro Embaló buiten spel vanwege een trainingsachterstand.

Ezequiel Bullaude sloot deze week aan op het trainingsveld in Buchten. Hij zal vandaag vast niet starten. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Kaj Sierhuis en Alessio da Cruz staan langdurig buitenspel met respectievelijk knie– en voetblessures. Da Cruz zou terug moeten keren voor de winterstop; Sierhuis pas erna.


Da Cruz was er nog bij tijdens de eerste (openbare) training van het seizoen

Úmaro Embaló is er niet in geslaagd een transfer te maken naar een andere club en blijft dus zeker tot de winterstop in Sittard. Hij zal de komende weken aan zijn fitheid moeten werken en kan dan wellicht van meerwaarde zijn voor het team van Danny Buijs.

In het seizoen 2022/23 speelde hij 27 eredivisieduels voor Fortuna Sittard, waarin hij driemaal scoorde.


Kan Embaló nog van waarde zijn voor Fortuna Sittard?

Ezequiel Bullaude kreeg vorige week donderdag het definitieve groene licht om voor Fortuna te mogen uitkomen. De eerste Argentijnse speler ooit in Sittardse dienst werkt sindsdien aan zijn fitheid, maar trainde afgelopen week ook niet elke training voluit mee.

We verwachten de aanvallende middenvelder niet in de basis.


Bullaude bleek de laatste toevoeging in de transferperiode

Tegenstander NAC Breda promoveerde afgelopen seizoen na als achtste te zijn geëindigd in de eerste divisie. De Bredaënaren toonden nog maar eens aan dat de playoffs hun eigen wetten kennen.

Na vijf seizoenen in de eerste divisie, keerde NAC deze zomer dus terug in de eredivisie. Dat heeft Ajax ondertussen al geweten, want de Amsterdammers gingen onderuit in het Rat Verlegh Stadion. De andere drie competitieduels verloor NAC.

NAC verloor deze zomer zijn smaakmaker Aimé Omgba na een farce aan KAA Gent. De meest in het oogspringende aankoop is Terence Kongolo. De viervoudig international moet voor ervaring zorgen in de verdediging.

Ook nieuw is trainer Carl Hoefkens, die na zijn ontslag bij Standard de Liège op zoek was naar een nieuwe club. Hoefkens verving Jean-Paul van Gastel, die Breda verruilde voor Istanbul waar hij assistent-trainer is bij Beşiktaş JK.

Wie wel is gebleven is teammanager John Karelse, die beloofd heeft zijn eigen perschef nooit meer tegen de grond te werken.


El Messaoudi scoorde de laatste maal dat Fortuna Breda bezocht tweemaal

Speler om in de gaten te houden? Centrale verdediger Jan Van den Bergh is gevaarlijk bij vrije trappen en corners. De aanvoerder van NAC heeft ook de taak onze spits Makan Aïko uit te schakelen. Dat lukte een andere Belg, Bram Nuytinck, twee weken geleden prima.

Buijs en Aïko moeten een list verzinnen om niet in dezelfde fuik te lopen.


Aïko zat in de tang bij Nuytinck

Fortuna Sittard kon zich dus twee weken voorbereiden op dit duel en speelde oefenduels tegen Merefeldia en tegen TOP Oss.

De laatste dagen van de zomerse transferperiode verliepen vrij rustig in Sittard. Ezequiel Bullaude kwam van Feyenoord en Milan Robberechts vertrok naar RSCA Futures. Verder gebeurde er niets.

Het betekent dat Danny Buijs de eerste week met zijn definitieve selectie (in ieder geval tot de winterstop) heeft kunnen werken.

Dat ging niet zonder pijntjes links en rechts. Zo hebben we Mitchell Dijks en Syb van Ottele (gedeeltes van) trainingen en oefenduels zien overslaan en waakt Buijs over Makan Aïko. De spits sloeg bijvoorbeeld gedeeltes van de afsluitende training over, waarschijnlijk om overbelasting te voorkomen.

Verder was Ryan Fosso afgelopen week nog op pad met Zwitserland O21 en ook dat is een speler, die qua (over)belasting vast onder een vergrootglas ligt bij de technische en medische staf.

Fortuna speelt de komende negen dagen drie duels. Gaan de duels tegen Ajax (volgende week woensdag) en PSV (volgende week zondag) hun schaduw vooruitwerpen op het duel tegen NAC?

Dat ligt eraan waar de prioriteiten liggen. Welke van die drie duels is het belangrijkste? We vermoeden het duel tegen NAC Breda, gevolgd door het thuisduel tegen PSV en dan pas het duel uit bij Ajax.

Als die aanname klopt, verwachten we dat Buijs met zijn sterkst denkbare elf gaat starten tegen NAC Breda, zonder rekening te houden met wat dat betekent voor de beschikbaarheid van spelers woensdag in Amsterdam.


We denken niet dat Dijks vanavond en woensdag 180 minuten zal spelen

Voor de positie onder de lat heeft dit allemaal geen gevolgen. Mattijs Branderhorst start in doel. In de achterste linie verwachten we aanvoerder Ivo Pinto als rechtsachter. Centraal spelen Rodrigo Guth en Shawn Adewoye.

Mitchell Dijks doorstond de afsluitende training en zal vast als linksback spelen. Mocht hij toch niet fit blijken vanavond, dan vermoeden we dat Darijo Grujcic hem vervangt.

Danny Buijs kan ook vasthouden aan de middenvelders die de eerste drie duels startten. Of hij dat doet, hangt vast af van zijn impressie van Samuel Bastien. Fortuna haalde Bastien voor de basis. Is de Belg daar klaar voor?


Bastien had een aardige invalbeurt tegen NEC

Bastien speelde 75 minuten in het oefenduel tegen TOP Oss. Je zou dus denken dat hij er conditioneel klaar voor is. Op de afsluitende training was er geen indicatie van de keuze die Buijs gaat maken.

We verwachten Ryan Fosso als verdedigende middenvelder, Samuel Bastien centraal op het middenveld en Josip Mitrović als aanvallende middenvelder. Alen Halilović krijgt een vrije rol, die begint aan de rechterkant.

In de voorhoede verwachten we Makan Aïko in de spits en Kristoffer Peterson aan de linkerflank.


Peterson in actie tegen NEC

Oud-Fortunezen bij NAC Breda? We herkennen alleen assistent-trainer Serdal Güvenç. Güvenç speelt tussen 2005 en 2008 drie seizoen voor Fortuna Sittard. De rechtsback deed dat met veel overgave.

In totaal komt de broer van Emrullah tot 27 eerstedivisieduels (plus een bekerduel) voor Fortuna.

Laatste overwinning uit bij NAC? 16 September 2018. Bijna zes jaar geleden speelde Fortuna voor het laatst in competitieverband uit bij NAC.

Fortuna was net terug in de eredivisie en slikte vroeg een tegentreffer, maar Ahmed el Messaoudi bezorgde Fortuna net voor en net na de rust een voorsprong.

Die gumde Gervane Kastaneer twintig minuten voor tijd uit, maar het laatste woord was aan Branislav Niňaj: 2-3.


Een van Niňajs drie Sittardse treffers viel in het Rat Verlegh Stadion

Laatste vijf competitieduels uit tegen NAC Breda: W-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-W-..-..

De KNVB stuurt scheidsrechter Jannick van der Laan naar Breda. Van der Laan vinden we terug op plek twaalf in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘, met een nulscore. De man is dus neutraal.

Van der Laan bezorgde ons vorig seizoen in drie duels vijf punten. Winst thuis op Almere City en gelijke spelen thuis tegen SC Heerenveen en tegen Go Ahead Eagles.


Van der Laan ziet Sierhuis afdrukken tegen Go Ahead

VAR Ingmar Oostrom vinden we terug op plek zes in bovenstaande lijst.

Twee weken geleden ontving alleen Makan Aïko een gele kaart thuis tegen NEC Nijmegen. Het was zijn tweede gele kaart van het lopende seizoen. Daarmee is hij de Fortunees die tot dusverre de meeste gele kaarten pakte; drie gele kaarten weg van een automatische uitsluiting.


Aïko in actie tegen NEC Nijmegen

Opstelling: Branderhorst; Pinto, Adewoye, Guth, Dijks; Fosso, Bastien (Rosier), Mitrović; Halilović, Aïko en Peterson.

Er zullen 700 supporters Fortuna achterna reizen en daarmee is het uitvak uitverkocht. Busreizigers melden zich om 17.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten kunnen omwisselbiljetten omruilen voor entreetickets vanaf 19.00uur bij het uitvak.

Het Rat Verlegh Stadion is uitverkocht.

Ben je niet in de gelegenheid om naar Breda te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live beeldverslag.