Voor Fortuna en Go Ahaed zijn de sportieve belangen vooraf niet heel erg groot en dat zien we ook terug in de wedstrijd. Niet dat beide ploegen er met de pet naar gooien, maar er wordt zeker niet op het scherpst van de snede gespeeld. Mede daardoor blijft het ondanks een paar kansen aan beide zijden 0-0. De aftocht van Kaj Sierhuis met een knieblessure zet daarbij ook nog een domper op de avond.

3 mei 2024

Fortuna Sittard 0 Go Ahead Eagles 0

Doelpuntenmakers: –.
Opstelling: Koopmans; Pinto, Guth, Siovas (75. Voet), Dijks; Rosier, Duarte, Peterson (74. Oratmangoen); Lonwijk (75. Da Cruz), Sierhuis (84. Halilović), Córdoba (90. Belkheir).
Toeschouwers: 10.956.
Scheidsrechter: Van der Laan.
Geel (Fortuna): Pinto.
Rood (Fortuna): –.

Met nog drie wedstrijden voor de boeg staat Fortuna veilig in de middenmoot. Er staat vanavond dus niets anders op het spel dan de eer, de wedstrijdpremies en de hoogte van het televisiegeld voor het komende seizoen. Tegenstander Go Ahead is nagenoeg zeker van de play-offs voor Europees voetbal. Ook daar dus weinig reden tot spanning. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een aangenaam partijtje zomeravondvoetbal. Alleen jammer dat het weer niet meewerkt.

Oh, is Genk weer eens op bezoek?

Vorig weekend tegen Vitesse werden de meegereisde supporters op een beschamende vertoning getrakteerd. Voor Danny Buijs reden om zijn elftal op vier plaatsen te wijzigen. De van een schorsing en van een blessure teruggekeerde Ivo Pinto en Dimitris Siovas keren ten koste van Nathan Markelo en Siemen Voet terug in de basis. Buijs keert weer terug naar een systeem met vier verdedigers, waardoor er ook voor Sadik Fofana geen basisplaats meer is. In plaats daarvan mag Loreintz Rosier voor het eerst sinds tijden weer eens vanaf het begin spelen. Datzelfde geldt voor Kristoffer Peterson, die de plaats van Alen Halilović inneemt.

Fortuna probeert vanaf het begin om Go Ahead onder druk te zetten, balverlies af te dwingen en vervolgens snel zelf in de aanval te gaan. Dat lijkt wel de juiste tactiek, want Go Ahead is niet per se heel balvast, maar helaas laat de uitvoering te wensen over. Ook wij zijn slordig in balbezit en daarnaast missen we de creativiteit om echte openingen in de defensie van de tegenstander te vinden. Bovendien lijkt het veld vrij glad. Er worden vanavond zeker geen rondjes 34.4 gedraaid, maar we zien regelmatig spelers van beide ploegen uitglijden.

Mitchell Dijks slalomt naar voren

Het helpt ons na dik tien minuten aan de eerste kans van de wedstrijd. Ivo Pinto probeert Kaj Sierhuis met een steekpass in een druk penaltygebied te bereiken. Die poging lijkt te mislukken, want de bal wordt onderschept door een verdediger. Maar door een kluts schiet de bal door in de richting van Sierhuis en zijn tegenstander. Die laatste glijdt weg, Sierhuis pikt de bal snel op en probeert de keeper in de verre hoek te kloppen. Maar het schot gaat voorlangs.

Het is de eerste van een stuk of vijf schoten op doel van de actieve Sierhuis. Maar helaas krijgt hij het vizier niet scherper gesteld. Nadat hij zichzelf na een dieptepass van Deroy Duarte knap vrij heeft gespeeld, gaat zijn schot ruim voorlangs. Een andere bal eindigt recht in de handen van de keeper. Zijn teamgenoten komen niet veel dichter bij een treffer. Duarte heeft na een afgeslagen corner een mooie halve volley in huis, maar ook die bal vliegt een eindje naast het doel.

We zien vanavond een gedreven Sierhuis

Aan de andere kant stelt Go Ahead daar de eerste helft weinig tegenover. Onze verdediging laat zich één keer verrassen door een steekpass. Maar de lange Willumsson lijkt even verrast door die bal, want vrij voor Luuk Koopmans produceret hij niet meer dan een rollertje. Het blijft dus 0-0 bij rust.

In de tweede helft is Go Ahead meer op onze helft te vinden. De ingevallen Finn Stokkers kan na tien minuten op doel koppen, maar die bal is niet heel lastig voor Koopmans. Vijf minuten later geeft Stokkers de bal op een presenteerblaadje aan Willumsson, die het open doel voor zich ziet lonken. De IJslander wil zichzelf niet nog een keer voor schot zetten met een slap rollertje. Deze keer jaagt hij de bal hoog over.

Bij Jannick van der Laan druipt de spelvreugde er vanaf

Het duurt even voordat Fortuna zich weer eens aan de overkant meldt. Maar onder aanvoering van Iñigo Córdoba en Kai Sierhuis trekken we toch weer ten aanval. Sierhuis jaagt door op een verloren bal en schiet daarna meteen in de korte hoek. De bal gaat net naast de paal in het zijnet. Een aar minuten later kopt hij een voorzet van Pinto goed in de rechterhoek. Maar doelman De Lange kan nog een hand tegen de bal krijgen.

In het laatste kwart van de wedstrijd is Fortuna weer de bovenliggende partij. Buijs probeert een kwartier voor tijd met drie wissels nog wat te forceren. Siemen Voet vervangt de niet geheel fitte Siovas, Ragnar Oratmangoen komt voor de actieve, maar nog vrij ongelukkige Peterson, Alessio da Cruz voor Justin Lonwijk. Maar die wissels leveren echter niet veel op.

Een rustige avond voor Koopmans

Even later houdt het stadion zijn adem in. Sierhuis ligt op de grond. Nu komt dat iedere wedstrijd wel een paar keer voor, maar deze keer blijft hij liggen. Al snel wordt duidelijk dat het niet goed zit. Er moet een brancard aan te pas komen om hem van het veld te halen. Dat is zeker gezien het blessureverleden van Sierhuis schrikken. In de eerste plaats natuurlijk voor Sierhuis zelf, maar ook voor de club. Laten we er het beste van hopen.

Sierhuis wordt vervangen door Alen Halilović, die in de pikorde van Buijs kennelijk wel nog voor Mouhamed Belkheir en Jayden Braaf staat. Halilović ziet er ongeveer even afgetraind uit als de gemiddelde voetballer van een caféelftal, maar laat in tien minuten wel zien dat er met zijn techniek en spelinzicht niks mis is. Uit een hoekschop legt hij de bal goed neer bij de eerste paal, waarna de inlopende Rosier hard tegen de lat kopt. En hij heeft een paar goede spelopeningen, waar verder helaas weinig mee gedaan heeft. Jammer dat hij het niet kan opbrengen om zelfs maar de helft van zijn talent structureel te laten renderen.

Stokkers legt het af tegen Voet

Uiteindelijk blijft het zoals wel vaker bij een wedstrijd om des keizers baard bij 0-0. Er wachten ons nog twee van dit soort potjes. De eerste volgende week zondag thuis tegen PSV. We rekenen erop dat de spelers teveel trots hebben om zich die middag vrijwillig naar de slachtbank te laten voeren.