We willen doorgroeien naar de begroting van een subtopper in Nederland”, vernemen we in september van Atilla Aytekin, mede-eigenaar van Azerion, die via holdingmaatschappij Principion 20% van de aandelen van Fortuna Sittard in handen heeft.


Op de dag dat hij zijn plannen ontvouwt, die die uitspraak moeten ondersteunen, kondigt hij samen met Fortunavoorzitter Işitan Gün aan dat Principion nog eens 45% van de aandelen van Fortuna Sittard zal overnemen van Işitan Gün, waardoor Principion een meerderheidsbelang verwerft in Fortuna Sittard.

De KNVB moet die aandelenoverdracht weliswaar nog goedkeuren, maar daar wil Aytekin niet op wachten. Atilla Aytekin en zijn Azerion-compaan Umut Akpinar, gesterkt door hun ervaringen bij Azerion, denken dat er veel meer te halen valt uit Fortuna’s online potentieel en dat Fortuna dus zijn inkomsten fors kan opschroeven.

Dat er financieel meer mogelijk was in Sittard, werd al duidelijk in de zomer. Fortuna haalde spelers als Rodrigo Guth (van Atalanta Bergamo) en Iñigo Córdoba (van Athletic Club). Spelers die voorheen niet in Fortuna’s budget pasten, maar als klap op de vuurpijl verleidde Fortuna ook Burak Yilmaz (van Lille OSC) te tekenen in Sittard.

De Turkse vedette scoorde 31 doelpunten voor Turkije, alleen Hakan Şükür scoorde vaker (51 doelpunten). Yilmaz tekent een vijfjarig contract, twee jaar als speler en drie jaar in een rol binnen de organisatie. De ambities op en naast het veld zijn dus groot.

Sjors Ultee is nog steeds hoofdtrainer en mag de transformatie op het veld vormgeven. De selectie gaat stevig op de schop. Tweede doelman Michael Verrips (verhuurd aan FC Groningen) verlaat Fortuna. Ultee krijgt er Ivor Pandur (gehuurd van Hellas Verona) voor terug. De verdedigers Martin Angha (naar Al-Adalah FC), Nigel Lonwijk (naar Plymouth Argyle FC) en Andreas Samaris (naar Rio Ave FC) verlaten de club. Technisch manager Sjoerd Ars haalt er Rémy Vita (van FC Bayern München) en de eerder genoemde Rodrigo Guth voor terug.

De middenvelders Ryan Johansson (naar Sevilla Atlético), Ben Rienstra (naar SC Cambuur in winterstop), Tesfaldet Tekie (naar Go Ahead Eagles) en Adnan Ugur (naar Fatih Karagümrük SK) verlaten Fortuna. Fortuna haalt er Doğan Erdoğan (van Gaziantep FK), Oğuzhan Özyakup (van Beşiktaş JK) en Cole Bassett (gehuurd van Colorado Rapids) voor in de plaats.

Fortuna houdt circa 1,8 miljoen euro over aan de verkoop van topscorer Zian Flemming aan het Engelse Millwall FC. Andere aanvallers van wie Fortuna afscheid neemt, zijn Samy Baghdadi (naar USL Dunkerque), Charlison Benschop (naar De Graafschap) en Lisandro Semedo (naar RKS Radomiak Radom). Fortuna haalt er Úmaro Embaló (van Benfica SL) en de eerder genoemde Iñigo Córdoba en Burak Yilmaz voor terug.

Met deze ploeg moet Sjors Ultee zich makkelijk veilig kunnen spelen, maar na drie speeldagen is Fortuna nog puntloos. Nederlagen tegen Ajax (thuis) en FC Twente (uit) zijn ingecalculeerd, de nederlaag thuis tegen SC Cambuur niet.

Fortuna ontslaat Sjors Ultee (en zijn assistent Rob Alflen) na drie duels. Die beslissing levert Fortuna de hoon op van de nationale media, ook al geeft Sjoerd Ars ter verdediging van het vroege ontslag aan dat de positie van Ultee vorig seizoen al ter discussie stond.

Onder interim-hoofdtrainer Dominik Vergoossen, die Ivor Pandur in het doel posteert, pakt Fortuna pas op speeldag zes in Stadion de Goffert het eerste punt. Een van de toeschouwers bij dat duel is Julio Velázquez. De Spanjaard is aangesteld als nieuwe trainer. Doelstelling: behoud.

Velázquez neemt een vliegende start met elf punten uit zijn eerste vijf duels, waardoor Fortuna snel afscheid neemt van de degradatieplekken. Mickaël Tirpan maakt dat allemaal niet meer mee. De verdediger gooit de kont tegen de krib en dwingt een transfer af naar Kasımpaşa SK. Velázquez haalt er Ximo Navarro (van Deportivo Alavés) voor terug.

In het bekertoernooi gooit Fortuna geen hoge ogen. De eerste ronde is meteen het eindstation. NEC blijkt in Nijmegen te sterk.

Als begin november, vanwege het winterse WK in Qatar, een lange winterstop begint, vinden we Fortuna terug op plek twaalf. De resultaten onder Velázquez smaken naar meer; zijn betonvoetbal en theatrale gedrag langs de zijlijn vallen minder goed te pruimen.

In de winterstop verlaten Mats Seuntjens (naar RKC Waalwijk) en Cole Bassett (Colorado Rapids) de club. Sjoerd Ars haalt er Kristijan Bistrović (gehuurd van CSKA Moskou), Thomas Buitink (gehuurd van Vitesse) en Gianmarco Cangiano (gehuurd van FC Bologna) voor terug. Ook verdediger Stipe Radić (clubloos) sluit aan.

Daar waar de hoop leefde dat Velázquez de lange winterstop zou gebruiken om een avontuurlijkere taktiek uit te dokteren, komt daar niet veel van terecht. Fortuna sprokkelt voldoende punten om buiten schot te blijven van het degradatiespook, maar meer dan dat zit er niet in.

Fortuna wordt eigenlijk alleen nog opgeschrikt als Burak Yilmaz zeven duels voor het einde van de competitie, zonder overleg, aankondigt niet meer voor Fortuna te zullen spelen.

Is het een teken dat er een kink in de kabel van de ambitieuze plannen, die Atilla Aytekin in september presenteerde, is ontstaan? Sinds die presentatie is er radiostilte.

Fortuna eindigt het seizoen op plek dertien. Burak Yilmaz, die de laatste zes duels niet meer zou spelen voor Fortuna, kroont zich tot topscorer met negen competitietreffers. Hij kondigt zijn definitieve afscheid aan als speler. Er gaat een streep door zijn nog vier seizoenen doorlopende contract. Ook het verblijf van trainer Julio Velázquez beperkt zich tot een seizoen.

De publieke belangstelling lijdt overigens niet onder het weinig aantrekkelijke voetbal en de onrust rond de club. Gemiddeld komen er 10.200 supporters af op de thuisduels. Alleen in het seizoen 1982/83 kwamen er meer kijken. Fortuna’s strategie om zich te richten op de jeugd, werpt zijn vruchten af.