Na een slechte eerste helft, waarin Heerenveen terecht op een 2-0 voorsprong komt, knokt Fortuna zich na rust terug in de wedstrijd. Na een uur voetballen wordt de stand binnen een paar minuten gelijkgetrokken en ook een nieuwe achterstand krijgt de ploeg niet klein. Dankzij die strijdlust halen we een punt tegen een ploeg die vandaag duidelijk het betere van het spel had. Met twee doelpunten en een assist is Alen Halilovič bij ons de gevierde man.

3 februari 2024

Halilovič leidt ons naar gelijkspel tegen Heerenveen

Fortuna Sittard 3 SC Heerenveen 3

Doelpuntenmakers: 19. Sahraoui 0-1, 24. Brouwers 0-2, 60. Halilovič 1-2, 63. Guth 2-2, 72, Brouwers 2-3, 80. Halilovič 3-3.
Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Rosier (46. Oratmangoen), Halilovič (82. Da Cruz), Lonwijk (83. Braaf); Córdoba, Sierhuis (87. Voet), Peterson (46. Ferati).
Toeschouwers: 9.915.
Scheidsrechter: Van der Laan.
Geel (Fortuna): Pinto.
Rood (Fortuna): –.

Met vier waardevolle punten in de eredivisie en kwalificatie voor de kwartfinale van de KNVB Beker kan Fortuna tevreden terugkijken op het drieluik van wedstrijden (twee keer Almere City, één keer FC Volendam) in en aan de IJsselmeerpolder. Het is een prima prestatie voor een ploeg die tot dusver buitenshuis geen deuk in een pakje boter had geschopt. Hopelijk biedt het ook een basis om in de rest van het seizoen in uitwedstrijden op voort te bouwen.

Voor trainer Danny Buijs is er vanavond thuis tegen SC Heerenveen weinig reden om te sleutelen aan de opstelling. Er is maar één wijziging in de basisopstelling. Vorige week ging het in Volendam wat beter lopen nadat Kristoffer Peterson Arianit Ferati in de rust vervangen had. De Zweed maakt nu zijn debuut in de basis, Ferati begint op de bank. Verder heeft Michael Verrips de strijd om de plaats in het doel van Fortuna gewonnen van Luuk Koopmans. De Gelderlander is daarmee met een vertraging van twee jaar – en na een paar maanden als bankzitter in de eerste divisie – alsnog onze eerste keeper geworden. Het kan vreemd lopen.

Verrips doet het behoorlijk vanavond

Fortuna speelt de eerste helft niet best. Buijs heeft gekozen voor een tactiek waarbij spelmaker Halilovič teruggetrokken op het middenveld speelt. Nieuwkomer Justin Lonwijk is de meest aanvallend ingestelde middenvelder en heeft de taak regelmatig achter of zelfs naast spits Kaj Sierhuis te verschijnen. Maar die tactiek pakt niet goed uit. Halilovič krijgt de bal niet op die plaatsen op het veld waar hij het verschil kan maken en laat bovendien verdedigend de nodige steken vallen. Het meeste breekwerk komt dus voor rekening van Loreintz Rosier, maar de wisselvallige Fransman heeft vandaag weer eens één van zijn mindere dagen. Op de linkerflank geeft Peterson de opkomende rechtsback veel te veel ruimte.

Heerenveen weet in het eerste kwart van de wedstrijden vier grote kansen te creëren. De eerste keer schiet middenvelder Brouwers vanaf rechts hard en hoog in de rechterhoek. Verrips brengt goed redding. Een paar minuten later staat Verrips opnieuw paraat, wanneer Van Amersfoort op aangeven van Sahraoui van dichtbij op goal schiet. Maar de derde keer is Verrips kansloos. Lonwijk gaat bij een duel op de rand van het strafschopgebied van Heerenveen te gemakkelijk liggen. De scheidsrechter laat doorspelen. Rosier probeert de bal te veroveren, maar wordt uitgespeeld. Daarna gaat het snel. Via Brouwers belandt de bal bij Sahraoui. Die wordt door Rodrigo Guth van de goal afgehouden, besluit dan maar een keer om zijn as te draaien en schiet de bal tenslotte door de benen van Guth net naast de paal in de goal: 19e minuut, 0-1.

Onze verdediging weet het even niet meer

Vijf minuten later slaat Heerenveen een tweede keer toe. De opkomende rechtsback Braude wordt niet opgevangen door Peterson of Mitchell Dijks. Guth kopt de voorzet weg uit het strafschopgebied, maar recht voor de voeten van Brouwers. Die aarzelt geen moment en schiet de bal hard en hoog tegen de touwen. Voor Verrips is er opnieuw geen houden aan: 24ste minuut, 0-2.

Fortuna stelt daar in de rest van de eerste helft maar één geslaagde aanval tegenover. Op rechts zoeken Ivo Pinto en Iñigo Córdoba de combinatie. Dat lukt niet meteen. Pinto legt de bal dus maar terug op Guth. Die weet de weg sprintende Córdoba wel te bereiken. De Bask haalt de achterlijn en legt de goed terug op de inlopende Lonwijk. Die ziet zijn schot van een meter of vijftien tegen de lat eindigen. We gaan rusten met 0-2 en op die tussenstand valt helaas weinig af te dingen.

Peterson lijkt nog niet klaar voor de basis

In de rust gooit Buijs wat dingen om. Ragnar Oratmangoen en Arianit Ferati (in de ploeg gekomen voor Peterson en Rosier) gaan controlerend op het middenveld spelen, Halilovič speelt een stuk verder naar voren, Lonwijk speelt wat meer naar links. Die omzettingen zorgen er in ieder geval voor dat we wat meer aan voetballen toekomen. Maar op een schot van Oratmangoen naast het doel na levert het verder weinig kansen op.

Maar na een klein kwartier zijn de voetbalgoden ons gunstig gezind. Lonwijk neemt de bal op de punt van het penaltygebied aan. Van Oebele steekt zijn voet uit en mist de bal. Lonwijk ziet zijn kans schoon, raakt de voet van zijn tegenstander en gaat liggen. De scheidsrechter geeft er een penalty voor. Het stadion juicht, maar dat lijkt een beetje voorbarig. Van de vijf toegekende penalties hebben we er dit seizoen vier gemist. Alen Halilovič, die in de competitie ook al een misser op zijn naam heeft staan, maar voor de beker wel al een keer raak schoot, legt de bal op de stip. Hij neemt een korte aanloop, ziet keeper Van der Hart naar rechts duiken en schiet de bal kalm links binnen: 60ste minuut, 1-2.

Halilovič blijft ijskoud

Na de onverwachte Anschlusstor ruikt Fortuna dat er meer in zit. Heerenveen wordt vastgezet op eigen helft. Córdoba ziet met enige acrobatiek kans de bal voor het doel te krijgen. Lonwijk meldt zich bij de eerste paal, maar met kunst en vliegwerk wordt de bal opgeruimd. Heerenveen-captain geeft een corner weg. Halilovič gaat die van rechts nemen. Hij geeft kort op Córdoba, ontvangt de bal retour en draait hem dan het penaltygebied in. Via een verdediger verandert de bal van richting. Precies op het hoofd van Rodrigo Guth, die hard binnen kopt: 63ste minuut, 2-2.

Wie precies moet er zwijgen, Rodrigo?

Na die gelijkmaker kunnen we niet doordrukken. Heerenveen wisselt twee keer en neemt het middenveld weer in handen. Op rechts krijgt Pinto, die na een charge al geel heeft gezien, Sahraoui maar niet onder controle. En de handige linksbuiten is ook de rest van onze verdediging te snel af. Hij zet een combinatie op met Nunnely en speelt daarna in één tijd Van Amersfoort aan. Die legt terug op Brouwers, die Verrips met een schot in de rechterhoek voor de tweede keer klopt: 72ste minuut, 2-3.

Een mooi uitgespeelde goal, waarbij onze verdediging zoals wel vaker geen antwoord heeft op snel combinatiespel in het strafschopgebied. Maar na de tegentreffer weten we ons onder aanvoering van de gedreven spelende Ferati toch nog een keer op te richten. Het resulteert in een corner. Oratmangoen legt de bal vanaf links vlak voor de doellijn bij de eerste paal. Keeper Van der Hart laat zich van de wijs brengen door de hinderlijke Sierhuis. Hij komt wel bij de bal, maar stompt die weg voor de voeten van Halilovič. Die twijfelt geen moment en schiet de bal van tien meter bijna door het net heen: 80ste minuut, 3-3.

Doelpunt nummer twee van Halilovič

Een paar minuten later komen we goed weg, wanneer Brouwers een voorzet van rechts bovenop de lat kopt. Zelf hebben we een aantal wissels (de debuterende Jayden Braaf voor Lonwijk, Alessio da Cruz voor Halilović en later Siemen Voet voor Sierhuis) aanvallend niet veel meer in te brengen. Ook Heerenveen wordt in de slotfase niet meer gevaarlijk. Het blijft dus gelijk en daar valt na de matige eerste helft goed mee te leven.