Na het verrassende gelijkspel in de Kuip geeft Fortuna de goede seizoensstart een vervolg door in haar eerste thuiswedstrijd Almere City te verslaan. De ploeg van Danny Buijs speelt een prima eerste helft, maar verzuimt daarin de tegenstander op een onoverbrugbare achterstand te zetten. In de tweede helft gaat het allemaal stukken minder, waardoor het tot de laatste seconden spannend blijft. Maar op de overwinning valt gezien de kansenverhouding verder weinig af te dingen.

19 augustus 2023

Fortuna maakt het zichzelf onnodig lastig, maar wint verdiend

Fortuna Sittard 2 Almere City 1

Doelpuntenmakers: 8. Akujobi (eigen doel) 1-0, 24. Rosier 2-0, 33. Robinet 2-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Vita (83. Dijks); Rosier (90. Ferati), Duarte, Halilović (71. Özyakup); Noslin, Gladon (83. Sierhuis), Córdoba (90. Robberechts).
Toeschouwers: 8.893.
Scheidsrechter: Van der Laan.
Geel (Fortuna): Rosier, Robberechts, Sierhuis.
Rood (Fortuna): -.

Voor de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2023-24 heeft manager competitiezaken Jan Bluyssen ons namens de KNVB een mooie tegenstander bezorgd: Almere City FC. We waren die club al zo’n beetje vergeten, maar van 2005 tot en met 2018 (dus een groot deel van onze jaren in de wildernis) zijn de Flevolanders ieder seizoen op bezoek gekomen. En clubgeschiedenis geschreven door in het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard hun eerste overwinning in het betaald voetbal te halen. In juni lukte het Almere City om via de play-offs te promoveren naar de eredivisie. Vanavond gaan de rood-zwarten na een nederlaag in de eerste speelronde van het seizoen onder de bezielende leiding van trainer Alex Pastoor op zoek naar de eerste overwinning op het hoogste niveau.

Ivo Pinto, aanvoerder zonder kapsones

Fortuna opende het seizoen goed met een gelijkspel tegen landskampioen Feyenoord. En als Iñigo Córdoba zijn rollertje naar het door doelman Bijlow verlaten doel iets meer kracht had kunnen meegeven, hadden we Rotterdam mogelijk zelfs met drie punten kunnen verlaten. Trainer Danny Buijs kan na een goede voorbereiding dus tevreden terugkijken op de ouverture van het seizoen. Hij heeft geen redenen om wijzigingen in zijn elftal aan te brengen. Spits Kaj Sierhuis zit vanavond voor het eerst bij de selectie. Ook de van een schorsing teruggekeerde Úmaro Embaló zit op de bank, maar zijn perspectief op speelminuten lijkt niet erg groot. Zowel club als speler zal er veel aan gelegen zijn nog voor het einde van de transferperiode tot een transfer of een vertrek op huurbasis te komen.

Konden we tegen Feyenoord nog een afwachtende houding aannemen, vanavond zijn wij de favoriet en moeten wij dus het spel maken. Dat was afgelopen seizoen vrijwel altijd een probleem, maar vanavond gebeurt dat met verve. De ploeg speelt vanaf de eerste minuut in een hoog tempo, zet de tegenstander snel onder druk en weet vervolgens met goed combinatievoetbal zowel over de flanken als door het centrum gevaar te stichten. Almere loopt vanaf het begin achter de feiten aan. De goede start krijgt al snel een beloning. Na dik vijf minuten mag Ivo Pinto vanaf rechts ingooien. Hij gooit de bal ver naar de eerste paal. Paul Gladon kopt door. Vanaf de rand van het doelgebied trapt Almere-verdediger Akujobi de bal daarna onder druk van Tijjani Noslin onbeheerst tegen de touwen: 6e minuut, 1-0.

Pinto en Gladon lachen: gelukt!

Er komt wat geluk kijken bij de vroege voorsprong, maar Fortuna heeft dat geluk wel afgedwongen. In het vervolg wordt Almere City een tijdlang helemaal zoek gespeeld. Noslin en Córdoba trekken vanaf de flanken regelmatig naar binnen, Pinto en Rémy Vita profiteren vervolgens van de ruimte die er ontstaat. En Loreintz Rosier en Alen Halilović zorgen er op het middenveld voor dat de bal in een behoorlijk tempo blijft rondgaan en de openingen gevonden worden. Córdoba zet na een kwartier een combinatie met Gladon op en schiet hard op doel, maar keeper Bakker kan keren. Gladon zelf en Halilović proberen het met afstandsschoten. Noslin schiet na een pass van Rodrigo Guth recht op de keeper af.

Op deze manier kan de 2-0 niet lang op zich laten wachten. En inderdaad, Fortuna slaat zo’n beetje halverwege de eerste helft opnieuw toe. We krijgen een corner vanaf rechts. Halilović en Noslin melden zich bij de cornervlag. De eerste geeft de bal een klein tikje, de tweede kan vervolgens met rechts een harde, indraaiende voorzet geven. Bij de eerste paal duikt Rosier op, die de bal knap doorkopt naar de ongedekte tweede paal. De keeper is kansloos: 24ste minuut, 2-0.

Rosier tot uw dienst

We zijn nog geen half uur bezig, Almere City is met pijn en moeite één keer voor onze goal gekomen en verdedigt af en toe nogal paniekerig uit, we creëren zelf de nodige kansen en we staan met 2-0 voor. Geen vuiltje aan de lucht, dus. Een paar minuten na de tweede treffer verovert Deroy Duarte de bal op het middenveld. Hij geeft een steekpass op Noslin, die oog in oog met de keeper de volgende goal kan maken. Maar zijn schot is niet hard en zuiver genoeg en kan gestopt worden door de keeper.

Duarte speelt een prima wedstrijd

Niets aan de hand, die derde goal komt wel een keer. Maar ongemerkt lijkt er toch iets van nonchalance in de ploeg te komen. Het tempo en de intensiteit gaan wat omlaag, wat na een furieus begin logisch is. Maar Almere krijgt daardoor in balbezit wel wat meer tijd en ruimte. Dat leidt niet tot kansen, wel tot een periode waarin Almere wat meer op onze helft te vinden is. En vervolgens blijken we bij de eerste de beste serieuze aanval achterin toch wel kwetsbaar. Akujobi loopt weg uit de rug van Duarte en kan vervolgens niet worden opgevangen door Vita. Dimitrios Siovas moet vanuit het centrum ingrijpen, maar komt te laat. De bal komt voor de voeten van de aan Guth ontsnapte Robinet: 32ste minuut, 2-1.

Noslin is heel actief vanavond

De plexiglas wand van onze dugout krijgt het voor het eerst sinds tijden niet zwaar te verduren na een tegentreffer, maar Buijs zal niet blij zijn met de manier waarop we hier staan te verdedigen. Het elftal pakt de draad daarna wel weer meteen op en weet voor de rust nog een aantal kansen af te dwingen. Het meest opvallend zijn twee afstandsschoten van Halilović, beide keren na goed terugleggen van Gladon. De schoten gaan allebei net over het doel. We gaan rusten met een minimale 2-1 voorsprong, waar een grotere voorsprong zeker mogelijk was geweest. Gaan we dat in de tweede helft nog berouwen?

We spelen in ieder geval een stuk minder overtuigend dan voor de rust. Almere City FC speelt wat meer op onze helft, wij leunen iets meer achterover. Dat betekent dat er meer ruimte achter de verdediging van de tegenstander ligt, maar daar weten we niet van te profiteren. Tegelijkertijd verliezen we op het middenveld meer duels. Het levert Rosier een gele kaart op, wanneer hij zijn tegenstander met een stevige sliding onderuit haalt. Het eerste schot op doel van de tweede helft laat lang op zich wachten. Na twintig minuten probeert Gladon het vanuit een moeilijke hoek, maar die poging gaat naast. Even later is Van la Parra aan de andere kant een stuk gevaarlijker. Hij schiet hard in de korte hoek, maar Ivor Pandur staat paraat.

Siovas heerst in de lucht

Een paar minuten later moet Pandur weer aan de bak, wanneer Duijvestijn de bal knap aanneemt en met een halve volley op doel schiet. De bal vliegt naar de linkerkant van het doel, maar Pandur weet het schot te stoppen ten koste van een corner. Weer wat later volgt er weer een schot, nu naast. Het is duidelijk: we hebben nog niet gewonnen.

Halilović is een fijne voetballer

Buijs wisselt: de na rust onzichtbare Halilović gaat naar de kant, Oğuzhan Özyakup vervangt hem. Die wissel sorteert effect, want we komen het laatste deel van de wedstrijd weer wat meer aan aanvallen toe. We krijgen een reeks corners, Rosier en Duarte stellen de keeper op de proef met afstandsschoten. Maar aan de andere kant blijft Almere ook gevaarlijk. Limbombe schiet vanaf links in de korte hoek, Pandur brengt knap redding.

Zonder stress gaat het niet

De volgende wissels komen eraan: Dijks en Sierhuis komen voor Vita en Gladon. Mitchell Dijks is al direct betrokken bij een aanval, maar uiteindelijk komt hij niet tot een voorzet. Sierhuis wordt niet veel later door Rosier in stelling gebracht, maar zijn schot gaat voorlangs. Het is één van de laatste acties van de Fransman, die in de slotminuten vervangen wordt door Arianit Ferati. Tegelijkertijd komt Milan Robberechts in de ploeg voor Córdoba. De jonge Belg siert zijn debuut al na een paar minuten op met een gele kaart wegens tijdrekken. Sierhuis ziet ook nog geel voor een overtreding.

Sierhuis’ eerste minuten in het geel en groen

Het grootste deel van de blessuretijd zit erop, wanneer Ferati Sierhuis nog de diepte in stuurt. Zijn schot wordt gered door de keeper. In de allerlaatste minuut slaat de paniek aan onze kant toch nog toe. De bal wordt vanaf onze rechterflank voorgezet. Bij de tweede paal kan Akujobi ongehinderd op doel koppen. Maar de bal gaat ruim voorlangs en stuitert over de achterlijn. Daar had meer in gezeten voor Almere. Scheidsrechter Van der Laan fluit meteen daarna af. De punten zijn binnen, maar we hebben het onszelf nog onnodig lastig gemaakt.

Opluchting bij Buijs

Na een prima eerste helft, waarbij Fortuna beter voetbal speelde dan we de afgelopen jaren gezien hebben, was de terugval in de tweede helft wel erg groot. Hopelijk hangt dat ook samen met het gebrek aan wedstrijdritme bij de belangrijkste aangetrokken spelers en staat het elftal er over een aantal weken conditioneel wat beter voor. Want verder zijn er genoeg aanknopingspunten om te hopen op een leuk seizoen.