Trainer Danny Buijs kan vanavond thuis tegen NEC Nijmegen (aftrap: 18.45 uur) geen beroep doen op Kaj Sierhuis en Alessio da Cruz (beiden geblesseerd) en Úmaro Embaló (conditionele achterstand). Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Kaj Sierhuis en Alessio da Cruz staan langdurig buitenspel met knie- en voetblessures. Technisch manager Américo Branco zoekt nog steeds vervangers voor het tweetal: een aanvallende middenvelder en een spits. Wellicht vult Ezequiel Bellaude de eerste vacature, maar dat behoeft nog bevestiging.

Op maandagavond sluit de transfermarkt. Er is dus ondertussen enige haast geboden, maar zoals Fortuna-voorzitter Işıtan Gün ooit zei: “de beste deals sluit je bij het sluiten van de markt“. Daar vertrouwen we op.


Branco zal een paar drukke dagen voor de boeg hebben

Úmaro Embaló is er voorlopig niet in geslaagd een nieuwe club te vinden en dus heeft hij zich vorige week opnieuw gemeld in Sittard, waar hij nog een contract heeft tot de zomer van 2026.

De vleugelaanvaller kampt met een conditieachterstand die hij eerst op het trainingsveld zal moeten wegwerken, voordat hij überhaupt in aanmerking zou kunnen komen voor speeltijd.


Zal Embaló nog over de Sittardse vleugel flitsen?

Tegenstander NEC Nijmegen eindigde vorig seizoen op plek zes in de eredivisie, ging daarmee als hoogstgeklasseerde ploeg de Europese playoffs in, maar legde daarin het loodje tegen Go Ahead Eagles.

Dit seizoen beter presteren dan vorig seizoen lijkt vrij lastig. De top vijf lijkt toch vrij duidelijk beter dan de rest. NEC zal zich vast richten op plaatsing voor de Europese playoffs.

Dit seizoen startte NEC met twee nederlagen (thuis tegen FC Twente en uit bij AZ), maar voorkwam een snelle crisis door PEC Zwolle op speeldag drie thuis te verslaan via een late goal: 1-0.


Sierhuis voorkwam vorig seizoen een thuisnederlaag, die onterecht zou zijn geweest

Speler om in de gaten te houden? We vermoeden dat Koki Ogawa de gevaarlijkste aanvaller is, die Rogier Meijer waarschijnlijk zal opstellen. Het wordt een klus voor onze centrale verdedigers.


Guth was Koki Ogawa al eens de baas! 

Fortuna Sittard speelde afgelopen weekend geen competitieduel vanwege Amsterdamse Europese beslommeringen en kon zich dus twee weken voorbereiden op het treffen met NEC Nijmegen.

Dat deed Fortuna door een oefenduel in te gelasten tegen KRC Genk, dat met 2-0 verloren ging. Het was een duel waarin Danny Buijs vast Samuel Bastien wat langer aan het werk had willen zien, maar de middenvelder haakte af met blessureleed.


Bastien na afloop van zijn thuisdebuut tegen Almere City

Bastien kon het afgelopen weekend dus niet aantonen dat hij een basisplek verdient en Fortuna legde de afgelopen twee weken ook geen directe versterkingen voor het elftal vast, die concurrentie konden bieden aan de basiself.

Die basiself raapte zes punten in de eerste twee duels en trainde gisteren voluit op de afsluitende training. Dus is er weinig reden voor Danny Buijs om te gaan schuiven in zijn elftal.

We verwachten dus dezelfde elf namen op het wedstrijdformulier als tijdens de eerste twee competitieduels.

Dat betekent dat we Mattijs Branderhorst, tegen zijn oude club, in het doel verwachten. Hij mag een poging gaan doen het record “start eredivisieseizoen zonder tegendoelpunten’ te verbeteren. Daartoe moet hij zijn doel tenminste 88 minuten schoonhouden.

Voor Branderhorst verwachten we centraal Shawn Adewoye en Rodrigo Guth. Zij worden op de flanken geassisteerd door aanvoerder Ivo Pinto (rechts) en Mitchell Dijks (links).


Pinto zal ook vanavond de troepen aanvoeren

Op het middenveld verwachten we Loreintz Rosier en Ryan Fosso, die aan zijn goede start bij Fortuna een oproep voor Zwitserland O21 heeft verdiend, aan de aftrap.

Josip Mitrović speelt opnieuw als aanvallende middenvelder, terwijl Alen Halilović een vrije rol krijgt, die begint aan de rechterkant. Samuel Bastien begint dus op de bank, maar zou in principe weer wat langer kunnen spelen dan tegen Almere City.


Mitrović opende zijn doelpuntenrekening tegen Almere City

In de voorhoede is er dan plek voor Kristoffer Peterson (linkerflank), die het seizoen met een assist en een doelpunt ook goed begonnen is en Makan Aïko, die centraal in de aanval speelt.


Met Peterson en Dijks heeft Fortuna een sterke linkerflank

Oud-Fortunezen bij NEC Nijmegen? We herkennen niemand met een Sittards verleden bij NEC.

Laatste overwinning thuis tegen NEC Nijmegen? 13 April 2001. Het is alweer 23 jaar geleden dat Fortuna in competitieverband thuis won van NEC.

Het was een overwinning die Fortuna goed kon gebruiken in de strijd tegen degradatie, die Fortuna via de degradatieplayoffs succesvol streed.

Fortuna won die avond met 2-0 van NEC. De doelpunten kwamen op naam van Nenad Bjekovic en Ronald Hamming. Hammings treffer was er een voor de geschiedenisboeken. Het was zijn 75ste competitietreffer. Een meer dan Hans Engbersen, die tot dan toe Fortuna’s topscorer aller tijden was (qua competitietreffers).


Hamming omzeilt Gentenaar voor competitietreffer nummer 75

Laatste vijf competitieduels thuis tegen NEC Nijmegen: G-G-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-..-..-..

De KNVB stuurt scheidsrechter Jeroen Manschot naar Sittard. Manschot vinden we terug op plek tien in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘, met een vrijwel neutrale score.

Manschot floot vorig seizoen vier eredivisieduels van Fortuna Sittard en daarmee floot hij de meeste Sittardse duels. Fortuna verloor bij SC Heerenveen, pakte een punt bij Almere City, versloeg Excelsior thuis en pakte op de slotdag een punt in Almelo.


Van Manschot mag Dijks verder in Almelo!

Joey Kooij zag Fortuna twee weken geleden vanaf het veld winnen van Almere City. Vandaag is hij actief als VAR. We vinden Kooij terug op plek twee in bovenstaande lijst.


Aïko maakte kennis met Kooij

Twee weken geleden trok Kooij gele kaarten voor Makan Aïko en Syb van Ottele. Samen met Loreintz Rosier, die op speeldag een geel pakte, staan hun teller dus op een. Ver weg nog van de vijf gele kaarten die een automatische uitsluiting oplevert.


Aïko pakte dus geel tegen Almere City

Opstelling: Branderhorst; Pinto, Adewoye, Guth, Dijks; Rosier, Fosso, Mitrović; Halilović, Aïko en Peterson.

Fortuna organiseert een fanplein dat start om 15.45uur. Het Fortuna Sittard stadion opent zijn deuren om 16.45 uur. Tegen die tijd is ook de fanshop in het stadion open (open voor en na de wedstrijd). Hetzelfde geldt voor het supportershome.

Ben je niet in de gelegenheid om naar het Fortuna Sittard Stadion te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3, voor een live verslag van de wedstrijd.