Nadat het arbitrale kwartet afgelopen zaterdag besloot om last minute de wedstrijd tegen Almere City FC af te gelasten, kwam de KNVB razendsnel met een inhaaldatum. Waar Danny Buijs nog hoopte op wat extra rust voor zijn spelers, dacht onze voetbalbond daar anders over: 4 dagen later mag de Sittardse equipe alweer de reis naar Almere maken. Tot overmaat van ramp wordt er ook nog gekozen voor het supporter-onvriendelijke tijdstip van 18.45 uur. Dat er om 20.00 uur nog een bekerpotje in De Kuip op het programma staat, zal ongetwijfeld meegespeeld hebben.


24 januari 2024

Puntendeling na zeer flets duel

Almere City FC 0 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Koopmans; Pinto, Guth, Siovas, Dijks (89. Voet); Rosier, Oratmangoen (74. Lonwijk), Ferati, Halilović (90. Özyakup); Sierhuis (89. Sierhuis), Córdoba.
Toeschouwers: 4.122.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Siovas.

De agenda’s worden gecheckt en de kaarten opnieuw gekocht. Een extra tripje naar Almere is tenslotte eerder een cadeau dan een opgave. Om 14.45 uur rijdt de bolide van mijn metgezel door Maastricht om me van mijn werk op te pikken, in de hoop net voor de files uit te rijden. We zijn bij de Geusselt echter amper de snelweg opgedraaid of het gaat al mis. Een ongeluk met meerdere voertuigen zorgt voor een fikse file vanaf Maastricht Aachen Airport. Dankzij de ervaren chauffeur en lokale binnenwegen komen we er redelijk goed vanaf en draaien we vlot bij Urmond weer de A2 op.

Na nog een kort oponthoud rondom Eindhoven bereiken we rond 18.00 uur metropool Almere, waar het op de toegangswegen rondom het Yanmar Stadion beduidend rustiger is dan afgelopen zaterdag. Blijkbaar hebben supporters van de thuisploeg ook last van het vroege midweekse tijdstip. Net zoals zaterdag zijn we blij met de ventweg waar de Fortuna-supporters op gedirigeerd worden en zonder problemen bereiken we het uitvak. Het eerste dat opvalt is dat de ijsbaan die zaterdag voor parkeerplaats moest doorgaan compleet verdwenen is. Nu het veld nog…

Naast een toegangskaartje krijgen we ook nog een muntje in de hand gedrukt, in te wisselen voor een gratis bakje friet met saus naar keuze. Een mooie geste voor de dubbele reis die we hebben moeten maken. Met vettige vingers en een halfgevulde maag betreden we het uitvak en meteen gaat de blik op het veld. De spelers zijn inmiddels bezig met de warming up en de groene mat ligt er stukken beter bij dan zaterdag. Onderling wordt er gegrapt wat dit keer de reden gaat zijn voor een late afgelasting. Angstvallig worden de stadionlampen in de gaten gehouden…

Een snelle blik leert dat Danny Buijs twee wijzigingen heeft aangebracht in de opstelling ten opzichte van zaterdag. Mitchell Dijks neemt de plek weer in van Siemen Voet en Ragnar Oratmangoen vervangt de naar Hellas Verona vertrokken Tijjani Noslin. Zonde voor Noslin en Fortuna dat door de afgelasting van zaterdag hem geen afscheidswedstrijd is gegund. Aan Almeerse zijde geen spelers met een Fortuna-verleden op het veld.


Zou het dan toch gaan gebeuren?!

Groot is de opluchting als Jeroen Manschot om 18.45 uur voor het begin van de wedstrijd fluit. We gaan eindelijk voetballen! Fortuna begint aardig aan het duel en probeert Almere vast te zetten. Toch komt het eerste gevaar na enkele minuten min of meer uit een afgeslagen aanval van de thuisploeg. Alen Halilović pikt de bal op eigen helft op en opent met een diagonale pass naar Arianit Ferati. Die kan een heel eind doorlopen en besluit dan maar uit te halen. De bal gaat recht op doelman Nordin Bakker af, die het leer echter maar met moeite verwerkt krijgt.


Loreintz Rosier speelde een prima pot

Vervolgens kabbelt het duel voort, zijn er veel lange ballen, foute passes en mislukte combinaties. De matige staat van het veld zal ook niet bijgedragen hebben aan de nauwkeurigheid van de 22 spelers. We moeten wachten tot de 23e minuut voordat er weer wat te beleven valt. Een lange peer van Almere mondt uit in een aardige combinatie door het hart van de Fortuna defensie en bereikt uiteindelijk de in de 16 geheel vrijstaande Kornelius Hansen. Zijn slappe rollertje kan makkelijk opgevist worden door Luuk Koopmans, die voorlopig de voorkeur krijgt boven de teruggekeerde Michael Verrips.


Koopmans pakt de inzet van Hansen

Na bijna veertig minuten het volgende opwindende moment van de eerste helft. Een vrije trap wordt door Ivo Pinto de 16 van Almere ingeslingerd, weggekopt, door Ferati en Halilović opnieuw ingeschoten en belandt dan voor de voeten van Iñigo Córdoba. Die lijkt doeltreffend uit te halen en de ruim 190 meegereisde supporters veren dan ook op. Tot groot vermaak van het publiek aan de lange zijde, bedriegt het oog echter en heeft de bal slechts het zijnet geraakt.

Vlak voor rust krijgt Almere nog een mogelijkheid na een schitterende uittrap van doelman Nordin Bakker. De daaropvolgende voorzet bereikt spits Thomas Robinet, die echter op het moment suprême uitglijdt. Een passend slot van een hele matige eerste helft.

In de rust drinken we nog maar een pot (rust)bier en hopen dat er in het tweede bedrijf meer te genieten valt. Het is opnieuw Fortuna dat beter uit de kleedkamer komt, want na een minuut of vijf mag Pinto voorzetten. Dat doet hij uitstekend, ook met de kopbal van Córdoba is daarna weinig mis, maar de bal ploft tegen de onderkant van de lat.


Iñigo baalt na de gemiste kans

Op verzoek van één van de vaste aanwezigen in het uitvak (die er wél was, in tegenstelling tot een aantal vaste schrijvers van dit verslag), vermelden we ook een kansloos schot van Halilović halverwege de tweede helft. Het verslag moet tenslotte toch gevuld worden…


Het wordt tijd dat Alen weer beslissend gaat zijn

Met nog een kwartier te gaan wordt Oratmangoen uit zijn lijden verlost en maakt Justin Lonwijk als invaller zijn debuut voor Fortuna. De middenvelder annex aanvaller wordt gehuurd van Dinamo Kiev, maar kan in de slotfase ook niet echt potten breken.


Justin maakte zijn debuut in het Fortuna-shirt

We spreken inmiddels al van de 82e minuut als de vlam dan toch eindelijk even in de pan slaat. Wat schermutselingen langs de zijlijn, waar ook trainer Danny Buijs bij betrokken is, levert uiteindelijk geel op aan kemphanen van Rajiv van La Parra en Dimitris Siovas.


Dimitris is witheet

De laatste grote kans van de wedstrijd is voor Siemen Voet. Een van de ontelbare inworpen deze wedstrijd valt na doorkoppen van Rodrigo Guth voor de voeten van de invaller. Zijn wat wilde uithaal vliegt echter ruim naast en over.

Als ook het hele late inbrengen van Kristoffer Peterson en Oğuzhan Özyakup niks oplevert, vindt Manschot het mooi geweest. 0-0 is misschien wel een terechte uitslag voor dit allesbehalve meeslepende duel. Toch blijft het gevoel dat er met iets meer precisie en durf meer in had gezeten voor de Fortunezen.


Een wederzijds bedankje voor de moeite

Vrij vlot na afloop van het duel verlaten we weer het uitvak en rond 23.15 uur wordt moe maar allesbehalve voldaan de sleutel weer in de Belgische huisdeur gestoken. Zondag wacht alweer het volgende cruciale duel in Volendam. Winst betekent stiekem naar boven kijken, verlies van de Oranjehemden levert de bibbers richting onderkant ranglijst op.

Nao Veure Fortuna!

Bas Vijgen