Na een eerste helft waarin eigenlijk nog niet eens zo slecht wordt gevoetbald, krijgt Fortuna op slag van rust via een penalty alsnog de deksel op de neus. Direct na rust is Sierhuis dicht bij de gelijkmaker, maar een kwartier later is het wederom via een strafschop 2-0 en dan is de wedstrijd gespeeld. De 3-0 in de laatste minuut is er een voor de statistieken. En zo staan we opnieuw met lege handen na een uitduel. 


25 november 2023

Wederom met lege handen naar huis

SC Heerenveen 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 45+4. Haye (pen.) 1-0, 62. Haye (pen.) 2-0, 88. Nicolaescu 3-0.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas (78. Griffith), Dijks; Robberechts (46. Duarte), Rosier (78. Oratmangoen), Halilović, Córdoba; Sierhuis (78. Lazetic) en Noslin (68. Belkheir).
Toeschouwers: 21.000.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Guth, Córdoba.
Rood (Fortuna): -.

Vlak voor vertrek krijgen we de eerste tegenslag van de dag te verwerken: Guido moet wegens fysieke redenen afhaken. De enige die dat bericht met enig gejuich ontvangt is Doom omdat hij nu naar de achterbank kan doorschuiven. Als iedereen na een lange stoelendans een plekje in de bus heeft bemachtigd, kunnen we vertrekken. Dat gebeurt vandaag met een kleine omweg vanwege de werkzaamheden op en rondom de Bergerweg.

Aan Ralf V vandaag de eer om de muziek te bedienen en dat doet hij zoals altijd met verve. Ook voor een verzoeknummer van Suzan en Freek voor Judith of een plaat voor een Griekse passagier draait hij zijn hand niet om. Het hoogtepunt is echter de ‘Halilović-song’ die door singer-songwriter én Twitter (tegenwoordig X) fenomeen Piebe-Guido van den Berg is bedacht. Het liedje wordt vandaag tientallen keren gedraaid, tot hilariteit en vreugde van de passagiers in het achterste deel van de bus. In combinatie met een lading eten waar ze op het Preuvenemint jaloers zouden zijn, vliegt de reis naar het hoge Noorden voorbij. De trip van vandaag is na het wegvallen van FC Groningen, Emmen en Cambuur meteen ook de langste van het seizoen. Dat heeft 230 fans er niet van weerhouden een ticket te kopen en hun clubje achterna te reizen.

Helaas is er ook slecht nieuws. Vaste en hondstrouwe supporter Huub werd afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen en de eerste signalen zijn niet positief. We wensen Huub, Frank en familie heel veel sterkte.

Nadat een aantal stewards in bus 3 hebben plaatsgenomen vanwege pech aan hun eigen busje, komen we keurig op tijd bij het Abe Lenstra Stadion aan. En daarmee bereik ik een mijlpaal, aangezien dit de tiende keer is dat ik Fortuna hier zie voetballen. De vorige negen duels leverden welgeteld twee punten op, dus dat belooft alvast weinig goeds. Al zijn er voor Fortuna maar weinig happy hunting grounds, dus dat hoeft ook weer niet alles te zeggen.


Hoog bezoek in Friesland

Fortuna moet het vanavond zonder Oğuzhan Özyakup doen. De middenvelder liep afgelopen week een blessure op. Daar staat de rentree van Tijjani Noslin tegenover. Deroy Duarte kwam pas vrijdagmiddag terug van zijn interlands met Kaapverdië. Waarschijnlijk mede daarom kiest Danny Buijs ervoor om Duarte op de bank te laten starten. Loreintz Rosier moet het middenveld controleren, terwijl Alen Halilović, Milan Robberechts en Iñigo Córdoba voor de aanvallende impulsen richting spitsen Noslin en Kaj Sierhuis moeten zorgen.

Het eerste gevaar komt in de derde minuut van de thuisploeg als Osame Sahraoui wegdraait bij Halilović en Pelle van Amersfoort de zestien instuurt. Van Amersfoort haalt met links hard uit maar ziet zijn poging over het doel van Ivor Pandur suizen. Fortuna probeert even later een klein speldenprikje uit te delen als Córdoba op links ruimte krijgt voor een voorzet. Deze wordt echter geblokt maar de Spanjaard krijgt een herkansing. Deze keer weet hij zijn teamgenoot Noslin wél te bereiken, helaas gaat de inzet van Tijjani ruim naast. Milan Robberechts en Rodrigo Guth zetten Heerenveen bij het nemen van de achterbal meteen goed onder druk waardoor Noslin na een foutieve pass van Sahroaui weer in balbezit komt. Deze keer is zijn poging een stuk beter. Het dwingt Andries Noppert tot een redding met zijn vingertoppen.


Fijn dat Tijjani terug is

Fortuna heeft het eerste half uur vrij veel balbezit maar tot grote kansen komt de ploeg van Buijs vooralsnog niet. Halilović dwingt Noppert nogmaals tot een krachtsinspanning wanneer hij vanaf de rand van het strafschopgebied met rechts uithaalt. Diezelfde Halilović bereikt na een half uur spelen met een prachtige pass Kaj Sierhuis op de linkerflank. Sierhuis kapt naar binnen en haalt uit, maar doet dat niet nauwkeurig genoeg. De bal gaat ruim naast.

Bij de volgende tegenaanval van de thuisploeg grijpt Rodrigo Guth net over de middenlijn via een overtreding in. Voor Manschot voldoende om Guth de gele kaart te presenteren en dat is erg zuur omdat hij daardoor het duel tegen Vitesse zal moeten missen. Enkele minuten na de gele kaart voor Guth krijgt Thom Haye ruimte om van grote afstand uit te halen. Dat doet hij zeker niet slecht, maar Pandur is attent en tikt de bal over zijn doel.


Een gele kaart met gevolgen: geen Guth tegen Vitesse

Buiten de schoten van afstand zijn beide ploegen in de eerste helft niet tot echt grote kansen gekomen. Terwijl de thee in het kleedlokaal al wordt ingeschonken, krijgt Heerenveen nog een vrije trap op onze helft. De bal wordt weggekopt door Mitchell Dijks maar blijft in Fries bezit. Simon Olsson probeert het met een schot, maar dat wordt geblokt door Rosier. Nog steeds is de bal niet weg, Olsson dribbelt nu het strafschopgebied in en wilt de bal met zijn hak voorleggen. Dijks glijdt in om de bal te blokken maar krijgt het leer ongelukkig tegen zijn arm. Van opzet is geen sprake maar dat is bij deze dwaze spelregel ook niet meer nodig en daarom wijst Manschot dan ook resoluut naar de stip. Haye neemt plaats achter de bal en schiet hem rustig in de rechterhoek. Aangezien Pandur op de andere hoek gokt, gaan we alsnog met een 1-0 achterstand de rust in. Net als tegen Zwolle zijn we de eerste helft zeker niet de mindere maar slikken we vlak voor de pauze wél weer een tegentreffer.


Milan neemt de juiste bal mee

Na de rust zien we dat Robberechts in het kleedlokaal is achtergebleven en Deroy Duarte alsnog aan mag treden. Fortuna lijkt al binnen één minuut op gelijke hoogte te komen. Córdoba gooit een verdiende inworp snel richting Sierhuis. Sierhuis heeft alleen Syb van Ottele nog voor zich, maar door een ouderwetse kapbeweging speelt hij zich goed vrij. Met het schot met links dat volgt is weinig mis, ware het niet dat de bal buiten bereik van Noppert via de binnenkant van de paal terug het veld in kaatst. Die actie had meer verdiend, maar het blijft vooralsnog dus gewoon 1-0.


Sierhuis op weg naar de 1-1?

Fortuna blijft in het eerste kwartier na rust op zoek naar de gelijkmaker. Na een hoge voorzet van Halilović werkt Haye de bal in twee instanties met zijn hoofd weg. Bij de tweede poging raakt de bal ook zijn hand waarna Dimitris Siovas logischerwijs een strafschop claimt. Maar dit hands wordt door de arbitrage en regels dan weer niet als strafbaar beschouwd. Bij de volgende aanval van Fortuna speelt Halilović op rechts Ivo Pinto aan. In plaats van eens hard op doel te schieten, legt Pinto de bal terug op Córdoba. Diens schot wordt geblokt waardoor ook deze kans verloren gaat.


Aan inzet geen gebrek

Er is nu een uur gespeeld en Fortuna is weer op zoek naar de gelijkmaker. Een voorzet van Sierhuis vanaf links wordt weggewerkt maar via Rosier koppend tot bij Noslin gebracht. Noslin wordt echter van de bal gezet waardoor de Friezen aan een counter over links kunnen beginnen. Sahraoui zoekt Pinto op en geeft de bal dan mee aan Mats Köhlert. Köhlert geeft de bal weer terug aan Sahraoui. Duarte probeert zijn tegenstander van de bal te zetten, waarna Sahraoui tegen het gras gaat. Manschot fluit meteen en wijst opnieuw naar de stip. Vrij makkelijk gegeven in mijn ogen, maar zoals bekend is mijn mening nogal groen-geel gekleurd. Anyway, Haye neemt weer plaats achter de bal en schuift hem deze keer in de linkerhoek. Aangezien Pandur deze keer voor de rechterhoek kiest, staat er met nog een half uur te spelen een 2-0 achterstand op het scorebord.


Niks met voetbal te maken, maar wát een mooie foto van onze Niels!

Om nog iets van een resultaat te behalen moeten we nu twee keer scoren en dat geloof lijkt er bij onze spelers niet echt in te zitten. Duarte biedt Noppert met een aardige drop shot de gelegenheid een showduik te maken. Die gaat wel ten koste van een hoekschop maar die levert jammer genoeg niets op. Om nog wat frisse aanvalskracht binnen de lijnen te brengen wordt Tijjani Noslin met nog een kwart wedstrijd te spelen naar de kant gehaald ten faveure van Mouhamed Belkheir.


Belkheir wordt van de bal gezet door Van Ottele

Diezelfde Belkheir is even later het eindpunt van een voorzet van Dijks. Mouhamed gooit er een halve omhaal tegenaan maar die wordt eenvoudig door Noppert uit de hoek geplukt. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok kan Rosier na een blessurebehandeling niet verder en wordt vervangen door Ragnar Oratmangoen. Buijs besluit om meteen nog twee wissels door te voeren. Iman Griffith en Marko Lazetić komen in het veld voor Kaj Sierhuis en Dimitris Siovas.

Halilović legt een bal perfect op het hoofd van Belkheir maar de spits weet de bal te weinig kracht en net te weinig richting mee te geven, de bal gaat voorlangs. We missen ook vanavond weer stootkracht in onze aanvalslinie en dat breekt je in dit soort wedstrijden, maar bijvoorbeeld ook bij Zwolle simpelweg op.


Alén was weer veelvuldig aan de bal

De wedstrijd sleept zich richting de negentigste minuut wanneer Oratmangoen de bal een dikke meter naast de vijf meter verderop staande Duarte weet te plaatsen. Patrik Wålemark komt hierdoor in balbezit en ziet vanuit zijn ooghoek invaller Ion Nicolaescu vertrekken. De diepe bal van Wålemark valt tussen de Moldavische aanvaller en Guth in. Rodrigo lijkt de bal weg te kunnen werken, maar tikt de bal tegen zijn tegenstander aan waardoor die vrij op Pandur af kan. Nicolaescu omspeelt Pandur en schiet de bal vervolgens beheerst langs Guth hoog in het doel. 3-0 en even later meteen ook het einde van de wedstrijd.

De spelers krijgen bij het uitvak een applausje voor hun inzet. Aan de inzet lag het vandaag ook niet, we creëren simpelweg te weinig kansen en met de kansen die we wél creëren doen we te weinig. En dan wordt het natuurlijk lastig om een resultaat te behalen. Langzaamaan mogen we weer van een ‘uit-syndroom’ spreken. Alleen bij Feyenoord en Excelsior werd een puntje uit het vuur gesleept, alle andere uitduels gingen verloren. Nu hoeft dat nog niet direct een probleem te zijn zolang we thuis voldoende punten blijven halen, maar dan moet dat de komende twee duels tegen Vitesse en RKC wel gaan gebeuren.


Ook op de bank baalt men van weer een nederlaag

De terugreis verloopt hetzelfde als de heenreis met veel goede muziek, veel eten en vaak de Halilović-song, met als enig verschil dat links en rechts iemand een uiltje knapt. Zo bereiken we even na middernacht onze thuishaven waarna we de dag uiteraard afsluiten in onze vaste kebabzaak.

Helaas leverde ook deze away day geen punten op, laten we hopen dat dat in het restant van het seizoen een aantal keer anders gaat zijn. Nu wachten twee thuisduels waarin punten gepakt móeten worden. Tot dan! COYS!