Zelfs zonder een groot aantal basisspelers komt Fortuna vrijwel niet in de problemen tegen een matig Heracles. Voor de thuisploeg blijkt gaandeweg de wedstrijd dat een gelijkspel volstaat voor rechtstreekse handhaving en zo ontspint zich een tamelijk slaapverwekkend duel. Voor Fortuna blijkt het punt voldoende om in de eindrangschikking over Heerenveen te wippen en dat is financieel gezien een mooie opsteker met het oog op de verdeling van de tv-gelden. En zo sluiten het we het seizoen 2023-2024 af op een keurige tiende plaats. 


19 mei 2024

Geen spektakel, tóch tevredenheid

Heracles Almelo 0 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Hendriks; Fofana, Guth, Voet, Dijks; Vita, Rosier, Peterson (65. Belkheir), Córdoba (90+1 Hermsen); Da Cruz (83. Griffith), Lonwijk (90+1 Bisschops).
Toeschouwers: 11.824
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Na het keurige gelijkspel tegen de landskampioen mogen we ons vandaag alweer opmaken voor de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Hopelijk willen de spelers het seizoen op een fatsoenlijke manier afsluiten en ook met het oog op de verdeling van de tv-gelden staat er nog wel wat op het spel. En dus reizen 380 supporters vol goede moed richting Almelo af.

In onze vertrouwde bus 1 worden de recente ontwikkelingen in de play-offs besproken. En het was me de eerste ronde wel zeg! Maar teveel aandacht mogen we daar volgens bepaalde wijze heren/dames op een niet nader te benoemen Prikbord niet aan wijden, want dat is alleen maar jaloezie en afgunst. Dus snel terug naar ons eigen clubje! Na de oefenwedstrijden in Wiesbaden en Londen van vorig jaar zomer, lijken er ook voor de komende zomer enkele leuke tripjes in onze agenda genoteerd te kunnen worden. Want afgelopen vrijdag sijpelde door dat we het in Heilbronn op mogen gaan nemen tegen niemand minder dan VFB Stuttgart. Nu maar hopen dat er publiek welkom is.

Jolanda heeft de pas er vandaag weer goed in en daardoor arriveren we ruimschoots op tijd bij het Erve Asito Stadion. Maar voordat we de bus uitgaan, wacht er nog een uitgebreide zoekactie naar de mobiele telefoon van een van de passagiers. De goedlachse jongeman weet zeker dat zijn gsm op de grond is gevallen toen de tickets werden uitgedeeld, maar kan zijn handy sindsdien niet meer vinden. En dus kruipen een aantal hulpvaardige fans over de grond en klauteren over de stoelen heen op zoek naar het verloren voorwerp. Na lang zoeken vist Sacha de telefoon vakkundig uit een afvalzakje en kan iedereen met een gerust hart richting het bezoekersvak.

Gelukkig kunnen we de wedstrijd vandaag zonder zorgen en stress beleven. En gezien de beschikbare selectie is dat misschien maar goed ook. Want de lijst met geblesseerden is de afgelopen weken alleen maar verder gegroeid. Arianit Ferati en Michael Verrips misten we al een tijdje. Daar kwam enkele weken geleden helaas de zware blessure van Kaj Sierhuis bij. Deroy Duarte en Alen Halilović misten vorige week het duel met PSV en zijn nog niet voldoende hersteld. Maar ook Ivo Pinto is niet fit genoeg om vandaag te starten, hij zit wel op de bank. Datzelfde geldt voor Oğuzhan Özyakup. Dimitris Siovas speelde tegen PSV zijn laatste wedstrijd in Sittardse dienst. Hij heeft geen trek om op het kunstgras risico’s te lopen met zijn toch al enigszins broze gestel. En of de lijst nog niet lang genoeg is, moet ook Luuk Koopmans het duel aan zich voorbij laten gaan. Daardoor mag Tom Hendriks zijn officiële debuut maken onder de lat.


Spanning op de gezichten van de jeugdige reservespelers

Ten opzichte van de basisopstelling van vorige week is het elftal vandaag dus noodgedwongen op drie plekken gewijzigd. Naast Hendriks starten ook Rémy Vita en Sadik Fofana vanaf de aftrap. Vanmiddag overigens ook geen weerzien met oude bekende Emil Hansson, ook hij moet verstek laten gaan wegens een blessure.

In de derde minuut laat Fortuna voor het eerst iets zien dat op een aanval lijkt. Iñigo Córdoba speelt Kristoffer Peterson op links vrij. Peterson zet voor maar ziet zijn pass in de handen van keeper Michael Brouwer belanden. Tien minuten later loopt ook Heracles’ eerste aanval over links. Mario Engels laat een lage voorzet slim lopen, maar Mitchell Dijks heeft dat op tijd zien aankomen en roeit de bal ver weg voordat er verder gevaar kan ontstaan.


Wie Mitchell wil verrassen moet van goede huize komen

Fortuna’s volgende offensieve activiteit ontstaat nadat Justin Lonwijk halverwege de helft van Heracles onreglementair is afgestopt. Vita neemt plaats achter de bal en brengt het leer hoog in het vijfmetergebied. De bal wordt weggekopt, maar belandt precies voor de inlopende Peterson. Helaas eindigt zijn kopbal over het doel.

Er gebeurt in de openingsfase buiten de genoemde wapenfeitjes nagenoeg niks. Met name de thuisploeg kijkt de kat uit de boom en rekent vooralsnog op de sportieve plicht van PSV en Feyenoord. Gebeuren daar geen gekke dingen, dan hoeven de Almeloërs zich niet druk te maken en volstaat een gelijkspel sowieso voor rechtstreekse handhaving. Aan Sittardse zijde merk je dat het grote aantal wisselingen zijn invloed heeft op de automatismen en systemen.


Ik vrees dat we Iñigo komend seizoen behoorlijk gaan missen…

Gebeurt er dan écht helemaal niks? Nee, dat kan ik niet zeggen. Rémy Vita komt even voordat er een half uur gespeeld is op rechts in balbezit en kapt behendig Fredrik Oppegård uit. Helaas ligt de bal nu voor zijn mindere rechtervoet en eindigt zijn schot op de benen van keeper Brouwer. Via Fofana blijft Fortuna in balbezit. Sadik speelt Lonwijk aan die van net buiten het strafschopgebied mag uithalen. Maar zijn poging is veel te slap en wordt door Brouwer eenvoudig opgevangen.


Rémy legt aan met zijn chocoladebeen

Tom Hendriks heeft het eerste half uur nog vrijwel niks te doen gehad, maar daar komt nu verandering in. Na een goede aanval komt Fredrik Oppegård vanaf links het strafschopgebied binnen en haalt na een kaats van Mario Engels laag en hard uit. Hendriks redt met zijn uitgestoken voet. Twee minuten later begint Dijks vanaf onze linkerflank aan een goede actie. Hij speelt Peterson aan, wiens voorzet wordt geblokt en over de achterlijn rolt. Peterson legt de toegekende corner bij de eerste paal op het hoofd van de inlopende Córdoba. Diens kopbal gaat over het doel.

Enkele minuten voor rust probeert ook Loreintz Rosier het maar eens van afstand, maar zijn poging gaat ruim naast het doel. En met die poging van Rosier komen we meteen bij een ‘probleem’ dat vanmiddag geregeld aan het licht komt: bij vrijwel alle schoten van afstand ontbreekt het aan kracht, richting of een combinatie van die twee factoren. We missen het wapen van een goed afstandsschot eigenlijk in de gehele selectie, wellicht een enkele knal van Sierhuis en Duarte daargelaten.


Ook Loreintz heeft niet bepaald dynamiet in zijn schoenen

Wat de eerste helft in positieve zin opvalt is het spel van Sadik Fofana. Hij is fel in de duels, is oplettend en doet in balbezit geen gekke dingen. Waar mogelijk probeert hij zich zelfs met de opbouw en aanvallen te bemoeien. Op deze manier zou hij van mij gerust langer bij Fortuna mogen blijven. Tot aan de rust gebeurt er verder weinig spannends meer.


Sadik speelt een puike eerste helft

In de pauze lopen we toch maar even via het trappenhuis naar buiten. Maar bij het aanzien van de flinke buien, bleek dat geen best plan. Even later meld ik me met redelijke verzuurde bovenbenen terug op de tribune.

De tweede helft gaat van start en na enkele minuten wordt Fofana op rechts erg makkelijk uitgekapt (was mijn eerdere opmerking dan een jinx?!) door Ruben Roosken. De voorzet van Roosken wordt weggewerkt door Siemen Voet. De bal gaat hoog de lucht in en wordt in tweede instantie door Hendriks gevangen.

Tien minuten na rust gaat het weer bijna mis bij Fofana. Deze keer komt Rodrigo Guth zich ermee bemoeien. Hij geeft de bal een flinke hengst, maar raakt daarbij de arm van Roosken. Die grijpt naar zijn pijnlijke arm, loopt ter hoogte van de hoekvlag het veld uit, bedenkt zich een halve seconde, loopt dan het veld weer in en gaat op de grond zitten. Scheidsrechter Manschot vindt het allemaal wel prima en laat de verzorging voor Roosken het veld in komen. Het is misschien wel tekenend voor de hele wedstrijd: vrijwel niemand heeft behoefte om het een ander moeilijk te maken, de spelers niet én de scheidsrechter niet.


De meegereisde fans hebben een ontspannen middag

Na onder andere Peterson, Rosier en Lonwijk probeert nu Vita het maar eens van afstand. Het gras is door de flinke buien goed nat, dus waarom niet? Zowaar noopt het schot van Rémy keeper Brouwer tot een uiterste krachtsinspanning om de bal met zijn vingertoppen uit de rechterhoek te tikken. De daarop volgende hoekschop levert niks op.

Met nog vijfentwintig minuten op de klok wisselt Danny Buijs voor de eerste keer. Peterson kon zijn oude werkgever vanmiddag geen pijn doen. Hij wordt vervangen door Mouhamed Belkheir, voor wie het ook zijn laatste optreden in Sittardse dienst gaan worden. Diezelfde Belkheir wordt een paar minuten later net over de middenlijn neergehaald door Sem Scheperman. Het komt Scheperman op een gele kaart te staan, het zal later ook de enige prent van de wedstrijd blijken te zijn.

Mouhamed houdt drie Heraclieden bezig

Een kwartier voor tijd komt Heracles er via een counter toch nog een keer gevaarlijk uit na een zeldzaam slippertje van Dijks. Mario Engels wordt door Thomas Bruns weggestuurd en kapt in ons strafschopgebied Rodrigo Guth uit. Engels stuurt de bal met links naar de lange hoek maar ook nu staat Hendriks prima te keepen en tikt de bal uit het doel. Veel dichter bij een openingstreffer is het duel nog niet geweest.


Bij je debuut meteen Man of the Match, goed gedaan Tom!

Net als collega-aanvaller Lonwijk kent Alessio da Cruz een moeizame wedstrijd. Bruikbare voorzetten krijgen de twee niet of nauwelijks maar ook eenmaal in balbezit weet het duo weinig gevaar te stichten. Acht minuten voor tijd neemt Iman Griffith de plek van Da Cruz over. Ook voor Griffith is het de laatste keer dat hij in het Fortuna-shirt in actie komt.


Alessio had een moeilijke middag

Als het blessuremomentje van Roosken al symptomatisch was voor deze wedstrijd, dan is de hoekschop die Heracles twee minuten voor tijd mag nemen dat al helemaal. In plaats van een hoge bal richting de doelmond, wordt de hoekschop kort genomen en gaat de bal via meerdere stations steeds verder terug totdat deze op eigen helft aankomt. De opluchting over de rechtstreekse handhaving maakt bij het thuispubliek nu toch even kort plaats voor openlijke frustratie. Tja, dat krijg je misschien met een sobere oud-verdediger als trainer.

De vierde official geeft even later aan dat er slechts twee minuten bijkomen en dat zijn er wat alle aanwezigen betreft exact twee teveel. Want de thuisploeg is opgelucht dat het zich rechtstreeks handhaaft en voor Fortuna is inmiddels duidelijk dat de tiende plek op de eindranglijst gerealiseerd is. Er zijn echter twee jonge gasten die (naar ik mag aannemen) dolblij zijn met de honderdtwintig seconden extra tijd.

Want Daan Bisschops en de pas zestienjarige Sjors-Lowis Hermsen staan langs de zijlijn klaar om in te vallen en daarmee, net als Tom Hendriks, hun debuut te maken in het betaald voetbal. Córdoba en Lonwijk komen naar de kant en wensen hun jonge vervangers veel succes. Uiteraard gebeurt er ook in de resterende minuut niks spannends meer en fluit Manschot precies op tijd voor het einde van de wedstrijd.


Sjors-Lewis en Daan zijn een beetje beduusd van hun debuut

En zo komt er een einde aan het seizoen 2023-2024. Een seizoen waarin we goed van start gingen, op de juiste momenten (lees: tegen de ploegen die onder ons stonden) leverden en eigenlijk nooit in echte degradatiestress hebben gezeten. En daar had waarschijnlijk vrijwel iedereen met een groen-geel hart voorafgaand aan het seizoen voor getekend. Zeker in de wetenschap dat in de winterstop in de persoon van Ivor Pandur en Tijjani Noslin twee belangrijke spelers zouden vertrekken. Al met al dus een dikke voldoende voor de spelers, technische staf en clubleiding.

De spelers vieren de dikke voldoende voor het uitvak en worden één voor één toegezongen door de meegereisde fans. Buiten het stadion mogen we nog even genieten van een vuurwerkshow waarna iedereen in bus of auto stapt om aan de terugreis te beginnen.

Tevreden gezichten op het veld

Het duurt niet lang of de volgende fikse regenbui barst los. Gelukkig kunnen we bij parkeerplaats Lokkant enigszins droog pauzeren. Als iedereen zijn kaasbroodje in het tankstation netjes heeft betaald, kan ook de laatste etappe van het seizoen in gang gezet worden.

Even voor achten arriveren we, uiteraard in de regen, in de Milaanstraat. Even later komt ook de spelersbus aangereden, maar dan zitten we al bijna in de auto om het seizoen af te gaan sluiten bij ons vaste restaurant.

De komende periode wordt vast en zeker weer spannend met vertrekkende en nieuwe spelers maar ook met het voldoen aan de licentie-eisen van de KNVB. Spannende tijden voor de supporters en genoeg werk aan de winkel voor Işıtan Gün, Ivo Pfennings, Américo Branco en al hun collega’s. We gaan het uiteraard op de voet volgen! COYS!