Na de op het laatste moment in de wacht gesleepte overwinning op RKC rekent Fortuna een week later overtuigend af met een andere ploeg uit de staart van de eredivisie. Excelsior komt er na een vroege 1-0 totaal niet aan te pas en wordt met 5-2 van de mat geveegd. Hoewel er vandaag veel spelers uitblinken, is de man of the match onbetwist Kaj Sierhuis, die met een loepzuivere hattrick en twee assists betrokken is bij alle doelpunten. Met dertig punten is handhaving al na 24 wedstrijden binnen handbereik. Een ongekende weelde.

3 maart 2024

Sierhuis en co. slopen Excelsior

Fortuna Sittard 5 Excelsior 2

Doelpuntenmakers: 13. Lonwijk 1-0, 15. Sierhuis 2-0, 29. Sierhuis 3-0, 34. Sierhuis 4-0, 61. Sanches Fernandes 4-1, 68. Guth 5-1, 82. Omorowa 5-2.
Opstelling: Verrips; Pinto (82. Markelo), Guth, Siovas, Dijks; Özyakup (71. Rosier), Duarte, Oratmangoen (71. Halilović); Lonwijk (71. Peterson), Sierhuis (87. Da Cruz), Córdoba.
Toeschouwers: 10.306.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Lonwijk, Pinto.
Rood (Fortuna): –.

Het is zondagmiddag kwart voor vijf. Fortuna begint de wedstrijd tegen Excelsior in de wetenschap dat alle ploegen in de staart tot nu toe verloren hebben. Een overwinning vandaag betekent dat de kloof naar een degradatieplaats twaalf punten wordt. Trainer Danny Buijs moet het daarbij doen zonder Arianit Ferati, die tegen RKC in ieder geval tot eind maart geblesseerd raakt. Zijn vervanger is Oğuzhan Özyakup. Die wordt daarmee beloond voor een goede invalbeurt in Waalwijk. Verder zien we nog twee wijzigingen. Justin Lonwijk en Ragnar Oratmangoen komen in de ploeg, Kristoffer Peterson en Alen Halilović. Er zullen aan het begin van het seizoen niet veel mensen zijn die verwacht hadden dat er een moment zou komen waarop Oratmangoen als nummer tien de voorkeur zou krijgen boven Halilović.

Deroy Duarte is ook vandaag weer onze Haarlemmerolie

Toch is het zo. En het moet gezegd worden, het besluit van Buijs pakt goed uit. Oratmangoen doet het prima en staat aan de basis van de eerste grote kans van de wedstrijd. Na dik tien minuten van aftasten en speldenprikjes ontvangt hij op eigen helft de bal van Özyakup. Hij ziet Sierhuis de diepte in gaan en geeft hem de bal met een lobje in de loop mee. Sierhuis kijkt wie er voor de goal staan. Hij ziet dat Lonwijk van rechts naar binnen is getrokken en legt de bal met enig effect bij de eerste paal. Lonwijk beseft dat het moeilijk wordt de bal normaal in te schieten en kiest dan maar voor een minder orthodoxe oplossing. Hij legt de bal met zijn linkervoet achter zijn standbeen langs onhoudbaar voor keeper Van Gassel in de verre hoek: 13e minuut, 1-0.

Sierhuis en Lonwijk vieren de 1-0

Het is het eerste doelpunt van Lonwijk voor Fortuna, maar wel een doelpunt dat er aan zat te komen. De huurling van Dynamo Kiev heeft al vaker met slimme loopacties kansen gecreëerd. Dat was dan meestal dieper vanaf het middenveld. Vandaag speelt hij meer als aanvaller, waarbij hij vaak van rechts naar binnen trekt. En die rol lijkt hij goed tot zijn recht te komen. Na de openingstreffer noteren we nog twee doelpogingen, maar beide schoten worden gekraakt.

De laatste keer levert dat een corner op. Eerder heeft Lonwijk na een corner al helemaal vrijgestaan bij de tweede paal, maar toen was de bal van Özyakup net te hoog. Maar we hanteren nog een keer hetzelfde recept. Özyakup legt de bal netjes bij de tweede paal, waar Lonwijk zich weer meldt. Hij heeft geen kind aan zijn tegenstander en legt de bal uit de lucht panklaar voor het doel. Sierhuis kan van dichtbij binnenkoppen: 15e minuut, 2-0.

Özyakup blijft vandaag goed overeind

Daarmee lijkt de zaak al vroeg beslist. Excelsior speelt in een laag tempo en is tandeloos. Zelfs Özyakup heeft geen moeite om overeind te blijven in de duels. We noteren een paar kleine kansen voor de Rotterdammers, maar niets dat Michael Verrips echt kan verontrusten. Aan de andere kant blijft Fortuna zoeken naar meer, maar pogingen van Iñigo Córdoba en Oratmangoen hebben geen succes.

Maar Fortuna laat de bal rustig rondgaan in de zekerheid dat er vanaf gaten zullen ontstaan in de defensie van de tegenstander. Na een klein half uur schuift Rodrigo Guth in naar het middenveld. Hij ontvangt de bal van Mitchell Dijks en dribbelt naar voren. Niemand van Excelsior legt hem een strobreed in de weg. Guth kijkt even, ziet Sierhuis tussen twee verdedigers vrij staan in het penaltygebied en heeft een afgemeten voorzet. Voor Sierhuis in de vorm van sinds de 89ste minuut van de uitwedstrijd tegen RKC is het verder een koud kunstje. Hij kopt de bal onhoudbaar tegen de touwen: 29ste minuut, 3-0.

Oratmangoen is blij met doelpunt nummer twee van Sierhuis

Daarmee staat Sierhuis scherp voor een loepzuivere hattrick. Even later is het al bijna zo ver. Córdoba speelt hem in de diepte aan. Sierhuis troeft een verdediger af en probeert de uit zijn doel stormende Van Gassel te verschalken met een lob. De bal gaat naast het doel. Maar tegen deze tegenstand zit een herkansing er vast nog wel in. Een paar minuten later wordt een corner afgeslagen. Sierhuis pikt de bal bij de zijlijn op en slingert hem weer het penaltygebied in. De bal wordt van richting veranderd. Guth troeft zijn tegenstander in de lucht af en kopt de bal terug naar de zestienmeterlijn. Precies in de loop van Sierhuis. Die aarzelt geen moment en schiet in één tijd op doel. De volley verdwijnt perfect in de verre hoek: 34ste minuut, 4-0.

Drie doelputen, de bal is voor Sierhuis

Een loepzuivere hattrick in nog geen twintig minuten. Dat is alleen voor de echt groten weggelegd. Zeg maar uit de categorie Aziz Khalouta. Sierhuis krijgt het voor elkaar en zet daarmee de kroon op een fantastische eerste helft.

Na rust gaat het ondanks twee wissels aan de zijde van Excelsior in eerste instantie gewoon op de oude voet verder. Na een paar minuten breekt Ivo Pinto door op rechts. Zijn voorzet komt net iets achter Lonwijk terecht, die dan maar met een hakballetje over het eigen hoofd heen probeert doel te treffen. Die poging mislukt jammerlijk, maar levert gelukkig ook geen ernstige blessure op. De volgende spectaculaire poging komt op naam van Oratmangoen, die uit een half volley vanaf een meter of twintig naast schiet.

Ivo Pinto speelt weer een degelijke pot

Daarna zit de bal er wel in. Maar wel aan de verkeerde kant. Fortuna heeft tot nu toe weliswaar minder intens, maar wel redelijk gedisciplineerd gespeeld. Maar nu gaat het achterin tot even mis. Dimitris Siovas stapt uit om een duel op het middenveld aan te gaan, Dijks knijpt naar binnen om rugdekking te geven, Córdoba staat ook niet op zijn positie. Dus ligt er op onze linkerflank een zee van ruimte voor Sanches Fernandes. Die wordt gevonden en legt de bal vervolgens onhoudbaar voor Verrips in de verre hoek: 61ste minuut, 4-1.

Een paar minuten later meldt Excelsior zich nog een keer voor ons doel, maar het schot gaat naast. Dan besluit Guth de puntjes op de i te zetten. Hij verovert de bal en steekt het middenveld over. Hij speelt Oratmangoen aan, maar ontvangt de bal weer retour en loopt dus nog maar wat verder. Hij speelt de naar de rechterflank uitgeweken Sierhuis aan, ziet niet geen andere medespelers naar voren rennen en besluit dan maar zelf door te sprinten naar het strafschopgebied. Hij is ruimschoots op tijd om de door Sierhuis op maat gegeven bal tussen een paar verdedigers in het doel te koppen: 68ste minuut, 5-1.

Guth rukt op naar het vijandelijk doel…

… om doelpunt nummer vijf te maken

Een bijzondere goal, want het is de eerste sinds de rentree van Fortuna in de eredivisie dat we erin slagen meer dan vier keer te scoren in een wedstrijd. Na de goal wisselt Buijs. Loreintz Rosier, Peterson en Halilović komen voor Özyakup, Oratmangoen en Lonwijk. Halilović weet met nog een kwartier te spelen Siovas uit een vrije trap te bereiken. De bal komt niet op kophoogte. De Griek neemt hem dus maar in de draai op de pantoffel. Van Gassel keert het harde schot.

Een staande ovatie voor Kaj Sierhuis

Daarna wordt het allemaal wat rommelig. Excelsior profiteert een tweede keer van de ruimte op onze linkerflank. Een scherpe voorzet vanaf die flank wordt midden voor het doel binnen getikt door Omorowa: 82ste minuut, 2-5.

En verder gebeurt er niet veel meer. De onversaagde Ivo Pinto wordt vervangen door Nathan Markelo, die zijn thuisdebuut opsiert met een schot dat tegenstander Zagré doet duizelen. En Kaj Sierhuis krijgt een staande ovatie wanneer hij enkele minuten voor tijd plaatsmaakt voor Alessio da Cruz. Dat was het.

Een paar weken geleden keken we nog met enige vrees naar het tweeluik tegen RKC en Excelsior. Dat is nergens voor nodig gebleken. In beide wedstrijden zijn we de betere partij gebleken, in de eerste hadden we een late wondergoal van Sierhuis nodig om het verschil in de score uit te drukken, vandaag was Fortuna in alle opzichten heer en meester en was het daardoor vooral genieten.