Fortuna legt ploeg in vorm NEC de eerste helft haar wil op, maar benut geen enkele van een handvol grote kansen. Na rust komt NEC sterker voor de dag. De eerste kans van de Nijmegenaren levert wel een doelpunt op. Maar Fortuna vecht zich terug in de wedstrijd en scoort via Kaj Sierhuis een kwartier voor tijd de meer dan verdiende gelijkmaker. Een overwinning was terecht geweest, maar de spelers revancheren zich wel voor het matige optreden een paar dagen geleden uit tegen Sparta.

2 april 2024

Sterk Fortuna vergeet te scoren

Fortuna Sittard 1 NEC Nijmegen 1

Doelpuntenmakers: 59. Rober Gonzales 0-1, 75. Sierhuis 1-1.
Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Duarte, Özyakup (80. Rosier), Halilović (71. Peterson); Oratmangoen (71. Da Cruz), Sierhuis (88. Braaf), Córdoba (88. Voet).
Toeschouwers: 9.304.
Scheidsrechter: Martens.
Geel (Fortuna): Özyakup, Siovas .
Rood (Fortuna): –.

Na twaalf punten uit vier wedstrijden deed Fortuna opeens weer volop mee voor Europees voetbal. Maar afgelopen zaterdag volgde op het Kasteel een pijnlijke reality check. Fortuna presteert dit seizoen tegen de betere teams uit de eredivisie op zijn zachtst gezegd wisselvallig, waarbij een achterstand in uitwedstrijden vaak ook nog een stevige nederlaag inluidt. Tegen Sparta verging het ons opnieuw zo, een tegenvaller na een aantal wedstrijden waarin niet alleen de resultaten goed waren, maar ook het spel steeds beter leek te worden.

Gelukkig volgt drie dagen later alweer de kans op revanche. Met NEC komt een tegenstander op bezoek, die een bijzonder goed seizoen beleeft. De Nijmegenaren spelen over enkele weken de finale om de KNVB Beker, staan zesde op de ranglijst en brachten afgelopen weekend PSV de eerste competitienederlaag van het seizoen toe. Een mooie uitdaging dus voor Danny Buijs en zijn mannen.

Er valt wat goed te maken vanavond…

Buijs kan daarbij geen beroep doen op Justin Lonwijk, die in Rotterdam tegen een vermoedelijk lichte blessure aanliep. Daardoor is er na vier wedstrijden weer eens een plaats in de basis voor Alen Halilović. Hij gaat op zijn favoriete stek als aanvallende middenvelder spelen, Ragnar Oratmangoen wijkt uit naar de positie van Lonwijk op rechts. Verder geen wijzigingen.

Voor matig bezette tribunes, waar het idiote aanvangstijdstip van 21.00 op een doordeweekse avond zeker debet aan zal zijn, strijden beide ploegen de eerste minuten van de wedstrijd voor de dominantie in het veld. Zowel Fortuna als NEC lijken het spel te willen maken. De eerste paar minuten gaat dat de Nijmegenaren iets beter af, maar daarna neemt Fortuna het heft langzamerhand steeds meer in handen. We zetten NEC vroeg onder druk en spelen zelf in balbezit rustig, maar wel altijd op zoek naar een opening in de defensie van de tegenstander.

Duarte gaat geen duel uit de weg

Dat levert in de eerste tien minuten een paar doelpogingen op. De eerste keer probeert Sierhuis keeper Cillessen te verrassen met een geplaatst schot in de verre hoek, maar de bal gaat uiteindelijk ver naast. De tweede kans is een stuk groter. Sierhuis legt de bal terug op Halilović. Diens schot gaat wel naar de hoek, maar mist kracht. Geen probleem dus voor de keeper. Na 25 minuten spelen zien we een volgende kans. Rodrigo Guth verlengt een verre ingooi van Ivo Pinto. Bij de eerste paal kan Oratmangoen zijn voet net niet vol tegen de bal krijgen. Zijn schot gaat net naast.

Na een half uur gaat het ineens kansen regenen. Pinto neemt de bal na een afgeslagen corner zonder aarzelen op de pantoffel. De bal lijkt net naast te gaan, maar Iñigo Córdoba kan er zijn hoofd nog tegen zetten. Op de tribune tellen we goal al, maar dat is buiten Cillessen gerekend. Die weet de bal nog net uit het doel te tikken. De rebound is opnieuw voor Córdoba, die de vrijstaande Sierhuis in de hectiek over het hoofd ziet en nogmaals de korte hoek zoekt. Daar staat Cillessen nog steeds paraat. Opnieuw een corner.

Guth herstelt zich prima van een minder optreden

Özyakup geeft kort op Halilović en ontvangt de bal meteen retour. Hij dribbelt even en legt dan terug op Deroy Duarte, de vanaf de rand van het strafschopgebied verwoestend uithaalt. Het schot spat uiteen op de lat, Cillessen heeft daar volgens de Fortuna-spelers wel, volgens de scheidsrechter geen handje in gehad. Een minuut later zet Oratmangoen zijn tegenstander op het middenveld goed van de bal. Hij legt breed op Halilović, die meteen Sierhuis in de diepte aanspeelt. Sierhuis heeft even ruzie met de bal, maar kan daarna uit de draai toch gevaarlijk inschieten. Cillessen brengt opnieuw redding.

Weer een paar minuten later zetten we een uitermate fraaie counter op. Halilović geeft verplaatst het spel van rechts naar links met een breedtepass op Córdoba. Die begint aan een indrukwekkende rush, trekt wat naar binnen en speelt dan Oratmangoen aan. Die passt naar de op rechts opgekomen Pinto. Onze aanvoerder legt de bal in de loop van de aanstormende Halilović. Diens schot gaat net naast.

Af en toe laat onze tovenaar waar iets van zijn kunsten zien

Daarna vallen we even stil, maar vijf minuten voor rust krijgt Córdoba het nog een keer op zijn heupen. Hij trekt van links naar binnen en verrast Cillessen bijna met een geplaatst schot dat net onder de lat valt. Maar de doelman van NEC zorgt ervoor dat zijn ploeg zonder schade de kleedkamer kan opzoeken voor de rust.

Na rust verandert het spelbeeld. NEC slaagt er beter in de bal in de ploeg te houden, wij zijn niet meer in staat om vroeg druk te zetten en worden ook onrustiger aan de bal. Özyakup en Halilović zijn allebei begaafde en creatieve voetballers, maar geen loopwonders en geen spelers die uitblinken in de duels. Dat zorgt ervoor dat we op het middenveld de slag een tijdlang verliezen.

Pinto heeft het beter gezien dan de scheidsrechter

NEC kan lange tijd weinig doen met het overwicht, maar slaat ineens toch hard toe. Na een ingooi krijgt Hoedemakers teveel ruimte op het middenveld. Hij geeft een steekpass op Rober Gonzales, die goed wegdraait van Dimitris Siovas en vervolgens onhoudbaar voor Michael Verrips in de verre hoek raak schiet: 59ste minuut, 0-1.

Hoewel sommige spelers op hun tandvlees lijken te lopen, weet Fortuna na de achterstand toch nog de rug te rechten. Het duurt even voordat we ons weer melden bij het doel van Cillessen, maar uiteindelijk weten we druk op NEC toch weer op te voeren. Guth is de eerste die Cillessen in de tweede helft serieus op de proef stelt. Hij stoomt op vanuit de achterhoede en laat een hard schot los. De keeper krijgt de bal niet klem, maar komt er met de schrik vanaf.

Da Cruz is Nuytinck te slim af…

… en geeft Sierhuis de kans gelijk te maken

We dwingen wat corners af, maar pogingen van Oratmangoen, Duarte en de ingevallen Kristoffer Peterson leveren niets op. Even later is het wel raak. Een andere invaller, Alessio da Cruz, is bij een hoge bal slimmer dan de houterige Nuytinck. Nuytinck mist de bal, Da Cruz krijgt er hoog in de lucht een voet tegen en weet zo Sierhuis te bereiken. Sierhuis speelt Cillessen uit en legt de bal kalm in het doel: 75ste minuut, 1-1.

‘Die bal is hoe dan ook voor mij,’ denkt Duarte

Het laatste kwartier komt er weer meer evenwicht in de wedstrijd. Maar doordat het tempo hoog gelegen heeft, maken beide ploegen in de slotfase veel fouten. We zien dan ook geen grote uitgespeelde kansen meer. Het blijft dus bij een gelijkspel. Na de achterstand in de tweede helft moeten we uiteindelijk blij zijn met dat punt, maar gezien de kansen en het spel in de eerste helft had de ploeg eigenlijk meer verdiend.