Aan de start van het seizoen 15/16 vindt een grondige renovatie plaats van de selectie. Derde keeper Alain Cornelissen (naar RKVV Chèvremont) vertrekt. Ook de verdedigers Kevin Kis (naar KSV Roeselare), Sjoerd Linssen (naar VV Gestel), Fatih Turan (naar Boluspor) en huurling Sem de Wit (naar Jong SC Cambuur) vertrekken.
Fortuna haalt er Ferry de Regt (van Helmond Sport) en Marco Ospitalieri (van MVV Maastricht) voor terug. De verdedigers Luc Mares en Demen Roumen stromen intern door. Joeri Schroyen komt definitief over van VVV Venlo.
Fortuna neemt ook afscheid van de middenvelders Lars Gulpen (naar EHC), huurling Elroy Pappot (naar SDO) en Ramon Voorn (naar Bocholt VV). Voorn speelde 224 duels voor Fortuna Sittard, maar is ook dit seizoen niet welkom in de selectie van Peter van Vossen. Fortuna haalt er Raymond Fafiani (van FC Volendam), Youri Loen (gehuurd van Sparta Rotterdam) en Soufian Moro (van PEC Zwolle) voor in de plaats. De laatste tekent een amateurcontract. Dries Saddiki stroomt intern door.
Topscorer Seku Conneh (naar FC Oss) vertrekt en Donny de Groot stopt als veldspeler. Hij wordt tweede assistent-trainer van Peter van Vossen. Fortuna haalt er drie aanvallers voor terug: Lars Hutten (van Excelsior), Tim Janssen (van De Graafschap) en Gökhan Lekesiz (van MSV Duisburg).
Nog voordat er een bal getrapt is, volgt er goed nieuws uit Zeist. Fortuna promoveert naar categorie twee van het categoriesysteem. Dat betekent dat de acute dreiging van het verlies van de licentie is afgewend. Fitland begint aan het zesde seizoen als shirtsponsor. Opluchting naast het veld, brengt echter geen betere resultaten op het veld. Fortuna lijdt opnieuw enkele zware thuisnederlagen en als Fortuna begin oktober op speeldag negen in Oss een 4-0 nederlaag lijdt, is het geduld op: trainer Peter van Vossen wordt ontslagen. Zijn assistent Jeffrey Kooistra neemt voorlopig de honneurs waar.
Niet veel later legt het interim-bestuur onder leiding van Martin Masset zijn functie neer. De hoofddoelstelling – Fortuna uit categorie één halen – is bereikt. Echter, er is meer aan de hand. Invloedrijk sponsor René ter Borgh (vader van speler Jordy ter Borgh), die het afgelopen seizoen in het kielzog van Peter van Vossen meekwam, doet een boekje open over de financiële situatie bij Fortuna. Die situatie is niet rooskleurig. Fortuna zou afstevenen op een serieus begrotingstekort, waarvoor Ter Borgh voorzitter Martin Masset verantwoordelijk houdt. Masset, die ziek thuis zit, roert zich niet in de media.
Twee maanden na het ontslag van Peter van Vossen slaagt Fortuna er dan eindelijk in een nieuwe hoofdtrainer aan te stellen: Ben van Dael tekent voor het restant van het seizoen. De club krijgt ook een nieuwe directie onder leiding van organisatiedeskundige Joppe Sangen.
Van Dael kan niet meteen een ommekeer teweegbrengen, met als gevolg dat Fortuna tijdens de winterstop op de zeventiende plek bivakkeert. Jordy ter Borgh (naar Jong SC Heerenveen) en Soufian Moro (een seizoen later naar IJsselmeervogels) vertrekken in de winterstop. Ook Niels Vets is dan al vertrokken (naar Rupel Boom). Ter vervanging huurt Fortuna aanvaller Nayib Lagouireh en middenvelder Jens van Son van Roda JC.
Na de winterstop blijkt dat de financiële problemen bij Fortuna substantieel zijn. De begroting van Fortuna bedraagt 2,8 miljoen euro. Daarvan is 2,2 miljoen euro afgedekt. Echter, onenigheid tussen sponsor René ter Borgh en lid van de raad van toezicht Jo Abelshausen over een sponsorbijdrage van driehonderdduizend euro betekent dat in januari slechts 1,9 miljoen van de inkomsten binnen zijn. De club is er voor de winterstop niet in geslaagd nieuw sponsorgeld aan te boren, waardoor Fortuna al in januari niet meer aan zijn salarisverplichtingen kan voldoen.
Medio februari legt de licentiecommissie van de KNVB Fortuna een boete op van 25.000 euro voor het niet tijdig aanleveren van de correcte stukken (geaccordeerde jaarcijfers 14/15 en de prognosecijfers 15/16), die de licentiecommissie gebruikt voor de volgende categorie-indeling. De licentiecommissie eist dat Fortuna op 1 maart de ontbrekende stukken presenteert plus de halfjaarcijfers 15/16, wat erop neerkomt dat Fortuna twee weken de tijd heeft om het gat van negenhonderdduizend euro op de lopende begroting te dichten. Een hels karwei. Slaagt Fortuna niet, dan zal de licentiecommissie een traject starten tot intrekking van Fortuna’s licentie.
Voor dit helse karwei stelt Fortuna extern adviseur Paul van der Kraan aan, die directeur Joppe Sangen zal gaan ondersteunen. Van der Kraan, gewezen algemeen directeur van Vitesse, kent het klappen van de zweep in het betaaldvoetbal. Fortuna presenteert al snel een aandelenuitgifteplan. Sponsoren kunnen voor 36.000 euro een aandeel kopen; supporters voor 36 euro een certificaat (eenduizendste aandeel).
De verkoop van de aandelen/certificaten verloopt gezwind en ook René ter Borgh en Jo Abelshausen komen tot een vergelijk, maar op 1 maart zijn de benodigde negenhonderdduizend euro niet binnen. Fortuna zou naar verluidt op dat moment tweehonderdduizend euro tekort komen.
De licentiecommissie van de KNVB start het traject tot intrekking van Fortuna’s licentie, maar maakt geen haast: Fortuna krijgt twee weken respijt om het resterende bedrag binnen te harken. In die twee weken staan er enkele kapitaalkrachtige Fortunagezinde personen op die het gat dichten, waardoor Paul van der Kraan medio maart goed nieuws te melden heeft in Zeist. Van der Kraan; niet Joppe Sangen, die op dat moment tot zijn eigen verbazing al is ontslagen als directeur van Fortuna Sittard. Officiële lezing: Fortuna heeft behoefte aan een directeur met een financiële achtergrond; geen marketingachtergrond.
De licentiecommissie stopt het traject tot intrekking van Fortuna’s licentie, maar legt de club wel opnieuw een boete op voor het niet tijdig (1 maart) dichten van de kloof van negenhonderdduizend euro. Fortuna moet dertigduizend euro betalen. Ook moet Fortuna een nieuw plan van aanpak indienen, waarin de club duidelijk moet maken hoe de club (1) een schuld van anderhalf miljoen euro zal wegwerken en (2) de komende drie seizoenen een sluitende begroting denkt te realiseren (iets wat dit seizoen bij lange na niet lukte).
Fortuna kan dus achterstallige salarissen uitbetalen en het seizoen uitspelen. Inderdaad, er wordt ook nog gevoetbald, maar op een opleving in maart na, kan Fortuna geen potten breken op het veld. Daarvoor zijn de prestaties niet constant genoeg. Fortuna eindigt op een zestiende plek; Lars Hutten wordt topscorer met elf treffers. De hernieuwde en dus aanhoudende financiële perikelen rondom de club en de sportief magere prestaties missen hun uitwerking op de toeschouwersaantallen niet. Gemiddeld bezoeken amper tweeduizend supporters de thuiswedstrijden – alleen in het seizoen 93/94 kwamen er minder mensen kijken.
Om de kosten in lijn te brengen met de inkomsten en dus een sluitende begroting voor de komende seizoenen te kunnen realiseren, voert Paul van der Kraan een forse reorganisatie uit. Een behoorlijk aantal kantoorfuncties en functies in de jeugdopleiding verdwijnen. Het kost onder andere Mister Fortuna René Maessen zijn functie als commercieel medewerker.
Begin mei presenteert Fortuna het vernieuwde plan van aanpak aan de licentiecommissie. Fortuna is van zins een crediteurenakkoord te sluiten met zijn schuldeisers. Paul van der Kraan wil 35% van de uitstaande schuld onmiddellijk betalen als de schuldeisers afzien van het restant. Het betekent dat Van der Kraan opnieuw op zoek moet naar geld, nu een half miljoen euro. Hij heeft tot 15 juni de tijd.
Echter, Van der Kraan slaagt niet in zijn opzet. Weliswaar trekt hij voldoende schuldeisers over de streep om het crediteurenakkoord bindend te kunnen verklaren voor alle schuldeisers, maar hij slaagt er voor 15 juni niet in om een half miljoen euro binnen te halen als tegenprestatie.
Van der Kraan rest nu nog maar een optie om Fortuna Sittard te redden: een externe overnamekandidaat vinden. Aangezien het geen uitgemaakte zaak was dat Van der Kraan zou slagen in zijn zoektocht naar een half miljoen euro voor het crediteurenakkoord, was hij al sinds april voorzichtig op zoek naar een mogelijke overnamekandidaat. Vijf kandidaten boden zich aan, Van der Kraan knoopte gesprekken aan met de op het oog meest serieuze: Isitan Gün.
Gün is een geslaagde zakenman uit Turkije, die ook enkele seizoenen financieel manager is geweest bij Galatasaray – zijn favoriete voetbalclub. Hij wil graag een in verval geraakte voetbalclub overnemen en opbouwen. Die kwalificatie kun je gerust op Fortuna plakken. Fortuna en Gün komen eruit. Gün neemt 85% van de aandelen van Fortuna over voor een slordige 1,4 miljoen euro. De resterende aandelen zitten sinds de aandelenuitgifte in maart bij supporters en sponsoren.
Gün dekt ook het crediteurenakkoord af, waardoor de club met een schone lei aan het nieuwe seizoen kan beginnen. Het betekent ook het einde van de bestuursfuncties van Sjra Philippen en Jo Abelshausen. Jarenlang hielden ze Fortuna overeind door middel van kapitaalinjecties. Ze slaagden er echter – vast ook tot hun eigen frustratie – nooit in de bestuurlijke macht die ze overhielden aan de kapitaalinjecties te gebruiken om de club onafhankelijk van hun kapitaalinjecties te maken.