Trainer Danny Buijs kan vanmiddag tijdens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen PSV (aftrap: 14.30uur) niet beschikken over Michael Verrips, Kaj Sierhuis, Arianit Ferati en Oğuzhan Özyakup (allen geblesseerd). Vraagtekens staan er bij de beschikbaarheid van Deroy Duarte, Alen Halilović en Ragnar Oratmangoen.

Michael Verrips ondervindt nog steeds te veel last van een handblessure die hij opliep in het competitieduel tegen Feyenoord. Hij miste de duels tegen Vitesse en tegen Go Ahead en daar komt vandaag dus nog een derde duel bij.


Verrips in het groen in Waalwijk

Kaj Sierhuis viel vorige week geblesseerd uit in het duel tegen Go Ahead Eagles. In de slotfase van dat duel blesseerde hij zijn linker knie.

Eerder deze week liet Sierhuis via sociale media weten dat hij andermaal een zware knieblessure heeft opgelopen. Met het woord ‘andermaal’ refereert hij aan een zware knieblessure (aan zijn rechter knie) die hij opliep op 11 februari 2022 in een duel tussen Heracles Almelo en FC Utrecht.

Hij keerde destijds terug in de wedstrijdselectie van Stade Reims op 2 januari 2023. Kortom, zijn revalidatie duurde destijds bijna elf maanden.

Elke blessure is uiteraard anders en dus ook de lengte van het hersteltraject. Sierhuis wordt spoedig geopereerd en daarna zal de medische staf een revalidatietraject uitstippelen. Voorlopig is Sierhuis dus voor langere tijd uitgeschakeld.


Een foto die je liever niet ziet

Wie dit seizoen ook niet meer in actie komt, is Arianit Ferati. Een heupblessure, opgelopen in het uitduel bij RKC Waalwijk, zette al eind februari een streep door het restant van Ferati’s seizoen.

Ferati mag zich richten op het volgende seizoen, maar het is nog onduidelijk bij welke club hij dan zal spelen. In Sittard loopt zijn contract namelijk deze zomer af.


Ferati in actie tegen AZ

Verder is ook Oğuzhan Özyakup er niet in geslaagd de ziekenboeg te verlaten. De middenvelder heeft al enkele weken last van een spierblessure en ook deze week is hij er niet in geslaagd definitief af te rekenen met die blessure.


Özyakup in actie tegen Excelsior

Bovenstaande vier spelers zijn vanmiddag zeker niet van de partij. In het slechtste geval loopt het aantal afwezigen op naar zeven. Er zijn namelijk nog drie spelers, die gisteren op de afsluitende training niet (voluit) meededen, zo lezen we in Dagblad de Limburger.

Ragnar Oratmangoen verliet de afsluitende training voortijdig met een lichte blessure. Dat is doorgaans geen aanbeveling voor een plek in het basiselftal. We vermoeden dus dat Oratmangoen niet zal spelen vanmiddag en al zeker niet in de basis.


Oratmangoen kon het verschil ook niet maken tegen Go Ahead

Verder moet vandaag duidelijk worden of Deroy Duarte en Alen Halilović fit genoeg zijn om te kunnen spelen. Gisteren waren ze dat niet, maar was het ook niet uitgesloten dat ze dat vandaag wel zijn.


Een fitte Duarte kan Fortuna goed gebruiken

Tegenstander PSV kan terugkijken op een geslaagd seizoen. De Eindhovenaren pakten de landstitel met overmacht en reikten tot in de achtste finales van de Champions League, waarbij nog steeds niet is uitgesloten dat ze het loodje legden tegen de latere winnaar.

PSV verloor dit seizoen slechts een competitieduel en scoorde 3,3 doelpunten gemiddeld per competitieduel, terwijl PSV slechts 0,6 doelpunt per duel slikte. Tja, dan ga je veel wedstrijden winnen.

De vraag is natuurlijk: hoe heeft PSV het kampioensfeest verteerd? Fysiek zal het allemaal wel loslopen, maar kan PSV zich mentaal klaarstomen voor dit duel?

Speelt PSV nog ergens voor? PSV kan nog de best presterende club in een eredivisieseizoen ooit worden. In het seizoen 71/72 eindigde Ajax (omgerekend naar een driepuntensysteem) met 93 punten. PSV kan dat aantal nog evenaren en omdat PSV een beter doelsaldo heeft dan Ajax destijds, zou PSV de best presterende club in een eredivisieseizoen kunnen worden.

Of daar iemand wakker van ligt in Eindhoven, is ons onbekend.


Eerder dit seizoen kon Fortuna PSV niet verontrusten in Eindhoven

Speler om in de gaten te houden? Luuk de Jong scoorde al 27 treffers dit seizoen; Fortuna Sittard 36. De spits van PSV was ook nog eens vijftienmaal aangever.

Het gevaar identificeren is makkelijker dan het oplossen. Iedere ploeg kent het gevaar, maar er zijn slechts drie eredivisieploegen die De Jong, die alle 32 tot dusverre gespeelde eredivisieduels meespeelde, dit seizoen geen doelpunt of assist toestonden: FC Twente, FC Utrecht en Fortuna Sittard.

Een mooi klusje voor ervaren rot Dimitris Siovas, die vanmiddag zijn laatste thuiswedstrijd speelt voor Fortuna Sittard.


Siovas zal opnieuw proberen het gevaar De Jong te beteugelen

Fortuna nam vorige week vrijdag enigszins revanche voor de zwakke wedstrijd in Arnhem. Go Ahead verliet Sittard met een punt en zal zich daar niet over beklaagd hebben.

Fortuna was de sterkere ploeg, maar liep tegen een gekend euvel aan: kansen omzetten in doelpunten. Dat wordt er met het ontbreken van topscorer Kaj Sierhuis niet makkelijker op.

Fortuna zal voor komend seizoen een vervanger moeten aantrekken voor Sierhuis en een paar euro extra TV-geld helpen daarbij. Op de geldranglijst strijdt Fortuna met PEC Zwolle om circa 200.000 euro meer of minder TV-geld.

Als Fortuna twee plekken boven PEC eindigt op de eredivisieranglijst, dan eindigt Fortuna boven PEC op de geldranglijst. Het zal lastig worden voor Fortuna om nog een plek te stijgen op de eredivisieranglijst, maar wellicht kan Almere City of Heracles Almelo, PEC Zwolle nog voorbij, zonder Fortuna voorbij te steken.


Rosier was vorige week vrijdag nog het dichtst bij een treffer

Tegen Feyenoord viel Buijs terug op een verdediging met drie centrale verdedigers. Dat zou hij opnieuw kunnen doen tegen een traditionele top-drie-tegenstander. We vermoeden echter dat hij dat niet gaat doen, omdat zijn vaste verdedigers beschikbaar zijn (tegen Feyenoord ontbrak Rodrigo Guth).

We vermoeden dus een viermansverdediging, met aanvoerder Ivo Pinto en Mitchell Dijks op de flanken. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Luuk Koopmans start, tegen zijn oude club, in het doel.


Waarschijnlijk geen basisplek vanmiddag voor Fofana

Als Deroy Duarte kan spelen, hoeft Buijs op het middenveld geen wijzigingen door te voeren. Deroy Duarte en Loreintz Rosier spelen dan als controleurs. Kristoffer Peterson en Justin Lonwijk, tegen zijn oude club, zorgen voor de aanvallende impulsen.

Kan Duarte niet spelen, dan haalt Buijs wellicht toch een systeem met drie centrale verdedigers van stal en speelt Siemen Voet.


Lonwijk in actie tegen Go Ahead

In de aanval moet Buijs een vervanger aanwijzen voor de geblesseerde topscorer Kaj Sierhuis. We vermoeden dat Buijs zal kiezen voor Alessio Da Cruz. Verder speelt ook Iñigo Córdoba.


Da Cruz moet voor de doelpunten zorgen

Oud-Fortunezen bij PSV? Rond het eerste elftal herkennen we geen oud-Fortunezen. Wat dieper in de organisatie komen we vier oud-Fortunezen tegen.

Willy Boessen (trainer Jong PSV), Wilfred Bouma (assistent-trainer Jong PSV), Robert-Jan Zoetmulder (keeperstrainer O18 en O17) en Jasper Waalkens (trainer O16) hebben allen onder contract gestaan in Sittard.

Willy Boessen was zowel speler als trainer van Fortuna Sittard. Onder zijn leiding plaatste Fortuna zich tweemaal op rij voor de promotieplay-offs in de eerste divisie.

Boessen gaat PSV deze zomer verlaten. Mocht er een vacature zijn in de Fortuna-organisatie, dan is Boessen vast een interessante kandidaat (alhoewel zijn laatste vertrek beter geregisseerd had kunnen worden).


Boessen neemt afscheid in Doetinchem

Laatste overwinning thuis tegen PSV? 7 Mei 1999. Het is ondertussen een kwart eeuw geleden dat Fortuna er nog eens in slaagde PSV te verslaan in eigen huis. Het betrof de generale repetitie voor de bekerfinale die Fortuna een week later zou spelen.

Die generale repetitie verliep bijzonder succesvol, want Fortuna speelde een tennisuitslag bij mekaar: 6-4. Regillio Simons maakte er vier. Wilfred Bouma en André Ooijer (eigen doelpunt) deden ook nog een duit in het zakje.

Wie erbij was, zal dat duel niet snel vergeten.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen PSV: G-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-V-V-V-G

De KNVB stuurt scheidsrechter Martin van den Kerkhof naar Sittard. Van den Kerkhof vinden we terug op plek achttien in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘. Kortom, hij is verre van Fortuna’s favoriete scheidsrechter.

Van den Kerkhof hanteerde tweemaal eerder de fluit dit seizoen tijdens een duel van Fortuna. Fortuna verloor beide duels. Thuis tegen FC Twente ging Fortuna met 0-3 onderuit; op Spangen verloor Fortuna met 4-0.


Van den Kerkhof zag Fortuna tweemaal dik verliezen

VAR Erwin Blank vinden we terug op plek negen in bovenstaande lijst. Blank floot dit seizoen een duel van Fortuna Sittard. Thuis verloor Fortuna van Sparta.

Jannick van der Laan slingerde vorige week alleen Ivo Pinto op de bon. Het was zijn zesde gele kaart van het lopende seizoen. Pas een tiende gele kaart levert een uitsluiting op.

De vier spelers die vorige week op pelt stonden, blijven dus op pelt staan. Het zijn Deroy Duarte, Kaj Sierhuis, Mitchell Dijks en Loreintz Rosier.

Opgelet: gele kaarten die een speler oploopt in de laatste twee competitieduels en die niet leiden tot een uitsluiting, tellen mee in het seizoen 2024/25.


Rosier is een gele kaart verwijderd van een uitsluiting

Opstelling: Koopmans; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Duarte (Voet), Rosier, Peterson, Lonwijk; Da Cruz en Córdoba.

Fortuna Sittard organiseert een fanplein voorafgaand aan het duel. Dat fanplein start om 11.30uur nabij het supportershome en sluit als de wedstrijd begint. Het eerste uur is er een ‘happy hour’.


Luna’s Caravan zal er ook zijn

Het Fortuna Sittard Stadion opent zijn poorten om 12.30uur. De fanshop in het stadion en het supportershome zijn uiteraard ook open rondom deze wedstrijd. Zorg dat je tijdig bij het stadion bent, want het wordt opnieuw druk.

Ben je niet in de gelegenheid om naar Sittard te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live beeldverslag.