Ruim 80 minuten lang had Fortuna niets in te brengen tegen PSV dat op alle fronten de betere was. Gelatenheid bij de spelers en zeker in het uitvak, want zulke wedstrijden speel je niet voor je plezier. Maar ineens liet PSV de teugels vieren, kwam Fortuna toe aan een paar uitvallen en dwong een strafschop af. 3-1, snel naar huis en blij zijn dat het ‘maar’ 3-1 is geworden. Want dat we in de lichtstad tegen een flinke nederlaag hadden kunnen aanlopen, daarover was iedereen het wel eens…


21 oktober 2023

Tandenloos Fortuna verliest in Eindhoven

PSV 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 19. Til 1-0, 55. Ramalho 2-0, 78. Bakayoko 3-0, 90 + 4. Sierhuis 3-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth (81. Fofana), Siovas, Vita; Duarte, Rosier, Halilović (81. Robberechts); Noslin (55. Sierhuis), Lazetić (46. Özyakup), Córdoba (89. Griffith).
Toeschouwers: 34.200.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel: Özyakup.
Rood: -.

Het is alweer een maand geleden dat ik de pen ter hand nam om een wedstrijdverslag te schrijven. Een maand? Ja, maar in een maand kan veel gebeuren. Zo is er € 91.500 ingezameld ten bate van de ernstig zieke Bart Meulenberg, is er een rits interlands afgewerkt, hebben de Rolling Stones hun 24e studio-album uitgebracht, maakt Israel zich klaar om definitief schoon schip te gaan maken in de Gaza-Strook, maar hebben we nog altijd geen punt méér dan een maand geleden. Gelukkig komt het einde van de reeks ‘onhaalbare’ wedstrijden in zicht. Vanavond staat de huidige koploper van de Eredivisie om 18.45 uur klaar om ons te vermorzelen en zo de kloof met achtervolgers AZ, FC Twente en Feyenoord weer uit te diepen.

De voorsprong van het leidende trio ten opzichte van Ajax is inmiddels zo’n 15 punten, al is het haastig gestaakte duel tegen RKC Waalwijk niet in de stand verwerkt. De Amsterdammers zijn het lachertje van de competitie, maar wat mij betreft mag de recordkampioen haar vorm weer razendsnel hervinden. Het punt dat Fortuna dit seizoen tegen Ajax behaalde werd bejubeld en gezien als een bonuspunt, maar ondertussen kun je jezelf wel voor de kop slaan dat je er destijds geen drie hebt gepakt.


Zeker Tijjani Noslin kijkt met gemengde gevoelens terug op het duel met Ajax

Met het oog op het thuisduel tegen FC Utrecht van komend weekend zou ons een prachtprestatie van Ajax dit weekend goed uitkomen. Als dat duel al wordt uitgespeeld, want in de media wordt er alweer vanuitgegaan dat niet de Bunnik-Side, maar de PLO plaatsneemt achter één van de doelen.


De Bunnik-Side zit toch gewoon op haar plek dit weekend?

Maar eerst moeten we zelf dit weekend aan de bak, want dat zul je in Eindhoven toch wel moeten. En dan is het hopen op de eerste off-day van de Eindhovenaren dit seizoen en Fortunezen die boven zichzelf uitstijgen. Vanuit ‘Zeist’ hoef je niks te verwachten, al floot Rob Dieperink dit seizoen in De Kuip een prima wedstrijd.

Extra complicerende factor is de orkaan van geluid die door Bar-Dancing Philips Stadion raast. Daar hebben de spelers niet zozeer last van, als wel de meereizende supporters. Want rondom het duel stond vooral afgelopen seizoen het geluid zo oorverdovend hard dat ik per e-mail mijn beklag deed. Reactie vanuit Eindhoven liet niet lang op zich wachten en de strekking hiervan luidde: ‘We raden aan tijdens je volgende bezoek aan PSV je oren niet zo hard te zetten’.

En dus gaan de speciaal hiervoor aangeschafte oordopjes mee in de tas als we ons opmaken voor de dichtstbijzijnde uitwedstrijd van het seizoen. Vandaag reizen 420 Fortuna-fans hun ploeg achterna en dat is toch een net aantal. Want Eindhoven kan dan wel ‘om de hoek liggen’, het is ook één van de minst geliefde uitwedstrijden. Het uitvak van het Philips Stadion is gelijk een alles versmachtende trawler: uitfans worden in een groot visnet gevangen, opgetakeld en mogen vanuit de nok van het stadion proberen flarden van het duel te bekijken.

Maar eerst maar eens in de lichtstad geraken. Dat doen we in een dubbeldekker, die ons, samen met een enkeldekker, naar Eindhoven rijdt. We zijn mooi op tijd en verlaten de A2 bij Knooppunt Leenderheide. Maar in plaats van het nemen van de Leenderweg (rechtdoor), slaan we weer linksaf en rijden de binnenring op. We rijden door naar Knooppunt De Hogt en rijden verder de A2 af. En in het kader van ‘Nu we er tóch zijn’, nemen we ook Knooppunt Batadorp mee.

Is de koek op? Zeker niet! We nemen de A50 en rijden tot bij Knooppunt Ekkerswijer, waar we de John F. Kennedylaan nemen die ons tot in downtown EHV leidt. Als nu nóg niemand weet dat er twee bussen met Fortuna-fans door Eindhoven toeren, dan ben je stekeblind. Ondertussen neemt buscoördinator Arno het woord: ‘Een dringend verzoek aan de jongens van Fortuna Online om direct bij aankomst uit te stappen. Want pas als bus 1 is uitgestapt mag bus 2 uitstappen.’

Aangekomen bij de hoofdingang van het Philips Stadion slaan we rechtsaf waar we parkeren bij de slurf die ons toegang verschaft tot het uitvak. Als de bus stilstaat en, gelijk een uil, ons hoofd 180 graden draaien, zien we dat bus 2 massaal leegstroomt. Met andere woorden: we kunnen op ons gemak uitstappen, zoals we dat gewoon zijn. We worden al een dagje ouder, al timmeren we de laatste weken behoorlijk aan de weg en werken gestaag onze opvolgers in.

En als we op onze plek zijn aangekomen zien we door het visnet dat trainer Danny Buijs voor de welbekende namen heeft gekozen. Ivor Pandur is een certitude in doel. Dat geldt ook voor Ivo Pinto, Rodrigi Guth en Dimitris Siovas. Daar voegt Buijs Rémy Vita als linksback aan toe.


Ragnar Oratmangoen zit nog met Böhmischer Traum (feat. DJ di Granati) Wies’n Mix in zijn hoofd

Het middenveld bestaat uit Deroy Duarte, Loreintz Rosier en Alen Halilović. Halilović heeft de afgelopen periode rust gekregen en mag zich opmaken voor ‘Blok II’ van de competitie. Daar waar de media over elkaar heenbuitelden om de genialiteit van de Kroaat te benadrukken, is Halilović in een vloek en een zucht weer die voetballer geworden ‘die bij SC Heerenveen ook stééds zijn man liet lopen omdat hij geen meter mee terugverdedigde.’ Voor Fortuna is Halilović nog steeds een speler uit de buitencategorie, al moet het spel wel op hem worden afgestemd.


De jonge Fortunezen hebben niet in de gaten dat Ivor Pandur iets gezien heeft

Tijjani Noslin heeft een basisplaats veroverd en is een zekerheid op rechtsbuiten. Aan de andere flank stelt Buijs opnieuw Iñigo Córdoba op. In de punt van de aanval kiest Danny Buijs verrassend genoeg voor Marko Lazetić. Het experiment met twee spitsen tegen FC Twente moeten we gauw vergeten en kunnen we op het conto van Buijs schrijven. Dus probeert Buijs Lazetić eens uit als diepe spits. Maar Lazetić is nog zo jong en is vast en zeker niet opgewassen tegen een overmacht aan verdedigers, al wordt hij daarvan alleen maar beter.


Je kunt een jeugdspeler niets kwalijk nemen

Als Rob Dieperink de wedstrijd in gang zet gaat de luide muziek gelukkig uit, gaan ook de oordoppen uit en begint Fortuna aan 45 minuten tegenhouden. Ons zicht op het scorebord is voor verbetering vatbaar dus het zal rond minuut vijf zijn geweest als Iñigo Córdoba voor het eerst aan een solo begint die moet resulteren in gevaar voor het doel van Walter Benítez.

Hij neemt de bal aan, trekt zich op gang en flitst voorbij Jordan Teze, maar hij moet opboksen tegen een veelvoud aan rood-witte mannen en is de bal kwijt voordat hij kan overspelen aan een ploeggenoot.


Iñigo Córdoba steekt als eerst Fortuna-speler de middenlijn over

Al snel heeft PSV ons in de houtgreep en speelt de bal geduldig rond. Openingen vinden is nog niet gelukt en hoge ballen in het strafschopgebied zijn een prooi voor Ivor Pandur. Hij heeft het vliegen in Italië geleerd en kan zijn techniek vanavond nog wat bijschaven.


Het is steeds weer genieten als Ivor Pandur opstijgt!

Omdat hoge ballen steevast eindigen in de handen van Pandur probeert Olivier Boscagli het eens van een meter of 30. Pandur heeft gezien dat de bal in de benedenhoek gaat vallen en bokst de bal weg. Maar de bal komt voor de voeten van Luuk de Jong terecht die de bal in doel gaat trappen. Ondertussen heeft Dimitris Siovas een tackle ingezet, raakt de bal waardoor deze tegen de arm van De Jong aankomt en zó in doel valt. De scheidsrechter heeft dat goed gezien en keurt het doelpunt af. Oef!


France vs. Le Méxique: Rosier troeft Chucky af

In het uitvak is de stilte neergestreken. Leggen we ons al zó snel neer bij een nederlaag? Nou nee, want Marcel Mosselman steekt het vuur aan het lont als hij een ware one-man-show opvoert en tevreden een luid applaus in ontvangst neemt. #terracelegend.

Ondertussen heeft Ivo Pinto al twee voorzetten mogen trappen, maar heeft dat nog geen kansen opgeleverd. Als PSV een inworp op eigen helft mag nemen, sluit Fortuna goed aan, maar ontstaat er ook ruimte in de rug van de verdediging. Het gaat vervolgens razendsnel. Via Luuk de Jong komt de bal bij Hirving Lozano terecht die van Dimitris Siovas en Loreintz Rosier de bal helemaal mag voorzetten tot aan de andere kant van het veld.

Omdat Rémy Vita veel te ver van Johan Bakayoko afstaat en Deroy Duarte Guus Til even kwijt is, mag laatstgenoemde de bal van dichtbij achter Pandur trappen en staan we halverwege de eerste helft op achterstand.


Zonder dat Alen Halilović zijn stempel heeft kunnen drukken staan we al 1-0 achter

Maar van een achterstand bij PSV raakt niemand in paniek en Fortuna gaat gewoon door waarmee het al een kwart wedstrijd bezig is: zo secuur mogelijk verdedigen en loeren op kansjes. Dat loeren is niet zo moeilijk, maar het komen tot kansen wel. Het lukt maar niet om Marko Lazetić te vinden, te meer omdat hij vrij statisch in de punt van de aanval staat en zich nauwelijks op de flanken laat zien.


Marko Lazetić heeft het bijzonder lastig om zich te onderscheiden

De thuisploeg blijft onverdroten zoeken naar meer treffers en vindt in Luuk de Jong het aanspeelpunt dat Lazetić niet is voor Fortuna. Hij neemt aan, draait eenvoudig weg van Rodrigo Guth, maar trapt de bal tegen het reclamebord naast Pandurs doel.

De eerste helft ondergaat Fortuna het duel voornamelijk. Lazetić houdt geen ballen vast en als Córdoba of Noslin in balbezit komen, dan is dat ter hoogte van de middenlijn, waardoor ze nog een heel stuk moeten overbruggen om in de buurt van Benítez’ doel te komen.


Tijjani Noslin op weg naar het PSV-doel

Pas met de rust in zicht lukt het om een bres in de Eindhovense verdediging te laan. Deroy Duarte heeft Tijjani Noslin in zijn ooghoeken zien vertrekken en de rappe aanvaller neemt de bal goed mee. Hij is Patrick van Aanholt inmiddels kwijt en krijgt Walter Benítez in het vizier. Maar zijn controle staat niet op punt, waardoor de doelman kan ingrijpen voordat Fortuna ook maar kan gaan denken aan het scoren van de gelijkmaker. Rust.


Rémy Vita heeft het vanavond zwaar tegen de oersterke Johan Bakayoko

Tijdens de rust heeft PSV een ingenieus opgezette penaltybokaal voor de toeschouwers in petto. Per tribune mogen twee supporters strafschoppen nemen op een doelman die het niveau van Marcus Hesse niet ontstijgt.

Als vanaf elf meter alle ballen in doel vliegen, moeten de strafschopnemers het van een meter verder proberen. Slechts een ongelofelijke mispeer van een vrouwelijke deelnemer zorgt ervoor dat de doelman niet met pek en veren Eindhoven wordt uitgejaagd. Maar nog altijd heeft nog bijna niemand gemist. Vervolgens leggen de deelnemers aan vanaf de halve maan van het strafschopgebied en dankzij onkunde of overmoed van de nemers blijft de doelman een volledige meltdown bespaard.

Nadat het strafschoppen nemen met een knoop in je zakdoek is gedaan hervatten de thuisclub en Fortuna het duel. Marko Lazetić is uit zijn lijden verlost en wordt vervangen door Oğuzhan Özyakup. Daardoor gaat Tijjani Noslin in de punt van de aanval spelen.

In het uitvak kijken we ons na een paar minuten aan en vragen ons af wat we hier vanavond doen. ‘Vooral wachten op het laatste fluitsignaal’ is het meestgehoorde antwoord.


PSV is in de aanval

Na een klein uur kijkt iedereen verschrikt op als Tijjani Noslin roerloos in de middencirkel ligt met de handen voor zijn ogen geslagen. Kasper Bongaerts en Jeroen Dieteren zijn snel ter plekke en stellen vast dan Noslins duel erop zit. Hij wordt vervangen door Kaj Sierhuis. Het uitvallen van Noslin is een flinke domper met het oog op belangrijke duels die eraan komen.


Tijjani Noslin moet naar de kant

Als Sierhuis in het veld komt mag hij meteen aan de bak, want PSV gaat een corner nemen. Desoriëntatie aan Sittardse zijde? Nou ja, André Ramalho mag tussen Dimitris Siovas en Iñigo Córdoba zonder problemen de bal achter Ivor Pandur koppen: 2-0.

De dubbele voorsprong is voor het plukje PSV-supporters dat heeft plaatsgenomen in het niet bezette stukje uitvak naast ons het teken om ‘Stil aan de Overkant’ in te zetten. Het levert ze uitsluitend hoongelach op van de Fortuna-aanhang.


Kapitein Ivo Pinto houdt iedereen bij de les

Ondertussen is er nog een half uur te spelen, maar dat gebeurt in een vrij laag tempo, waardoor Loreintz Rosier en Deroy Duarte een flink aantal ruimtes kunnen dichtlopen. PSV komt niet tot heel veel uitgespeelde kansen en het thuispubliek moet zich verwarmen aan dribbels van Johan Bakayoko en schoten van Hirving ‘Chucky’ Lozano. Zo nu en dan slaat Joey Veerman een linie over, maar veel uitgespeelde kansen levert dat niet op.


Oğuzhan Özyakup gaat de strijd aan met Jerdy Schouten

Corners? Levert dat iets op? Niet of nauwelijks, want er is altijd nog Ivor Pandur, een verdediger die redt of een Eindhovens vizier dat niet goed staat afgesteld. Pas 10 minuten voor tijd incasseren we een derde doelpunt als Johan Bakayoko veel te makkelijk naar binnen snijdt en de bal tegen de noppen van Rosier trapt waardoor de bal een vreemde curve maakt. Ivor Pandur gaat met zijn handen naar de bovenhoek, maar de bal is onhoudbaar: 3-0.


Typisch Kaj Sierhuis: armen wijd, rug gebogen en de bal aan de voet

In het uitvak beginnen twee Fortuna-supporters aan een Fortuna-verhaal dat met luide stem in rap- en dichtvorm in het Zittesj ten gehore wordt gebracht – volledig onverstaanbaar. Desondanks komt het beide heren op een voorzichtige ovatie te staan en is het iets dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Het is één van de hoogtepunten van een verder troosteloze avond met een ingecalculeerde nederlaag. Toch blijft het niet bij 3-0 als Rémy Vita een mooie één-twee aangaat met invaller Iman Griffith. Hij neemt de bal op de achterlijn aan maar wordt onderuit getikt door Malik Tillman. Rob Dieperink staat er bovenop en geeft een strafschop.


Milan Robberechts neemt de schade bij Iman Griffith op

Kaj Sierhuis heeft de bal is zijn handen en als Ramalho klaar is met zijn jankverhaal mag Sierhuis de Sittardse eer redden. Op Sierhuis’ traptechniek valt niks aan te merken en hij staat op één doelpunt. Het vormt een mooi slot op een verder treurige avond.


Kaj Sierhuis is van de hatelijke ‘0’ af

Na de 3-1 laat Dieperink nog wel aftrappen, maar het is nadien snel gedaan. Het zit erop, we mogen naar huis. Maar eerst worden onze helden in geel en groen nog een laatste keer toegezongen en een hart onder de riem gestoken. Want ondanks de ingecalculeerde nederlaag zijn er toch 420 fans meegereisd om Fortuna te steunen tijdens een moeilijke periode.


De Fortuna-spelers bedanken de meegereisde aanhang

Het Philips Stadion stroomt leeg en wij zoeken de bussen weer op. Gelaten stappen we in. Via Strijp-S en de autosnelweg die aan het Evoluon passeert verlaten we de lichtstad en koersen af op de Westelijke Mijnstreek.

In de bus vermaken we ons met Jorden en Yelle the Ninja met hun versie van ‘Het Spetterpoeplied’ – dat is de tol die we betalen voor de ingezette verjongingskuur. Als we de A2 bij Born verlaten geeft Arno nog een update over de busreis naar Sparta Nijkerk. Er zijn nog enkele bustickets te koop maar waarschuwt geïnteresseerden dat snel toehappen gewenst is, omdat er slechts één bus de weg op wordt gestuurd.

Maar eerst komende week de puntjes op de i zetten in Buchten en zaterdag FC Utrecht bekampen. Tot dat!

COYS!