Fortuna lijdt thuis tegen FC Twente de derde nederlaag op rij en maakt ook geen enkel moment aanspraak op een punt. Sommige spelers denken op zijn elfendertigst te kunnen spelen, andere spelers staan op een positie die hun totaal niet ligt. Ons spel is slordig, we missen scherpte in de verdediging en aanvallend niet in staat een serieuze kans te creëren. Nederlagen uit tegen Go Ahead en AZ en thuis tegen FC Twente kunnen gebeuren, maar de manier waarop we verliezen, baart zorgen.


8 oktober 2023

Fortuna maakt het zichzelf onnodig lastig, maar wint verdiend

Fortuna Sittard 2 Almere City 1

Doelpuntenmakers: 8. Akujobi (eigen doel) 1-0, 24. Rosier 2-0, 33. Robinet 2-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Vita (87. Voet); Özyakup (64. Rosier), Duarte, Sierhuis (64. Belkheir); Halilovič (87. Oratmangeon), Lazetić (46. Cordoba), Noslin.
Toeschouwers: 11.048.
Scheidsrechter: Van de Kerkhof
Geel (Fortuna): Guth, Siovas.
Rood (Fortuna): -.

Het is nog maar drie weken dat zich een licht euforie meester begon te maken van iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt. Thuis tegen FC Volendam hadden we weer kunnen genieten van de grote Halilović-show, Oğuzhan Özyakup liet ook een keer zien dat hij heus wel kan voetballen en we legden de ene na de andere kansrijke aanval op de mat. Na kansloze nederlagen in Deventer en Alkmaar is die euforie wat weg aan het ebben. Fortuna is echt niet zo geweldig als we na de goede competitiestart zijn gaan denken.

De Ricksen-side is er klaar voor

Voor de wedstrijd tegen FC Twente hopen we dat iedereen, maar vooral de spelers weer met beide benen op de grond staan. Nadat we tegen AZ de tweede helft werkelijk niets in te brengen hadden, verwachten we bovendien een paar aanpassingen. Aanpassingen zijn er ook, maar niet per de aanpassingen waarop we gehoopt hadden. Op linksback is Mitchell Dijks geblesseerd afgehaakt. Rémy Vita is de logische, maar niet direct gedroomde vervanger.

In de spits krijgt Marko Lazetić voor het eerst een kans in de basis. Dat gaat niet ten koste van Kaj Sierhuis, maar van Iñigo Córdoba. En dat zorgt meteen voor de nodige positiewisselingen. Tijjani Noslin verhuist van de rechter- naar de linkerflank, Alen Halilović neemt de positie van Noslin op rechts in en Kaj Sierhuis mag op de tien gaan spelen. De door mij verwachte verandering – Loreintz Rosier voor Özyakup – blijft uit.

De inbreng van Lazetić blijft bescheiden

Wat Danny Buijs precies verwacht van alle omzettingen is giswerk. Maar het resultaat is dramatisch. Tactisch blijft Fortuna namelijk hetzelfde spelen, maar Noslin is op links beduidend minder dreigend dan op rechts, Halilović is geen rechtsbuiten die zichzelf op kracht en snelheid in de richting van het doel katapulteert en Sierhuis is geen speler die het overzicht en de techniek heeft om naar links en rechts met passes te strooien. En midvoor Lazetić blijkt nog lang niet klaar voor het echte werk.

Geen wonder dus dat we de hele wedstrijd geen enkele serieuze kans krijgen. Voor rust moeten we het doen met een voorzet van Noslin, die bij de eerste paal net gemist wordt door de inglijdende Sierhuis. Na rust zien we een kopballetje van de voor Lazetić ingevallen Cordoba. Dat is het zo’n beetje. Het enige wapenfeit van de voor Sierhuis ingevallen Mouhamed Belkheir is een wilde sliding waarbij hij keeper Unnerstall vol op zijn onderbeen raakt. Hij ziet terecht rood.

Echt subtiel kun je de actie van Belkheir niet noemen

Als we dan in ieder geval achterin de boel een beetje op orde zouden hebben, had er misschien nog een punt in gezeten. Maar binnen dertig seconden krijgt Twente al een eerste kans. Vita wordt in de lucht afgetroefd door zijn tegenstander, de bal belandt in het strafschopgebied, waar Dimitrios Siovas maar één ding kan doen, namelijk hem wegtrappen. Maar Siovas is van mening dat deze bal voor Pandur is, grijpt dus niet in en laat zijn tegenstander aan de bal komen.

Alleen met zijn armen krijgt Guth vat op Ugalde

Die vliegt gelukkig niet de goal in, maar het voorval is exemplarisch voor hoe er de rest van de wedstrijd verdedigd wordt. Vita doet zijn best, maar komt fysiek heel veel tekort, Siovas vat alles te licht op en Rodrigo Guth heeft weer eens zo dag waarbij geen enkele pass aankomt en alle duels verloren gaan of eindigen in een vrije trap voor de tegenstander. Dat Özyakup als controlerende middenvelder alleen maar achter de feiten aanloopt, helpt natuurlijk ook niet echt. Mede omdat Deroy Duarte zijn energie vooral moet aanwenden om gaten dicht te lopen en dus niet om – zoals in de eerste wedstrijden van het seizoen – als loper tussen defensie en aanval te functioneren.

Uiteindelijk duurt het nog een kwartier voordat Twente de trekker overhaalt. Na een afgeslagen corner krijgt Vlap een herkansing. Bij zijn tweede poging belandt de bal via het lichaam van Halilović bij Steijn en daarna na een carambolage voor de voeten van Ugalde, die helemaal vrijstaat voor Pandur en vanaf tien meter niet mist: 15e minuut, 0-1.

De Zitterd wizzard is vandaag verbannen naar de vleugel

De totstandkoming van die goal gaat met de nodige pech gepaard. Maar Ugalde staat helemaal vrij doordat het rechterdeel van onze verdediging naar voren is gestapt, terwijl het linkerdeel is blijven hangen. We zijn net niet scherp genoeg en een tegenstander van het niveau van FC Twente weet daarvan te profiteren. Voor de rust krijgt FC Twente nog een paar kansen, dus we met een 0-1 tussenstand mogen we niet klagen.

Aan het begin van de tweede helft verwachten gezien de wissel Cordoba voor Lazetić dat Noslin, Sierhuis en Halilović naar een normale positie terugkeren. Voor de laatste twee is dat inderdaad het geval, wat overigens niet echt leidt tot een verbetering van hun spel. Maar Noslin blijft merkwaardig genoeg aan de linkerkant rondhangen. Waarschijnlijk met de bedoeling op die manier samen met Sierhuis het centrum van FC Twente wat meer onder druk te zetten. Maar het effect is vooral dat hij en Cordoba elkaar voortdurend in de weg lopen.

Als Cordoba zijn man voorbij is, komt hij Noslin tegen

Tegelijkertijd ligt er op rechts een zee van ruimte, die door de arme Pinto helemaal op zijn eentje belopen moet worden. Daarvoor betalen we al na een paar minuten de prijs. Op links wordt vlieggewicht Vita opzij gezet door Rots, die echt geen zwaargewicht kan worden genoemd. Rots geeft een voorzet. Guth kan er zijn voet tegen zetten, maar doet dat zo halfhartig dat de bal doorschiet naar Regeer. Die moet zelf op zoek naar een tegenstander, want Pinto kan maar één man tegelijkertijd dekken, onze rechtsbuiten bestaat niet meer en Özyakup loopt twee minuten na rust al met zijn tong op de schoenen. Regeer beweegt dan maar een beetje in de richting van de laatste, kapt hem simpel uit en krult de bal in de verste hoek: 47ste minuut, 0-2.

Fijne voetballer, met name als de tegenstander ook zonder middenveld speelt

Daarmee is de wedstrijd beslist. FC Twente zou meer gas kunnen geven en verder kunnen uitlopen, maar doet dat gelukkig voor ons niet. Kort voor het einde – wanneer we al met tien man staan – kan Van Wolfswinkel uit een vrije trap wel nog raak koppen: 88ste minuut, 0-3.
Het is het passende slot van een middag waarin het spel van Fortuna werkelijk nergens op leek. Door een paar onbegrijpelijke tactische keuzes en doordat een flink deel van de spelersgroep na de seizoensstart niet kan voldoen aan door de omgeving, maar misschien ook wel intern te hoog opgeschroefde verwachtingen.

Siovas klapt voor de trainer

Misschien komt de reeks van drie kansloze nederlagen met een doelsaldo van 0 voor en 10 tegen daarom wel op het juiste moment. Na de wedstrijd tegen PSV volgen er genoeg tegenstander waartegen we punten kunnen halen. Iedereen moet nu wel duidelijk zijn dat niet zomaar zal gaan, maar dat discipline, scherpte en een duidelijke, op de kwaliteiten van de spelers afgestemde tactiek een voorwaarde zijn om resultaat te bereiken. De komende twee weken kan Danny Buijs in alle rust daaraan werken met zijn spelers.