Potjes winnen die je moet winnen. Dáár gaat het om. Fortuna deed het in Waalwijk waar na 88 minuten ploeteren Kaj Sierhuis drie punten in de Fortuna-tas stopte. En dus waren we terecht niet in paniek na het slachtbankvoetbal bij FC Utrecht en het nipte verlies tegen AZ. Volgende week nóg zo’n potje winnen en de doelstelling komt langzaamaan in beeld…


24 februari 2024

Fortuna wint in extremis

RKC Waalwijk 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 89. Sierhuis 0-1.
Opstelling: Verrips; Pinto (71. Markelo), Guth, Siovas, Dijks; Ferati (46. Özyakup), Halilović (78. Braaf), Duarte; Córdoba; Sierhuis (90 + 3. Voet), Peterson (71. Oratmangoen).
Toeschouwers: 6.084.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): -.

Na twee nederlagen tegen ploegen die normaliter in de bovenste helft van de rangschikking meestrijden om de prijzen staat vanavond een duel op de agenda tegen een ‘haalbare’ kaart. Want tegenstander RKC Waalwijk staat eigenlijk het gehele seizoen al onder Fortuna. Het gat is zes punten, maar verlies je vandaag, dan wordt het gat meteen gehalveerd en vind je jezelf terug in een degradatiestrijd. En dat is juist iets dat je pertinent níét wilt.

Daarom werd er afgelopen week vijf keer per dag gebeden met het gezicht richting het Mekka van de voetballerij: Zeist. Afgelopen week kreeg RKC-doelman Etiënne Vaessen namelijk een rode kaart voorgehouden tijdens RKC’s uitduel bij Feyenoord en dat betekent een uitsluiting tegen Fortuna. Maar na enig draaien en keren trok de openbaar aanklager van de KNVB de straf weer in en verdedigt de doelman vanavond ‘gewoon’ het Waalwijkse doel.

Want ‘gewoon’ kun je de doelman nauwelijks noemen. De afgelopen seizoenen wist hij meermaals het bloed onder de nagels van de Sittardse aanhang vandaan te halen en dat had haar aanvang tijdens het seizoen 17/18. Fortuna jaagt haar promotiedroom na en komt in Waalwijk Etiënne Vaessen tegen. In één van de laatste alinea’s van het wedstrijdverslag lezen we het volgende: ‘De moed zakt ons steeds meer in de schoenen, maar we putten kracht uit de melding vanaf de zijlijn dat er zeven minuten extra tijd bij komen. Dat lijkt veel, maar alleen keeper Vaessen heeft deze tijd met zijn getreuzel en gefakete blessures al bij elkaar gesprokkeld.’

Om over zijn stijl van keepen nog maar te zwijgen. Jarenlang komt hij op absurde wijze zijn doel uit, maar krijgt pas dit seizoen daarvoor de rekening gepresenteerd als hij botst met Brian Brobbey. Dat hij vervolgens krokodillentranen huilt in de media is dan ook volstrekt ongepast.


Kamikazekeepen met Etiënne Vaessen

Maar klagen heeft geen zin, de KNVB heeft haar besluit genomen. En eigenlijk vallen dit soort muizenissen niet te vergelijken met hetgeen 2.700 kilometer verderop plaatsvindt. Daar vechten Oekraïense militairen zich een ongeluk in een oorlog die voorlopig nog niet stopt. Afgelopen jaar schreven we erover in ‘Één jaar ellende‘, maar we kunnen nu dezelfde tekst neerpennen, waarbij we de ‘één’ in een ‘twee’ veranderen…

‘Veranderen…’ Nee, dat kunnen we niet en dus stappen we vol goede moed in de bussen die even na vieren klaarstaan om ons naar Wolluk te rijden. Dat zijn vandaag twee dubbeldekkers en één enkeldekker. Er waren periodes dat we tweewekelijks 10-15 stoelen aan de achterzijde van Bus 1 vulden, maar die lijken vervlogen. Kom op mannen, tegen Ajax gewoon weer meegaan allemaal!

Tegelijkertijd schept dat ruimte voor andere supporters om het genoegen te smaken met het Buscomité van Fortuna SC naar een uitwedstrijd te reizen. Zoals de mensen van Fortuna Selfkant. Dat zorgt er meteen voor dat er in de bus Duits, gebrekkig Nederlands of een combinatie van beide wordt gesproken, maar dat kunnen we wel smaken. Ook Jiri neemt plaats aan de achterzijde van de bus en dan kun je jezelf bij tijd en wijle in de luistermodus zetten. Deze keer helaas geen verhalen over de bestorming van de Maastrichtse Boschpoorttribune of de legendarische website www.heugem.net.

Als we in Eindhoven aankomen verlaten we de A2 en rijden via de binnenring richting Tilburg. Daar nemen we de provinciale weg richting Waalwijk. Vandaag geen rondjes door Waalwijkse woonwijken, maar we koersen rechtstreeks af op het uitvak. Bij binnenkomst stopt een RKC-steward in een Fortuna-jas ons een muntje in de handen waardoor we geen extra € 2,50 hoeven te dokken bij aanschaf van een drankje. Kijk, dat is die Brabantse gastvrijheid die we gewend zijn van het Brabantse land.

Na het passeren van de toegangspoort vraagt een steward of ik reeds gefouilleerd ben. ‘Uiteraard’, zo antwoord ik, zonder dat ook maar één steward me heeft betast. ‘Oké, loop dan maar gauw door’. Zo gezegd, zo gedaan.

Eenmaal in het uitvak zien we dat Danny Buijs heeft moeten sleutelen aan zijn basiselftal. Vandaag geen Justin Lonwijk. Hij heeft zich noodgedwongen ziek gemeld. Wel paraat staat Michael Verrips. De ongelukkig doelman mag proberen zich vandaag te revancheren voor zijn fout tegen AZ.

De achterhoede wordt gevormd door capitão Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Dimitris Siovas en Mitchell Dijks. Het middenveld bestaat weer uit Alen Halilović, Arianit Ferati en Deroy Duarte.


Ivo Pinto zit al in wedstrijdmodus

Door de absentie van Lonwijk speelt Danny Buijs weer met drie aanvallers. Iñigo Córdoba en Kaj Sierhuis zijn onomstreden en worden aangevuld met Kristoffer Peterson.

De scheidsrechter is er eentje die volgens Roel Janssen helemaal niet kan fluiten. Toch lukt dit ‘arrogant mannetje’ het om in ieder geval één keer te fluiten: voor het begin van de wedstrijd. Op dat moment denk ik nog even terug aan de vraag van de dienstdoende steward: ‘Bent u al gefouilleerd?’ In Waalwijk hebben ze zich er met een Jantje van Leiden vanaf gemaakt, want het uitvak vult zich met lichtfakkels en rookbommen. Het geeft een geweldig effect!


De Tifo-battle hebben we al in Sittards voordeel beslist!

Het wedstrijdbegin kun je eerder behoedzaam noemen. Beide ploegen kijken de kat uit de boom, maar na een minuut of tien is de studieronde voorbij. Fortuna schuit wat verder op richting RKC-doel als Deroy Duarte de bal in de diepte meegeeft aan Kaj Sierhuis. Sierhuis krijgt de bal niet goed mee, maar de tweede bal is voor Ari Ferati. Hij speelt één man uit en schiet op doel, maar de strakke bal valt binnen bereik van Etiënne Vaessen, de de bal kan klemmen.


Shawn Adewoye en Godfried Roemeratoe stoppen Kaj Sierhuis af

Vervolgens is het de beurt aan de thuisploeg om iets terug te doen. Als Fortuna in de aanval is, maar de bal verliest komt Denilho Cleonise in balbezit en hij steekt bijna het hele veld over met de bal aan de voet. Hij is samen met David Min op pad en als hij richting strafschopgebied gaat speelt hij laatstgenoemde aan. De lange centrumspits, die vanavond Michiel Kramer vervangt, kapt de bal terug en schiet de bal naast het doel van Verrips. Fortuna is gewaarschuwd, maar mag eigenlijk niet in de problemen komen tegen een dergelijk spitsenduo.

Het is voor ‘Hoekie-E’ het signaal om de Tifo-battle nieuw leven in te blazen en ze proberen hun voet naast die van onze Tifosi Giallo Verde te zetten. Het is altijd makkelijk om alles maar af te fakkelen, want ze doen tenminste een poging, maar dit trekt op niks natuurlijk.


De VAR is ook nog eens ‘in de war’

Even later blijkt nog maar eens hoe Deroy Duarte in de wedstrijd zit. De bal wordt naar de buitenkant van het veld gespeeld en een RKC’er denkt de bal te kunnen gaan aannemen. Duarte herkent het moment, zet een tandje bij en juist als de RKC’er de bal wilt aannemen, zet Duarte zijn schouder erin en wint het duel. Zó moet je instelling zijn en hopelijk trekt de rest van het team zich eraan op.


Deze Blauwe Haai heeft zojuist een Waalwijkse goudvis opgegeten

Halverwege de eerste helft speelt Michael Verrips de bal naar Rodrigo Guth. In plaats van de bal steeds maar weer in de achterlijn rond te tikken zoekt onze Goddelijke Kanarie diepte richting Sierhuis die onder de bal doorloopt. In zijn rug snijdt Iñigo Córdoba naar binnen en is Julian Lelieveld te snel af. Hij rent op Vaessen af, maar zijn schot is niet ver genoeg richting hoek, waardoor Vaessen de bal kan tegenhouden. De rebound is opnieuw voor Córdoba en je hoopt dat hij óf de bal óf Vaessen vol raakt, maar daarvoor is de Bask veel te aardig en schiet de bal op het lichaam van de doelman.


Iñigo Córdoba is op weg naar het RKC-doel

Bij Fortuna moet het vooral van Sierhuis en Córdoba komen, want Peterson is nog niet zo gelukkig in zijn acties. Het feit dat hij een hele periode niet op Eredivisie-niveau heeft getraind en gespeeld is daarvan de oorzaak, zo stelt Danny Buijs. Het is één van de keuzes die de club maakt. Je kiest voor betere voetballers die met een klasseflits een wedstrijd kunnen beslissen, maar die dat nog niet vaak genoeg kunnen, of je kiest voor spelers van een minder niveau die er het hele seizoen staan, zoals RKC doet.


Niels van Renen presteert op een hoger niveau dan Kristoffer Peterson

Want dat is de vraag die ik Bart stel: ‘Is dit het niveau van RKC? Kunnen ze écht niet beter?’ Volgens Bart is dit inderdaad het niveau van RKC. Het spelniveau houdt niet over, Fortuna houdt makkelijk de marge van zes punten in stand en geeft het RKC te doen om meer risico’s te nemen. Tot veel komt de thuisploeg niet meer tijdens de eerste helft. Vlak voor rust kopt Reuven Niemeijer naast het doel van Verrips en trapt een Wollukker de bal nog in de tribune.

De wedstrijd zit er hoogstwaarschijnlijk wel op voor Arianit Ferati, want vlak voor rust moet hij worden ondersteund om de zijlijn te halen. Het uitvallen van de Kosovaar is een domper, want juist Ferati toonde zich de afgelopen weken als een degelijke speler met enorm veel werklust.


Voor Arianit Ferati zit het duel erop

Vandaag is er geen rustactiviteit voorzien, waardoor we wachten op het moment dat de spelers het veld weer opkomen. De rust benut Oğuzhan Özyakup om zich verder op te warmen, want hij gaat de rol van Ferati overpakken. En wij benutten de rust om te mijmeren over toekomst van Fortuna SC.

Vlak na rust is het Fortuna dat voor een eerste gevaarlijke moment zorgt. De bal gaat ineens diep via Ivo Pinto als hij Kaj Sierhuis aanspeelt.


Capitão Ivo Pinto kiest voor een diepe bal langs de lijn

Sierhuis controleert de bal en ziet dat Iñigo Córdoba al is vertrokken. De bal gaat vanuit Sierhuis naar Córdoba op de linkerflank, maar zijn schot gaat hoog over het doel van Vaessen. De uitvoering moet beter, maar de intentie is goed.


De vlijtige Bask stoomt verder op

Niet veel later trekt Mitchell Dijks zich op gang. Hij versmacht zijn directe tegenstander en speelt Córdoba aan op de linkerflank. Kristoffer Peterson trekt naar de eerste paal en Dijks zelf loopt door, het strafschopgebied in. De voorzet van Córdoba is op maat, maar Dijks mist de bal op een haar. Sierhuis mist de bal echter niet en probeert de bal in de verre hoek te trappen. Zijn schot is prima, maar de redding van Vaessen ook, waardoor het nog altijd 0-0 blijft.


‘Il Trattore’ valt niet af te stoppen

In deze fase probeert Fortuna de 0-1 te forceren, maar dat is toch niet zo makkelijk gedaan. Want even later krijgt Fortuna een vrije trap. Oğuzhan Özyakup legt de bal af op Ivo Pinto die zich waagt aan een strakke voorzet. De bal valt aan de tweede paal, waar Rodrigo Guth de bal op doel kopt. Vaessen staat bij de paal, maar ziet ook dat de paal hem helpt, waarop de bal afketst en over de achterlijn gaat. We komen dichterbij, maar scoren lukt nog niet.


Danny Buijs deelt zijn spelers mede hoe het wél moet

Ook de volgende poging levert niets op als Özyakup de bal verovert en tot bij Halilović krijgt. De bal ligt voor zijn mindere rechter, waardoor zijn schot niet hard genoeg is, maar vooral richting mist. Fortuna dringt aan, maar de tussenstand blijft dubbel blank.


Alen Halilović zoekt naar ruimte in de Waalwijkse verdediging

RKC komt deze fase wonderwel ongeschonden door waarna het duel weer in evenwicht komt. Er valt weinig goed voetbal te bespeuren, maar het punt dat Fortuna in handen heeft kunnen er gevoelsmatig alleen maar méér worden. Want RKC staat niet voor niks onderin het klassement. Ze krijgen Fortuna maar niet onder druk, beschikken over te weinig stootkracht en kunnen hoogstens profiteren van fouten in de Sittardse defensie.

Na dik een uur lukt dat warempel nog ook. Julian Lelieveld gaat een goede één-twee aan en komt oog in oog met Michael Verrips te staan. In plaats van de hoek uit te zoeken passt hij op Chris Lokesa die de bal in het lege doel schiet. De assistent-scheidsrechter steekt onmiddellijk de vlag in de lucht, waarna Joey Kooij de goal annuleert. Voorlopig. Want de ‘ongeschikte’ VAR gaat de situatie beoordelen. En dan blijkt dat met het arendsoog van Kooij’s assistent niks mis is, de VAR helemaal niet in de war is waardoor het doelpunt van Lokesa definitief wordt geannuleerd.


VAR in actie: het uitvak wacht gespannen af

Niet veel later ontstaat weer een gevaarlijk moment voor het doel van Michael Verrips. Een diepe bal van Etiënne Vaessen gaat richting David Min en Ivo Pinto en juist als Pinto de bal wilt wegkoppen denkt Michael Verrips aan afgelopen week. Toen greep Verrips niet in en gokte erop dat Sierhuis de bal zou wegkoppen, maar dat overkomt hem geen tweede keer. Hij stormt uit zijn doel, kopt de bal buiten zijn strafschopgebied zelf weg en komt via een salto op de grond terecht. Dat hij daarbij zijn eigen aanvoerder ondersteboven loopt, de de bal óók had kunnen wegkoppen is een klein detail.

Ivo Pinto wordt minutenlang verzorgd, maar kan het duel niet voortzetten. Hij moet worden vervangen door Nathangelo Markelo. Gelukkig zit de Curaçaoënaar al maandenlang op het puntje van zij stoel klaar om in te vallen en mag vandaag laten zien uit welk hout hij is gesneden.


De trieste aftocht van Ivo Pinto

Zonder Pinto maar met Markelo probeert Fortuna de draad weer op te pakken. Vooral Dijks toont zijn duelkracht en gaat nog maar eens op avontuur. Hij speelt Sierhuis aan die onderuit wordt geschoffeld, maar omdat de ingevallen Ragnar Oratmangoen in balbezit komt fluit Kooij niet. Het schot is geplaatst, maar niet hard, waardoor Vaessen weer kan redden.


Platte banden, versleten banden of op de velgen: Mitchell Dijks laat zich niet ringeloren

RKC probeert een treffer te forceren als het David Min wisselt voor Michiel Kramer. De Waalwijkse topscorer was een tijdje geblesseerd, maar is weer beschikbaar en zijn aanwezigheid alleen al zorgt voor gevaar. Het is aan Dimitris Siovas om Kramer te neutraliseren. En dat lukt nog ook, want het lukt niet om de aanvaller in stelling te brengen.


Michiel Kramer aan de ketting bij Dimitris Siovas

Ondertussen kabbelt de wedstrijd naar haar einde als Jayden Braaf de bal aflegt op Oratmangoen. Braaf valt ook vandaag weer ongelukkig in, heeft nauwelijks balcontacten, maar ziet wel dat Oratmangoen de bal naar Sierhuis tikt. De aanvaller kapt de bal naar binnen en merkt dat deze perfect voor zijn rechter voet ligt. Hij plaatst zijn standbeen naast de bal en schiet deze snoeihard in de bovenhoek. Vaessen reikt nog wel richting bal, maar is volstrekt kansloos!

Het uitvak ontploft en datzelfde geldt eigenlijk voor de Sittardse bank. Wát een doelpunt! Sierhuis heeft ongetwijfeld zijn laatste restje energie in dit schot gestopt en rent richting hoofdtribune.


Kaj Sierhuis heeft genadeloos toegeslagen!

Hey, Kaj Sierhuis, oeh-ahh,
I wanna know,
When you score a goal!


Kaj Sierhuis kan het zelf niet geloven: zijn goal gaat de wereld over!

Het duel zit er bijna op, maar er resteren nog zes extra minuten. Die worden Fortuna bijna fataal als Nathangelo Markelo in het strafschopgebied een gevaarlijke tackle uit zijn mouw schudt. Maar als Michael Verrips een diepe bal uit de lucht plukt zit het duel erop: de drie punten zijn binnen!


Deze overwinning pakt niemand ons meer af!

Na afloop schudden de spelers eerst handen met de teleurgestelde Waalwijkers en de verbouwereerde Vaessen en lopen richting uitvak. Daartoe behoort ook Ivo Pinto. Hij loopt weliswaar moeilijk en morgen uit bed stappen zal ook lastig worden, maar zijn Portugese mentaliteit houdt hem op de been.


Ivo Pinto een voorbeeld voor velen

Pinto heeft geen tatoeages nodig om zich te onderscheiden. Hij blaast nooit hoog van de toren, is altijd een gentleman en cijfert zich te allen tijde weg voor het team. Een sieraad voor de club.

Toch gaat de meeste aandacht uit naar Kaj Sierhuis die het uitvak orkestreert waarna de spelers de warme kleedkamer opzoeken. Voor de supporters zit er niets anders op dan de auto’s en bussen weer op te zoeken: de terugreis kan beginnen.


Ook Siemen Voet doet een duit in het zakje

Eenmaal in de bus blijkt er een stoelendans te hebben plaatsgevonden waarbij Fortuna Selfkant als duidelijke verliezer uit de bus is gekomen. Twee van hun manschappen voltooien de busreis staand. Maar op de tonen van Anyma & Rebüke’s Syren en de Adaro Remix van Counter Attack verloopt dat al bij al redelijk vlotjes.

Want in de bus mag alles maar niets dat moet. En als je een korte broek wilt dragen is dat ook geen probleem, want het is in de bus meer dan 17 graden. Het maakt ook niet uit hoe rijk je bent, want we sturen helemaal geen tikkies.

Volgens Buscoördinator Arno komt de spelersbus eraan, maar daarop wachten we niet meer. Dat doen we niet om te mopperen na een nederlaag, dus ook niet na een overwinning. Als we in onze auto stappen en onze weg vervolgen in de nacht van de Westelijke Mijnstreek komen we nergens een donkergroene bus met kolossaal Fortuna-logo erop tegen, dus we missen niks.

Volgende week komt Excelsior op bezoek en dan met dezelfde intensiteit spelen (maar wel iets beter voetballen) kan ons zomaar één of meerdere punten opleveren. En zo komen we akelig dicht in de buurt van de doelstelling: Eredivisie-voetbal veiligstellen voor het seizoen 24/25.

COYS!