In haar laatste thuiswedstrijd sluit Fortuna het seizoen in stijl af. Landskampioen PSV wordt met veel inzet en tactisch doordacht tegemoet getreden. Het eerste half uur hebben we het betere van het spel, wat tot een terechte voorsprong leidt. Na een uur is het beste er af en moeten we ons vooral beperken tot verdedigen. Maar dat gaat ons goed af. PSV maakt weliswaar nog gelijk, maar we houden een verdiend punt over aan het duel. Een knappe prestatie gezien de waslijst aan geblesseerden.


12 mei 2024

Fortuna dwingt gelijkspel af tegen PSV

Fortuna Sittard 1 PSV 1

Doelpuntenmakers: 27. Córdoba 1-0, 72. Schouten 1-1.
Opstelling: Koopmans; Pinto, Guth, Siovas (73. Vita), Voet, Dijks; Lonwijk (86. Belkheir), Rosier, Peterson (73. Griffith), Córdoba (86. Braaf); Da Cruz (60. Fofana).
Toeschouwers: 11.384.
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel (Fortuna): Siovas, Vita.
Rood (Fortuna): –.

Arianit Ferati, Oğuzhan Özyakup, Ragnar Oratmangoen, Michael Verrips, Alen Halilović, Deroy Duarte en Kaj Sierhuis. Dat is het indrukwekkende lijstje spelers dat voor de laatste thuiswedstrijd van het seizoen ontbreekt op het appel. Danny Buijs heeft nog maar twaalf spelers over op wie hij regelmatig een beroep doet. Van die twaalf begint Sadik Fofana op de bank. Luuk Koopmans staat wederom op doel. Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Dimitrios Siovas, Siemen Voet en Mitchell Dijks vormen de vijfmansverdediging. Loreintz Rosier fungeert als verbindingspersoon tussen verdediging en aanval. Justin Lonwijk en Iñigo Córdoba bezetten rechts en links de flanken. Kristoffer Peterson speelt in de rug van diepe spits Alessio da Cruz.


Welkom Sid, maar ook jij kunt de leemte niet vullen die Forsi in ons leven heeft achtergelaten

Vijf van de spelers behoorden de afgelopen maanden niet tot de eerste keus van Buijs, maar nood breekt wet. En de gelegenheidsformatie blijkt wonderwel te werken. Fortuna speelt tactisch gedisciplineerd, weet de bal redelijk goed in de ploeg te houden en legt ook nog een paar fraaie aanvallen op de mat. Op het middenveld doet de een beetje uit de gratie geraakte Rosier niet onder voor Duarte. Voorin laten Da Cruz en vooral Peterson regelmatig zien dat ze echt wel wat in hun mars hebben. Niet onbelangrijk met het oog op het nieuwe seizoen.

Fortuna zorgt al na een paar minuten voor het eerste doelgevaar. Na een verre ingooi van Pinto wint Rosier op de rand van het penaltygebied het duel om een afgeslagen bal. Hij wordt geraakt en krijgt een vrije trap mee. Dijks en Peterson gaan achter de bal staan. De eerste lijkt te gaan schieten, maar laat het uiteindelijk aan Peterson over. Diens schot gaat met een fraaie krul over de muur naar de rechter bovenhoek. Drommel brengt redding, maar moet een corner weggeven. Die corner wordt in eerste instantie uitverdedigd, maar Pinto brengt de bal terug in de doelmond. Siovas verlengt de bal met het achterhoofd naar de verre hoek, maar Drommel tikt de bal naast.


Peterson heeft het op zijn heupen vandaag

De goede start krijgt een paar minuten later een vervolg, wanneer Dijks de bal verovert en opstoomt over de linkerflank. Hij speelt Peterson in, die teruglegt op Córdoba. Die krijgt een duwtje wanneer hij de bal in de punt van het strafschopgebied wil aannemen. Een meter verderop had scheidsrechter Van den Kerkhof waarschijnlijk wel voor een overtreding gefloten, maar hij vindt het niet zwaar genoeg voor een strafschop.

De volgende kans is voor PSV. Dijks verkijkt zich op een diepe bal en ziet Lozano daardoor aan zich ontsnappen. De Mexicaan zet voor, maar Siovas zorgt soeverein voor opruiming.


Siemen Voet kan terugkijken op een prima seizoen

Halverwege de eerste helft verlegt Voet het spel met een fraaie breedtepass naar de vrijstaande Pinto naar de rechterkant. Pinto combineert met Lonwijk, die vervolgens met een voorzet Da Cruz probeert te bereiken. De bal schiet door langs de wegglijdende Ramalho, maar Da Cruz kan er net niet bij.

De volgende keer is het wel raak. Boscagli, tot dan toe vooral opgevallen door zijn gemopper op de scheidsrechter, verslikt zich op de middenlijn in Peterson. Die schudt de Fransman af en steekt vervolgens het hele veld over. Ramalho trekt naar binnen om Peterson af te stoppen, waardoor Córdoba vrij komt te staan. Peterson ziet het en legt de bal panklaar breed. Córdoba schiet feilloos binnen: 27ste minuut, 1-0.


Peterson heeft gezien waar Córdoba loopt…


… dus de 1-0 is een feit

De voorsprong geeft Fortuna vleugels. Een paar minuten later wordt PSV op eigen helft onder druk gezet. Pinto geeft de bal van rechts voor. Die schiet door naar Córdoba, die niet aarzelt en meteen op doel schiet. Drommel kan het schot met moeite keren. De bal komt terecht voor de voeten van Voet. Die klopt Drommel met een laag schot, maar ziet daarna een verdediger op de lijn redding brengen.

Het wordt dus geen 2-0. PSV komt de laatste tien minuten de ergste schrik te boven en meldt zich eindelijk een paar keer op onze helft. Het levert twee behoorlijke kansen voor De Jong op. De eerste keer zijn onze verdedigers hem na een vrije trap even uit het oog verloren. De tweede keer kan hij na een voorzet van rechts tussen twee verdedigers in van korte afstand op doel schieten. Maar De Jong moet zijn meerdere erkennen in Luuk Koopmans, die met twee knappe reflexen zijn doel schoon houdt. We gaan rusten met 1-0 en daar valt niet veel op af te dingen.


Er valt altijd wat bij te stellen…

In de tweede helft wil Peter Bosz met twee wissels wat zaken rechtzetten. Veerman, Bakayoko en Van Aanholt maken hun opwachting. Ook Buijs heeft wat omgezet. Córdoba speelt nu als diepe spits, Peterson wijkt uit naar de linkerflank, Lonwijk en Da Cruz wisselen rechts en achter de spits regelmatig van positie. Die omzetting heeft waarschijnlijk te maken met de fitheid van Peterson en Da Cruz, bij wie het beste er na rust al snel vanaf is. Hoe dan ook, na rust speelt de wedstrijd zich grotendeels op onze helft af en zijn aanvallen van onze kant spaarzaam.


Ook die bal is voor Koopmans

Maar achterin staan we nog steeds goed geposteerd. Er worden dan ook weinig kansen weggegeven. De eerste grote kans laat op zich wachten tot de 68ste minuut. We gaan op herhaling: De Jong kopt van dichtbij in, Koopmans redt met een snelle reflex.

Aan de andere kant heeft Peterson na een verre ingooi van Dijks een kunststukje in gedachten. Hij neemt de bal uit de lucht aan, draait en schiet dan op goal. De uitvoering van delen één en twee is helemaal goed, bij drie gaat het mis. Het schot gaat ruim voorlangs.


Een fitte Dijks is een plaag voor zijn tegenstander

Vlak daarna moeten we een paar corners weggeven. Bij de tweede daarvan gaat het mis. Schouten ontsnapt aan de aandacht van Rosier en kopt de bal naar de verre hoek. We hebben niemand bij de paal staan om dit soort ballen tegen te houden: 72ste minuut, 1-1.

Als dat maar goed afloopt. We lopen op ons tandvlees en misschien is het doelpunt voor PSV een aanmoediging er een schepje bovenop te doen. En dan moeten we het laatste kwartier ook nog doorkomen zonder Dimitrios Siovas. De Griek loopt al een tijdje te hinkebenen en kan echt niet meer verder. Zo komt in ieder geval in eigen huis een einde aan een weliswaar niet heel erg lange, maar wel indrukwekkende loopbaan in Sittardse dienst. Dat we twee jaar geleden niet gedegradeerd zijn, is in niet geringe mate aan hem te danken. En ook de twee seizoenen daarna was hij met al zijn ervaring een betrouwbare verdediger en een belangrijk rustpunt voor het elftal. Iemand die we gaan missen. En van wie terecht met een staande ovatie afscheid wordt genomen.


Tegen Siovas is geen kruid gewassen

Siovas wordt vervangen door Rémy Vita. Later komen ook Iman Griffith, Mouhamed Belkheir en Jayden Braaf nog in de ploeg. Allemaal spelers die op een zijspoor zijn beland. Vita doet het als gelegenheidsmiddenvelder niet eens zo slecht: hij rent de nodige gaten dicht, loopt zijn tegenstanders hinderlijk voor de voeten en doet ook in de opbouw wat zinnige dingen. Desondanks neemt de druk van PSV het laatste kwartier toe. Maar de verdediging, waar de eerder ingevallen Fofana de plaats van Siovas heeft ingenomen, blijft attent spelen en geeft De Jong en de ingevallen Pepi geen centimeter ruimte.


Vita en Griffith brengen wat fysiek in het spel

PSV komt dan ook niet meer tot grote kansen. Sterker nog, de laatste kans is voor Fortuna. Vita legt de bal uit een vrije trap diep in het strafschopgebied. PSV wilt uitverdedigen, maar Rosier onderschept en legt de bal voor de voeten van Griffith. Die schiet vanaf de rand van de zestien gehaast over het doel.

Het is het laatste schot in Sittard in het seizoen 2023-2024, want even later fluit Van den Kerkhof voor het einde. Voor Fortuna in eigen huis een goed seizoen. We hebben vaak heel aantrekkelijk gespeeld, we hebben tegen twee traditionele topploegen gelijk gespeeld en de derde het vuur na aan de schenen gelegd, we hebben op momenten dat het moeilijk ging karakter getoond en daardoor toch broodnodige punten uit het vuur gesleept. Tot ziens in het nieuwe seizoen.