De eerste wedstrijd van 2024 levert Fortuna een onnodige nederlaag op. Achterin worden we een paar keer verrast door de snelheid en het combinatievermogen van Sparta. Maar het grootste probleem zit weer in de aanval. Hoewel we niet geweldig spelen, krijgen we een handvol behoorlijke kansen, maar die worden stuk voor stuk om zeep geholpen. Dat gebrek aan scorend vermogen kan ons verderop in het seizoen nog lelijk in de problemen brengen.


13 januari 2024

Duur puntverlies tegen Sparta

Fortuna Sittard 0 Sparta 2

Doelpuntenmakers: 33. Mito 0-1, 48. Metinho 0-2.
Opstelling: Koopmans; Pinto (83. Fofana), Guth, Siovas (78. Robberechts), Dijks (65. Voet); Rosier, Halilovič (84. Griffith), Ferati (65. Peterson); Oratmangoen, Sierhuis (50. Belkheir), Córdoba.
Toeschouwers: 9.800.
Scheidsrechter: Blank.
Geel (Fortuna): Halilovič, Peterson, Rosier.
Rood (Fortuna): –.

Na een korte winterstop staat in het tweede weekend van 2024 de laatste ronde van de eerste competitiehelft op het programma. Met 19 punten op de teller is de tussenbalans weliswaar positief, maar gezien de slechte resultaten buitenshuis (en met belangrijke uitwedstrijden tegen Almere City en FC Volendam voor de boeg) zal Fortuna er veel aan gelegen zijn thuis tegen Sparta nog wat punten aan het totaal toe te voegen.

Luuk Koopmans bereidt zich voor op zijn competitiedebuut

Daarbij zal Ivor Pandur hoogstwaarschijnlijk niet meer onder de lat staan. De doelman staat op het punt een transfer naar Hull City te maken. Dat we niet heel lang meer zouden kunnen genieten van de talentvolle keeper, was wel duidelijk, maar nog een half jaartje extra was wel leuk geweest. Pandur is er vandaag al niet meer bij. Reservekeeper Luuk Koopmans vervangt hem. Michael Verrips, teruggekeerd van een huurperiode bij FC Groningen, zit op de bank. Koopmans en Verrips mogen de komende weken gaan uitvechten wie er eerste keeper zal gaan worden.

Ook Deroy Duarte en Tijjani Noslin ontbreken bij ons. De eerste strijdt namens Kaapverdië om de Afrika Cup. De tweede is door tuchtcommissie van de KNVB alsnog geschorst voor zijn rode kaart uit tegen NEC. Met name de motivatie voor dat besluit deed nogal wat wenkbrauwen fronsen. Ook rond Noslin gaan er overigens geruchten over een transfer tijdens de winterperiode. De transfervrij opgepikte Zweedse aanvaller Kristoffer Peterson zit bij de selectie, maar start nog niet in de basis.

De eerste basisplaats voor Ragnar Oratmangoen

De plaats van Noslin op rechtsbuiten wordt ingenomen door Ragnar Oratmangoen, die daarmee zijn eerste basisplaats in Sittardse dienst mag noteren. Laurentz Rosier is de logische vervanger van Deroy Duarte. Achterin zijn Dimitris Siovas en Mitchell Dijks hersteld van blessures. Sadik Fofana en Siemen Voet beginnen verhuizen naar de bank.

Fortuna en Sparta spelen beide met aanvallende intenties. Dat levert al in de eerste vijf minuten de eerste kansjes aan beide zijden op. Voor Fortuna kopt Kaj Sierhuis een hoekschop van Alen Halilovič over het doel en Iñigo Córdoba een voorzet van Ivo Pinto in de handen van keeper Olij. Voor Sparta verschalkt spits Lauritsen Koopmans met een lobje, maar Rosier kan de bal ruim voor de lijn wegwerken. Het spel blijft op en neer golven, waarbij onze achterhoede af en toe weinig grip krijgt op de Japanse rechtsbuiten Mito. Na een minuut of twintig wordt die helemaal vrij voor Koopmans gezet. Hij zoekt de verre hoek, maar Koopmans brengt redding. Ook Fortuna krijgt kansen, maar de grootste zijn tot nu toe toch voor Sparta.

Halilovič gaat er vandoor

Op het half uur verovert Dijks de bal. Hij steekt het middenveld over en speelt dan Oratmangoen in de diepte aan. Die haalt de achterlijn en legt goed terug op de inlopende Córdoba. Dat is wel een grote kans, maar zoals zo vaak is de Spanjaard voor het doel niet koelbloedig genoeg. Even later is het aan de andere kant wel raak. Kitolano stuurt de naar binnen getrokken Mito diep. Siovas komt wel heel erg veel snelheid tekort en komt daardoor niet eens toe aan een duel. Mito schiet feilloos binnen: 33ste minuut, 0-1.

Goed meldt zich in de aanval

We moeten dus op zoek naar de gelijkmaker. Dat gaat in een vrij laag tempo, maar we weten het Sparta toch nog behoorlijk moeilijk te maken. Vooral in de toegevoegde tijd rijgen we de kansen aaneen. Het begint met een goede kopbal van Rodrigo Guth op een voorzet van Córdoba. Even later kopt Arianit Ferati knap in na een voorzet van Ivo Pinto. De lijkt via het doel tegen de touwen te gaan, maar Olij kan hem nog net tegen de lat tikken. In de rebound probeert Oratmangoen het vanuit een moeilijke hoek. Olij redt opnieuw, maar tikt de bal nu voor de voeten van Halilovič. Die schiet onbesuisd over.

Daarmee is het nog niet gedaan Nog geen minuut later verovert Guth de bal op het middenveld. Pinto geeft voor. Sierhuis staat bij de tweede paal helemaal vrij, maar kan de bal vanuit een moeilijke hoek niet in het doel werken. Guth gaat met veel misbaar naar de grond, maar scheidsrechter Blank ziet er niets in. De bal rolt voorbij de goal.

Het verschil voor en na rust blijft groot bij Ferati

We gaan rusten met 0-1, maar Sparta oogt achterin wel kwetsbaar. Er valt dus zeker wat te halen. Maar helaas wordt het na een paar minuten al een stuk moeilijker. Na een wissel speelt Sparta in een iets andere formatie en onze verdediging heeft daar niet direct een goed antwoord op. Rechtsback Van der Kust mag oprukken over de rechterflank en kan daarna Verschueren aanspelen. Die legt terug op Lauritsen. De spits verrast de inglijdende Pinto met een simpel tikje breed op de ingevallen Metinho, die van dichtbij binnenschiet: 48ste minuut, 0-2.

Die 2-0 is het begin van een kansloze en matige tweede helft van de zijde van Fortuna, waar teveel spelers niet in staat zijn negentig minuten goed vol te maken. Dat kan met conditie, met onderliggende blessures of met kwaliteit te maken hebben, maar het is al het hele seizoen een probleem. Een probleem dat nog eens vergroot wordt doordat de bezetting van de bank zwaar te wensen over laat. Meestal wordt ons spel na wissels zwakker in plaats van sterker. Voor een deel door een gebrek aan kwaliteit op de bank, voor een deel doordat die wissels vaak gepaard gaan met allerlei tactische omzettingen die in de praktijk vooral voor chaos zorgen.

Peterson weet een penalty te versieren…

Als we gaan wisselen betekent dat dus vaak dat we handdoek gooien en dat is ook vanavond het geval. Vlak na de 2-0 moet Sierhuis geblesseerd naar de kant. Zijn vervanger Mouhamed Belkheir krijgt geen poot aan de grond. Ook de andere wissels pakken niet goed uit, al weet de debuterende Peterson vlak voor tijd met een passeerbeweging op de rand van het strafschopgebied nog een penalty te versieren. Belkheir, vanavond de penaltymisser van dienst, schiet die na een merkwaardige korte aanloop tegen de paal.

… maar die zijn aan ons niet besteed dit seizoen

Het is naast een kans voor Halilovič, die zichzelf knap vrij speelt in het strafschopgebied, de bal voor zijn linker legt, maar daarna ruimschoots over schiet, het enige wapenfeit van Fortuna. Tenminste, totdat de laatste minuut van de blessuretijd loopt. Ragnar Oratmangoen, begonnen als rechtsbuiten, maar na een kort intermezzo als spelmaker eindigend als controlereur, ontvangt de bal op het middenveld.

Het doel lonkt. Alle spieren en knoken in zijn lichaam schreeuwen hem toe: “In Godsnaam, Ragnar, doe het niet. Denk aan je familie. Aan je vaderland. Spaar ons!” Het verstand zegt nee, het lichaam zegt nee, maar een klein stemmetje zegt: “Doe het Ragnar, eeuwige roem zal je deel zijn!”

Hij doet het… De bal maakt een mooie curve en eindigt op het dak van het doel. Een pees vliegt er in een iets lagere curve achteraan en ploft neer in doelmond. Ragnar Oratmangoen zijgt naar de grond. Hij heeft alles gegeven. Tot de laatste snik.