Na de goede serie na de winterstop waren de verwachtingen voor de play off wedstrijden tegen De Graafschap hooggespannen. De 7-2 pandoering ‘on aggregate’ laat echter weinig aan de verbeelding over. De tank aan Fortuna-zijde was duidelijk leeg. In Doetinchem werd er nog wel geknokt voor een goed resultaat, maar het mocht niet baten. Volgend jaar gaan we weer, naar Roda op en neer.


2 mei 2014

Wonderfull days don’t belong to the past

De Graafschap 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 65. Koolhof 1-0, 79. Will 2-0, 84. Linssen 2-1, 87. Vermeij 3-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Janssen, Linssen, Kis; Briels (58. Amoah), Voorn, Vlug (75. Vankan); N’Koyi, Khalouta, Nepomuceno (70. Gulpen).
Toeschouwers: 5.350
Scheidsrechter: Braamhaar
Geel: Turan
Rood: –

Helaas duurde de euforische stemming waarin heel Fortuna verkeerde na de wedstrijd in Emmen slechts zeventig uur. We kunnen er hele analyses op loslaten, maar het heeft weinig zin terug te kijken naar de pijnlijke afslachting van afgelopen maandag. Het verandert niks aan de situatie en de kans is groot dat meer dan de helft van de groep spelers die op het veld stond volgend seizoen elders voetbalt. Uithuilen en opnieuw beginnen, meer zit er niet in.

Ondanks de teleurstelling hebben 102 fans besloten de spelersgroep, waarvan een deel dus gaat vertrekken, vandaag voor de laatste maal dit seizoen achterna de reizen en te steunen. Even na drie uur stappen ze in de drie gereedstaande bussen van de firma Slangen. In bus 3 is het groot feest. JC is jarig, maar gaat hij nu ook trouwen? Dat blijft de vraag waarop alleen hij een antwoord heeft.

Over de verloren thuiswedstrijd wordt tijdens de heenreis door vrijwel niemand meer gesproken. Wel worden we door Koen en Andre bijgepraat over een aantal extreme wandelroutes. Zo heb je de Mergellandroute (135 kilometer) en De Acht van Valkenburg (22 kilometer alleen berg op en af). Maar de Centurion spant pas echt de kroon. Hierbij dien je binnen 24 uur 100 Engelse Mijl (dik 160 kilometer) af te leggen. Kom je na 24 uur honderd meter te kort? Dan heb je simpelweg pech gehad. Net als in de Jupiler League dus eigenlijk.

Na een toeristische route via enkele villawijken arriveren we keurig op tijd in Doetinchem. Tijd om te kijken naar de opstelling van vanavond. Daarin zien we dat Timothy Dreesen en Yoann de Boer plaats hebben gemaakt voor Sjoerd Linssen en Gevaro Nepomuceno. Verder blijft de opstelling in tact en ziet er als volgt uit: Kaya; Turan, Linssen, Janssen, Kis; Briels, Vlug, Voorn; Khalouta, Nepomuceno en N’Koyi. Aan Doetinchemse zijde heeft Edwin Linssen ook vandaag een basisplaats, al had hij eigenlijk maandag rood moeten krijgen en vandaag dus geschorst moeten zijn.


Het was bij aankomst nog niet zo heel druk op de hoofdtribune

Het spelbeeld van het eerste half uur verschilt weinig van dat van afgelopen maandag: De Graafschap is simpelweg sterker en gevaarlijker. Ferhat Kaya brengt op een hoge voorzet van Vermeij vlak voor de paal redding en we zien nog wat schoten over en naast vliegen.

Pas in de 32e minuut doet Fortuna van zich spreken. Patrick N’Koyi draait goed bij zijn tegenstander weg en lijkt dan onreglementair gestopt te worden. Scheidsrechter Eric Braamhaar ziet er echter geen strafschop in. Even later is het weer De Graafschap dat gevaarlijk is. Sjoerd Linssen gokt op de buitenspelval, maar dat gaat mis. Vincent Vermeij kan ervandoor, maar schiet gelukkig voorlangs. Zo bereiken we met 0-0 de rust.


Het blijft lastig kijken door het plexiglas

Direct na de rust wordt door het uitvak ‘ Wonderfull day’s’ ingezet. Een deuntje dat we geruime tijd volhouden. Van de Doetinchemmers horen we weinig tot niets. Vocaal zijn de Fortuna-fans vandaag sowieso de bovenliggende partij.  90 minuten lang wordt er hartstochtelijk gezongen.

Vijf minuten na rust wordt Fatih Turan op rechts omspeeld door Millan Massop. Massop kan rechtstreeks op Kaya af, maar ziet zijn doelpoging vakkundig gestopt door Kaya. Een kwartier later is het helaas wel raak. Roel Janssen verkijkt zich nipt op een diepe bal, waardoor Dean Koolhof nu mag proberen Kaya te verschalken. En dat lukt waardoor de 1-0 een feit is.


90 minuten fanatieke support van de meegereisde fans: well done!

Aangezien de wedstrijd er nu helemaal niet meer toe doet, concentreer ik me even op andere zaken. Zo verlaat Gevaro Nepomuceno in de zeventigste minuut voor de laatste keer het veld in Fortuna-tenue. De naar Roemenië vertrekkende aanvaller speelde de afgelopen twee seizoenen wisselvallig, maar was desondanks goed voor een groot aantal assists en zeven doelpunten. Statistisch gezien mogen we zijn periode in Sittardse dienst dus geslaagd noemen. Gevaro, succes bij Petrolul!

Een kwartier voor tijd krijgt ook talent Bob Vankan weer wat speelminuten. Hij vervangt Jeffrey Vlug. Het is te hopen dat Bob snel een contract tekent waardoor zijn verblijf in Sittard niet slechts van korte duur is geweest.

Er zijn inmiddels 79 minuten gespeeld en De Graafschap dringt nogmaals aan. De neef van Dieumerci M’Bokani, Nathan Kabasele, bereikt na een actie op rechts de inlopende Nathaniel Will. Diens schot verdwijnt onhoudbaar voor Kaya in de korte hoek.


De Superboeren vieren hun tweede treffer

Fortuna heeft geen zin in een nieuwe afslachting en blijft jagen op een eretreffer. Gelukkig komt die er ook. Een hoge voorzet vanaf links van N’Koyi wordt door Sjoerd Linssen keurig ingekopt. 2-1 en eer gered. Helaas is de vreugde over deze treffer van korte duur. Wederom Kabasele bereidt, deze keer op links, een kans voor. Vincent Vermeij komt goed voor zijn man en tikt de 3-1 achter Kaya. Even later fluit Eric Braamhaar voor het einde van de laatste officiële wedstrijd van dit seizoen.

De spelers en ook trainer Wil Boessen uiten hun dank voor de negentig minuten support uitvoerig. Omgekeerd worden de spelers en technische staf bedankt voor het toch wel geslaagde seizoen. Oke, met wat aanvallender voetbal hadden we wellicht enkele plekken hoger kunnen eindigen, maar het tweeluik met De Graafschap heeft duidelijk gemaakt dat een vervolg in de play offs te hoog gegrepen zou zijn. De grote vraag is nu welke selectie Peter van Vossen en Fortuna op de been gaan brengen voor het volgende seizoen. Gezien het grote aantal spelers dat vertrekt, gaat het zeker een interessante zomer in Sittard worden.


Oprechte dankbaarheid van spelers en trainer Wil Boessen

Ook de laatste terugreis van dit seizoen verloopt zonder problemen, waardoor we tegen de klok van twaalven Sittard bereiken.

Tot 25 mei bij de erewedstrijd van Fernando Ricksen!


Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Uitgeschakeld in de play offs: 0 punten.
Uitvak: 102 fans, goed voor 6 punten.
Stadion: Er is niks mis met De Vijverberg: 6 punten.
Thuisfans: Interactie met de Spinside was er alleen na hun doelpunten, 4 punten.
Catering: Geen curry beschikbaar, wel voldoende personeel en ruime keus: 6 punten.
Randvoorwaarden: Vriendelijke stewards, maar geen programmaboekjes en vlaggen ophangen op plexiglas is niks: 3 punten.

Met 25 punten is deze awayday goed voor een zestiende plek in de eindranglijst van dit seizoen.