Trainer Danny Buijs kan vanavond thuis tegen FC Utrecht (aftrap: 21.00uur) geen beroep doen op Tijjani Noslin vanwege blessureleed. Arianit Ferati ontbreekt vanwege ziekte en er staan vraagtekens achter de namen van Mitchell Dijks en Dimitris Siovas. Mouhamed Belkheir kreegt terug van de strafbank.

Naast een kansloze nederlaag, liep Fortuna vorige week in Eindhoven ook nog tegen persoonlijke schade aan. Tijjani Noslin raakte geblesseerd en moest de strijd staken vanwege een hamstringblessure.

Vanwege deze blessure kan er vandaag een streep door de naam van Noslin op het wedstrijdformulier.


Dat zag er meteen niet goed uit

Het is bij een hamstringblessure lastig een inschatting te maken van de duur van de revalidatie. Dat weten uit het verleden van onze topscorer aller tijden maar al te best.

Hoeveel doelpunten had Ronald Hamming meer gemaakt dan de 135 doelpunten die hij maakte, als hij geen last zou gehad hebben van zijn hamstrings?

Arianit Ferati ontbrak vorige week op het wedstrijdformulier vanwege een opspelende rugblessure. Deze week ontbreekt hij opnieuw. Nu vanwege ziekte, zo lezen we in Dagblad De Limburger.

Het is voorlopig niet het seizoen van Ferati, die zich dit seizoen tevreden moet stellen met vier invalbeurten. Met Deroy Duarte, Loreintz Rosier, Oğuzhan Özyakup en Alen Halilović is er uiteraard stevige concurrentie op het middenveld.


Tegen AZ zagen we Ferati voor het laatst

Het kostte Ferati ook zijn plek in de selectie van Kosovo. Nadat hij zijn debuut maakte in november, riepen Alain Giresse en later zijn opvolger Primož Gliha Fortuna’s middenvelder niet meer op.

Mitchell Dijks ontbrak de afgelopen twee duels in de wedstrijdselectie vanwege blessureleed. Hij is fit genoeg voor een plek in de selectie, maar wellicht niet fit genoeg voor een basisplek.

Mouhamed Belkheir keert ook terug in de selectie. De aanvaller heeft er een weekje brommen opzitten vanwege zijn botsing met FC Twente-doelman Lars Unnerstall.


De gewraakte actie

Ten slotte is Dimitris Siovas niet ongeschonden door de trainingsweek gekomen. De centrale verdediger speelde, net als Deroy Duarte en Ivor Pandur, nog elke minuut dit seizoen, maar daar zou vandaag verandering in kunnen komen.

De Griek trainde gisteren apart op de afsluitende training. Het betreft dus licht blessureleed. Vandaag zullen speler, medische staf en trainer een beslissing nemen.


Een fitte Siovas kan Fortuna er goed bij hebben

Met Sadik Fofana, die vorige week debuteerde bij Fortuna, en Siemen Voet heeft Fortuna twee alternatieven in de selectie, mocht Siovas niet kunnen starten.

Tegenstander FC Utrecht is het seizoen slecht begonnen. Utrecht verloor zijn eerste drie duels zonder te scoren. Het kostte trainer Michael Silberbauer zijn kop.

Zijn opvolger Ron Jans deed het de laatste weken niet veel beter, totdat vorige week Ajax op bezoek kwam in de Galgenwaard. De Domstedelingen namen een 2-0 voorsprong, verspeelden die, om in de slotfase tussen de plastic bekertjes door, toch nog te winnen: 4-3.


Ook in Sittard hanteerde de Utrecht-support een ruime interpretatie van de regels

Bij FC Utrecht zullen ze hopen dat het duel tegen Ajax het keerpunt is in het seizoen, dat voorlopig niet verder reikt dat plek zestien.

Doelpunten maken is voorlopig een probleem voor zes eredivisionisten, die minder dan een doelpunt gemiddeld maakten. FC Utrecht en Fortuna Sittard horen erbij (elk acht doelpunten tot dusverre), alhoewel FC Utrecht afgelopen zondag dus zijn doelpuntentotaal verdubbelde.

Tekenend voor de problemen voorin bij FC Utrecht is dat verdedigende middenvelder Ryan Flamengo topscorer is met twee doelpunten. Een opvolger van de naar Celta de Vigo vertrokken Anastasios Douvikas vond FC Utrecht dus nog niet.

Speler om in de gaten te houden? Ron Jans is nog zoekende naar zijn favoriete opstelling en gooide die afgelopen weekend stevig door mekaar. Het is dus moeilijk om er iemand uit te pikken. Aanvallende middenvelder Zakaria Labyad is zeker iemand die Fortuna aan de lijn moet leggen.

In Sittard is de stemming een stuk minder. Als Fortuna Sittard gedurende een seizoen wedstrijden verliest tegen Go Ahead Eagles (uit), AZ (uit), FC Twente (thuis) en PSV (uit), dan zal daar niemand vreemd van opkijken. Het vervelende is dat Fortuna die vier duels op rij verloor en ook nog vrij kansloos.

Trainer Danny Buijs ging in die duels op zoek naar een speelstijl (1) waarin plek is voor zowel Oğuzhan Özyakup als Alen Halilović en (2) die doelpunten oplevert.

We vermoeden dat die zoektocht nog steeds gaande is.


Ook in Eindhoven was er stof tot nadenken voor Buijs

Hopelijk hebben de nederlagen het zelfvertrouwen van de spelers niet teveel aangetast, want Fortuna speelt tot aan de winterstop zeven competitieduels tegen ploegen waartegen Fortuna de punten bijmekaar moet sprokkelen. Na FC Utrecht, volgen duels tegen PEC Zwolle, Heracles Almelo, SC Heerenveen, Vitesse, RKC Waalwijk en NEC.

We vermoeden dat Buijs niet (vrijwillig) gaat sleutelen aan zijn verdediging, alhoewel de afwezigheid van Dimitris Siovas hem er wellicht wel toe dwingt. Dat betekent dat we Ivor Pandur in doel verwachten.

Aanvoerder Ivo Pinto speelt als rechtsback. Rodrigo Guth zal vast centraal achterin spelen, de vraag is met wie vormt hij daar een koppel? Als Dimitris Siovas voldoende fit is, speelt de Griek. Zo niet, dan kan kan Buijs kiezen tussen rechtspoot Sadik Fofana en linkspoot Siemen Voet.

De eerste debuteerde in de slotfase in Eindhoven als vervanger van Guth. We verwachten Voet in de basis, als Siovas afhaakt.


Voet zou wel eens speeltijd kunnen krijgen vandaag

Aan de linkerzijde zal Buijs’ voorkeur uitgaan naar Mitchell Dijks. Mocht hij toch niet helemaal fit zijn, dan is Rémy Vita zijn vervanger.

Op het middenveld, verwachten we dat Buijs opnieuw met twee verdedigende middenvelders zal starten. Dat zijn Loreintz Rosier en Deroy Duarte. Verder zal er ook ruimte zijn voor Alen Halilović als aanvallende middenvelder.

In de voorhoede moet Buijs een wijziging doorvoeren vanwege de afwezigheid van Tijjani Noslin. Kiest Buijs voor een directe vervanger voor Noslin, dan komt hij uit bij Iman Griffith of Milan Robberechts. We vermoeden dat Griffith iets hoger staat in de pikorde.


Griffith, Robberechts or toch Oratmangoen?

Buijs kan ook besluiten Iñigo Córdoba naar de rechterflank te verplaatsen en Ragnar Oratmangoen aan de linkerflank te posteren. We gokken op Iman Griffith, waardoor Córdoba op links blijft.

Dan is er nog de spitspositie. In Eindhoven speelde Marko Lazetić in de punt van de aanval. Buijs was dus niet tevreden over Kaj Sierhuis, maar ook niet over Lazetić die de trainer er al na 45 minuten afhaalde. We verwachten dat Sierhuis de voorkeur krijgt vanavond.

Oud-Fortunezen bij FC Utrecht? We herkennen alleen Mats Seuntjens. Seuntjens speelde 79 duels voor Fortuna Sittard (75 eredivisie- en 4 bekerduels) tussen juli 2020 en december 2022, waarin hij 16 maal scoorde (15 eredivisie; 1 beker).

Hij liet vervolgens zijn contract ontbinden, om bij RKC Waalwijk te tekenen.

Afgelopen weekend startte Seuntjens op de bank en viel hij in gedurende de tweede helft.


Seuntjens in actie tegen FC Utrecht

Laatste thuisoverwinning op FC Utrecht? 21 April 2000. Dat is al een eeuwigheid geleden, maar Fortuna ontving FC Utrecht in de tussentijd slechts zesmaal. Destijds speelden Fortuna Sittard en FC Utrecht een wedstrijd om des keizers baard, die Fortuna won via treffers van Marco Heering, Dennis Gerritsen en Matthew Amoah: 3-0.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Utrecht: V-G-V-G-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-V-W

De KNVB stuurt Bas Nijhuis op dit affiche af. Nijhuis vinden we terug op plek tien in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter’. Een plek in de middenmoot dus.

Nijhuis kwamen we dit seizoen eenmaal eerder tegen en dat was in Deventer. Fortuna verloor ruim, maar dat had weinig met Nijhuis te maken.

VAR Jannick van der Laan vinden we terug op plek negen in bovenstaande lijst. In principe dus een neutraal duo scheidsrechter / VAR, maar met Nijhuis aan de knopen weet je het nooit.

Rodrigo Guth moet uitkijken. Bij de eerstvolgende gele kaart, wacht hem een uitsluiting.


In Eindhoven liep Guth niet tegen een kaart aan

Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas (Vloet?), Vita (Dijks?); Duarte, Rosier, Halilović; Griffith (Oratmangoen?), Sierhuis en Córdoba.

Supporters: Het stadion zal de deuren openen rond 19.00uur. Het supportershome en de fanshop in het stadion zullen dan vast ook open zijn.

Ben je niet in de gelegenheid naar het Fortuna Sittard Stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.