Waar met hoge verwachtingen naar uit werd gekeken werd helemaal niks. Nadat het bekeravontuur strandde in de Groningse Euroborg leek het alsof Fortuna drie dagen later in Utrecht alle goodwill verspeelde. Na een zoutloze partij waarin de selectie van Danny Buijs niet thuis gaf werd bij het uitvak de week nog even doorgenomen met enkele withete supporters. Op veel begrip leek Buijs niet te kunnen rekenen, al moeten we niet alles dramatiseren. Er resteren nog een hoop wedstrijden en het kan nog alle kanten op…


11 februari 2024

Fortuna geeft niet thuis

FC Utrecht 4 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 21. Booth 1-0, 70. Boussaid 2-0, 75. Booth 3-0, 78. Lammers 4-0.
Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas (46. Dijks), Voet; Ferati, Halilović (73. Griffith), Duarte, Lonwijk (73. Córdoba); Sierhuis (85. Oratmangoen), Peterson (46. Da Cruz).
Toeschouwers: 18.463.
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): -.

Er heerst paniek in Nederland. En niet in Nederland alléén. Want over een week of tien gaat de wereld ten onder. Niets zal meer werken, we zijn reddeloos verloren. Want? De eeuwwisseling komt eraan! De ‘Zoomers’ onder ons, noem ze ‘Gen Zs’, zullen zich amechtig afvragen waarover dit gaat, maar dit is serieus. In ieder geval véél serieuzer dan dat Fortuna het bekertreffen met Excelsior neemt. De Toto-Divisionist wordt aan de hand genomen door de Ierse spits David Connolly waardoor de Kralingers de klus binnen 90 minuten klaren.

Het belabberde spel dat Fortuna laat zien schiet volledig in het verkeerde keelgat bij Jos Schoenmakers, bestuurslid van Supportersvereniging Fortuna Sittard ’92. Omdat het vandaag donderdag is en Thei Brands verstek moet laten gaat neemt Jos het over. En Jos is er klaar mee. He-le-maal klaar mee. ‘We zijn als supportersvereniging zó boos dat er komende zondag geen bus naar Utrecht rijdt.’ Geen bus naar Utrecht? Wat is dit voor bullshit?

Uit pure woede wordt er nóg harder gezonden in de bus, ‘achter de bar’. ‘In Excelsiors dééé-oooohhh…’ Ondertussen wordt Jos volledig weggehoond. Na een paar minuten draait Jos bij, neemt de microfoon ter hand en vertelt dat er natuurlijk wél een bus naar FC Utrecht rijdt. Een paar dagen later verliest Fortuna met 1-0 bij MVV en ook bij FC Utrecht wordt verloren: 2-1.

Nu, bijna een kwart eeuw later, gaat Fortuna er opnieuw uit tegen een club uit de Eerste Divisie, inmiddels Keuken Kampioen Divisie genaamd. FC Groningen heeft geen superspits en weet pas na strafschoppen het verdict te vellen. Ook nu zitten we teleurgesteld in de bus, maar stellen we genoegzaam vast dat het buscomité veel heeft bijgeleerd. Want ook nu is de volgende busreis een reis naar Utrecht, maar geen woord over het schrappen van de bussen.

Zodoende is de dag net over de helft heen als we in Bus 1 stappen richting Domstad. Herman Berkien zong er in 1994 al over.

Utereg m’n stadsie daar gebeurt van alle hand,
Het bruist aan alle kant in het hartsie van het land,
De sterrenwijk het houtplein en de Lange Rozendaal,
Utereg het mooist van allemaal!

Het zal onze reet roesten wat er in Utrecht allemaal gebeurt. We onderbreken bij hoge nood de Zittesje Vastelaovend en willen maar één ding: met minimaal één punt terug naar Zitterd-Gelaen reizen. Dat wordt niet eenvoudig, want de Utrechters hebben de geest gekregen. In de winterstop hebben ze afscheid genomen van zwak, ziek en misselijk en zitten ons op de ranglijst flink op de hielen. We moeten drie clubs onder ons zien te houden en als één van die drie FC Utrecht is zou ons dat geen moment storen.

Voordat we in de bus stappen worden we eerst gefouilleerd. Dat heeft niks met Bus 1 te maken, maar alles met gebeurtenissen in Bus 2. Daar zijn de afgelopen tijd verschillende wanordelijkheden vastgesteld waardoor het busbeleid is aangescherpt. Het gaat hier om lieden die het niet zo nauw nemen met de door het buscomité gestelde regels en zich moeilijk laten corrigeren. Het wordt de hoogste tijd dat deze mensen gaan inzien dat ze de boel niet alleen voor zichzelf verstieren, maar ook voor alle andere supporters. Op het moment dat de busbegeleiders, die zich vrijwillig inzetten voor het buscomité, de handdoek in de ring gooien behoren busreizen tot het verleden.

In de bus hebben we te kampen met een minimaalbezetting. De jaren beginnen te tellen en dat zorgt ervoor dat niet bij iedereen Fortuna het eerste is waar je ‘s ochtends aan denkt als je je ogen opent. Dat geldt voor mij evenzeer, want ik heb me nu meermaals afgevraagd wat mij bezielt om doordeweeks om 03.26 uur in bed te stappen, wetende dat om 05.30 uur mijn wekker afloopt. Gelukkig heb ik daarop geanticipeerd door een streep te zetten door vrijdag-werkdag.

Vandaag valt Fortuna samen met Dag 3 van de Zittesje Vastelaovend en dat is de eerste keer sinds het seizoen 18/19. Destijds speelde Fortuna een uitduel in Alkmaar tegen AZ en reisden 167 fans Fortuna achterna. Vandaag zijn het er 17 minder en ronden we de kaap van 150. De vele Fortuna-supporters die deelnemen aan de ‘Groate Optoch door de sjtraote van Bor’, ‘Optoch van Obbeeg’, ‘Groote Optoch Zitterd’ of de ‘Waereldsjtadvastelaovesoptoch’ in Geleen volgen vandaag hun club noodgedwongen via Teletekst.

Afgelopen seizoen werd Fortuna tijdens de Vastelaovend in Waalwijk door Bas Nijhuis op haar nummer gezet en werd Iñigo Córdoba door doelman Etiënne Vaessen getorpedeerd. Nijhuis vond het voorval geen reden om te fluiten en Vaessen vond dat er al helemáál niks aan de hand was. Later werd Vaessen gecorrigeerd door Brian Brobbey. Hopelijk treffen we het vanmiddag meer met Serdar Gözübüyük die het duel in goede banen mag gaan leiden.


Doelman Vaessen trapte Iñigo Córdoba twee weken uit competitie

Het valt af te wachten hoe zeer Fortuna is hersteld van de bekersof van afgelopen donderdag. Gaat zo’n dreun in je hoofd zitten of zorgt het alleen voor zware benen? Tijdens het duel werd al duidelijk dat zulke slijtageslagen voor Mitchell Dijks en Justin Lonwijk net iets teveel zijn. Lonwijk werd vroegtijdig met krampen naar de kant gehaald en ook Dijks werd noodgedwongen gewisseld. Ook Arianit Ferati liep op zijn tandvlees, maar de Duitse Kosovaar is een kruising tussen een Kampfschwein en een Draufgänger. Hij voltooide 120 minuten voetbal en trapte een strafschop onberispelijk binnen.


Ook Siemen Voet trapte zijn strafschop binnen

Maar wie er aan de aftrap staan is niet onze eerste zorg. Voorlopig staan we stil en daar komt voorlopig nog geen verandering in. ‘Bus 1 is kapot en rijdt niet. Er zijn nog 10 plekken vrij in Bus 2, dus als je snel bent, dan kun je met Bus 2 mee’, zo deelt Buscoördinator Arno mee. Als je denkt dat er een grote solidariteit bestaat onder fans in Bus 1, dan kom je van een koude kermis thuis. Want Arno heeft de microfoon nog niet terug in de houder gezet of fans graaien hun spullen bij elkaar en rennen naar Bus 2. Samen uit, samen thuis: blijkbaar niet.

Maar onze chauffeur beschikt over twee rechter en met goud vergulde klauwtjes, want hij opent de motorklep, sleutelt wat, loopt naar zijn cabine en start de bus! Meteen sluiten de deuren en koersen we in wiedeweerga richting Utrecht!


De chauffeur is uit het juiste Bronsgroen Eikenhout gesneden!

Ter hoogte van Restaurant en Hotel Op de Vos merken we dat busbedrijf Kupers drijft op socialisten, want Bus 2 heeft keurig op ons gewacht en sluit na ons de rij. Utrecht, we komen!

De heenreis is erg rustig. Bart en Dominique hebben de strijdbijl begraven en trakteren elkaar op diverse zoetwaren, waarvan ook andere buspassagiers smullen. De muziekbox is buiten gebruik gesteld, want we kijken naar ADO Den Haag – FC Den Bosch (waarvan we nog steeds geen enkele speler bij naam kennen), Go Ahead – PEC en de Groeëte Optocht van Heële. Waarom dat laatste? Geen idee. Van het Krabbegat naar de Parkstad, het doet een mens geen goed.

Als we aan de stadswallen van Utrecht arriveren nemen we de rotonde en slaan rechtsaf. Onderaan de afrit staat de poort al open die 4,0 meter hoog is. Aangezien er niet zo veel fans naar de Utrechter Galgenwaard afreizen is het een kwestie van tijd vooraleer we naar het uitvak mogen wandelen. In Groningen kregen we al een voorproefje op hetgeen ons in Utrecht te wachten staat: een tunnelstelsel waar de Gazastrook een puntje aan kan zuigen.


Zet de Buuttemarsch richting Werment maar vast in

Eenmaal binnen zien we dat het push-bericht van Fortuna het bij het rechte eind heeft: Iñigo Córdoba speelt niet. Hij wordt vervangen door Kristoffer Peterson. Verder zit Mitchell Dijks op de bank. Hij wordt vervangen door Siemen Voet.

De achterlinie wordt verder gevormd door Michael Verrips in doel, Ivo Pinto op rechtsback en Rodrigo Guth en Dimitris Siovas als centraal duo. Op het middenveld keert onze Blauwe Haai Deroy Duarte terug in de basis. Hij vindt Ari Ferati aan zijn zijde en ziet ook Alen Halilović en Justin Lonwijk op het middenveld rondlopen.


Jeroen Dieteren pept de spelers op

In de voorhoede spelen dus Kristoffer Peterson en Kaj Sierhuis. Scheidsrechter van dienst is Serdar Gözübüyük en om 14.30 uur zet hij beide ploegen aan het werk. En dat begin is een voorzichtig begin. Je verwacht dat de thuisploeg meteen gaat stormen, maar daar valt weinig van te merken. Sterker nog: ook Fortuna heeft vaak de bal en tikt de bal behoedzaam rond in de achterlinie. En als het kan, dan speelt het Deroy Duarte of Arianit Ferati in die naar openingen proberen te zoeken om Alen Halilović aan de bal te krijgen.


150 Fans kijken naar een kalme openingsfase

Het komt Fortuna best goed uit, want na donderdag vanaf minuut één meteen weer vol aan de bak moeten, daarop zit niemand te wachten. De wedstrijd is in evenwicht, maar als Michael Verrips de bal naar Ivo Pinto tikt volgt vaak een lange bal op Kaj Sierhuis. Daarbij komt Sierhuis vrijwel altijd in duel met Mike van der Hoorn of Nick Viergever waardoor het lastig is de bal te controleren om vervolgens te bouwen aan een aanval.


Kaj Sierhuis krijgt amper ruimte om te voetballen

Vaak is Sierhuis de enige optie in de voorhoede. Op papier speelt Fortuna dan wel met twee spitsen, in de praktijk speelt Fortuna eigenlijk zonder rechtsbuiten. Kristoffer Peterson houdt zich aan de linkerkant en wordt nauwelijks in het spel betrokken. Vooral omdat Siemen Voet in de opbouw vaak wordt overgeslagen.


Ahh, eindelijk, Siemen Voet aan de bal!

Het is logischer om het middenveld te betrekken in het spel, maar Justin Lonwijk levert vanmiddag een perfecte imitatie van Jordy ter Borgh af. Hij sjokt in één tempo over het middenveld, steevast gedekt, gebarend, en daardoor nooit aanspeelbaar. De oud speler van (Jong) FC Utrecht komt geen moment in zijn spel en onderneemt ook weinig om los te komen van zijn bewakers.


Justin Lonwijk levert een hele bleke prestatie af vanmiddag

Toch lukt het Fortuna om gevaarlijk op te duiken voor het doel van Mattijs Branderhorst en dwingt drie corners na elkaar af. Het lukt evenwel niet om te scoren en als de situatie volledig onoverzichtelijk wordt, dan grijpt Serdar Gözübüyük in en geeft de thuisploeg een vrije trap.


Bij Alen Halilović lijkt het vet van de soep te zijn

Na een minuut of 20 slaat FC Utrecht aan het combineren. Zoals zo vaak is Othman Boussaid erbij betrokken. De draaischijf heeft de bal doorgaans aan een touwtje maar creëert nu ruimte voor Sam Lammers. Lammers is los van Duarte en ziet Taylor Booth weglopen uit de rug van Dimitris Siovas. De bal is op maat en de uitkomende Michael Verrips kan niet verhinderen dat Booth de Domstedelingen op 1-0 zet.


Je mag Othman Boussaid geen ruimte geven om te voetballen

Na de 1-0 heeft Fortuna even nodig om te bekomen van deze tik. Dat voelt FC Utrecht feilloos aan en zet steeds hoger druk. Het zorgt ervoor dat het ‘achterin behoedzaam rondtikken’ tot het verleden behoort. Uiteindelijk komt de bal altijd bij Verrips terecht en hij schopt de bal dan maar naar voren, richting middenveld of Kaj Sierhuis. Maar daar heerst de boomlange Van der Hoorn, zodat FC Utrecht heel makkelijk de bal weer verovert.


Eerst wijzen en vervolgens de bal een hengst geven

Tijdens bepaalde momenten komt aan het licht dat we ons niet makkelijk onder druk uitvoetballen, maar vaak zet FC Utrecht ook géén druk waardoor het duel voortkabbelt richting rustsignaal. Dat zijn de momenten om het initiatief terug te nemen, er bovenop te zitten, duelkracht te tonen en proberen dichterbij het doel van Branderhorst te geraken. Maar je hebt de indruk dat Fortuna het wel prettig vindt dat de thuisploeg niet constant aanvalt, waardoor Fortuna naar adem kan happen.


Kristoffer Peterson heeft zijn uitstekende invalbeurt bij FC Volendam nog geen vervolg kunnen geven

De thuisploeg is tweemaal dichtbij een verdubbeling van de score, maar tweemaal staat Verrips paraat als Sam Lammers Fortuna’s doel onder vuur neemt. Vooral zijn tweede redding mag er zijn als hij de bal met één vuist uit zijn doel ranselt. Maar Lammers mag natuurlijk helemaal niet tot zo’n poging komen. Want de aanvaller neemt de bal rustig aan, draait zich om en schiet op doel. Dimitris Siovas staat erbij, maar doet veel te weinig om het Lammers moeilijk te maken.

En Fortuna? Verder dan schoten naast het Utrechtse doel van Duarte en Guth komen we niet meer. Ook Justin Lonwijk probeert het nog een keer van afstand, maar hij glijdt weg, net als hij wilt uithalen…


Danny Buijs‘ bloed zal hoogstwaarschijnlijk wel weer koken

Al bij al valt een 1-0 achterstand bij rust nog mee. Afgelopen seizoen stonden we ook achter en draaiden Kristijan Bistrović en Tijjani Noslin de scheve situatie nog om, dus waarom vanmiddag niet?

Dat zal ook de technische staf denken, want zij wisselen Kristoffer Peterson in voor Alessio da Cruz en Dimitris Siovas voor Mitchell Dijks. Siemen Voet schuift naar het centrum van de verdediging en Dijks wordt de nieuwe linksback. Da Cruz is waarschijnlijk meer gewend te spelen in een systeem met twee spitsen. Jayden Braaf wordt hoogstwaarschijnlijk achter de hand gehouden om FC Utrecht de genadeklap toe te brengen in de slotfase.

De eerste minuten van de tweede helft zijn inderdaad hoopgevend. Fortuna drukt FC Utrecht ver terug op eigen helft en probeert via Halilović de bal voor doel te krijgen. Tot echte kansen leidt het nog niet, maar er zit in ieder geval meer dreiging in Fortuna’s spel. Niet meer de bal proberen door het midden tot bij Sierhuis te krijgen, maar de bal spelen daar waar ruimte ligt: aan de zijkanten.


Mitchell Dijks heeft meer drang naar voren dan Siemen Voet

Vooral de twee backs zijn aan zet en via Dijks en Pinto probeert Fortuna gevaar te stichten. Al bij al lukt dat ook nog. Het doel ligt onder vuur, maar juist dat laatste tikje kan niet worden gegeven. Telkens ligt een bal niet goed, kan er niet worden gekopt of verandert een Utrechter de richting van de bal.


Een schot, maar niet tussen de palen; via Hidde ter Avest wordt het een corner

Nadat het beginoffensief langzaam wegebt neemt FC Utrecht de regie weer in handen en gaat op zoek naar meer doelpunten. Het zoekt Sam Lammers, die de bal steeds weer bij zich houdt waardoor andere spelers veel makkelijker voetballen en FC Utrecht Fortuna onder druk houdt.

Na een uur kopt Mike van der Hoorn de bal nog in de handen van Michael Verrips en even later laat de verdediger zich opnieuw opmerken. Een diepe bal wordt opgepikt door Alessio da Cruz en zij aan zij rennen ze richting het doel van Mattijs Branderhorst.


Een pas de deux tussen Mike van der Hoorn en Alessio da Cruz

Da Cruz houdt Van der Hoorn vast en andersom en als Da Cruz in het strafschopgebied is aangekomen gaat hij naar de grond, maar een strafschop is het niet. Daarvoor is het contact te weinig. Da Cruz is het niet eens met de beslissing van Gözübüyük, maar het spel gaat verder.


Alessio da Cruz hoopt op een penalty

Na een minuut of 70 begint het te stormen voor het doel van Verrips. Nadat El Karouani eerst nog een afzwaaier produceert is het nu Ter Avest die van dichtbij op Fortuna’s doelman schiet en vervolgens een schot van een Utrechter juist langs Verrips’ doel devieert. Daar komen we ongelofelijk goed weg!

Niet veel later speelt Dijks Da Cruz in die de bal aflegt op Ferati. De bal is net niet op maat waardoor Oscar Fraulo er uiteindelijk met de bal vandoor kan gaan. Hij steekt het middenveld over en tikt de bal op Hidde ter Avest. De Tukker speelt Victor Jensen in die, staand in het strafschopgebied, zich 180 graden draait en de bal meegeeft aan Othman Boussaid. Hij zoekt de verre hoek uit en schiet de 2-0 achter Verrips.


De 2-0 ligt in doel

Het is het begin van een rampzalig aantal minuten. Want opnieuw gaat Oscar Fraulo er vandoor en speelt de bal naar rechts. Nu ontvangt de Italo-Deen de bal zelf en speelt door naar Booth. Identieke situatie, identieke goal: 3-0. De voor Halilović ingevallen Iman Griffith gaat nog het duel aan in het strafschopgebied, maar is veel te licht voor dit werk.


Daar staan / gaan we weer!

Maar niet alleen onze linkerkant ligt open, ook het centrale duo is niet scherp. Want we gaan richting de 80e minuut als Sam Lammers de bal ontvangt tussen Deroy Duarte, Arianit Ferati en Rodrigo Guth in. Hij lijkt de bal te verliezen, maar deze caramboleert weer voor zijn voeten. Hij neemt aan, draait zich om en ramt de bal in de korte hoek in het dak van het doel: 4-0.


Cruciaal: Ivo Pinto verliest het duel waarna Sam Lammers in balbezit komt

Maar gelukkig heeft de grensrechter gevlagd voor buitenspel en wordt de treffer geannuleerd. Nou ja, er volgt een VAR check en dan weet je doorgaans wel wat je kunt verwachten. En warempel, het duurt even, maar dan geeft Marc Nagtegaal uitsluitsel: doelpunt toegekend!


Rodrigo Guth kijkt zwaar teleurgesteld naar het scorebord

Met nog 20 minuten op de klok is het zaak de Utrechter tornado af te zwakken tot een rustig briesje. En dat lukt ook nog! De thuisploeg lijkt haar aanhang voldoende te hebben verwend en neemt de voet van het gaspedaal. Het zorgt ervoor dat Fortuna zelfs weer wat terugkomt in de wedstrijd.

Iñigo Córdoba passeert een aantal keren zijn tegenstander en levert een voorzet af, Fortuna krijgt nog een paar corners. Maar verder dan een halve omhaal van Kaj Sierhuis komt de ploeg van Danny Buijs niet meer.


Iñigo Córdoba laat zich van zijn beste kant zien

In de slotfase wisselt Buijs nog een aantal keren, maar veel effect sorteren zijn wissels niet meer. Het was vandaag gewoon veel te zwak om FC Utrecht weerwoord te kunnen geven. Dat uitwedstrijden doorgaans een ander paar mouwen zijn dan duels in ons eigen Fortuna Stadion is al lang duidelijk, maar één keer houdt het een keer op en die keer lijkt vandaag te zijn.

Met de roemloze aftocht uit het bekertoernooi in het achterhoofd slenteren de spelers richting uitvak om daar de hoon over zich te krijgen.


Danny Buijs troost de ongelukkige Arianit Ferati

Vandaag stelden de spelers de fans teleur. Fortuna onderging de wedstrijd, wekte nooit de indruk met minimaal een punt terug naar Sittard-Geleen te keren en speelde ook nog eens slecht voetbal. Als er geen resultaat is, dan hoop je nog altijd te kunnen terugvallen op acceptabel voetbal. Maar dat hebben we vandaag niet gezien.

Kapitein Ivo Pinto probeert de brokken te lijmen na het duel, maar waant zich op een onmogelijke missie. Snel Utrecht verlaten en naar de gereedstaande bussen!


In zulke situaties kun je het nóóit goed doen

De sfeer in de bus is bedrukt, maar kom op, zaterdag komt AZ naar het Fortuna Stadion. Boven het AFAS Stadion hangt al wekenlang een hogedrukgebied, ook dat elftal draait vierkant en met een overdosis aan werklust kun je veel compenseren en zeker minimaal één punt pakken van AZ.

Via Oeteldonk en het Lampegat bereiken we weer het Marotteriek en zijn op tijd thuis om naar Studio Sport te kijken. Nah, dat slaan we een keertje over. Nu maar hopen dat de Super Eagles de Olifanten verslaan en Taylor Swift haar vlucht naar Las Vegas niet heeft gemist.

COYS!