Trainer Danny Buijs kan vanmiddag uit bij FC Utrecht (aftrap: 14.30uur) wellicht geen beroep doen op Loreintz Rosier. Voor de rest is iedereen beschikbaar en speelgerechtigd. Of enkele spelers ook fit genoeg zijn om (negentig minuten) te spelen, is nog maar de vraag.

Loreintz Rosier ontbrak afgelopen donderdag in de selectie die het in de Euroborg opnam tegen FC Groningen in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. Reden: in het duel tegen SC Heerenveen haalde Danny Buijs de Fransman na afloop van de eerste helft uit het elftal, vanwege een lichte blessure, zo lezen we in Dagblad De Limburger.


Rosier, hier in actie tegen SC Heerenveen, ontbrak in Groningen

Rosier was daar onvoldoende van hersteld om mee te spelen in het bekerduel en waarschijnlijk is hij nog steeds onvoldoende hersteld om vanmiddag een rol van betekenis te spelen.

Het feit dat er verder niemand afwezig zal zijn vanmiddag, wil niet zeggen dat iedereen okselfris is. De slijtageslag in Groningen zal vast en zeker zijn sporen hebben achtergelaten in de selectie.

In eerste instantie denken we dan aan Mitchell Dijks, die afgelopen donderdag na 116 minuten total loss het veld verliet. Drie duels in negen dagen zou wel eens te veel van het goede kunnen zijn.

We vermoeden dat hij vanmiddag niet zal starten in Utrecht. Wellicht zit hij wel op de bank als de nood aan de man komt.


Alles kraakte bij Dijks in de verlenging in Groningen

In tweede instantie denken we aan Ivo Pinto, Dimitris Siovas en Arianit Ferati. Spelers die vanwege blessuregevoeligheid wel eens een training overslaan. Ook drie spelers die (samen met Rodrigo Guth) afgelopen donderdag de 120 minuten volmaakten in de slijtageslag in Groningen.


Van de tien veldspelers die het einde haalden, startten er slechts vier (centraal)

We zagen vrijdag NEC al niet zijn gebruikelijke niveau halen in Waalwijk en de Nijmegenaren boekten een redelijk makkelijke bekeroverwinning thuis tegen ADO Den Haag.

Fortuna speelde een half uur langer, moest nog een lange reis maken en verloor ook nog eens. De mentale optater zal ook zijn tol eisen.


Ferati & Voet, die hun penalty benutten, slikten een bittere pil in Groningen

Tegenstander FC Utrecht is al twaalf eredivisieduels op rij ongeslagen. Een statistiek die je niet meteen verwacht van een ploeg die onder Fortuna Sittard op de ranglijst staat. FC Utrecht staat op plek elf, een plek en een punt onder Fortuna.

Een slechte competitiestart en veel gelijke spelen (zeven van die twaalf duels eindigden onbeslist) houden FC Utrecht nog steeds in het rechter rijtje.


Een van die zeven gelijke spelen vond plaats in Sittard. Gezellig was het niet!

Er zullen afgelopen donderdag twee ploegen tevreden toegekeken hebben hoe FC Groningen en Fortuna Sittard er een slijtageslag van maakten: TOP Oss en FC Utrecht. De Domstedelingen zullen er vanmiddag vast een energievretend duel van willen maken, hopende dat Fortuna niet voldoende hersteld is.

FC Utrecht zal ook hopen dat het middels de vier treffers tegen FC Volendam vorige week een einde heeft gemaakt aan de tegenvallende doelpuntenproductie. Tot vorige week scoorde FC Utrecht gemiddeld eenmaal per duel. Dan wordt het lastig om stappen te maken op de ranglijst, vraag maar aan Fortuna Sittard.

Speler om in de gaten te houden? Taylor Booth moest dit seizoen lang afrekenen met blessureleed. De Amerikaans international is terug fit en trapte er vorige week drie binnen tegen FC Volendam.

Het waren zijn eerste treffers van het seizoen. Had de aanvaller een goede dag of heeft hij ineens de topvorm te pakken? Fortuna houdt hem beter goed in de gaten.


In Sittard was Booth onzichtbaar (niet voor onze fotograaf natuurlijk)

Fortuna overnachtte donderdag in Groningen en keerde vrijdagmiddag pas terug in Sittard. Er was dus weinig tijd om de teleurstelling in het bekertoernooi te verwerken. Toch zal het moeten, want de eredivisie wacht op niemand.

Een nachtje doorzakken op de Sittardse markt tijdens carnaval was wellicht de ideale remedie geweest, maar ook daar was geen tijd voor.

Qua opstelling zal veel afhangen van hoe spelers vanochtend wakker zijn geworden. Wie voelt zich uitgeleefd? We gaan ervanuit dat buiten Mitchell Dijks en Loreintz Rosier iedereen aangeeft te kunnen starten.

Dan verwachten we dat Danny Buijs een plek in het doel reserveert voor Michael Verrips. Daarvoor een viermanslinie met aanvoerder Ivo Pinto aan de rechterkant en Siemen Voet aan de linkerkant. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Kan die laatste niet spelen, dan speelt Sadik Fofana.


Voet bleef koelbloedig in Groningen, vanmiddag waarschijnlijk aan de aftrap

Deroy Duarte speelde donderdag 75 minuten mee. We verwachten dat hij vanmiddag als verdedigende middenvelder start. Verder verwachten we Alen Halilović in de basis. De Kroaat mocht donderdag in de rust gaan douchen. Buijs zal er zijn redenen voor hebben gehad, maar zonder Halilović creëert Fortuna weinig.

Verder verwachten we dat Arianit Ferati en Justin Lonwijk zullen starten. Dat zijn dan wel twee spelers, die vanmiddag tegen de grenzen van hun fysieke mogelijkheden aanlopen. De alternatieven zijn Ragnar Oratmangoen en ex-Utrechter Kristoffer Peterson.


We vermoeden dat Lonwijk start tegen zijn oude club

In de aanval verwachten we het duo Iñigo Córdoba en Kaj Sierhuis. Ze konden de spaarzame mogelijkheden in Groningen niet verzilveren. Hopelijk lukt dat vandaag wel.


Sierhuis kon de bevrijdende treffer niet maken in Groningen, maar was al snel bezig met het herstel

Oud-Fortunezen bij FC Utrecht? We herkennen niemand met een Sittards verleden in Utrecht.

Laatste overwinning in Utrecht? 3 Maart 2023. Vorig seizoen won Fortuna in Utrecht. SV Spakenburg deelde een paar dagen voordien een mokerslag aan FC Utrecht uit door in Stadion Galgenwaard met 1-4 te gaan winnen in de kwartfinales van het bekertoernooi.

Fortuna leek daar niet van te gaan profiteren, want keek twintig minuten voor tijd nog tegen een 1-0 achterstand aan. Die achterstand bogen Kristijan Bistrović en Tijjani Noslin om in een 1-2 voorsprong, die in de slotfase niet meer in gevaar kwam.


Een fraaie come-back overwinning in Utrecht

Laatste vijf competitieduels uit bij FC Utrecht: W-G-G-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-W-G-V-V

De KNVB stuurt scheidsrechter Serdar Gözübüyük naar Utrecht. Gözübüyük vinden we terug op plek veertien in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘, met een licht negatieve score.

Dit seizoen floot Gözübüyük eenmaal een eredivisieduel van Fortuna Sittard en dat ging ruim verloren in Alkmaar. Vorig seizoen floot Gözübüyük drie eredivisieduels van Fortuna Sittard en ook die duels verloor Fortuna. Vier nederlagen op rij dus.


Scheidsrechter, tevens AZ-terreinknecht, Gözübüyük gaf Fortuna geen kans in Alkmaar

VAR Marc Nagtegaal floot slechts vier duels van Fortuna Sittard en heeft dus nog geen notering in bovenstaande lijst. Zijn meest recente duel van Fortuna was de overwinning in Groningen van afgelopen seizoen.

In het competitieduel tegen SC Heerenveen pakte alleen Ivo Pinto een gele kaart. Het was zijn derde van het seizoen dus is er nog niets aan de hand. Een gele kaart vanavond is wel een probleem voor Dimitris Siovas, Mitchell Dijks en Loreintz Rosier. Zij staan met vier gele kaarten in het lopende seizoen op pelt.


Pinto pakte vorige week zaterdag een gele kaart zonder gevolgen

Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas (Fofana), Voet; Duarte, Halilović, Lonwijk (Oratmangoen), Ferati (Peterson); Sierhuis en Córdoba.

Carnaval heeft zo zijn invloed op het aantal Fortunezen-on-Tour vanmiddag. Er zullen 150 supporters plaatsnemen in het uitvak. Dat is een gedeeld laagte-record sinds de promotie in 2018. Vorig seizoen gingen er ook 150 supporters mee naar Leeuwarden.

Busreizigers melden zich om 11.45uur bij het Fortuna Sittard stadion. Automobilisten kunnen zich vanaf 13.30uur bij het uitvak van Stadion Galgenwaard melden om omwisselbiljetten om te zetten in entreekaarten.

Ben je niet in de gelegenheid naar Utrecht te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live verslag van het duel.