Fortuna beloont een goede eerste helft niet met een doelpunt en loopt in de extra tijd voor rust alsnog zelf tegen een tegentreffer aan. Als AZ dan na rust binnen enkele minuten een tweede treffer maakt, stort Fortuna’s spel als een kaartenhuis in elkaar en zakt de ploeg door de spreekwoordelijke ondergrens. De 4-0 eindstand is aan de ene kant geflatteerd maar had even goed nog hoger kunnen uitvallen. Na de nederlaag in Deventer staan we na vandaag nog meer met beide beentjes op de grond. Dat is geen ramp en geen reden tot acute paniek, maar de manier waarop er na rust (niet meer) wordt gevoetbald, baart toch wel enige zorgen.


1 oktober 2023

Fortuna hard onderuit in Alkmaar

AZ 4 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 45+1. Clasie 1-0, 49. Pavlidis 2-0, 82. Siovas (e.d.) 3-0, 88. Dantas 4-0.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Duarte, Özyakup (57. Rosier), Halilović (88. Ferati); Noslin (88. Lazetic), Sierhuis, Córdoba (57. Belkheir).
Toeschouwers: 19.478
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel: Sierhuis, Siovas, Duarte.
Rood: -.

Na de teleurstellende wedstrijd in Deventer zijn we benieuwd of de mannen van coach Danny Buijs de draad van de eerste wedstrijden weer op kunnen pakken. Vol goede moed melden we ons even voor twaalf uur aan de Milaanstraat. Rondom het stadion noteren we al een aardige drukte. Nee, niet iedereen komt voor de busreis naar Alkmaar: de dames van trainer Roger Reijners spelen hier zometeen hun thuiswedstrijd tegen Excelsior. Als het inmiddels al twaalf uur is geweest, worden enkele mensen zenuwachtig want: waar blijven de bussen?! Later dan gepland rijden er even later alsnog drie touringcars van de firma Kupers voor. Drie? Er zouden toch maar twee bussen gaan vandaag? Dat klopt. Door een communicatiefoutje tussen de twee kantoren van Kupers staat er nu één bus teveel voor de deur. Die kan dus onverrichter zake terug naar huis. Een kwartiertje later dan gepland zetten als we alsnog koers richting de Noord-Holland.

Tijdens de heenreis is onder andere de akelige botsing van Brian Brobbey met RKC-keeper Etienne Vaessen onderwerp van gesprek. Nu gunnen we uiteraard niemand een zeer ernstige blessure, maar onder het motto ‘what goes around, comes around’ kan Vaessen op evenveel sympathie rekenen als hij doorgaans zelf heeft voor de (bijna-)slachtoffers die hij na zijn vaak doldrieste acties op het veld achter laat. Zo mocht onze Iñigo Córdoba afgelopen februari van geluk spreken dat hij niet langdurig geblesseerd raakte door een kamikaze-actie van de Waalwijkse doelman. De reactie van Vaessen destijds zegt veel over zijn karakter ‘dan moet hij daar niet lopen‘.


Ook Córdoba maakte kennis met de dadendrang van Vaessen

In de regio Utrecht verlaten we de autoweg voor een korte rook- en plaspauze. Maar veel belangrijker: we stoppen ook om een groepsfoto te maken voor vaste busreiziger en trouw Fortunees Richard en zijn vrouw Claudia. Zij kregen afgelopen week zeer slecht nieuws te horen, iets dat een simpele voetbalwedstrijd als die van vandaag totaal onbelangrijk maakt. Vanuit deze plaats wensen we Claudia en Richard nogmaals heel veel sterkte in deze moeilijke periode.


‘Richard + Claudia sterkte’

Op verzoek van AZ arriveren we zeer op tijd bij het AFAS-stadion. Echter niet zo vroeg als op 17 juni jongstleden, toen we ons in Alkmaar meldden voor de Voetbalverzamelaarsbeurs. Als er vandaag al iets verzameld wordt, dan zijn het hopelijk punten. Omdat we weinig trek hebben om anderhalf uur in het stadion op de aftrap te wachten, blijven we nog even in de bus hangen. Even na vier uur lopen we dan toch het uitvak maar eens in. Inmiddels is de opstelling bekend en hebben we gezien dat Oğuzhan Özyakup ten koste van Loreintz Rosier aan de aftrap verschijnt. Verder hebben Buijs en zijn rechterhand Adrie Poldervaart geen wijzigingen in de basisopstelling doorgevoerd.

Diezelfde Özyakup is in de tweede minuut betrokken bij Fortuna’s eerste goede aanval. Hij passt de bal op Alen Halilović die op zijn beurt de bal op rechts meegeeft aan Tijjani Noslin. De voorzet van Noslin belandt op het hoofd van Kaj Sierhuis, maar of de voorzet was nét te hoog of de timing van Kaj was nét niet goed. De kopbal gaat over het doel van Mathew Ryan.


Ozzy speelde een prima eerste helft

Fortuna lijkt zich in de openingsfase goed te herpakken van de zeperd in de Adelaarshorst en probeert met verzorgd voetbal de weg naar voren te zoeken. Het verschil met vorige week is wellicht dat AZ Fortuna iets meer laat voetballen dan Go Ahead dat deed. Er wordt eigenlijk pas echt druk gezet op het moment dat Rodrigo Guth in balbezit komt, blijkbaar ziet men hem als gevaarlijkste opbouwer aan Sittardse zijde.

Nu Fortuna wat meer aan voetballen toekomt, kan ook Halilović zijn kunsten weer wat meer etaleren. Na een panna op Mayckel Lahdo wordt er door laatstgenoemde een overtreding begaan. De toegekende vrije trap levert helaas niks op. Na een kwartier spelen draait de Kroaat goed weg bij zijn tegenstander en waagt een poging met zijn minder sterke rechter been. De inzet gaat enkele meters naast.


The Zitterd Wizard in actie

Even na de poging van Halilović wordt AZ voor een eerste keer gevaarlijk. Een aanval vanaf rechts gaat over veel schijven, maar niemand komt tot een schot. De bal lijkt weggewerkt, maar valt voor de voeten van Jordie Clasie. Clasie speelt meteen linksbuiten Myron van Brederode in. Van Brederode probeert de bal in de lange hoek te krullen, maar Ivor Pandur staat goed opgesteld en vangt de bal zonder veel problemen.

Fortuna doet in de eerste helft weinig voor de thuisploeg onder. En als Fortuna lekker in de wedstrijd zit, trekt ook Mitchell Dijks graag mee ten aanval. Een voorzet van Dijks eindigt achterin bij Córdoba die de bal ineens op doel schiet. Ryan redt echter. De aanval is echter nog niet afgelopen en Córdoba is nu de aangever. Zijn hoge voorzet wordt door Noslin voorlangs gekopt. Even later komt Dijks op het middenveld weer in balbezit na een goede interceptie van Córdoba. Onze linksback wordt echter van de bal gezet door Lahdo waarna hij geblesseerd op het veld achterblijft. Scheidsrechter Gözübüyük laat doorspelen waarna Sierhuis met een stevige ingreep een einde maakt aan het Alkmaarse balbezit en zodoende onze verzorgers de kans geeft om bij Dijks te gaan kijken. Maar net als de grote buurman houden de Alkmaarders niet van stevige ingrepen, hoe durven we?! Meteen springt er een boze AZ-speler op Sierhuis af. Na wat gekissebis geeft Gözübüyük Sierhuis dan toch maar een gele kaart.


Mitchell maakte vandaag eindelijk de 90 minuten vol

Er zijn inmiddels vijfendertig minuten gespeeld en Fortuna heeft, op het schot van Van Brederode na, nog geen kans weggegeven. Maar met Vangelis Pavlidis heeft AZ een spits in huis die je geen seconde uit het oog mag verliezen. En op het moment dat Dimitris Siovas dat tóch doet, draait Pavlidis bij onze verdediger weg. Siovas trekt aan het shirt van zijn landgenoot en moet dat met een gele kaart bekopen. De poging van Yukinari Sugawara gaat gelukkig ruim over.

Bij vlagen zien we vanmiddag weer het Fortuna dat het publiek in de eerste vijf wedstrijden met leuk voetbal wist te vermaken. Vijf minuten voor rust eindigt een goede aanval over rechts met een van richting veranderde voorzet van Ivo Pinto in de handen van Ryan, maar de Australiër laat de bal los. Córdoba is daardoor echter dusdanig verrast dat hij dit kansje niet om kan zetten in de openingstreffer.


Aan inzet geen gebrek, nu de doelpunten nog

We lijken de rust met een 0-0 stand te gaan bereiken maar we weten uit ervaring dat bij Fortuna zelden iets is zoals het lijkt. De minuut extra tijd loopt inmiddels als AZ een ingooi op onze rechterflank mag nemen. De bal wordt meermaals niet fatsoenlijk weggewerkt waardoor AZ in balbezit blijft en Clasie uiteindelijk vanaf de rand van ons strafschopgebied ongehinderd uit mag halen. Zijn harde schuiver suist buiten bereik van Pandur tegen de touwen. Doodzonde, want Fortuna speelde verder een prima eerste helft waarin er lange tijd geen vuiltje aan de lucht leek. En toch zoeken we dus met een achterstand de kleedkamers op.

Tijdens de pauze worden we vermaakt met een heuze quiz. En wanneer je naast oud-dorpsgenoot Bas V zit, is dat erg vermakelijk. Nog voordat de speaker goed en wel zijn vraag heeft gesteld, heeft Bas het juiste antwoord al opgehoest. Het is jammer dat hij te lam was om met zijn gsm in te loggen en mee te spelen, anders had hij zonder twijfel de hoofdprijs (wat die ook moge zijn) mee naar huis genomen. Als de spelers even later weer het veld op komen, zien we dat er aan Fortuna-zijde niet gewisseld is. En gezien het spel van de eerste helft is daar ook weinig reden toe.

De tweede helft is nog geen vier minuten onderweg of de score is al verdubbeld in ons nadeel. AZ mag ter hoogte van hun rechtsback een inworp nemen. De bal wordt direct met een crosspass richting de linkerflank verplaatst. En tot zijn verbazing staat Ivo Pinto daar plotseling tegen twee tegenstanders, waaronder de zojuist ingevallen Denso Kasius. De linksback kijkt eens om zich heen en ziet dat zijn tegenstander Tijjani Noslin in geen velden of wegen te bekennen is, dus begint Kasius aan een snelle counter. De bal komt in het centrum bij Özyakup terecht maar die tikt de bal onbedoeld richting Pandur. Helaas staat Pavlidis daar nog tussen en dit soort kansjes zijn aan de Griek wel besteed. Hij omspeelt Ivor en schiet de 2-0 tegen het net. Binnen vijf minuten heeft Fortuna de wedstrijd volledig uit handen gegeven.


Tijjani baalt net als wij van de tegentreffer

Nog voordat er een uur gespeeld is, grijpt Buijs in. Özyakup en Córdoba verlaten het veld en worden vervangen door Loreintz Rosier en Mouhamed Belkheir. Helaas zorgt het niet voor een ommekeer in de wedstrijd. Sterker nog, ons spel wordt met de minuut onrustiger en daarmee spelen we AZ uiteraard in de kaart. Na iets meer dan een uur spelen countert AZ er weer vrolijk en ongestoord op los. De zojuist ingevallen middenvelder Tiago Dantas houdt het overzicht en legt op de rand van het strafschopgebied breed op Pavlidis. Die geeft de bal op zijn beurt door aan de eveneens zojuist ingevallen en geheel vrijstaande kleinzoon van John van Bommel. Ruben haalt in één tijd uit en stuurt de bal met een fraaie trap richting rechter bovenhoek. Pandur voorkomt met een even fraaie redding een derde tegentreffer.

Doet Fortuna dan helemaal niks meer terug? Jawel hoor, maar het is meer geluk dan wijsheid. Een hoge diepe bal van Rosier valt tussen Belkheir en twee Alkmaarse verdedigers in. Belkheir is er met de punt van zijn schoen als eerste bij, maar ziet de bal een metertje naast het doel vallen. Twintig minuten voor tijd zit de wedstrijd er ook voor Sierhuis op. Het lukte Kaj wederom niet om te overtuigen, hopelijk mag hij snel zijn eerste doelpunt noteren en werkt dat bevrijdend voor de spits. Ragnar Oratmangoen is zijn vervanger.


Dit kunststukje van Mouhamed leverde helaas ook geen treffer op

De speldenprik van Belkheir bleek helaas een incident. De AZ-trein dendert vrolijk verder. Ruben van Bommel legt breed op Kasius, die kapt naar zijn sterke linkerbeen en haalt verwoestend hard uit. De bal spat via de binnenkant van de kruising terug het veld in waarna Dantas zijn rebound door Pandur gepakt ziet worden. Fortuna’s spel lijkt in niks meer op het spel van de eerste helft. Spelers weten elkaar niet meer te vinden en het lijkt of we overal twee stappen te laat komen. Het kan niet lang duren voordat de 3-0 een feit is.

Acht minuten voor tijd is de derde tegentreffer inderdaad een feit. Jens Odgaard mag vanaf rechts in alle vrijheid het veld oversteken en zonder enige tegenstand naar Van Bommel passen. De voorzet van Van Bommel wordt tot overmaat van ramp door Siovas in zijn eigen doel gegleden. Dat kon er nog wel bij.


Miserie, miserie…

Maar daarmee is de gifbeker nog niet leeg. Nu ligt er achter Mitchell Dijks een zee van ruimte. De voorzet van Djordje Mihailovic wordt door Dantas tegen het been van Pinto aan geschoten waarna hij de rebound simpel in het doel mag tikken.

Twee minuten voor tijd krijgen Arianit Ferati en Marko Lazetić de twijfelachtige eer om nog wat speelminuten te maken. Halilović en Noslin wordt verder lijden bespaard en mogen het veld verlaten. Ferati kan direct aan de slag als er na een overtreding op Lazetić een vrije trap wordt toegekend op de punt van het strafschopgebied. Hij probeert Ryan te verrassen met een trap in de korte hoek, maar de doelman is attent en pakt Ferati’s inzet. Ook een eretreffer is ons vandaag niet gegund.


Arianit legt aan

In de blessuretijd, die godzijdank slechts twee minuten duurt, tikt Deroy Duarte bij de zijlijn met een ietwat laat ingezette tackle Mihailovic aan en zoals gezegd: daar houdt men in Alkmaar helemaal niet van. Nadat twee AZ-spelers bijna in huilen uitbarsten, toont Gözübüyük als troost Duarte een gele kaart. De vrije trap wordt genomen en dat is meteen het laatste wapenfeit van deze wedstrijd. Ondanks de teleurstelling worden de spelers en staf toegezongen door de circa 370 meegereisde Fortunezen.


Kop omhoog mannen, volgende week nieuwe kansen!

Nadat we op de parkeerplaats achter het bezoekersvak de wedstrijd nog even hebben geëvalueerd, is het tijd om aan de terugreis te beginnen. Nét op tijd melden we ons in de bus om Timon te steunen, want op zondagavond is het tussen 19 en 20 uur tijd om te Speed Daten op Bumble. Helaas woont L***** uit Oostzaan wel erg ver weg, spreekt de naam ‘Chayenne’ uit Soest Timon niet erg aan en is de derde match niet onder de indruk van het feit dat Timon Fortuna-supporter is. Een tegenvallend uurtje dus, maar niet getreurd: dinsdagavond staat de volgende speeddate alweer op het programma en ook het naderende Oktober-feest biedt wellicht voldoende romantisch perspectief.

Na een korte stop langs de A2 arriveren we om kwart voor tien in Sittard. Nadat Doom op zeer vakkundige wijze de auto van Peter heeft open gekregen, kunnen we door naar onze vaste kebabzaak waarna ik even voor elf uur moe maar niet voldaan de sleutel in het slot van mijn voordeur steek.

Fortuna leek vijfenveertig minuten lang aardig op weg om zich te revancheren van de nederlaag tegen Go Ahead. Maar twee momenten van onachtzaamheid vlak voor en na rust lijden na een zeer slechte tweede helft tot een ruime nederlaag. Wederom werk aan de winkel dus voor Danny Buijs en zijn assistenten. Volgende week komt met FC Twente een andere hoogvlieger op bezoek. Hopelijk weten we dan wél de volledige negentig minuten lang de concentratie vast te houden. Tot dan. COYS!