Na vier nederlagen op rij haalt Fortuna thuis tegen FC Utrecht eindelijk weer eens een punt. De ploeg van Danny Buijs begint goed aan het duel, creëert een paar kansen, maar kan het de tegenstander te weining echt lastig maken. Na een gemiste penalty vlak na rust kantelt de wedstrijd. In het laatste kwart van de wedstrijd beperken we ons vooral tot verdedigen. Uiteindelijk mogen we tevreden zijn met een punt. Niet het gewenste begin van de reeks wedstrijden tot de winterstop tegen gelijkwaardige tegenstanders.

28 oktober 2023

Fortuna kan weer niet scoren

Fortuna Sittard 0 FC Utrecht 0

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Vita (63. Dijks); Rosier, Duarte, Halilovič (86. Lazetić); Griffith (86. Robberechts), Sierhuis (63. Oratmangoen), Córdoba (31. Belkheir).
Toeschouwers: 10.102.
Scheidsrechter: Nijhuis.
Geel (Fortuna): Belkheir.
Rood (Fortuna): -.

Negen punten uit negen wedstrijden. Gezien het programma, met o.a. de top vijf van het afgelopen seizoen, is het geen slecht begin van het seizoen. Normaal gesproken zou het voldoende moeten zijn om met vertrouwen het tweede kwart van de competitie tegemoet te zien. Maar na een wervelende opening van het seizoen is er de laatste weken toch wel de klad gekomen in het spel van Fortuna. Nederlagen uit tegen Go Ahead, AZ en PSV en thuis tegen FC Twente zijn geen schande, maar vooral aanvallend was het allemaal wel erg schamel wat we hebben laten zien. We hebben in die vier wedstrijden nog geen handvol kansen gekregen. Het enige doelpunt, gescoord uit een penalty, hebben we te danken aan een domme overtreding in de allerlaatste seconde van de blessuretijd.

Halilović zet de eerste aanval op…

Met FC Utrecht, afgelopen zondag glansrijk winnaar in een duel in de onderste regionen van de eredivisie, wacht vanavond de eerste van een reeks tegenstanders die min of meer gelijkwaardig aan ons zouden moeten zijn. Danny Buijs moet het stellen zonder de middenvelders Arianit Ferati en Oğuzhan Özyakup en aanvaller Tijjani Noslin. Voor Ferati is in de plannen van Buijs sowieso geen rol weggelegd en Özyakup heeft zijn kans in de basis gekregen, maar niet gegrepen. Zij zullen dus niet direct gemist worden, al is de spoeling op het middenveld zonder hen wel erg dun.

Guth speelt een degelijke partij

Noslin, die door een hamstringblessure een aantal weken aan de kant staat, was wel een belangrijke rol toegedicht. Die verwachtingen heeft hij de laatste weken amper kunnen waarmaken en hij speelt sowieso nog steeds heel erg wisselvallig. Maar het is ook niet zo dat er op het moment andere aanvallers hard op de deur kloppen om een basisplaats op te eisen. Vanavond mag AZ-huurling Iman Griffith laten zien of hij meer in zijn mars heeft dan wat korte invalbeurten. Verder zien we geen wijzigingen in de ploeg. Mitchell Dijks is nog niet fit genoeg voor een hele wedstrijd, dus Rémy Vita begint weer als linksback.

De eerste serieuze kennismaking met de Eredivisie voor Griffith

Vita speelt na anderhalve minuut een belangrijke rol bij de eerste kans van de wedstrijd. Alen Halilović pikt de bal op het middenveld op en geeft vervolgens een pass op maat op Vita. Die maakt wat meters en heeft dan een goede voorzet in huis. Kaj Sierhuis duikt op bij de eerste paal, maar schampt de bal meer met zijn hoofd dan dat hij echt contact maakt. De bal gaat voorlangs. Het blijkt een recept dat voor Fortuna vanavond het beste blijkt te werken: Halilović die de bal diep op het middenveld oppakt en vervolgens op links of rechts een opening zoekt bij de opkomende backs. Op ongeveer dezelfde manier worden we na tien minuten weer gevaarlijk. Deze keer geeft Ivo Pinto vanaf rechts een voorzet bij de tweede paal en werkt een verdediger onder druk van Iñigo Córdoba de bal bijna in zijn eigen doel.

Sierhuis werkt hard, maar het resultaat valt tegen

Verder valt het aanvallend allemaal weer behoorlijk tegen. Op links loopt Córdoba zichzelf voorbij zonder tot een goede actie te komen, op rechts komt Griffith amper in het spel voor en in de spits doet Sierhuis zijn best, en is hij best wel vaak aanspeelbaar, maar laten zijn controle en voortzetting het nodige te wensen over. Doordat Halilović zich vaak terug laat zakken en Deroy Duarte en Loreintz Rosier geen spelers zijn die vanaf het middenveld voorin voor gevaar kunnen zorgen, oogt het allemaal weer erg machteloos. Als Córdoba na een half uur uitvalt en Mouhamed Belkheir hem moet vervangen, wordt het er allemaal niet beter op. Eigenlijk worden we alleen nog een keer gevaarlijk wanneer Halilović vanaf de rand van het penaltygebied door een mêlee van spelers op doel schiet. De bal gaat net naast.

FC Utrecht stelt daar lange tijd nauwelijks iets tegenover. Maar een paar minuten voor rust komen we goed weg. Een voorzet wordt door Labyad over Ivor Pandur heen naar het doel gekopt. Rodrigo Guth weet de bal atletisch voor de lijn weg te halen, Pandur tikt hem daarna over het doel. We gaan rusten met 0-0.

Fortuna begint met goede moed aan de tweede helft. Na een minuut krijgen we een eerste hoekschop, maar een schot van Pinto uit de rebound gaat ruim over. Een minuut later gooit Pinto vanaf rechts de bal in één keer voor het doel. Sierhuis duikt op bij de eerste paal, maar raakt de bal verkeerd. Wat een kans. Maar het is nog niet verkeken. De rebound komt terecht bij Halilović, die vanaf de rand van het penaltygebied op doel schiet. De bal wordt geblokt, Sierhuis en Halilović appelleren voor hands, scheidsrechter Nijhuis denkt even na en fluit dan: strafschop!

Vorige week heeft Kaj Sierhuis een penalty koel binnengeschoten. Maar nu staat Halilović nog in het veld en die gaat voor in de pikorde. Halilović neemt een korte aanloop, plaatst de bal in de rechterhoek, maar schiet te zacht en op zo’n hoogte dat keeper Barkas er met een verre duik nog relatief eenvoudig een hand tegen kan krijgen.

Halilović treurt na…

… terwijl Pinto om steun van het publiek vraagt

Daarmee is dé kans om op voorsprong te komen verdaan. En in het vervolg van de wedstrijd neemt FC Utrecht langzaam het initiatief over. We zien Booth vanaf rechts gevaarlijk voorlangs schieten. En Pandur moet paraat staan, wanneer linksback Leliendal na een goede solo hard op doel pegelt. Fraulo schiet vervolgens na een hoekschop bijna raak.

Fortuna lijkt conditioneel te kort te komen en Buijs heeft niemand op de bank om het tij te keren. De voor Sierhuis ingevallen Ragnar Oratmangoen mag zich een half uur bewijzen, maar valt alleen op door zijn voortdurende balverlies. Dijks voor Vita maakt vanavond ook niet veel uit. We komen er op rechts nog wel een paar keer doorheen, waarbij Griffith twee keer laat zien dat hij niet alleen snel is, maar ook een aardige actie in huis heeft, maar waarbij hij vervolgens ook het overzicht mist zijn actie een goed vervolg te geven.

Rosier is zijn tegenstander te snel af

Naarmate de tijd verstrijkt, moeten we ons steeds meer tot verdedigen beperken. Bij de tegenstander komt onze voormalige publiekslieveling Mats Seuntjens in het veld. Het levert een lauw fluitconcertje op. Utrecht dringt wel aan, maar is voorin even machteloos als Fortuna. Al krijgt Toornstra vijf minuten voor tijd nog wel een enorme kans, wanneer hij de bal midden in het strafschopgebied ongehinderd op doel kan schieten. Gelukkig vliegt de bal hoog over.

Lazetić op zoek naar het doel

Fortuna komt vlak voor tijd zowaar ook nog een tot een serieuze doelpoging. De net ingevallen Marko Lazetić draait goed weg van zijn tegenstander en verrast de keeper bijna met een schuiver in de korte hoek. Barkas kan uiteindelijk nog vrij gemakkelijk redding brengen, maar het is een spaarzaam lichtpuntje in een verder vrij treurige tweede helft.

Heren toch, heren toch…

Het eindigt dus in 0-0 en dat is al met al een terechte uitslag. We hebben de nul gehouden, er is een einde gekomen aan een nederlagenreeks en op de spelopvatting en is verder weinig aan te merken. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat we met deze aanval dit seizoen geen deuk meer in een pakje boter zullen schieten.