Fortuna wordt in de eerste twintig minuten volledig weggeblazen door MVV. Daarna herpakt de ploeg zich knap en beslist binnen tien minuten na rust de wedstrijd. Zo blijven we voor de zevende keer op rij ongeslagen in een derby-uitwedstrijd. De laatste nederlaag op vreemde Limburgse bodem dateert van september 2011. Daarna werd er vier keer gelijkgespeeld en drie keer gewonnen. En zo wordt er vanavond redelijk onverwacht wél weer eens over voetbal gesproken in de Westelijke Mijnstreek.


30 november 2015

Fortuna toont veerkracht in Maastricht

Doelpuntenmakers: 11. R. Janssen e.d. 1-0, 29. Hutten 1-1, 50. Mert 1-2, 55. De Regt 1-3.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Regt, R. Janssen, Schroyen; Ter Borgh (46. Mert), Loen (90. Ospitalieri), Briels, Saddiki (90. Moro); Lekesiz, Hutten.
Toeschouwers: 5.781.
Scheidsrechter: Gözübüyük
Geel (Fortuna): R. Janssen, Schroyen, Loen, Briels.
Rood (Fortuna): -.

Want over voetbal gaat het de laatste tijd helaas nog maar zelden in Sittard. Meer worden we bezig gehouden met terugkerende financiële problemen en strubbelingen tussen de diverse geldschieters en investeerders. Sinds het ontslag van Peter van Vossen is daar de soap rondom de nieuwe trainer bijgekomen. Onder andere de namen van Ernie Brandts, Stanley Menzo, Edwin Hermans en Henk Duut zijn de revue al gepasseerd. Afgelopen week lijkt door de twee laatstgenoemde namen definitief een streep gezet. Hermans wilde zijn vaste baan niet opzeggen voor een halfjaarcontract bij Fortuna en zou naar verluidt een te hoog salaris hebben gevraagd. Duut wilde graag zijn eigen technische staf samenstellen, maar ook dat past niet in Fortuna’s financiële plaatje. Na enkele weken dispensatie hebben we inmiddels een officiële waarschuwing gekregen van de KNVB. Wordt ongetwijfeld op korte termijn vervolgd.

Daar er op 1 december een nieuw meetmoment van de licentiecommissie van de KNVB op de agenda staat en we (volgens onofficiële berichten) wederom afstevenen op een flink begrotingstekort, is ook dit weer een belangrijk onderwerp van gesprek voor de Sittardse achterban. Geruchten over ‘een geslaagde deal’ en een nieuwe ‘redding’ doen alweer de ronde. Helaas hebben we dit soort verhalen de afgelopen vijftien jaar nét iets te vaak gehoord om ze direct voor waar aan te kunnen nemen. We hopen uiteraard het beste, maar wachten voor de zekerheid op definitieve berichtgeving.

Ondanks de zeer magere sportieve resultaten en de derby-onwaardige speeldag hebben zich toch weer 350 fans aangemeld voor de verplichte buscombi naar Maastricht. Als we even voor zes uur bij het stadion arriveren staat een groot deel van de meereizende fans al onder het hoofdgebouw te schuilen voor de fikse regenbuien en windstoten. Iets later dan gepland, maar nog steeds ruim op rijd vertrekken de eerste vier bussen richting Maastricht om daar meer dan een uur voor de wedstrijd te arriveren. De volgende drie bussen rijden een half uurtje later ook keurig op tijd de Maastrichtse parking achter De Geusselt op.

Waar we in Sittard al jaren allesbehalve verwend worden met onze stadionspeaker is het in Maastricht nog veel erger gesteld. De man ratelt een uur lang aan één stuk door over alles wat er in zijn grijze massa opkomt. Ondanks onze aversie tegen deze praatgrage Sjeng wordt zijn verzoek om Beppie Kraft en haar vertolking van het Mestreechs Volksleed respectvol te behandelen door het uitvak keurig gehonoreerd.

Na deze plichtpleging kunnen we ons met de wedstrijd van vanavond gaan bezighouden. Aan MVV-zijde treffen we maar liefst vier oud-Fortunezen: Pieter Nys, Emrullah Güvenc, Jordi Baur en Prince Rajcomar. Op de Maastrichtse bank zien we tevens oud-Fortunatrainer Wim Dusseldorp. Binnen de huidige Fortuna-selectie heeft alleen Marco Ospitalieri een MVV-verleden. Interim-trainer Jeffrey Kooistra heeft zijn elftal op drie plekken gewijzigd ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen Sparta. Dennis Dengering, Gökhan Lekesiz en Jordy ter Borgh keren terug in de basis. Dit gaat ten koste van Luc Mares, Gavin Vlijter en Muhammed Mert.

MVV begint net als het weer: stormachtig. Na twee minuten noteren we het eerste schot op doel door de bonkige spits Thomas Verheijdt. De bal ketst via een voet van Roel Janssen af en belandt naast het doel. MVV is met name via de flanken erg fel en gevaarlijk. De wedstrijd is pas elf minuten oud als de bal door Polizzi vanaf MVV’s rechterflank met links hoog wordt voorgezet. Roel Janssen schampt de bal met de bovenkant van zijn hoofd en ziet deze tot ieders schrik over Ferhat Kaya in het doel waaien. De 1-0 is een feit en daar lijkt het niet lang bij te blijven.


Ook zonder Baur in de basis komt MVV op 1-0

MVV blijft Fortuna over het hele veld opjagen en combineert probleemloos door onze verdediging en middenveld heen. Drie minuten na de openingstreffer is Verheijdt Janssen bij een duel net te snel af. Polizzi kan vrij door op rechts en legt terug op Verheijdt. Diens schot eindigt op de binnenkant van de paal en wordt door Nys alsnog binnen geschoten. Gelukkig staat Nys op dat moment buitenspel en wordt de treffer afgekeurd. Kaya neemt de toegekende vrije trap vervolgens zo matig dat de bal direct in Maastrichts balbezit terugkomt. Na een afgeweken bal kan Polizzi op doel koppen. Zijn kopbal mist kracht en de juiste richting. Fortuna is echter meer dan gewaarschuwd.

Na twintig minuten zien we Fortuna voor het eerst in de vijandelijke zestien opduiken. Hutten zet vanaf links voor waarna Ter Borgh de bal op de rand van het strafschopgebied aan kan nemen. Waar we wachten op een voorzet of een schot op doel, besluit Jordy de bal terug te leggen… op een MVV-speler. Daarmee een nieuwe tegenaanval inluidend.

Fortuna kruipt nu wel eindelijk meer uit haar schulp. Bij de eerste hoekschop lijkt Verheijdt de bal nog met zijn hand weg te werken. Bij de volgende hoekschop, net voordat de klok dertig minuten aangeeft, is het wel raak. De corner van Youri Loen waait hoog richting doelgebied. Doelman Jo Coppens komt uit maar verkijkt zich op de bal waardoor Lars Hutten bij de tweede paal de 1-1 tegen het net kan koppen.


Het uitvak kijkt toe hoe Hutten scoort

Het zag er de eerste twintig minuten absoluut niet naar uit, maar met een gelijke stand wordt dan toch het rustsignaal bereikt. En daar mag vooral Fortuna heel erg blij mee zijn, want het had ook zomaar 3-1 voor de Maastrichtenaren kunnen staan.

Kooistra kiest ervoor om meer voetballend vermogen in de ploeg te brengen en wisselt in de rust Jordy ter Borgh voor Muhammed Mert. De behendige technicus heeft slechts vijf minuten nodig om het vertrouwen van Kooistra te belonen. Vanaf links wordt de bal via Jordie Briels in één keer doorgespeeld naar de op rechts opkomende Dennis Dengering. Die brengt de bal met een afgemeten voorzet in de zestien van MVV. Mert is goed meegelopen en schiet de bal vanuit de lucht met zijn rechterbeen direct langs Coppens: 1-2.

Mert viert met zijn medespelers en de reservebank een feestje. Wie dat feestje zo te zien niet mee viert is verzorger Peter Brune. Zou hij nog sympathie voor zijn oud-werkgever MVV hebben of zou hij al zijn energie willen sparen voor zijn volgende sprint richting een geblesseerde Fortunees? Het ziet er in ieder geval enigszins komisch uit.


Het gejuich van de spelers lijkt Brune volledig te ontgaan

Fortuna ruikt nu bloed en zet MVV helemaal vast op eigen helft. Vijf minuten na de treffer van Mert haalt Loen van afstand uit. Zijn schot verdwijnt via een MVV-been over de achterlijn. De hoekschop van Briels stuit vlak voor het doel op het kunstgras op en lijkt door alles en iedereen gemist te worden. Dat is echter buiten Ferry de Regt gerekend. De Regt komt vanaf de tweede paal ingelopen en kopt de bal hard in het lege doel. Fortuna’s derde treffer van de avond is tevens Ferry’s derde treffer van het seizoen. Niet slecht voor een centrale verdediger!


De Regt heeft Fortuna doelpunt nummer drie bezorgd

De ontlading in het uitvak is groot. Na de slappe beginfase durfde niemand aan een 1-3 voorsprong te denken. De wedstrijd is echter volledig gekanteld. Bij de spelers op het veld is de ontlading zo mogelijk nog groter. Het lijkt of maandenlange frustraties er bij bepaalde jongens in één keer uitkomen


Grote ontlading bij de spelers

Ook na de 1-3 neemt Fortuna geen gas terug. Mert legt vlak na de derde treffer aan voor een afstandsschot. Dat schot wordt ternauwernood aangeraakt en gaat daardoor naast het doel van Coppens. Ron Elsen ziet zijn ploeg ploeteren en brengt Emmo Güvenc in. Tot een direct schokeffect komt het echter niet. Even later wordt een vrije trap vanaf links door een geheel vrijstaande MVV-er nog wel naast gekopt, maar Fortuna speelt verder geconcentreerd en probeert zelf het spel te blijven bepalen. Voor trainer Elsen het sein om ook zijn grootste troef uit te spelen. Niemand minder dan Prince Rajcomar maakt zijn opwachting, zijn sokken kenmerkend opgetrokken tot net onder zijn kruis.

MVV is wanhopig op zoek naar de Anschlusstreffer maar speelt daarbij behoorlijk onzorgvuldig. Slechts twee keer wordt het écht spannend voor het doel van Kaya. Eerst kapt Verheijdt zich goed vrij, maar ziet zijn schot gepareerd door Kaya. Vlak voor tijd mislukt Fortuna’s buitenspelval bij een vrije trap van MVV. Drie spelers staan helemaal vrij, aan Kjell Knops de eer om de bal op doel te koppen. Hij mist het doel echter volledig.

Verheijdt maakt die laatste kans al niet meer mee. Na een fikse en te laat ingezette tackle op De Regt vlak na rust, maakt hij vijf minuten voor tijd volgens Gözübüyük hands. Voor beide vergrijpen ontvangt hij een gele kaart, waarna de man die niet zou misstaan in ‘Oh oh Cherso’ vroegtijdig mag gaan douchen.

De moegestreden Dries Saddiki en Youri Loen worden vlak voor tijd nog gewisseld voor Soufian Moro en Marco Ospitalieri. De vijf minuten blessuretijd komen we zonder kleerscheuren door waarna het feestje voor het bezoekersvak los kan barsten.


Een verdiend feestje met de meegereisde fans

Na een zwak begin herpakt Fortuna zich vanavond knap. Daarbij goed geholpen door een tegenstander die instort en na rust geen vuist meer kan maken. Zo wordt de periode van 1536 dagen zonder uitnederlaag in een derby voorlopig weer even verlengd. Hopelijk geeft deze overwinning de ploeg het nodige zelfvertrouwen voor de komende wedstrijden, beginnend aanstaande vrijdag in Sittard tegen VVV.

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement.

Resultaat: 3 punten, in het kwadraat worden dat er 9.
Uitvak: 350 man, goed voor 10 punten.
Stadion: Er is niks mis met De Geusselt, wel één strafpunt voor het kunstgras: 8 punten.
Thuisfans: De interactie zoals een aantal jaar geleden zal er niet snel meer komen, maar vermakelijk blijft het wel: 6 punten.
Catering: Koude frikadellen en verkeerde bedragen bij het afrekenen: 4 punten.
Randvoorwaarden: Geen Maastrichtse stewards gezien, enige ruimte voor vlaggen en een klein stapeltje programmaboekjes voorradig: 6 punten.

Niet geheel verrassend neemt de uitwedstrijd bij MVV met maar liefst 43 punten de koppositie over. Het zal heel moeilijk worden dit resultaat nog te overtreffen. Een pittige maar mooie uitdaging voor de resterende tien uitwedstrijden!