Uit het wedstrijdverslag van afgelopen seizoen: ‘Maar de overtuiging ontbrak en het spel was simpelweg niet goed genoeg om het Go Ahead ook maar enigszins lastig te maken.’ De competitiefase zorgt ervoor dat de overige zinnen niet in de context passen, maar als je niet meekunt in wat de wedstrijd van je vraagt is een 3-0 nederlaag een logische. Ander seizoen, hetzelfde liedje…


22 september 2023

Tandeloos Fortuna verliest in Deventer

Go Ahead Eagles 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 37. Edvardsen 1-0, 77. Sow 2-0, 90 + 2. Rommens 3-0.
Opstelling: Pandur; Pinto (74. Lazetić), Guth, Siovas, Dijks (74. Vita); Duarte, Rosier (61. Özyakup), Halilović; Noslin, Sierhuis (61. Belkheir), Córdoba (81. Oratmangoen).
Toeschouwers: 9.803
Scheidsrechter: Nijhuis.
Geel: Rosier, Duarte, Özyakup, Guth.
Rood: -.

Wat hebben we genoten, afgelopen zaterdag. Van de sfeer, het voetbal, de tricks van Alen Halilović, Loreintz Rosier en Rodrigo Guth die naar het supportershome komen en weet ik niet wat meer. En ook afgelopen week was geen straf. Geen Fortunees die al dagen met slechte zin uit bed stapt, of je dat als eerste met je linker- of rechterbeen doet. Wie doet ons wat?


Van feestgedruis krijg je nóóit genoeg!

Maar de rauwe werkelijkheid is dat we wonnen van een ploeg die is beroofd van hun beste spelers, die voordat ze naar Sittard-Geleen kwam geen punt had en dat vandaag de dag nog steeds niet heeft. Akkoord, we bezetten de vijfde plaats op de ranglijst, maar staan in verliespunten achter op de tegenstander van vandaag, Go Ahead Eagles. Daarbij, een uitwedstrijd tegen Go Ahead is geen geschenk en ook vandaag zal het niet eenvoudig worden zonder verlies weer in de bus te stappen.


Alles of niets, het werd niets

In het seizoen 21/22 stonden we na 60 minuten met 1-3 voor, maar Go Ahead won, onder aanvoering van Iñigo Córdoba, met 4-3. het is een avond waaraan niemand (nog) terugdenkt. En juist daarom stappen in de late vrijdagmiddag 400 fans in auto of bus en reizen naar de Deventer Adelaarshorst.

Doordat er wat eenpitters in de bus zitten ontstaat her en der een stoelendans, maar uiteindelijk vindt iedereen een zitplaats. Zo’n busreis kent een aantal vaste gebruiken en vandaag wordt daar het eten van vlaai aan toegevoegd. De stukken zijn vrij groot, maar dat belet niemand ervan minimaal één stuk te nemen. Zelfs een supporter waarvan zijn roots in het Midden-Oosten liggen laat zich de vlaai goed smaken en ook Buscoördinator Arno stopt een flink stuk vlaai in zijn smikkel. Dat de woke-gemeenschap maar nooit durft te beweren dat wij in de bus niet inclusief zijn. Er schallen nota bene Ajax-liederen door de bus!


Het duurt niet lang of de vlaaipunten zijn weg

Ondertussen mogen we bij Knooppunt Tiglieja aanschuiven in een forse file. Maar eenmaal voorbij de thuishaven van Roel Janssen verloopt alles op rolletjes. Het reisschema biedt zelfs de mogelijkheid om tussen Nijmegen en Deventer te stoppen om even te smoren. En dat doet zichtbaar goed.

Het is al voorbij 19.00 uur als we de parking bij De Adelaarshorst opdraaien. Veel supporters zijn ons nog niet voorgegaan, want er staan nog maar zes auto’s. Ondertussen staan de hemelsluizen op een kier en wurmt iedereen zich door één toegangspoortje. Eenmaal binnen start één van mijn minst favoriete uitwedstrijden.

‘De Supporters van de Eikels gaan er prat op dat ze ooit eens vergeleken werden met NAC-supporters. En eigenlijk klopte het ook wel een beetje. Ze hebben een B-Side, het stadion doet Engels aan en was qua grootte te vergelijken met de Beatrixstraat.’, zo lezen we in NAC-fanzine ‘De Rat’, nummer 25, uit oktober 1999.

De tijden zijn in zoverre veranderd dat de media het inmiddels 100% eens is met de gemiddelde Go Ahead-supporter. Zo hebben ze de rol overgenomen die SC Heerenveen ooit had en dat moet je helemaal niet willen. Ze profileren zich graag als ‘The Home of Football’, maar als Deventer het middelpunt van het voetbaluniversum zou zijn, dan had Eise Eisinga zijn planetarium in de 18e eeuw wel rond De Adelaarshorst gebouwd.


De tunnel die toegang geeft tot het uitvak

De afgelopen dagen ging op het trainingsveld alle aandacht uit naar Ivo Pinto. De Portugese kapitein moest enkele groepstrainingen laten schieten en kon alleen donderdag met de rest van zijn collega’s trainen. Toch geraakt hij speelklaar voor vanavond. Dat geldt sowieso voor Ivor Pandur. De Sittardse vedette is een certitude in doel en staat ook vanavond weer tussen de palen.


Ivor Pandur pakt ballen met zijn ogen dicht

In de tweede helft van het duel met FC Volendam sleutelde hoofdtrainer Danny Buijs aan zijn middenveld, maar het duo Deroy DuarteLoreintz Rosier is in ere hersteld. Ondertussen beschikt Alen Halilović over dezelfde status als landgenoot Ivor Pandur.

Ook over de voorhoede breekt Buijs zijn hoofd niet. Tijjani Noslin is het seizoen goed gestart en bestrijkt de rechterflank. Iñigo Córdoba is zijn spiegelbeeld op links. Kaj Sierhuis hield het tegen ‘De Wijdbroeken’ een klein uur vol en zal ook vanavond starten.


Eddy the Eagle slaat vanavond zijn vleugels uit

De wedstrijd staat onze leiding van Bas Nijhuis, die tussen zijn werkzaamheden in Hilversum door nog ruimte vond om naar Deventer af te reizen. Precies om 20.00 uur trappen beide teams af en dat is voor de schrijver wel zo prettig. Want in de hoek van het stadion is een 24″ monitor opgehangen die door moet gaan als scorebord en het raadplegen ervan vanuit het uitvak is niet makkelijk.

De wedstrijd begint vrij kalm, maar na een minuut of vijf heeft Go Ahead er genoeg van en trekt naar voren. Wedstrijden tussen Go Ahead en Fortuna laten doorgaans een vrij eenzijdig beeld zien en ook nu is Fortuna verplicht zich terug te trekken in eigen strafschopgebied. Linksback Bas Kuipers duikt aan de tweede paal op en denkt binnenkant voet te kunnen scoren, maar tweemaal tikt hij de bal tegen de uitgegooide reddingsboei waardoor we de eerste stormloop overleven.


Dimitris Siovas heeft voldoende werk in de openingsfase

Niet veel later proberen Victor Edvardsen en Philippe Rommens elkaar te vinden, maar Rodrigo Guth heeft hun plannetje door en kan de bal ontzetten. Dat lukt niet als na een kwartier Mitchell Dijks een bal in de voeten van Willum Willumsson schiet. De IJslander combineert zich een weg door de Sittardse verdediging en bezorgt de bal tot bij Kuipers die Ivor Pandur test. Pandur kan de bal met moeite keren en houdt vooralsnog zijn doel schoon.


Bobby Adekanye is Mitchell Dijks zo nu en dan te snel af

Nu het vuur van het duel weer wat is gedoofd krijgt Fortuna wat meer de kans om te gaan voetballen. Maar Go Ahead staat overal één tegen één, waardoor Ivor Pandur, Dimitris Siovas en Rodrigo Guth de bal veelvuldig naar elkaar toespelen. Het middenveld is zo dichtbevolkt dat zelfs Alen Halilović moeite heeft zich steeds weer vrij te spelen.


Tijjani Noslin krijgt van Gerrit Nauber nauwelijks ruimte  om te voetballen

Pas na een minuut of 20 krijgt Fortuna eindelijk enige ruimte om tegen te prikken. Vanuit de verdediging dribbelt Rodrigo Guth naar het middenveld en lift de bal tot bij Tijjani Noslin. Hij schudt Gerrit Nauber van zich af en gaat richting strafschopgebied. Daar wachten Kaj Sierhuis en Iñigo Córdoba, maar de trap van Noslin is een schot op doel of een voorzet, waardoor het uiteindelijk niets oplevert.


Rodrigo Guth creëert een man-méér-situatie op het middenveld

Meteen laat de thuisploeg zien hoe je wél onder de druk uitvoetbalt. Want de bal gaat van doelman Jeffrey de Lange via Nauber en Willumsson naar Oliver Edvardsen die naamgenoot Victor Edvardsen lanceert. Guth is de Zweed kwijt en Pandur brengt redding, maar de afwerking is natuurlijk niet je dat.


Het middenveld-geweld gaat Alen Halilović voorlopig boven zijn pet

Na een half uur ontsnapt Fortuna opnieuw aan een achterstand als de bal aan de tweede paal wordt weggekopt en Ivo Pinto, Rodrigo Guth en Loreintz Rosier nodig zijn om Oliver Edvardsen van een doelpunt af te houden. De veilige handen van Pandur zorgen ervoor dat de gemoederen bedaren.


Victor Edvardsen zit er bovenop bij Deroy Duarte

Maar komt Fortuna er dan helemaal niet aan te pas? Nauwelijks, want Iñigo Cordoba komt niet toe aan zijn rushes en ook Tijjani Noslin ligt aan banden. De enige die nog een beetje gevaarlijk wordt is Kaj Sierhuis maar zijn geplaatst afstandsschot eindigt in de reclameborden.


Kaj Sierhuis heeft zich nog niet kunnen onderscheiden

Vlak voor rust komt Go Ahead verdiend op voorsprong. Goed positiespel van Bobby Adekanye en Mats Deijl zet Mitchell Dijks buitenspel waarna Adekanye alle tijd en ruimte krijgt de perfecte voorzet te geven. Aan de tweede paal is Ivo Pinto Oliver Edvardsen kwijt die de bal maar voor het intikken heeft.


Het lukt Loreintz Rosier maar niet het middenveld onder controle te houden

Er zijn nog een paar minuten te spelen tijdens de eerste helft en die worden gevuld door in de 43e minuut YNWA te zingen. Alle toeschouwers gaan staan en klappen het eelt op hun handen om de overleden Go Ahead-supporter een passend eerbetoon te geven.

Aan de andere kant: hoe speciaal is het om juist in deze fase de gelijkmaker te scoren? Go Ahead wilt het misschien wat rustig aandoen, maar Fortuna trekt nog eens naar voren. Vanaf rechts komt een voorzet uit bij Kaj Sierhuis, maar zijn halve omhaal gaat net over de dwarsligger. Daarmee zit de eerste helft erop. Fortuna komt erachter dan FC Volendam domweg één van de zwakke broeders in de Eredivisie is en wilt het nog wat maken van dit duel er met meer inzet moet worden gespeeld. Rustig de bal rondtikken staat Go Ahead niet toe.


Go Ahead speelt gewoon met veel meer passie, merkt ook Iñigo Córdoba

Tijdens de rust staart iedereen een beetje mokkend voor zich uit. We kwamen er tijdens de eerste helft niet aan te pas en wil je een beetje zicht blijven houden op de linker kolom, dan is deze wedstrijd een must-win.  Maar goed, het kalf is nog niet verdronken, er resteert de ploeg van Danny Buijs nog 45 minuten om minimaal met één punt naar huis te gaan.

Meteen na rust ziet het er niet naar uit dat Fortuna het over een andere boeg gooit. Aan Fortuna’s linkerkant is de fysiek sterke Willumsson weer eens baas over tegenstander en bal en laat Philippe Rommens een voorzet trappen. De Deventer Halilović legt de bal in de voeten van Bas Kuipers die met moeite tot een schot komt, maar Ivor Pandur wel dwingt tot een fraaie redding. Zijn we wakker?


Ook Ivo Pinto speelt vandaag een paar procenten minder

De corner die Go Ahead mag nemen belandt bij diezelfde Kuipers die geen strobreed in de weg wordt gelegd om de bal strak in het vijfmetergebied te passen. Daar staat Victor Edvardsen die de bal toucheert en zo de bal op de paal tikt. Of we helemaal wakker zijn is niet echt een vraag waarop we nog een antwoord zoeken.

Omdat Fortuna moet proberen voetballend het verschil te gaan maken mag Loreintz Rosier naast Buijs op de bank gaan zitten en wordt vervangen door Oğuzhan Özyakup. Ook voor Kaj Sierhuis zit het duel erop. Het laatste half uur is voor Mouhamed Belkheir.

Het inbrengen van beide spelers sorteert wel enig effect, want de bal gaat plotseling veel beter rond op het middenveld. Zo staat Özyakup ook aan de basis van de beste kans tot dusver.


Oğuzhan Özyakup brengt wat meer voebal

Hij speelt de bal tot bij Córdoba die eindelijk ruimte krijgt een voorzet te trappen. Op de rand van het strafschopgebied ziet hij Alen Halilović staan en zijn pass is prima, maar de Kroaat heeft te veel tijd nodig om te schieten. Had hij dat in één keer gedaan, dan had Jeffrey de Lange vieze papieren gehad om de 1-1 te voorkomen, maar nu schiet hij tegen Joris Kramer, waardoor de bal de ‘zestien’ uit stuitert.

Daar staat Deroy Duarte die dit seizoen al toonde van afstand gevaarlijk te kunnen zijn. Hij neemt de bal met links aan, tikt de bal voor zijn rechter voet en schiet de bal vervolgens op de paal… Dit was het ideale moment geweest om voor de gelijkmaker te zorgen, maar het mag niet zo zijn.


Is Alen Halilović ondertussen de moed in de schoenen gezakt?

Ondertussen heeft Iñigo Córdoba de bal opgepikt en schiet de bal tot bij de tweede paal. Daar denken Mouhamed Belkheir en Mitchell Dijks voor de 1-1 te kunnen zorgen, maar doordat ze tegen elkaar botsen rolt de bal over de achterlijn.


Twee Fortunezen die beide niet tot doelgevaar komen

Tijdens deze fase lukt het Fortuna ineens wél om de tegenstander onder druk te zetten en te houden. Na deze fase zit het duel voor Mitchell Dijks erop en mag Rémy Vita het laatste kwartier volmaken. Ook de niet volledig fitte Ivo Pinto mag naar de kant. Trainer Danny Buijs gaat proberen de gelijkmaker af te dwingen door Marko Lazetić in te brengen. De huurling van AC Milan is lang, maar ook nog piepjong en heeft moeite zich te manifesteren.

Ook Vita valt niet lekker in als hij verkeerd instapt en onder een bal doorloopt waardoor Evert Lindhorst een voorzet tot bij Willum Willumsson kan geven. De IJslandse reus kopt op doel, maar de bal komt tegen Rodrigo Guth aan. Invaller Sylla Sow tikt vervolgens de 2-0 achter Pandur waardoor hij gevoelsmatig de wedstrijd in het slot gooit.


Trainer Danny Buijs geeft aan dat Fortuna een derde keer mag aftrappen

Fortuna heeft nog ruim een kwartier om iets aan de achterstand te doen, maar het is ook niet goed genoeg om haar voet naast die van Go Ahead te zetten. Passes van Guth, maar ook van Pinto kwamen niet aan en Halilović heeft eveneens moeite met het vinden van de juiste oplossingen. En als Tijjani Noslin aan de bal is, dan lukt het wel een speler te passeren, maar zijn voortzetting is dan weer niet goed. Schoten tussen de palen moet je met een loep zoeken. Want ook het vizier van Özyakup staat niet goed afgesteld.


Goed schot van Tijjani Noslin, maar de richtingscoëfficiënt klopt niet

De beste kans op tenminste een doelpunt krijgt Marko Lazetić. Een breedtepass van Halilović krijgt een gekke curve als een ‘Eagle’ de bal toucheert. In plaats van te blijven staan en door te lopen maakt Lazetić een sliding waardoor hij de bal niet of niet goed raakt. Doelman De Lange heeft vervolgens ietwat moeite de bal te vangen.


Marko Lazetić vraagt nét wat te vaak om een strafschop

Niet veel later gaat Philippe Rommens een één-twee aan met Willumsson. Hij snijdt Rodrigo Guth de pas af waarna Guth niets anders kan doen dan Rommens licht toucheren. Nijhuis wijst gedecideerd naar de stip en geeft Guth geel. Na overleg met de VAR herziet hij zijn beslissing en kent Go Ahead een vrije trap toe. Voor het uitvak maakt dat weinig verschil, want een derde treffer is inmiddels ingecalculeerd.

Of Rommens nu vanaf de strafschopstip of enkele meters verder voor de 3-0 zorgt, dat maakt geen verschil. Met zijn treffer vestigt Rommens een record door in vier opeenvolgende duels te scoren voor ‘The Eagles’, waarmee Cees van Kooten zijn record kwijt is.

De 3-0 voorsprong is het sein voor het Deventer publiek zich te gaan roeren. De inhoud van enkele drinkbekers landt in het uitvak en we worden toegezongen ‘fucking shit’ te zijn. Echt iets om fier op te zijn. Zonder het al te zeer eens te zijn met het gedachtegoed van andere clubs blijft Go Ahead in mijn populariteitsranking ergens onderaan bungelen. En dat verandert na vandaag niet.

Er volgen nog negen minuten blessuretijd, maar rekenen op iets, dat doet niemand meer. De wedstrijd eindigt met 3-0 en dat is één tegendoelpunt méér dan afgelopen seizoen. Ook toen waren we kansloos, maar bleef het 2-0.


Ook dit seizoen verlaat Oğuzhan Özyakup Deventer puntloos

Het enige lichtpuntje, noem het waakvlammetje, is de invalbeurt van Ragnar Oratmangoen. De aanvaller glipt geregeld langs zijn tegenstander, maar invallen bij een 2-0 achterstand is niet prettig. Ook hij kan de nederlaag niet afwenden.


Ragnar Oratmangoen kan het tij niet keren

Na afloop komen de spelers naar het uitvak om de 400 fans die zijn meegereisd te bedanken en zoeken de kleedkamer op. Het zat er domweg niet in vanavond en dat zal een les zijn voor de komende weken. Er komen zware tegenstanders aan en het is belangrijk in ieder geval dezelfde intensiteit als onze opponenten aan de dag te kunnen leggen.


Ondanks de domper valt het uitvak haar spelers nooit af

Als iedereen in de bus zit en de meeste auto’s het uitvak hebben verlaten spoeden we ons richting autosnelweg. De beatbox zwijgt even, maar niet voor lang. Het TV Oranje-genre maakt plaats voor de iets hardere muziek. En zo komt bijna elke muziekliefhebber wel aan zijn of haar trekken.

Na een korte smoor- en plaspauze volgt een iets langere monoloog waarvan het meeste langs me door gaat. Gelukkig zijn we al in de Westelijke Mijnstreek aangekomen en blij als een kind draaien we bij Born de A2 af richting Fortuna Stadion.

Als we onze auto opzoeken komt juist de spelersbus aanrijden en die slaat onder een klaterend applaus af richting Milaanstraat. Dat gaat ons iets te ver en rijden naar huis. Iedereen is moe. De Jupiler League-vibes gieren door mijn lichaam. Na een werkweek door de vrijdagavondspits laveren, van iedereen verliezen, terugrijden en gesloopt in bed stappen.

Hopelijk vergaat het ons volgende week zondag bij AZ iets beter. Tot dan.

COYS!