Ook de vijfde wedstrijd van het seizoen resulteert in een nederlaag. Voor rust is de organisatie van het elftal redelijk, maar zijn we voorin volkomen machteloos. Maar na rust blijkt de gekozen tactiek geen hele wedstrijd vol te houden. We zijn niet meer in staat om de tegenstander onder druk te zetten en wanneer we aanvallender gaan spelen, krijgen de verdediging en het middenveld het allemaal niet meer belopen. Uiteindelijk wordt het 3-4, een uitslag waarop ondanks een dubieuze penalty voor FC Utrecht weinig af te dingen valt.

2 september 2022

Steeds dieper in de problemen

Fortuna Sittard 3 FC Utrecht 4

Doelpuntenmakers: 62. Dost 0-1, 65. Guth 1-1, 69. Douvikas 1-2, 75. Douvikas 1-3, 81. Yilmaz 2-3, 85. Douvikas 2-4, 90+6 Noslin 3-4.
Opstelling: Pandur; Tirpan, Guth, Siovas; Noslin, Duarte, Erdogan (46. Ferrati), Cox (74. Bassett); Seuntjens; Gladon, Yilmaz.
Toeschouwers: 8.763.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): Tirpan.
Rood (Fortuna): –.

Direct na het ontslag van Sjors Ultee suggereerde technisch manager Sjoerd Ars nog met de nodige bravoure dat het weinig problemen zou opleveren om een nieuwe trainer te vinden, want dat dit het ideale moment was om in te stappen bij het ambitieuze Fortuna. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. We zijn inmiddels twee weken verder en er heeft zich nog steeds geen opvolger aangediend. Reden voor voorzitter Isitan Gün om voor de camera’s het gewenste profiel van de nieuwe trainer openbaar te maken: “Voor de trainer die we willen hebben, werken we met een aantal criteria. Het eerste is een winnaarsmentaliteit. Niet dat Ultee die niet had, maar dat vinden we wel heel belangrijk. Het tweede is organisatie en tactiek, het derde is fysiek vermogen. We leggen minder kilometers af dan de tegenstander, dat moet veranderen. Het vierde is tactische flexibiliteit. Het vijfde is een objectief selectiebeleid, en het zesde is het ontwikkelen van spelers.”

De voorzitter geeft uitleg over de trainer aan ESPN

Kijk, dat zijn zes criteria waarmee je bij de keuze van een trainer uit de voeten kunt. Als je de kandidaten langs deze meetlat legt, weet je dat je de juiste man/vrouw in huis haalt en dat je later niet van een koude kermis thuiskomt. Dat je niet per ongeluk in zee gaat met iemand die uiteindelijk toch niet helemaal blijkt te voldoen. Veel voorzitters doen maar wat, wanneer de club een nieuwe trainer zoekt. Isitan Gün weet waar hij mee bezig is en met welke zes criteria hij zijn technisch manager op pad moet sturen. De supporter van Fortuna kan dus rustig slapen gaan in de wetenschap dat Sjoerd Ars als de tijd rijp is met de ideale trainer op de proppen zal komen.

En in de tussentijd kunnen assistenten Dominik Vergoossen en Jeroen Schepens de honneurs prima waarnemen. Waarbij ze ook nog eens een beroep kunnen doen op Burak Yilmaz. Maar niet alleen op Burak, maar natuurlijk ook op Mats. Al met al staat de club er nu veel beter voor dan twee weken geleden, toen we met Sjors Ultee iemand in dienst hadden die eigenlijk maar aan één van de zes criteria voldeed, waarbij we niet eens weten in welke mate.

FIFA-vedette Allard Lindhout

Het kan dus bijna niet anders dan dat we vanavond tegen FC Utrecht ons eerste succes van het nog prille seizoen gaan beleven. Vergoossen en Schepens beschikken over een nagenoeg complete selectie. Ivo Pinto is geblesseerd en voor aanvang blijkt Roel Janssen ook niet op het wedstrijdformulier te staan. Er zijn vandaag basisplaatsen voor Paul Gladon en Tijjari Noslin. Dat gaat ten koste van demet veel moeite (en vermoedelijk ook veel geld) aangetrokken Iñigo Córdoba en Cole Bassett.

Vergoossen en Scheepens spelen vandaag in het systeem waarmee tegen Heerenveen na een 2-0 achterstand in de tweede helft een grotere afslachting werd voorkomen: drie centrale verdedigers (Mickaël Tirpan, Rodgrigo Guth en Dimitrios Siovas) voor doelman Ivor Pandur, twee verdedigende middenvelders (Deroy Duarte en Doğan Erdoğan), twee vleugelspelers (Tijjani Noslin en George Cox), een aanvallende middenvelder (Mats Seuntjens) en twee aanvallers (Burak Yilmaz en Paul Gladon).

Ivor Pandur heeft zin in zijn thuisdebuut

Dat systeem blijkt in de eerste helft ook strek genoeg om FC Utrecht in toom te houden. De centrale verdedigers nemen de posities van de vleugelspelers meestal goed over, wanneer deze verder naar voren spelen. En Duarte en Erdogan lopen de overige gaten dicht. Soms gaat het mis. Halverwege de eerste helft bijvoorbeeld ziet Siovas zich ineens geconfronteerd met twee tegenstanders. Daardoor ontstaat een kans voor Sylla, maar het schot vliegt naast. Eén keer komen we goed weg, wanneer Pandur met een reflex redt op een schot van Boussaid en Cox daarna de rebound van Sylla van de lijn kopt. En wanneer Guth Dost vasthoudt bij een corner, had de scheidsrechter (eventueel geholpen door de VAR) ook voor een penalty kunnen fluiten. Maar over het algemeen is de organisatie verdedigend redelijk op orde.

Noslin komt goed voor de dag als wingback

Maar helaas zijn we aanvallend volkomen machteloos. Seuntjens hoeft vanavond niet meer achter een back aan te lopen, maar zijn spel gaat er daardoor niet op vooruit. Hij neemt regelmatig de verkeerde beslissingen en zijn passes zijn vaak onnauwkeurig. Duarte en Erdogan blinken ook niet uit in de opbouw. Dus gaan we uit armoede maar de lange bal op Gladon en Yilmaz hanteren. En dat is natuurlijk een kansloze tactiek. Tegen het einde van de eerste helft weten we Utrecht met veel pijn en moeite even onder druk te zetten. Dat leidt meteen tot het enige doelgevaar voor rust, wanneer Seuntjens vanaf de rand van het penaltygebied een vlakke schuiver aflevert. De keeper weet echter te redden. In blessuretijd zien we ook Yilmaz voor de eerste keer aan de bal. Zijn schot in de draai is echter ongevaarlijk. We gaan dus rusten met 0-0.

Seuntjens speelt opnieuw heel wisselvallig

Aan het begin van de tweede helft lost Arianit Ferati Erdogan af. Waarschijnlijk hopen Vergoossen en Schepens op die manier wat meer aanvoer naar de aanval te krijgen. Maar net als in de eerste twee thuiswedstrijden neemt de tegenstander meteen na rust het heft in handen. Gelukkig komen we er deze keer zonder kleerscheuren vanaf. Zelf melden we ons pas na tien minuten voor het doel van de tegenstander. Na een overtreding op Gladon ligt de bal op een meter of twintig van het doel. De keeper doet er een eeuwigheid over om de muur op te stellen, scheidsrechter Lindhout wil daar niet op blijven wachten en fluit voor de vrije trap. Yilmaz verrast de keeper bijna met een schot langs de muur in de linkerhoek, maar die is er op tijd bij.

Het is weer ouderwets gezellig in het uitvak

In de volgende minuten start Fortuna zowaar iets wat op een heus offensief lijkt. Het resulteert in doelpogingen van Yilmaz, Cox en Noslin. Het zijn geen grote kansen, maar er komt wel meteen sfeer in het stadion. Maar de domper volgt al snel. Toornstra komt in de middencirkel aan de bal. Drie spelers van Fortuna staan op een paar meter afstand. Alle drie kijken toe hoe Toornstra op zijn gemak wijst waar de bal naar toegaat en vervolgens een afgemeten dieptepass geeft. Sylla pikt de bal op en legt hem voor de voeten van Dost: 62ste minuut, 0-1.

Het is het begin van een bizar laatste half uur. Drie minuten later mag Fortuna een corner van rechts nemen. Seuntjens legt de bal zo’n beetje op de rand van het doelgebied neer. Guth komt inlopen en kopt hard binnen: 65ste minuut, 1-1.

Guth heeft raak gekopt

Een paar minuten ligt na balverlies tijdens een aanval onze hele rechterflank open. Boussaid pikt de bal op en gaat het duel aan met Tirpan. Die raakt de bal. Vervolgens buitelt Boussaid in slow motion over het standbeen van Tirpan. Een onschuldige botsing, maar vooral het moment voor scheidsrechter Allard Lindhout om zijn reputatie als Fortuna-killer weer eens waar te maken. Hij fluit voor een strafschop. VAR Van der Eijk, wiens reputatie bijna even bedenkelijk is, laat het erbij. De net ingevallen Douvikas schiet de strafschop feilloos binnen: 69ste minuut, 1-2.

73ste minuut. Yilmaz gaat op de achterlijn het duel aan met Viergever. Hij sleept er een corner uit. Viergever blijft geblesseerd liggen, wordt overeind geholpen door Yilmaz, maar gaat dan weer liggen. Gejoel en een paar bekers bier van de tribune. Lindhout besluit de wedstrijd te staken. Misschien kon hij niet meer terug, nadat hij aan het begin van de tweede helft de wedstrijd al even had stilgelegd na rookbommen in en vuurwerk op het veld vanuit het vak van FC Utrecht. Maar dit besluit lijkt toch wel buiten alle proporties. De arbitrage en FC Utrecht zoeken de kleedkamers op, Fortuna blijft op het veld staan.

Inderdaad, Allard, óók Burak heeft zo’n heksenketel nog nooit meegemaakt

Na een sfeervol intermezzo met lampjes van smartphones en You’ll never walk alone gaan we na tien minuten weer verder. Fortuna (met Bassett voor Cox) zet aan voor een offensief en krijgt een paar corners en kleine kansen. Maar bij balverlies ligt ons middenveld weer helemaal open. Achterin is Tirpan een meter achter Guth en Siovas blijven hangen. Daardoor staat Douvikas na een steekpass geen buitenspel. Guth probeert de meubelen te redden, maar Douvikas rond beheerst af: 77ste minuut, 1-3.

Een paar minuten later gooit Seuntjens de bal in naar Ferrati. Heel veel kan die niet met bal, maar hij staat toevallig wel ergens op een ongevaarlijke plaats in het strafschopgebied. En wanneer Toornstra dan met een opgeheven been zijn borst raakt, is het een penalty. Vervolgens duurt het dankzij de VAR minutenlang voordat die penalty eindelijk genomen kan worden. Yilmaz schiet feilloos in de linkerbenedenhoek: 82ste minuut, 2-3.

De doelpuntenteller van Yilmaz blijft doorlopen

Tijd voor een slotoffensief. Maar Fortuna probeert het wel, maar uit open spel weten we eigenlijk geen kansen te creëren. We zijn dus aangewezen op hoekschoppen en vrije trappen. Yilmaz mag nog een keer aanleggen, maar de bal ligt wel heel ver van het doel. Zijn schot gaat ruim over. Een paar minuten later geven we Toornstra weer eens alle tijd en ruimte om voor te zetten. Dost verlengt zijn pass naar Douvikas. Die neemt de bal aan en schiet hem met een volley keihard achter Pandur: 85ste minuut, 2-4.

Utrecht krijgt daarna nog een paar kansen en ziet een doelpunt van Dost afgekeurd worden wegens buitenspel. Maar de wedstrijd is gelopen. Al krijgt Noslin in de allerlaatste minuut van de blessuretijd nog loon naar werken, wanneer hij na een steekpass van Duarte goed voor zijn man kruipt en de bal langs de keeper schiet: 96ste minuut, 3-4.

Aan Noslin heeft het niet gelegen

Daarmee zit het erop. Nederlaag nummer vijf in vijf wedstrijden is een feit. We kunnen zeggen dat het niet meezat en dat we een onterechte penalty tegen kregen. Maar ook deze nederlaag is uiteindeliijk gewoon terecht. Fortuna zit al vroeg in het seizoen in de problemen. Misschien nog wel dieper dan vorig seizoen. Toen waren de problemen terug te voeren op een selectie die kwalitatief en kwantitatief niet sterk genoeg was. Nu is er op papier een redelijke selectie, maar blijkt het in de praktijk moeilijk daar een goed functionerend elftal uit te smeden. Een pittige klus, zelfs voor iemand die aan alle zes de criteria van Gün voldoet.