Wie wint een wedstrijd waarin voor beide ploegen niets meer op het spel staat? Nou, de ploeg die nog het meest gemotiveerd aan het vertrek verschijnt! Dat waren wij dus en dat leverde uiteindelijk een simpele overwinning op. Als je niet beter weet (namelijk dat Utrecht beter kan dan dit), dan ga je denken dat Fortuna uitstekend gespeeld heeft. Mooie combinatie hier, strakke pass daar, maar ja als de tegenstander geen strobreed in de weg legt, dan is het ook erg makkelijk voetballen.


21 April 2000

Fortuna verslaat ongeïnspireerd FC Utrecht

Fortuna Sittard 3 FC Utrecht 0
Doelpuntenmakers: 22. Heering 1-0; 46. Gerritsen 2-0; 76. Amoah 3-0
Opstelling: Van Zwam, Kiekens, Volmer, Roest, Hermans, Heering (79. Gesthuizen), Van der Schaaf, Kool, Krijgsman, Gerritsen (69. Hamming), Amoah (87. Evers).
Toeschouwers: 8.649
Scheidsrechter: Bossen
Geel (Fortuna): Evers, Gesthuizen
Rood (Fortuna): –

En weer een wedstrijd dichter bij het eind, ik weet niet wat ik van dit soort voetbal moet denken. Er staat niks meer op het spel dus er is geen enkele druk.

Maar ja, wat is het alternatief? Vechten tegen degradatie??? Kies ik toch maar voor enkele lusteloze voetbalpotjes op een aangename avond. Zo ook op deze goede vrijdag. Het affiche zegt dat FC Utrecht op bezoek komt. Nog zo’n club die niks meer te winnen of te verliezen heeft (verschil is wel dat zij al zo’n 20 wedstrijden in deze omstandigheid verkeren). Voor ons is het pas de vierde overbodige wedstrijd. De eerdere drie gingen allemaal verloren zonder dat we een goal maakten. Tegen De Graafschap leek het nog ergens op, maar tegen PSV en Heerenveen was het hélemaal niks. Utrecht – kampioen overbodige wedstrijden dus – heeft daar meer ervaring mee en wint ook nog wel eens zo’n wedstrijdje. Maar ja wij spelen thuis en de Fortunezen kunnen ons toch niet nog zo’n gedrocht voorschotelen?

Nee, dat ging de plaatselijke trots toch wat ver. Het was bovendien uitstekend weer, het stadion zat redelijk vol (naar verluidt 8.649 man) en bij Van Marwijk was ook het kwartje gevallen (Kiekens in het centrum van de verdediging is vragen om problemen): Kiekens dus terug naar de rechtsbackpositie en Volmer terug naar het centrum van de verdediging. Fortuna begint dus redelijk gemotiveerd aan de wedstrijd, en Utrecht moet terug. Of is het andersom? Utrecht heeft geen zin om veel te lopen en blijft achterin hangen waardoor Fortuna wel naar voren moet?? Nou ja, de waarheid ligt natuurlijk weer ergens in het midden.

Maar na 20 minuten staan we met 1-0 voor. En wie scoort daar?? Ongelooflijk, het is Marco Heering! De man die lang geblesseerd was en nu weer eens speelde mede dankzij blessures bij andere spelers. Op zich niet vreemd natuurlijk dat hij invalt maar toch, wie hem aan het werk ziet, kan toch niet aan de indruk ontkomen dat hij enige kilootjes teveel meesleept! Oorzaak? Nou het lijkt me dat Heering niet echt de ideale voetbalprof is. Zo zag ik hem laatst tijdens het kampioensschap van het tweede elftal in een redelijk benevelde toestand.

Maar hoe het ook zij, naar omstandigheden voetbalde hij een wereldpartij! Oké als Heering zich weer eens naar voren had “gesneld” en als die aanval voorbij was dan werd een positionele wijziging doorgevoerd. Amoah werd dan tijdelijk rechtsbuiten zodat Heering tijdelijk diepe spits kon zijn (minder ver lopen!!). Toch eigenlijk wel jammer, want hij kan weldegelijk voetballen. Dat liet ie gedurende de 75 minuten dat ie speelde ook wel zien. De kwaliteiten zijn er wel, maar er is duidelijk meer nodig voor een geslaagde carrière in de eredivisie.

Na de 1-0 voorsprong zakte de wedstrijd als een plumpudding in elkaar, omdat Fortuna het initiatief wilde doorgeven aan Utrecht. En tja daar hadden de Domstedelingen helemaal niet op gerekend. Wordt er van ons dan ook nog iets verwacht vandaag, leken ze te denken! Nou ja met frisse tegenzin gingen ze dan toch maar ten strijde. Want zo leert het verleden, als Fortuna besluit om een kleine voorsprong te gaan verdedigen dan zijn er uiteraard perspectieven! Resultaat: er komen kansjes voor Utrecht, er komen kansen voor Utrecht en uiteindelijk komt er een penalty voor Utrecht.

De manier waarop die tot stand kwam was toch wel tekenend voor de wedstrijd. Roest dacht eens eventjes op zijn gemak te gaan uitverdedigen. Daar waar een simpel breedte passje op zijn plaats was geweest ging hij de confrontatie met twee Utrechtenaren aan. Hij dacht zeker, ik als echte Utrechtenaar die niet speelt bij Utrecht zal het bestuur eens even laten merken wat voor een domme fout ze hebben begaan door mij te verkopen. Jammer genoeg voor Robert ging er ergens iets mis, hij werkte zich steeds verder in de nesten en het eindigde met een overtreding van Kiekens in het strafschopgebied. Het was wel mooi om te zien hoe Roest zichzelf stond te vervloeken, niemand hoefde hem te vertellen wie er schuld had aan deze strafschop. Trouwens voor mij blijft ook na dit debacle overeind dat het Utrecht bestuur een domme fout heeft begaan door hem te verkopen.

Penalty dus, Robbemond achter de bal, aanloop, schot en raak! Iemand op de noord tribune heeft nu een buil op zijn gezicht, want die bal was erg hard. Robbemond is duidelijk niet op de hoogte van het service concept van Fortuna. Hij wenst geen gebruik te maken van de faciliteiten die Fortuna heeft aangebracht (twee palen, een lat en een netje) om het kijkplezier van de supporters achter de goal te garanderen. Wellicht moet Fortuna het doel maar eens wat vergroten. Kortom, de stand blijft gewoon 1-0 (sorry voor mijn meligheid maar dit soort wedstrijden laat ook mij niet ongemoeid).

Utrecht gooit het strijdbijltje er nu maar weer bij neer. Ze vinden het blijkbaar niet leuk dat de gelijkmaker er niet vanzelf in gaat. Fortuna raapt het bijltje op en besluit het voor de rust niet meer te gaan slijpen. Tweede helft, aftrap Fortuna, bal terug naar Volmer, naar voren naar Amoah, die ziet Gerritsen wegsprinten die krijgt de bal en scoort: 2-0. Zo simpel is dat. Het duo Amoah/Gerritsen werpt dus alweer zijn vruchten af. De wedstrijd is nu wel gespeeld. Ik kan nu echt niks meer verzinnen dat één van beide ploegen zou moeten aansporen om iets te gaan doen. Op het veld trouwens ook niemand.

Laten we het dus maar kort houden, wat moeten we nog onthouden?

– de band die op de noord tribune had plaats genomen (was dat die band die in de optocht meedeed??) maakt interessante herrie. Er moet wel nog enige coördinatie met de supporters plaatsvinden, maar dit is een goed idee;

– Sommige Utrechtenaren willen van het veld en als de coach ze weigert te wisselen gaan ze zelf maar een poging wagen. Het lukt evenwel niet. Niet omdat de overtredingen er niet rijp voor zijn (vraag dat maar aan onder andere Gerritsen), maar omdat de scheids “in de geest van de wedstrijd” wenst te fluiten (whatever that might be);

– Het wordt zowaar nog 3-0 ook! Amoah duwt de derde binnen. De manier waarop hij dat doet, doet vermoeden dat scoren voor hem de simpelste zaak van de wereld is. Hopelijk blijft ie, net als Van der Schaaf, want deze twee laten week in week uit duidelijk zien dat ze meerwaarde voor ons hebben.

Nou, dat was het dan wel weer. We winnen dus makkelijk met 3-0 van FC Utrecht en daarmee is alles wel gezegd!