Nadat Fortuna afgelopen vrijdag de koppositie in de Jupiler League heeft overgenomen, wacht op Paasmaandag de eerste van zes hordes op weg naar het kampioenschap. Die horde neemt Fortuna moeiteloos. Voor goed gevulde tribunes wordt Helmond Sport dankzij treffers van Hutten en Pinto al binnen tien minuten op een 2-0 achterstand gezet. Na rust volgt de opnieuw uitblinkende Semedo nog een derde doelpunt toe. De volgende hordes wachten komende vrijdag en maandag in de vorm van uitwedstrijden tegen Go Ahead en RKC.

2 april 2018

Fortuna handhaaft koppositie

Fortuna Sittard 3 Helmond Sport 0

Doelpuntenmakers: 6. Hutten, 1-0, 8. Pinto 2-0, 53. Semedo 3-0.
Opstelling: Özer; Essers (65. Braun), Schuurs, Dammers, Pinto (71. Ospitalieri); Kojic, Hutten, Smeets; Semedo, Stokkers (81. Saddiki), Askovski.
Toeschouwers: 6.012.
Scheidsrechter: Van der Eijk.
Geel (Fortuna): Braun.

Na de royale overwinning in Almere en de nederlaag van NEC in Eindhoven staat Fortuna met nog zes wedstrijden voor de boeg op de eerste plaats in de stand van de Jupiler League. Iets waar niemand rekening mee had gehouden aan het begin van het seizoen. En iets wat na de perikelen rond Sunday Oliseh ook niet meer erg waarschijnlijk leek. De goede prestaties leveren vandaag een coulisse op die de spelers verdienen. Er zijn zo’n 6.000 toeschouwers, die zorgen voor een prima sfeer. Fortuna moet het in de finale van het seizoen helaas stellen zonder Djibril Dianessy, die met afgescheurde kruisbanden zo’n tien maanden uit de running zal zijn. André Vidigal viel vrijdag in Almere ook uit. Diens blessure lijkt weliswaar mee te vallen, maar vandaag is hij niet van de partij. Omdat ook Todd Cantwell nog steeds geblesseerd is, zit het trainersduo Claudio Braga/Kevin Hofland dun in zijn aanvallende mogelijkheden. Stefan Askovski neemt de plaats van Vidigal in. Lars Hutten schuift door naar de positie achter de spits. De vrijgekomen plaats op het middenveld is voor Lazar Kojic. Van de bankzitters kan alleen de jonge Bo Breukers tot de aanvallende spelers gerekend worden. Het is dus krap aan, maar ondanks drie blessures (Gavin Vlijter niet meegerekend) kunnen we gewoon een volwaardige voorhoede opstellen. Dat zegt iets over de breedte van de selectie.

Fortuna gaat vanaf het begin gretig op zoek naar het doel van de tegenstander. Dat leidt na een minuut of vijf tot een eerste goede aanval. Michael Pinto stormt van links op en speelt naar Askovski. Die legt de bal met een hakje in de loop van de doorgerende Pinto. Diens voorzet gaat echter over alles en iedereen heen. De aanval loopt echter verder. Finn Stokkers krijgt de bal vanaf rechts en legt tussen twee man slim af op Hutten. Hutten schiet onhoudbaar voor de keeper rechts in de benedenhoek: 6e minuut, 1-0.

Hutten is helemaal terug

Loon naar werken voor Hutten, die de laatste maand keer op keer bewijst dat hij volkomen ten onrechte helemaal is genegeerd door Oliseh. Na de aftrap zien we een bekend beeld: Fortuna gaat direct op zoek naar meer. Helmond verspeelt de bal heel klungelig op het middenveld. Askovski gaat ermee vandoor en sprint naar het penaltygebied. Daar lijkt hij tussen twee verdedigers in een onmogelijke positie te zijn aanbeland. Hij weet echter toch nog een schot te produceren, dan net over de goal gaat. Even later zien we weer een aanval over links. De bal komt rechts in het strafschopgebied terecht, waar Lisandro Semedo hem verspeelt. Bij het uitverdedigen komt de bal weer terug bij Pinto. Die maakt ruimte voor zichzelf en schiet vervolgens keihard in de linkerhoek: 8ste minuut, 2-0.

Hier kan zelfs Askovski niks van maken

Zo zitten we na tien minuten op rozen. En Fortuna blijft jagen op meer. Een paar minuten later haalt Semedo na een fraaie rush de achterlijn. Hij wacht even met voorzetten en legt dan met een beetje geluk terug op Hutten. Diens schot zeilt over het doel. Vijf minuten neemt Hutten de bal aan op het middenveld. Na een korte draai speelt hij hem direct door naar Semedo. Die trekt van links naar binnen en schiet in de verre hoek. Keeper Van Gassel kan redden. Weer wat later speelt Askovski zich na een slim passje van Pinto vrij voor de doelman. Hij speelt de bal echter iets te ver vooruit.

Daarna geeft Helmond Sport een eerste teken van leven. Op rechts laat Clint Essers zich uitspelen. Zijn tegenstander geeft een scherpe voorzet, die op de vijfmeterlijn net niet kan worden binnengegleden. Een serieuze waarschuwing dat we er nog niet zijn. En al gunt Fortuna Helmond Sport na de sterke openingsfase meer balbezit, achterin blijven de rijen verder goed gesloten. Na een dik half uur komen er ook weer kansen voor ons. Eerst stuurt Semedo Stokkers de diepte in. Stokkers stormt ongehinderd op het doel af, maar ziet zijn inzet gekeerd door de keeper. Even later onderschept Essers de bal op het middenveld. Hij passt naar Semedo en krijgt de bal retour. Essers steekt het middenveld over en schiet op doel. Het schot gaat via een Helmonds been naast. De laatste minuten voor rust sluipt er wat nonchalance in het spel van Fortuna. Teveel gemakkelijke passes komen niet aan. Het biedt Helmond de gelegenheid vlak voor rust een slotoffensiefje op te zetten, maar veel betekenis heeft dat verder niet. We gaan rusten met 2-0.

Dat lijkt op hands

Hoewel Helmond Sport ook na rust probeert ons vast te zetten, is de eerste doelpoging voor Fortuna. Semedo lijkt zichzelf op de achterlijn in een onmogelijke positie te hebben gemanoeuvreerd te hebben. Hij ziet echter toch nog ruimte voor een lobje over zijn tegenstander heen. De bal wordt door de keeper weliswaar gemakkelijk onder de lat gevangen, maar het levert Semedo terecht applaus van het publiek op. Semedo is na rust sowieso de smaakmaker. Na acht minuten onderschept Perr Schuurs de bal op het middenveld. Hij speelt door naar Hutten, die Semedo diep stuurt. Semedo aarzelt niet, rent rechtstreeks naar het doel en schiet hard en zuiver langs de keeper in de verre hoek: 53ste minuut, 3-0.

Semedo is weer eens de grote man

Daarmee is de voorstelling van Semedo nog niet ten einde. Een minuut of vijf later neemt hij de bal aan na een ingooi van Essers. Helmond Sport heeft inmiddels ingezien dat Semedo alleen volgens het aloude adagium van Hans Kraay sr. valt af te stoppen: het hanteert een dubbele dekking. De eerste verdediger is gezien wanneer Semedo de bal in een boogje over hem speelt. Goed idee dus, die dubbele dekking. Maar ook de tweede verdediger heeft een fractie van een seconde later het nakijken. Ook hij ziet de bal in een boogje over hem heen gaan. Semedo neemt de bal in de lucht in en kan daarna kiezen tussen een voorzet of een schot op doel. Zoals vaker in dat soort gevallen levert dat iets halfslachtige op. Jammer, want het kunststukje dat eraan voorafging had zeker een doelpunt verdiend.

Daarna gebeurt er lange tijd niet veel meer. Fortuna doet het rustiger aan, Helmond beseft dat er niet veel te halen valt vandaag. Een klein half uur voor tijd maakt Essers plaats voor Christopher Braun, tien minuten later wordt Pinto op de andere vleugel vervangen door Marco Ospitalieri. Vijf minuten voor tijd krijgt Aykut Özer eindelijk de kans zich te onderscheiden. Schuurs schat een diepe bal niet goed in en ziet zijn tegenstander wegsprinten. Hij verschijnt vrij voor Özer, maar die is goed uitgekomen en weet redding te brengen. De laatste minuten wordt Fortuna onder aanvoering van Hutten (die na de wissel van Dries Saddiki voor Stokkers spits is geworden) weer wat actiever. Hutten zet met een slimme pass Semedo bijna vrij voor de keeper, maar de Portugees komt net niet bij de bal. Even later stuurt Hutten opnieuw Semedo op links de diepte in. Kojac en Askovski staan voor het doel. De bal komt bij Askovski, die hem bij de tweede paal voor het intikken heeft. De bal vliegt echter de tribune in.

De koplopers zijn blij

Veel doet dat er echter niet toe. Na vijf minuten blessuretijd fluit de scheidsrechter af. Fortuna heeft een degelijke partij afgeleverd en is geen moment in de problemen geweest. Helaas geldt vanmiddag hetzelfde voor NEC, dat ook met 3-0 wint. We handhaven ons op de eerste plaats op de ranglijst, maar het blijft ongemeen spannend. De komende week liggen uitwedstrijden tegen Go Ahead en RKC in het verschiet. Twee wedstrijden die bepalend lijken voor onze titelkansen.