Trainer Danny Buijs kan vanmiddag uit bij Ajax (aftrap: 14.30uur) niet beschikken over Arianit Ferati. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Arianit Ferati raakte geblesseerd gedurende het uitduel bij RKC Waalwijk. De middenvelder miste afgelopen zondag het duel tegen Excelsior en daar komen ook de duels tegen Ajax en PEC Zwolle bij.

Daarna ligt de eredivisie een week stil vanwege interlandverplichtingen. Ferati hoopt opnieuw aan te sluiten na die interlandperiode en richt zich dus op het duel tegen Sparta (30 maart).


Ferati is in goede handen, die hem wel weer fit krijgen

Tegenstander Ajax worstelt zich door het eredivisieseizoen heen. De Amsterdammers staan voorlopig vijfde. De laatste maal dat Ajax buiten de top vijf eindigde was in het seizoen 1998/99. Fortuna won dat seizoen tweemaal van Ajax in de competitie, maar verloor wel de bekerfinale van Ajax.

Veel meer dan die vijfde plek lijkt er dit seizoen niet in te zitten voor Ajax, dat te wisselvallig speelt voor een hogere notering, alhoewel nummer vier AZ nog niet uit zicht is.

Eerder dit seizoen had Fortuna het betere van het spel tegen Ajax in Sittard, maar zelfs een penalty was niet voldoende voor een doelpunt, waardoor Fortuna op 0-0 bleef steken.


Noslin kan het niet geloven

Huiskamervraag: wie debuteerde die middag bij Fortuna Sittard als invaller voor Iñigo Córdoba? Antwoord onderaan.

Destijds was Maurice Steijn nog trainer van Ajax. Zijn opvolger John van ‘t Schip doet het beter, maar ook sinds zijn aanstelling zijn Feyenoord vijf en PSV elf punten verder uitgelopen op Ajax.

Speler om in de gaten te houden? Brian Brobbey was dit seizoen betrokken bij 22 doelpunten (vijftien treffers; zeven assists). Hij deelt dus niet in de malaise.

Een klusje voor Dimitris Siovas.


Zo’n gevecht zal het wel worden

Fortuna verraste vriend en vijand. Niet zozeer door Excelsior te verslaan, maar het gemak waarmee dat ging hadden toch weinigen zien aankomen, om nog maar te zwijgen over het aantal doelpunten.

Zit er meer in het vat, bijboorbeeld het linkerrijtje (waarschijnlijk genoeg voor Europese playoffs)?

Na 24 duels had de nummer negen in de laatste tien uitgespeelde versies van de eredivisie gemiddeld 31 punten. Precies het aantal dat nummer negen SC Heerenveen dit seizoen heeft. Het huidige seizoen is dus geen vreemd seizoen.

In de laatste tien uitgespeelde versies van de eredivisie eindigde de nummer negen van de competitie gemiddeld op 43 punten.


In het seizoen 2020/21 eindigde Fortuna op 41 punten, het hoogste aantal sinds de promotie

Als dat het benodigde aantal is voor het linkerrijtje, dan moet Fortuna nog dertien punten pakken in de laatste tien duels. Fortuna pakte tot dusverre gemiddeld 1,25 punt per duel, dus dan kom je aardig in de buurt.

Er zit echter een addertje onder het gras. Fortuna speelt in die laatste tien duels nog tegen de nummers 1, 2, 3, 5, 6, 7, 10, 13, 14, en 17 van de ranglijst.

Dat is een pittig programma.

Het begint dus met een uitduel bij de nummer vijf van de competitie. We denken dat Danny Buijs weinig reden heeft om aan zijn elftal te gaan sleutelen, alhoewel we er wel van uitgaan dat hij zijn elftal iets behoudender laat spelen.

We verwachten Michael Verrips in het doel. Daarvoor speelt aanvoerder Ivo Pinto als rechtsback. Centraal verwachten we Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Op links speelt Mitchell Dijks tegen zijn oude club.


Dijks lijkt het blessureleed definitief van zich afgeworpen te hebben

Op het middenveld is Deroy Duarte zeker van zijn plek. We verwachten ook Oğuzhan Özyakup opnieuw aan de aftrap op de plek van Alen Halilović. Hetzelfde zal vast gelden voor Justin Lonwijk.

Buijs zal dan nog kiezen tussen Ragnar Oratmangoen en Loreintz Rosier. We vermoeden de nieuwbakken Indonesiër.


Lonwijk heeft zich snel in de basis gespeeld

In de aanval verwachten we het duo Iñigo Córdoba en Kaj Sierhuis, die het tegen zijn oude club mag opnemen.


Gooit Sierhuis ook in Amsterdam met pijltjes?

Oud-Fortunezen bij Ajax? Op het veld herkennen we niemand met een Sittards verleden. Ernaast herkennen we algemeen directeur Jan van Halst, die die functie nog een week in handen heeft.

Van Halst speelde in het seizoen 2000/01 een half seizoen op huurbasis van Ajax bij Fortuna Sittard. Na 24 competitieduels en zes nacompetitieduels keerde Van Halst met opgeheven hoofd terug naar Amsterdam. Fortuna was niet gedegradeerd.

Laatste overwinning uit bij Ajax? 18 April 1999. Een kwart eeuw geleden won Fortuna in de ArenA. Net als dit seizoen draaide het dat seizoen voor geen meter bij Ajax. Fortuna legde de vinger die middag op de zere plek.

Regillio Simons scoorde tweemaal, Mark van Bommel scoorde tussendoor. Eindstand: 1-3. Het was niet de middag van oud-Fortunatrainer Sunday Oliseh, die geen vat kreeg op Regillio Simons.

Laatste vijf competitieduels uit tegen Ajax: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-V-V-G

De KNVB stuurt scheidsrechter Edwin van de Graaf naar Amsterdam. Van de Graaf vinden we terug op plek vier in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘.

We kwamen hem dit seizoen tweemaal eerder tegen. Hij gaf op aanraden van de VAR rood aan Tijjani Noslin in Nijmegen, maar rehabiliteerde zich in Volendam waar hij getuige was van Fortuna’s eerste uitoverwinning van het eredivisieseizoen.

Vorig seizoen floot hij overigens ook het duel tussen Ajax en Fortuna Sittard in Amsterdam.


Volgens Yilmaz was het een moordaanslag; volgens Van de Graaf viel het wel mee

VAR Robin Hensgens komt uit Kerkrade. Dan weten we genoeg. Hij floot in zijn loopbaan een duel van Fortuna Sittard. Eerder dit seizoen hield Fortuna een punt over op bezoek bij Excelsior.

Vorige week liepen Justin Lonwijk en Ivo Pinto tegen een gele kaart op. Het was de tweede voor Lonwijk en de vierde voor Pinto. Ivo Pinto komt daarmee dus op pelt te staan. Datzelfde geldt nog steeds voor Dimitris Siovas, Mitchell Dijks en Loreintz Rosier.

Pakken ze vandaag geel, dan zijn ze uitgesloten van deelname aan het volgende duel thuis tegen PEC Zwolle.


Pinto moet vanmiddag voorzichtig zijn

Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Duarte, Özyakup, Oratmangoen, Lonwijk; Sierhuis en Córdoba.

Er zullen vanavond 525 supporters plaatsnemen in het uitvak. Busreizigers melden zich om 11.30uur bij het Fortuna Sittard stadion. Automobilisten kunnen omwisselbiljetten omzetten in entreebiljetten bij het uitvak van de Johan Cruijff ArenA.

Voorafgaand aan de wedstrijd is er een minuut stilte voor het overlijden van Kees Rijvers. Rijvers speelde 33 interlands voor Nederland en leidde Nederland als bondscoach 21 maal.

Ben je niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live beeldverslag.


Antwoord huiskamervraag: Ragnar Oratmangoen