Het kan dus toch! Fortuna kan dus toch goed gegroepeerd strijd leveren. En als je dat doet, zie je ook meteen dat het resultaat heeft. Dat is de winst van deze avond en niet zozeer het punt, want ook zonder dat punt hadden we Eindhoven met een goed gevoel verlaten.


21 December 2000

Fortuna favet fortibus: het geluk is met de dapperen

PSV 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 45. Kezman 1-0; 90. Van Halst 1-1
Opstelling: Hesp, Pfennings, Roest, Volmer, Hermans, Landerl (46. Krijgsman), Van Halst, Van Barneveld, Haeldermans, Hamming, Gerritsen (59. Averdijk).
Toeschouwers: 31.000
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): Van Barneveld, Krijgsman
Rood (Fortuna): –

De verantwoordelijken (KNVB, PSV en wie weet wie nog meer?) hadden het toch maar weer mooi voor mekaar. Badend in hun ongelimiteerde macht hebben zich ze gebogen over de volgende vraag: “Hoe kunnen we het zoveel mogelijk Fortunezen onmogelijk maken om naar Eindhoven te komen?”.

Daar hebben ze ondertussen een hele rits maatregelen voor verzonnen die vandaag allemaal zijn toegepast. De eerste aanzet daartoe kwam van Zeist Head Quarters. Daar kwamen ze op het ludieke idee om de wedstrijd gewoon lekker op een donderdagavond te plannen. Dikke kans dat er een groep Fortunezen geen vrij kan nemen van het werk, zijn we die al mooi kwijt!

Maar dat is natuurlijk nog niet genoeg, je hebt altijd van die supporters die alles over hebben voor hun club, dus ook een aantal verlof uren. Eén telefoontje naar Eindhoven bleek al voldoende. Maken we er toch gewoon een verplichte buscombi van! Goed idee, dan ben je meteen van die supporters af die vanuit Eindhoven (of nog verder) moeten komen. Die reisafstanden zal hun wel afschrikken, zeker als de NS gaan staken!

Maar ook dat was blijkbaar nog niet genoeg, dus werd de derde “partner in crime” er ook nog bijgehaald: Canal Plus. Kijk als je die wedstrijd live op TV brengt, zullen er altijd wel een paar supporters gaan dubben over naar Eindhoven gaan of thuis voor de buis kijken. Doen dus, die uitzending!

En zo kon het dus gebeuren dat er slechts drie bussen rond 18.00uur vertrokken richting Eindhoven. Alle respect voor de 150 man die toch mee zijn gegaan, maar ook alle respect voor diegenen die doodeenvoudig niet mee konden komen….

De busreis is apart. Zoals gebruikelijk bij busreizen tegen topclubs, is de samenstelling van het gezelschap weer erg divers (dat wil zeggen ik heb 50% nog nooit gezien). Een hoop kinderen die pa en ma zo gek hebben gekregen om mee te gaan naar deze uitwedstrijd. Ach ja, wat maakt het ook uit! Na onze gebruikelijke sightseeing tour door Eindhoven (ik val in herhaling, er is daar niks te zien), komen we rond 19.00uur aan bij het Philips stadion.

Voor het eerst dus in het voor EURO 2000 verbouwde stadion. Na een kwartiertje gelopen te hebben door een tunnel (…) komen we aan bij de snackbar.

Kijk eens aan, een snackbar in Eindhoven, het moet niet veel gekker worden! Nou ja snackbar, het is weer zo’n filiaaltje van “Mr. Dug’ out” dat we eerder ook al in Nijmegen aantroffen. De Goodyear commissie is dus vrij snel klaar. Van deze veel te dure hamburger kunnen we dus net als in Nijmegen niet echt vrolijk worden. We constateren zelfs dat ie iets minder is dan in Nijmegen (is dit ding wel in vet gebakken of gewoon gekookt??). Hoe dan ook van de omgeving kunnen we ook al niet vrolijk worden. Bij die snackbar hangt zo’n Aldi sfeertje. Kil dus, en het ontbreekt eigenlijk alleen nog aan de opengescheurde dozen waar je bij de Aldi altijd je nek over breekt….

Snel door dus naar het stadion, want dat is ook verbouwd. Dacht je vroegen al als uitsupporter op de meest beroerde plek van het stadion te zitten dan kan ik nu melden dat dat wel meeviel. Het kan nog slechter! Nu zitten we zo ver en hoog mogelijk weggestopt achter een net ergens in een hoekje, waarvoor dank.

Het dicht bouwen van de hoeken kan ik geen succes noemen. De mooie voetbalsfeer die er altijd hing in het Philips stadion is nu weg. Nu waan je je in een vissenkom (ArenA-achtige toestanden), niet echt dus iets waar we warm van kunnen worden.

Genoeg over de randverschijnselen: de wedstrijd. Tja als je daar een prognose over moet maken, kom je al snel in de dubbele cijfers terecht. PSV heeft zojuist AZ opgerold en wij speelden het klaar te verliezen van een zwak Willem II. En alsof dat nog niet genoeg was, merkte Gerritsen en passant nog op dat hij geen zin had om naar Eindhoven te gaan om daar nog onder de voet te worden gelopen.

Nee wat hem betreft mocht deze wedstrijd schriftelijk afgedaan worden. Kortom een lekker vooruitzicht dus.

Aangezien Van der Hoeven en Geerinckx vorige week een wedstrijd hebben gespeeld zijn ze nu dus weer geblesseerd en dat schept ruimte voor eigen kweek: Pfennings en Van Barneveld. Verder komt ook Haeldermans terug van blessure en dat kost Krijgsman zijn plek.

Eerder dit seizoen in Sittard had PSV er 30 seconden voor nodig om de eerste dikke kans te creëren, dat moet scherper kunnen. Jip, dat kan scherper! 23 Seconden gespeeld en Kolkka loopt zo vrij als een vogeltje op Hesp af. Gelukkig redt Hesp want anders was dit de perfecte start voor de dubbele cijfers geweest. Nou ja we gaan maar rustig zitten en laten het maar over ons heenkomen…

Maar al snel blijkt dat daar geen reden voor is. PSV loopt niet over ons heen en daar moeten we geloof ik ons middenveld voor danken. Was ons middenveld het grote probleem de afgelopen maanden, vanavond is het ons sterke punt. Dit lijkt verdacht veel op Twente uit eerder dit seizoen.

We zien een hard werkende Haeldermans, die vandaag slechts zinnige dingen doet (hij wint zelfs kopduels). We zien daar een bikkelende Van Halst, die Van Bommel uit de wedstrijd speelt. En wie zien we daar nog meer?

Ene Joost van Barneveld. Wat mij betreft heeft hij zich in de basis gespeeld. Dat kapt en draait maar, dat passeert maar tegenstanders en hij heeft ook nog oog voor medespelers en is ook nog niet te beroerd om eens een schop uit te delen. Heeft Fortuna voordat het Van Bommel verkocht nog snel een kloon gemaakt?

De enige dissonant op het middenveld is Landerl en dat zegt alles over deze wedstrijd. Was Landerl de afgelopen maanden veruit de beste man op het middenveld, nu is hij de slechtste en dat zegt alles over het niveau van onze ploeg vanavond.

Nu moeten we natuurlijk ook weer niet te lovend gaan worden, want echt dikke kansen levert het voor ons ook weer niet op. Maar toch, Waterreus moet tweemaal gestrekt om onheil te voorkomen. Een schot van Landerl en een kopbal van Hamming zorgen voor gevaar. Verder – en dat mag toch ook niet onvermeld blijven – noteren we een lobje van Haeldermans. Goed gedacht, jammer van de uitvoering.


Ook Hermans probeert het van afstand, tevergeefs…

En PSV dan, doen die ook nog iets? Nou niet echt, ze krijgen twee kansen. Na een half uur (!!) kan De Jong uit een moeilijke hoek het net niet vinden. Voor de tweede kans begeven we ons naar de laatste minuut van de eerste helft. Ene Claudio is komen invallen en schiet op doel, Hesp redt maar heeft de bal niet klemvast. Kezman is er als de kippen bij en trapt binnen: 1-0.

Onterecht, maar zoals zo vaak hier in Eindhoven wordt er toch weer gescoord in blessuretijd. Op dat moment blijkt ook dat er supporters aanwezig zijn. Ik heb ze 45 minuten lang niet gehoord.

In de rust heeft PSV allerlei reclame acties gepland. Zo wordt de videoband “A tribute to Luc Nilis” geïntroduceerd. Voor 25 piek mag je je de eigenaar noemen. Voor de actie was Luc Nilis trouwens opgetrommeld. Toch wel mooi als het publiek zijn naam gaat scanderen. Jammer alleen dat het bestuur het nodig vond daar keiharde muziek doorheen te spelen, zodat je het niet hoorde. Stelletje cultuurbarbaren!

Tweede helft dan, we staan 1-0 achter, maar het lijkt tenminste ergens op. De wedstrijd rommelt gewoon rustig verder. PSV maakt zich niet druk en schijnt hoe langer de wedstrijd duurt te denken dat het wel los loopt. Het publiek gelooft het ook wel, wij Fortunezen durven niet op meer te hopen dan dit, dus er hangt nu een “iedereen vindt het wel goed zo” sfeertje.

Behalve dan die 14 kinderen naast ons in het “upper west” vak. Die jochies bezingen 90 minuten lang de kwaliteiten van Kevin Hofland. Ze hebben zeker ergens gelezen dat die van ons afkomt en willen op deze wijze laten merken dat ze er zijn. Sneu voor die jochies dat ze door alles en iedereen in het stadion genegeerd worden….

Op het veld is er zowaar een kans voor PSV op de 2-0. Echter twee man weigeren de bal in het lege doel de duwen. Nou ja, dat moeten ze zelf dan maar weten. Er gebeurt eigenlijk pas weer wat als Gerritsen gewisseld wordt voor Averdijk. De eerste bal die hij krijgt, had ie er al onmiddellijk in moeten trappen, maar zijn poging is te gemakkelijk voor Waterreus. Jammer want dit soort kansen krijg je niet al teveel.


Van die hele motoriek klopt geen bal….

Inderdaad denkt Haeldermans, zo’n kans krijg je niet vaak en als ik mijn naam wil vestigen vandaag, moet ik iets anders opvallends doen. “Als ik nu eens een hakballetje geef vlak buiten ons eigen strafschopgebied, zou ik dan het verslag halen?” moet Stijntje gedacht hebben. Zeker Stijn, dat hakballetje haalt het verslag! De arrogantie waar dat mee gepaard ging bevalt me wel. Hij heeft nog geen pepernoot geraakt dit seizoen en toch het lef hebben om zo uit te verdedigen: briljant! Trouwens geen slecht woord over Haeldermans vandaag, die speelt erg sterk.

Maar er is er eentje die nog beter speelt en dat is Van Barneveld. Om dat te bevestigen zien we hem in de 65ste minuut zomaar door de verdediging heen slalommen om vervolgens vrij op Waterreus af te gaan. Maar zo ver komt ie niet, want Vogel vloert hem in het strafschopgebied. Penalty dus plus rood voor Vogel: dat kan hier nog leuk worden. Hè wat dom van mij, hoe kan ik zo naïef zijn, natuurlijk is dat geen penalty. We zitten hier toch in het Philips stadion! De scheids wuift alles weg, hij heeft namelijk niks gezien. Nee dank je de koekoek dat jij niks gezien hebt, je staat op 100 meter afstand!

Maar kom we hebben hier vier grote TV schermen hangen, laten we deze situatie eens analyseren. Hallo, waarom is nu uitgerekend hier geen herhaling van? Was het er soms eentje?

De wedstrijd rommelt rustig verder en er ontstaan enige irritaties over en weer. Ene Mark van B. vindt het allemaal maar niks en begint wat te schoppen. Van Halst is meestal het slachtoffer, maar dit is duidelijk een geval van geven en nemen en niet zeuren. Krijgsman, Van Barneveld en niet te vergeten Van Halst zelf schoffelen ook behoorlijk en dat moet ook kunnen.


Mark lig niet zo te zeiken, je hebt het over Fortuna!

We zijn nu zo’n 10 minuten voor het einde en er is een blessurebehandeling. Tijd dus voor ons Fortunezen om maar weer eens een “we love you Sittard” ten gehore te brengen. Enkele spelers kijken en schijnen zich te realiseren dat hier nog iets te halen valt. Dan blijkt er toch een verschil te zijn tussen willen en kunnen. We kunnen PSV gewoonweg niet echt meer in gevaar brengen. De tribunes stromen leeg. In Eindhoven gaan zelfs al de lampen vijf minuten voor tijd aan. Ja zelfs de neppers moet je het naar de zin maken.

Terecht overigens dat ze weg gaan, want wat er gebeurt in blessuretijd wil je als PSV’er niet meemaken! We hebben het in dit land vaker over de slechte grasmat in Amsterdam, maar in Eindhoven maken ze er ook een zooitje van.

De overkapping van het stadion is een stuk groter geworden met alle gevolgen van dien voor het gras (licht, zuurstof enz.) en dat komt goed uit, want wat gebeurt er?

Hofland speelt terug op Waterreus en Krijgsman rent als een gek naar Waterreus. Hij denkt waarschijnlijk: “we gaan hier nooit van zijn leven meer scoren, dus als er iemand scoort dan ben ik dat!”. Maar zover komt het niet, Waterreus schrikt en glijdt uit. Krijgsman ziet zijn kans en wil de bal inschieten maar Waterreus slaat hem met de hand weg. Volgens mij mag dat niet, maar dat zegt hier niks, we zijn namelijk op bezoek bij een topclub, dus wellicht mag het wel.


Netjes met je pootjes afblijven, Waterreus!

Maar nee, de scheids fluit er toch voor en we krijgen dus een indirecte vrije trap ergens rond de penaltystip. Geen makkelijke klus natuurlijk, want er staan zo’n dertien man voor die bal. En toch was de oplossing vrij simpel.

Tjonge wie had dat van Volmer gedacht? Het lijkt alsof hij gaat afleggen op Hamming die rechts van hem staat, maar in plaats daarvan geeft hij de bal een tikje naar links vanwaar Van Halst snoeihard uithaalt. En die bal komt op de enige plek van het doel die niet is afgedekt: 1-1!!!!

En zo wordt de traditie van late doelpunten hier in Eindhoven gewoon doorgezet. In ons vakje gaat het dak er af. Tja wat wil je ook, wat hebben wij dit jaar al moeten afzien….

De laatste keer dat er zo’n glorieus moment was, moet vorig jaar in Nijmegen geweest zijn, toen Roest vlak voor tijd de winnende treffer produceerde.

Van Egmond houdt het niet lang daarna voor gezien en zo kapen wij hier dus een puntje weg. Verdiend, laat daar geen twijfel over bestaan. Het was volkomen verdiend, alhoewel de manier waarop enigszins gelukkig was. Maar geluk dwing je af.

De busreis terug is goed te pruimen. Helaas is ie wat kort. Waarom moeten wij zonodig de zwaarste klappen incasseren in Verweggistan en de succesjes vlak om de hoek? Hoe dan ook, rond 23.00uur zijn we weer terug in Sittard.

Jammer dat de winterstop nu begint, want dit is een flinke opsteker voor de moraal. Hiervan moeten we gebruik kunnen maken in het restant van de competitie, want we hebben laten zien weldegelijk iets te kunnen.