Over acht dagen start de Eredivisie voor Fortuna, maar het zal met knikkende knieën richting Alkmaar afreizen. De Griekse kampioen PAOK Saloniki legde in een klein uur perfect bloot waar het nog aan schort en dat is heel wat. Veel werk nog aan de winkel voor trainer Sjors Ultee en zijn staf, want de generale repetitie viel zwaar tegen. Na een uur ging de oefenwedstrijd traditioneel uit als een nachtkaars, maar toen was het leed al geleden. Het zal zorgen voor de nodige bedrukte gezichten op de open dag…


23 juli 2019

Veel werk aan de winkel

Fortuna Sittard 1 PAOK Saloniki 5

Doelpuntenmakers: 5. Akpom 0-1, 9. Pelkas 0-2, 18. Akpom 0-3, 41. Damașcan 1-3, 45. Akpom 1-4, 51. Akpom 1-5.
Opstelling: Koşelev; Passlack, Amiot (83. Raitanen), Niňaj, Pinto; Smeets (83. Essers), Ugur (62. Zeka), Carbonell (62. Ioannidis), Diemers; Karjalainen (73. El Ablak), Damașcan (65. Faya).
Toeschouwers: 1.500.
Scheidsrechter: S. Mulder.
Geel (Fortuna): Ugur.
Rood (Fortuna): -.

De competitie komt eraan en dus zaak voor Fortuna Sittard om het publiek kennis te laten maken met al de nieuwe namen. Dat gebeurt dit weekend met de generale repetitie tegen het Griekse PAOK Saloniki en de open dag die een dag later plaatsvindt. En die activiteiten in en rond Fortuna’s huiskamer hebben de supporters hard nodig om, met een handtekeningenkaart als spiekbriefje, alle moeilijke namen te leren kennen.

Maar toch laat het afgelopen seizoen de club nog niet los. Want in de nasleep van het seizoen 18/19 deelt de KNVB nog een boete aan de club uit, wegens het afsteken van vuurwerk op de parking van het uitvak bij FC Groningen. De club mag per saldo € 5.000 aftikken bij de bond (de boete bestaat uit € 7.500, waarvan € 2.500 voorwaardelijk). En die boete was, gezien de omstandigheden, onterecht. Natuurlijk, er wordt vuurwerk afgestoken, maar een compleet leger aan ordediensten staat erbij, knijpt een oogje toe en voelt de situatie perfect aan. Dat de KNVB vanuit haar ivoren toren alsnog meent een sanctie op te leggen is er ver over.


Vreugdetaferelen bij FC Groningen

Dat het sanctioneren van het afsteken van vuurwerk er ver over is, die mening is Fortuna ook toegedaan en gaat in beroep. De tuchtcommissie van de KNVB gaat mee in de club haar verweer en past de boete aan. Dat wilt zeggen: de hoogte van de boete blijft wat het is, maar ze is volledig voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar. Dat houdt in dat we het veiligstellen van het Eredivisieschap (mochten we dat veiligstellen) op een andere manier moeten gaan vieren. Hoe? Voldoende tijd om ons daarover het hoofd te breken.

Dat hebben we de afgelopen drie weken al gedaan bij de fijnbesnaarde twitterberichten van moeder Faya. Zonder ook maar te pretenderen enige kennis te hebben van de Spaanse taal en haar teksten op de juiste waarde te kunnen schatten lijkt ze nu al een waardig opvolger voor Ester Naomi Perquin.

Inténtalo, lo mejor de ti y haz que cada segundo de ese nuevo camino valga la pena
Probeer het, de beste van jou en maak elke seconde van die nieuwe weg de moeite waard

Cada paso que das, está rodeado de grandeza, tienes una percepción agudizada y sensible capaz de distinguir y disfrutar de la diferencia entro lo natural y lo extraordinario
Elke stap die je zet is omgeven door grootheid, je hebt een acute en gevoelige perceptie die in staat is het verschil tussen het natuurlijke en het buitengewone te onderscheiden en ervan te genieten

Dat is van een geheel andere orde dan de commotie die op Twitter ontstaat naar aanleiding van het bericht dat de Poolse doelman Tomasz Kucz een proefperiode bij Fortuna aflegt. Het feit dat een Poolse doelman komt testen is nog tot daaraan toe, maar vooral zijn jeugdige leeftijd doet wenkbrauwen fronsen. Expliciter: ‘Wat is het nut van de Fortuna Academy als je steeds jonge spelers van buitenaf naar de club haalt?’

Recent maakte de KNVB de competitie-indelingen van de verschillende jeugdteams bekend. Als je door alle poules loopt en struikelt over clubs als Alphense Boys, RKVV Emplina, RKSV Sarto, AFC ’34 (waar Fortuna in 2007 het Plus Prof toernooi won), VV Scharn en SV Unitas ’59, ken je het antwoord. De stap van dat niveau naar Jong Fortuna of zelfs maar de selectie is immens groot en onmogelijk te zetten. Dan is het helemaal niet zo gek als wordt gepoogd het niveau van de jeugdteams met spelers van buitenaf zo snel mogelijk op te krikken.

Een voorwaarde om jeugdspelers door te kunnen laten stromen naar Eredivisieniveau is dat je als club wel zelf op Eredivisieniveau speelt. En om nog eens te kijken of dat er komend seizoen inzit, oefent Fortuna tegen de Griekse kampioen. Geen misselijke tegenstander, al is onduidelijk met welk elftal de Grieken aantreden. Want in de voormiddag speelt PAOK al een oefenduel tegen het Saoedische Al Taawoun FC.

Als we de opstelling onder ogen krijgen herkennen we eigenlijk niemand aan Griekse zijde, buiten Diego Biseswar en Lazaros Lamprou. De Amsterdammer staat in de basis; de smaakmaker van afgelopen seizoen begint op de bank.

Fortuna-trainer Sjors Ultee heeft zijn (voor het moment) beste 11 spelers opgesteld. In doel staat de immer betrouwbare Alexei Koşelev. Rechtsback van dienst is Felix Passlack. Het centrale verdedigingsduo bestaat uit Grégoire Amiot en Braňo Niňaj. Kapitein Michael Pinto staat zoals vertrouwd linksback. Op het middenveld spelen Jorrit Smeets, Adnan Ugur, Álex Carbonell en Mark Diemers. In de aanval speelt Rasmus Karjalainen als rechtsbuiten, Vitalie Damașcan als centrumspits. De ruimte op linksbuiten wordt opengelaten.

Daar kunnen meteen kanttekeningen bij worden gezet. Want voor Karjalainen heeft de club een transfersom betaald en tegen Bayer 04 Leverkusen en SV Meerssen werd al duidelijk dat hij niet functioneert als rechtsbuiten. Hij is niet snel genoeg op de eerste meters en heeft geen arsenaal aan passeerbewegingen in huis. Hem op de bank zetten (omdat de technische staf concludeert dat Damașcan een beter optie is als centrumspits) is kapitaalvernietiging, maar hem als rechtsbuiten posteren feitelijk ook.

Op linksbuiten loopt ook niemand. Daar kan nieuweling Jacky Donkor spelen, maar hij wordt vooralsnog ingedeeld bij Jong Fortuna. Ook Agim Zeka is een echte buitenspeler, maar voor hem geldt hetzelfde als voor Donkor.

Fortuna begint niet bijster sterk aan de wedstrijd. Na enkele minuten mag aanvoerder Dimitris Pelkas een corner nemen die over alles en iedereen vliegt. Mark Diemers trapt de bal uiteindelijk wild weg. Geweken is het gevaar allerminst.


Rasmus Karjalainen ontwijkt een tackle van José Ángel Crespo

Pelkas ontvangt de bal als Passlack een kopduel verliest. Pelkas zet voor, maar de bal wordt gemist door Léo Jabá. Aan de tweede paal staat echter Chuba Akpom die de bal simpel kan intikken: 0-1.

Fortuna incasseert een flinke opdoffer, maar veel tijd hebben de Sittardenaren niet om daarvan bij te komen. Want aanvoerder Pelkas loopt uit de rug van Amiot weg en ontvangt een perfect aangesneden dieptepass. Alexei Koşelev onderkent het gevaar en stormt uit zijn doel, maar daardoor geeft hij Pelkas de mogelijkheid de bal over de doelman heen te stiften. Nog geen tien minuten gespeeld en de stand is al 0-2.


Fortuna’s rechterflank is zo lek als een mandje

Maar PAOK is nog niet klaar. Diego Biseswar stuurt Chuba Akpom nog maar eens in het straatje, maar Grégoire Amiot let nu wel goed op en kan de bal met een sliding weghalen.

Doet Fortuna dan helemaal niets terug? Jawel hoor, want Adnan Ugur speelt Vitalie Damașcan aan die vlug draait en van een flinke afstand het doel van Alexandros Paschalakis onder schot neemt. De bal zoeft langs de paal, ketst terug via de betonnen achterwand, waardoor een deel van de jarige Fernando Ricksen Side aan een doelpunt denkt. Niets is minder waar; het blijft gewoon 0-2.


Jorrit Smeets wordt de voet dwarsgezet

Na een kwartier blijkt dat het spelen op sommige delen van het veld bijna onmogelijk is. Vooral de zijkanten staan blank en het doet denken aan de wedstrijd die Ajax op 8 april 1987 speelde in Stadio La Romareda, de thuishaven van Real Zaragoza. Ook toen was het bijna onmogelijk om fatsoenlijk te voetballen. Vandaag is José Ángel Crespo het slachtoffer als Vitalie Damașcan van grote afstand komt aangegleden en de benen onder het lichaam van de Spanjaard wegmaait.


Adnan Ugur is nog niet toe aan een basisplaats

Na een dramatische 10 minuten komt de wedstrijd wat meer in evenwicht. Fortuna begint een beetje mee te voetballen, maar kan maar geen vuist maken op het middenveld. Álex Carbonell is volledig onzichtbaar en Adnan Ugur dreigt een beetje de Saladhin Aitjdag van de voorbereiding te worden. De koning van de oefenwedstrijden, maar als de competitie start verwezen naar de bank.

Vanwege de sterkte van PAOK en het feit dat Fortuna’s middenveld niet geheel uit de verf komt, komt alle druk op de schouders van Smeets en Diemers te liggen. Dat is te veel van het goede. Daarnaast houdt Damașcan geen bal vast (hij is nu eenmaal geen balvaste spits) en staat Karjalainen er een beetje verloren bij op de rechterflank.


Sjors Ultee stuurt, maar vindt nooit de juiste richting

PAOK zoekt voortdurend Akpom (dat is wél een balvaste spits) en die legt af richting Léo Jabá. De Braziliaan zet goed voor waarna Omar El Kaddouri denkt middels een omhaal het doelpunt van zijn leven te maken.

Het blijft 0-2, maar niet voor lang. De wedstrijd is nog geen 20 minuten ver als Léo Jabá kapitein Michael Pinto dolt. Zijn voorzet is hoog en op maat, zodat Akpom zijn tweede van de avond kan maken.

Over en weer worden verwijten naar elkaar gemaakt, maar feit is dat Ultee zijn beste spelers heeft opgesteld, maar waarschijnlijk niet zijn beste samenstelling. Op de tribunes wordt geklaagd dat Fortuna beschikt over een onevenwichtige selectie en als dat zo is, dan mag je dat Ultee niet aanwrijven. Dat is het werk van mensen die zich een echelon hoger in de organisatie bevinden.


Álex Carbonell komt op het middenveld echte mannen tegen

10 minuten voor tijd moet plots aanvoerder Dimitris Pelkas van het veld. Met het oog op de dubbele ontmoeting met Ajax in de voorronde van de Champions League nemen de Grieken geen enkel risico en hij wordt vervangen door Lazaros Lamprou.

PAOK moet even hergroeperen en dat biedt Diemers de kans een mooie voorzet te geven. Carbonell heeft in de gaten waar de bal landt en kopt de bal richting doel, maar de bal gaat enkele meters over het doel van Paschalakis.


Hopelijk speelt Lazaros Lamprou zich in de basis van PAOK

Vlak voor rust biedt PAOK Fortuna een reuzekans op een eretreffer. De bal wordt teruggespeeld richting Paschalakis, maar de voortzetting van de doelman is onnauwkeurig. In plaats van een medespeler speelt hij Vitalie Damașcan aan die ineens de bal in de hoek deponeert.


Michael Pinto en Mark Diemers proberen Léo Jabá te stoppen

Slotakkoord is weer voor PAOK. Over Fortuna’s rechterflank stoomt Dimitris Giannoulis op die de bal in de loop van José Ángel Crespo meegeeft. Hij ziet dat Akpom één-tegen-één staat met Pinto en speelt de Britse goalgetter aan. Hij draait van Pinto weg en schiet kruislings raak. En met 1-4 is de koek op voor de eerste helft.


Adnan Ugur is te laat, schoffelt Diego Biseswar onderuit en ontvangt geel

De rust geeft tijd om eens rond te kijken. Zo is Fortuna nog volop bezig het stadion klaar te stomen voor de eerste thuiswedstrijd. Zo ontbreken op de hoofdtribune een flink aantal stoelen en staan aan de bovenkant van de lange zijde steigers opgesteld. Meteen valt op dat het bord van de ‘Frans Körver Tribune’ is weggehaald ten faveure van een graffiti over een groot deel van de tribunelengte. Met het weghalen van de tribuneaanduiding worden de laatste banden met het roemrijke verleden doorgesneden. We kunnen alleen maar hopen dat dit op een fatsoenlijke manier met Frans en zijn naasten is gecommuniceerd, een familiedrama voorkomend.

Tevens tijd om uit te zoeken wat ‘Stoiximan’ eigenlijk is. OFI Kreta speelt met die shirtsponsor en PAOK dus ook. Kan het bedrijf zich scharen onder iconische shirtsponsors als Lu, Parmalat, Upim, Die Continentale of Revigrés? het antwoord is ‘nee’. Stoiximan is een gokbedrijf gericht op het uit de zak kloppen van supporters’ geld. Het Super Game van Griekenland.

Als de spelers klaarstaan voor de tweede helft roept de stadionspeaker voor de volledigheid om ‘dat er keine Auswechslung in beide teams hebben plaatsgevonden’. Voor scheidsrechter Siemen Mulder het sein om de tweede helft te starten.


Michael Pinto geeft meteen weer gas

Fortuna begint met goede intenties aan de tweede helft. Het speelt een stuk verder naar voren en zet de doelman van PAOK aan het werk. Vooral Mark Diemers sticht gevaar als hij naar het doel draaiende voorzetten geeft. De hoop op de aansluitingstreffer wordt echter al gauw de grond ingeboord. Omar el Kaddouri legt de bal achter Fortuna’s verdediging waar Chuba Akpom klaarstaat om zijn vierde treffer van de avond te scoren. Alexei Koşelev staat op zijn verkeerde been en ziet de trage kopbal naast zich in doel rollen…


Vitalie Damașcan trekt zich op gang

Na de 1-5 is de wedstrijd gedaan. Trainer-coach Sjors Ultee kijkt het nog 10 minuten aan en start dan met het grote wisselen. Met de komst van Agim Zeka komt meteen een buitenspeler in het veld die na het wisselen van centrumspits Vitalie Damașcan als rechtsbuiten gaat spelen. Daardoor komt Rasmus Karjalainen in de spits terecht en ontvangt meteen een goede voorzet van Michael Pinto, maar trapt deze net naast het doel van Paschalakis.


Dimitrios Ioannidis neemt het doel van zijn landgenoten onder vuur

En als je denkt dat Karjalainen de kans krijgt zich te bewijzen op zijn favoriete positie wordt hij gewisseld voor Nassim el Ablak. Wat volgt is een gegoochel van jewelste. Maar het laat wel zien dat vanavond Michael Pinto en Felix Passlack de gevaarlijkste vleugelaanvallers van de avond zijn. Komend vanuit de achterlinie overlopen ze hun collega-backs aan de andere kant en leveren enkele gevaarlijke voorzetten af.


De Sittard-Geleense variant van het aloude Memory

Maar niet alles wat Pinto doet lukt. Tijdens één van zijn aanvallen verliest hij de bal, waarna PAOK razendsnel omschakelt. Jorrit Smeets moet in de achtervolging op Léo Jabá, maar lijkt te laat te komen. En als Jabá wilt uithalen komt ineens Amiot aangelopen. Hem rest niets anders dan de bal over Amiot heen te stiften, pardoes in de handen van Koşelev.


Nassim el Ablak zet zijn beste beentje voor

Fortuna komt in de eindfase niet verder dan twee afstandsschoten van Mark Diemers. PAOK is daarentegen dichtbij de 1-6 als Lazaros Lamprou een scherpe voorzet van Diego Biseswar tegen de buitenkant van de paal glijdt. En zo eindigt de wedstrijd in een afgetekende 1-5 nederlaag. Verontrustend is niet zo zeer de nederlaag (hadden we het in een oefenpartij tegen pakweg Ajax of PSV zoveel beter gedaan?), maar wel het gevoel dat spelers niet op de juiste plaats staan opgesteld. Slotakkoord is voor moeder Faya. Zij sluit de avond af met de navolgende wijze woorden:

La propia experiencia es el mejor camino para aprender
Eigen ervaring (opdoen) is de beste manier om te leren

Laten we het daar maar op houden.

Michel Hennen