Na wederom een teleurstellend seizoen krijgt trainer Ben van Dael de kans te bouwen aan een team dat van zichzelf is. Alle spelers die afgelopen seizoen werden aangetrokken zwaaien af en de club slaat een nieuwe weg in. En zo komen onder andere Leon ter Wielen (afkomstig van Achilles ’29), Kamen Hadzhiev (afkomstig van VfL Oldenburg), Okan Kurt (afkomstig van FC St. Pauli), Junior Torunarigha (afkomstig van FC Amberg), Roald van Hout (afkomstig van FC Eindhoven), Christopher Braun (afkomstig van SG Wattenscheid ’09) en Frank Wiafe (afkomstig van FC Lienden) de selectie versterken. Daarnaast keert Abdelaziz Khalouta terug in Sittard na enkele seizoenen elders te hebben gespeeld.

Maar de grootste transfer doet de club op bestuurlijk niveau. In een zoektocht naar een structurele oplossing voor de even zo structurele financiële problemen komt de club uit bij de Turkse commerçant Isitan Gün die 85% van de aandelen overneemt.

Maar niet alleen de selectie wordt uitgemest, ook kledingsponsor Macron vertrekt. Het bedrijf, gelieerd aan sponsor René ter Borgh en in het kielzog van Peter van Vossen meegekomen, wordt na twee seizoenen vervangen door het Italiaanse merk Givova. Een vrij onbekende kledingsponsor, maar dat wil niet zeggen dat ze ook beroerde shirts leveren.

Volstrekt nieuw ontwerp van Givova

Het thuisshirt wordt grondig gerenoveerd en de club pakt uit met een ontwerp bestaande uit gele en groene horizontale banen. In navolging van de afgelopen seizoenen treedt Fitland wederom op als shirtsponsor. De bedrijfsnaam staat in de tweede gele baan van boven gedrukt. Naast bedrijfsnaam siert tevens het bedrijfslogo de voorzijde. Vanzelfsprekend is het shirt voorzien van het clubembleem.

Het shirt is verder voorzien van een V-hals en groene mouwen welke zijn afgewerkt met een gele bies. Dezelfde bies komt terug in de broek, die is voorzien van een sponsornaam. Het mediabedrijf Media Mens fungeert als broeksponsor in ruil voor het draaien van de officiële website van Fortuna. Een transactie met gesloten beurzen derhalve.

Op de achterzijde is het thuistenue voorzien van liefst twee rugsponsoren. Boven het nummer keert het vertrouwde Seacon Logistics terug. Aan de onderkant is het shirt voorzien van de tekst DLM.nl, de werktitel van leasemaatschappij Dé Lease Maatschappij. Beide zijn uitgevoerd in de kleur wit, evenals het nummer. Doordat het shirt is voorzien van twee rugsponsoren, is de spelersnaam op de achterzijde gesneuveld.

Maar het meest aparte van het thuistenue is wel dat dit een ‘tijdelijk’ tenue betreft! Omdat Fortuna pas heel laat een contract sluit met Givova is het niet mogelijk om tijdig de ‘definitieve’ shirts te leveren. En dus worden we gedurende het seizoen misschien nog een keer (aangenaam) verrast!

Het uittenue (derde tenue?!) is dit seizoen een fantasieshirt dat geen enkele relatie kent met wat dan ook. Het betreft een donkergrijs tegen zwart aan zittende kleur voorzien van een lichtgroene en grijze horizontale streep. Deze streep is tussen het clubembleem en de sponsornaam geplaatst.

Smaakmaker Emrah Başsan draagt nummer 17

En op dat gebied pakt de club uit met een noviteit ten opzichte van eerdere seizoenen, want niet Fitland, maar DLM.nl fungeert als shirtsponsor. Verder is het shirt voorzien van een a-typische V-hals, waarin hetzelfde groen en grijs terugkomt als waarin de twee horizontale strepen zijn uitgevoerd op de voorzijde van het shirt. Deze kleuren komen ook terug in de bies van de broek. En net als bij het thuistenue fungeert Media Mens ook hier als broeksponsor. Rugsponsoren zijn,Seacon Logistics en Fitland.

Het wachten wordt beloond als de club op 19 september het officiële thuis- en uittenue presenteert op haar website. En net zoals bij de ‘voorlopige’ en derde versie vormen Fitland, DLM.nl en Seacon de sponsoren. Bij het thuisshirt siert Fitland de voorzijde en DLM.nl de achterzijde; bij het uitshirt is dat omgedraaid. In beide gevallen doet Seacon dienst als rugponsor, bovenaan.

Bron Fortuna Sittard.nl onthult het ontwerp van de nieuwe shirts

In vergelijking met het ‘voorlopige’ thuistenue en de derde variant zijn sponsoren AdvoCasso en AdDebt (een bedrijfsonderdeel van AdvoCasso) nieuw. De onderneming die incasso’s regelt voor bedrijven middels financiële advocaten staat op de mouw van beide shirts. In beide gevallen blijft mediabedrijf Media Mens broeksponsor.

AdvoCasso en AdDebt sieren ook de mouwen van het uittenue

Het thuisshirt bestaat voor het overgrote deel uit geel, waarbij het clubembleem een centrale plek inneemt. Van daaruit verspreiden zich gele banen naar de buitenkant van het shirt. De ronde kraag is uitgevoerd in de kleur groen. De broek is ook groen. De sokken zijn geel met aan de bovenzijde een brede, groene band.

Het uittenue doet denken aan het tenue dat de club de afgelopen twee seizoenen droeg. Ook nu kiest de club voor een camouflage-motief. De afgelopen twee seizoenen was blauw de overheersende kleur, maar dat is dit seizoen grijs. De mouwen zijn wit van kleur, evenals de broek. De sokken zijn ook wit, met aan de bovenzijde een verticaal wit/grijs gestreept motief.

Het ontwerp toont dat het clubembleem ook is voorzien op de broek van uit- en thuistenue.

Uiteindelijk is het tijdens de thuiswedstrijd tegen MVV zover: Fortuna speelt een eerste keer in de ‘officiële’ thuisshirts. En die wijken toch weer ietwat af van het ontwerp zoals dat op de officiële website van Fortuna werd gepresenteerd. Zo is het nummer op de rechterborst vervallen en zijn de tenues voorzien van een V-hals. Maar desondanks blijven de shirts erg apart. Met recht één van de meest opvallende ontwerpen van de afgelopen seizoenen.

Luc Mares speelt tegen MVV met zijn vertrouwde ‘nummer 6’

Met het uitbrengen van de nieuwe tenues worden ook enkele details zichtbaar welke het shirt rijk is. Zo valt op dat bedrijfslogo’s en sponsornamen in het shirt zijn gedrukt, in tegenstelling tot het ‘derde’ tenue. Ook is het shirt in de hals voorzien va het Fortuna-logo, de maat en naam van de fabrikant van de shirts, Givova.

Het shirt is een bonte verzameling van kleuren, sponsornamen en logo’s

Als voorafgaande aan de wedstrijd de opstelling bekend worden gemaakt valt meteen op dat enkele nummers afwijken van andere wedstrijden. Zo speelt Stefan Aškovski plotseling met nummer 5 (in plaats van nummer 12), Roald van Hout met nummer 7 (in plaats van nummer 18), Okan Kurt met 14 (in plaats van nummer 24), Marco Ospitalieri met 15 (in plaats van nummer 25), Jorrit Smeets met 18 (in plaats van 27) en Adrian Purzycki met 16 (in plaats van nummer 26). Met andere woorden: alles ligt overhoop!


De nummering wijkt sterk af van alle andere wedstrijden!

Eén en andere zal vast te maken hebben met het feit dat de club shirts met korte mouwen heeft besteld, maar shirt met lange mouwen krijgt geleverd. Dat zorgt in de kleedkamer voor enige ophef, aangezien niet iedereen in een shirt met lange mouwen wilt spelen. En dus biedt een schaar uitkomst als Christopher Braun, Stefan Aškovski en Junior Torunarigha zomaar de mouwen van hun shirt knippen!

Wie knipt nu zijn Fortuna-shirt kapot?

Naast het feit dat alle shirts zijn geleverd met lange mouwen, is ook de maatvoering niet helemaal in orde. En dus gebruiken de spelers met afgeknipte mouwen ook nog tape om toch nog te kunnen voetballen in een shirt met enige pasvorm.

Stefan, waar zijn de mouwen gebleven?

Ook de broekjes ondergaan een mutatie. Weg met de biezen, onderaan. En daar waar de sponsornaam (Media Mens) van kant wisselt, doet het clubembleem haar intrede.

Het wordt de conservator van het Louvre bepaald niet makkelijk gemaakt

Het gedoe rondom de shirts heeft ongetwijfeld invloed op het resultaat van de thuiswedstrijd tegen MVV, want deze gaat met 2-3 verloren. Het is dus niet al te verwonderlijk dat de club de hagelnieuwe tenues weer in de ban doet en ze doorstuurt naar veilingmeester John van Bommel.

De winterstop is het sein om een eerste maal goed door te selecteren. Want de club weet Sjoerd Ars, Emrah Başsan, Vitor Saba, Miguel Santos en Finn Stokkers naar Sittard te lokken. En dus ziet Fortuna er na de winterstop heel anders uit dan het elftal waarmee de toenmalige trainer Ben van Dael destijds mocht starten.

En met de komst van de nieuwe spelers en trainer (Sunday Oliseh) keren ook de resultaten weer terug. Fortuna blijkt een lastig te kloppen ploeg, maar wordt steeds teruggeworpen door puntenaftrek vanuit de Licentiecommissie van de KNVB. En dus speelt de ploeg de tweede seizoenshelft eigenlijk voor nop. Degraderen kan al heel snel niet meer, terwijl de achterstand op een plek die recht geeft op deelname aan de play offs steeds te groot blijft.


Nao achtere: seizoen 2015 – 2016    |    Nao veure: seizoen 2017 – 2018